Witcher III

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

Πόσο σωστά δουλεύετε στην οθόνη σας;

Είπατε κάτι;
Αστεία τα ψέματα : όσο καλός και να είναι ο υπολογιστής μας αν το τελικό οπτικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να αποδοθεί σωστά, τότε δεν έχει καμία σημασία. Η ποιότητα απεικόνισης της οθόνης μας παίζει τόσο σημαντικό ρόλο όσο και η τοποθέτησή της.

Δεν της φαίνεται αλλά ήταν μικρή, ελεεινή και πράσινη!
Ευτυχώς με τις νέες τεχνολογίες οθονών δεν προβληματιζόμαστε τόσο με παλαιότερα "κακά" όπως είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και ο ρυθμός ανανέωσης (frame rate). Αυτά ήταν δύο κύρια χαρακτηριστικά των οθονών C(athode) R(ay) T(ube) και μπορούσαν να κάνουν την ενασχόλησή μας με τον υπολογιστή απο απολαυστική μέχρι μαρτυρική. Βλέπετε, για να είναι εργονομική μία οθόνη CRT, θα πρέπει ο ρυθμός ανανέωσής της να είναι άνω των 72 Hz (με τα 75 να είναι ουσιαστικά τα ελάχιστα) στην ανάλυση που εργαζόμαστε κάθε φορά. Για όσους ασχολούνταν με εφαρμογές γραφείου ήταν αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση κάτι τέτοιο. Όσον αφορά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, κυκλοφόρησαν στην αγορά ειδικά φίλτρα κρυστάλλων τα οποία αναλάμβαναν να την περιορίσουν και να ξεκουράσουν τα μάτια μας. Βέβαια δεν έφταναν τα επίπεδα των σημερινών οθονών.

Ο-θο-νά-ρα
Ευτυχώς οι κατασκευαστές κάποια στιγμή αποφάσισαν να μας κάνουν γνωστή την τεχνολογία L(iquid) C(rystal) D(isplay). Στην αρχή τα πράγματα δεν ήταν και τόσο καλά... Λίγες ίντσες, μικρές γωνίες θέασης, λιγοστές και ελλειπείς ρυθμίσεις ήταν μόνο μερικά απο τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι νέες οθόνες. Επιπρόσθετα, ήταν πανάκριβες σε σχέση με τις παλαιότερες. Αλλά όπως γίνεται με κάθε νέα τεχνολογία, εξελίχθηκαν και ωρίμασαν. Και ενώ παλαιότερα είχαμε 15άρες (οι πιό ματσωμένοι είχαν 17άρες) CRT πλέον δεν είναι δύσκολο να αγοράσεις μία ποιοτική LCD στις 20 - 22 ίντσες με σχετικά λίγα χρήματα. Η σύγκριση γίνεται ακόμα πιό τραγική αν αναλογιστεί κανείς οτι στις CRT οι ίντσες ήταν ονομαστικές γιατί καμία δεν ήταν πραγματικά επίπεδη παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων εταιριών (SONY Trinitron, LG Flatron κλπ κλπ). Στις οθόνες υγρών κρυστάλλων, αντιθέτως, οι ίντσες είναι πραγματικές.

Επίσης ο-θο-νά-ρα! Εεε, την πουλάω. Όποιος ενδιαφέρεται...
Πλέον οι LCD έχουν εξελιχθεί και μας παρέχουν πολλές ευκολίες και ανέσεις σαν μπόνους σε όλα τα άλλα καλά που έχουν. Μικρότερη κατανάλωση ρεύματος, καλύτερη απεικόνιση, ψηφιακό σήμα, ταχύτερη απόκριση, μεγάλες γωνίες θέασης και όλα αυτά σε ένα πολύ λογικό κόστος (τηρουμένων των αναλογιών). Φυσικά υπήρχαν καταπληκτικές οθόνες CRT οι οποίες παρείχαν πολλά απο τα παραπάνω και ήταν και καλύτερες απο κάποιες, φθηνές ή πρώιμες, LCD. Μην ξεχνάτε όμως οτι αναφέρομαι πάντα σε μοντέλα αντίστοιχων δυνατοτήτων. Πολλές απο τις νέες οθόνες έρχονται με ενσωματωμένο δέκτη ψηφιακής τηλεόρασης και αποτελούν μια πρώτης τάξεως λύση για ένα πληρέστερο οικιακό σύστημα ψυχαγωγίας.
Γραφειάρα μου!Πέρα όμως απο την ποιότητα της οθόνης η οποία παίζει και το βασικό ρόλο, μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στις ρυθμίσεις που θα κάνουμε αλλά και στο πώς θα την τοποθετήσουμε στο χώρο.

ΕΡΤ ζεις!


Όσον αφορά τις ρυθμίσεις δεν μπορώ να προτείνω κάτι συγκεκριμένο αφού πολύ μεγάλο ρόλο παίζουν οι προτιμήσεις αλλά και οι αντοχές του καθενός. Σίγουρα θα πρέπει όμως ο χώρος να φωτίζεται επαρκώς και οι ρυθμίσεις μας να είναι σε συνάρτηση αυτού. Θέλω να πω οτι μια φωτεινή οθόνη σε σκοτεινό χώρο ενδεχομένως να κουράσει τα μάτια μας μετά απο κάποια ώρα. Αλλά μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Πρέπει να βρούμε μία μέση λύση ή να αποθηκεύουμε προφίλ τα οποία θα ενεργοποιούμε ανάλογα με την περίπτωση. Προσωπικά δεν έχω τόση υπομονή. Κάτι άλλο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η αντίθεση της φωτεινότητας στην οθόνη καθώς αν είναι πολύ μεγάλη σίγουρα θα μας κουράσει. Το ίδιο ισχύει για τα χρώματα τα οποία καλό θα είναι να αποφύγουμε να είναι πολύ έντονα γιατί μετά απο κάποια ώρα αρχίζουν και ενοχλούν.

Κάπως έτσι πρέπει να καθόμαστε. Λέμε τώρα...
Πέρα απο τα παραπάνω, τα οποία άλλα λιγότερο άλλα περισσότερο τα εντοπίζουμε, πολύ σημαντική είναι η τοποθέτηση της οθόνης στο χώρο. Και όταν λέω χώρο προφανώς δεν εννοώ ούτε το κρεβάτι ούτε τον τοίχο. Αν χωρίσουμε την οθόνη μας σε τρείς οριζόντιες γραμμές, θα πρέπει η ψηλότερη να είναι στο ύψος των ματιών μας έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται ο αυχένας μας με φορτία είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Επίσης θα πρέπει να έχουμε μία αρκετά ικανοποιητική απόσταση για να μην καλύπτει η οθόνη όλο το οπτικό μας πεδίο. Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες για τις ρυθμίσεις της οθόνης αλλά και με τη γενικότερη σωστή στάση του σώματος μπορούμε να δουλέψουμε απρόσκοπτα για πολλές ώρες χωρίς να καταπονηθούμε.

Επομένως αν έχετε ενοχλήσεις στα μάτια ή τον αυχένα ακολουθείστε τις παραπάνω οδηγίες και θα δείτε βελτίωση. Μέχρι να μπορούμε όλοι να έχουμε τη διαρύθμιση της εικόνας, ε, υπομονή...

Όταν μεγαλώσω...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου