Witcher III

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

PC Power Supply

Το τροφοδοτικό του υπολογιστή μας είναι συχνά απο τα πιό παραμελλημένα εξαρτήματά του γιατί η δουλειά που κάνει δεν φαίνεται. Τουλάχιστον έτσι πιστεύουν πολλοί. Μεγάλο λάθος. Ένας υπολογιστής υποτροφοδοτούμενος είναι ένας υπολογιστής που υπολειτουργεί. Βλέπετε, το σιχαμένο το πράμα θέλει ρεύμα για να δουλέψει...

Κάποτε...
Ποιό όμως είναι το κατάλληλο για τον καθένα μας; Η κατηγοριοποίηση που γίνεται στα τροφοδοτικά είναι με βάση τα Watt που αντέχουν να παρέχουν στον υπολογιστή. Τα παλιά τα χρόνια που το μόνο που είχαμε στο κουτί μας ήταν ο επεξεργστής, ένας δίσκος και ένα τσιπάκι μνήμης μπορούσαμε να έχουμε ένα πλήρως λειτουργικό PC με 250 Watt τροφοδοτικό. Προφανώς τα πράγματα έχουν αλλάξει σήμερα.

Ένας υπολογιστής ο οποίος έχει onboard κάρτα γραφικών, τον επεξεργαστή, καναδυό τσιπάκια μνήμης, ένα δίσκο και ένα DVD μπορεί να δουλέψει άνετα με ένα ποιοτικό τροφοδοτικό των 400 Watt. Η λέξη-κλειδί στην προηγούμενη πρόταση είναι "ποιοτικό". Και ποιοτικό θεωρείται ένα τροφοδοτικό το οποίο έχει απόδοση πάνω απο 80%. Αλλά θέλει προσοχή γιατί πολλά μπορεί να γράφουν στη συσκευασία τους οτι πληρούν την παραπάνω προδιαγραφή αλλά τελικά να μην το κάνουν. Τί σημαίνει 80% απόδοση σε ένα τροφοδοτικό 400 Watt; Σε γενικές γραμμές οτι "τραβάει" 400 Watt ρεύμα απο την πρίζα και δίνει 320 στον υπολογιστή για να λειτουργήσουν τα υποσυστήματά του. Τί γίνονται τα υπόλοιπα είπατε; Μα... θερμότητα.

ΔΙΌΡΘΩΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΙΚΌ ΚΕΊΜΕΝΟ : Το παραπάνω αποτελεί ανακρίβεια και είναι λανθασμένο. Για τη σωστή έννοια του όρου efficincy ακολουθήστε αυτόν τον σύνδεσμο.

Ένας υπολογιστής με την παραπάνω σύνθεση και πρόσθετα μια κάρτα γραφικών μικρής ενεργειακής κατανάλωσης, θέλει ένα τροφοδοτικό γύρω στα 500 - 550 Watt. Συνήθως η κατανάλωση ρεύματος στις κάρτες γραφικών ανεβαίνει ανάλογα με το πόσο καλές είναι απο άποψη τεχνικών δυνατοτήτων. Οι πιό καλές κάρτες γραφικών πέρα απο το ρεύμα που παίρνουν απευθείας απο τη motherboard (απο το PCI slot που τις "κουμπώνουμε") θέλουν και μία ή δύο (ανάλογα τις απαιτήσεις τους) εξωτερικές τροφοδοσίες ρεύματος κατευθείαν απο το τροφοδοτικό. Επομένως είναι καλή ένδειξη για τις ενεργειακές απαιτήσεις της κάρτας που σκεφτόμαστε να αγοράσουμε το αν και πόσες θύρες εξωτερικής τροφοδοσίας έχει.


Αν ανήκετε σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που θέλουν να έχουν απο 2 μέχρι 4 κάρτες γραφικών στον υπολογιστή τους τότε καλό κουράγιο με τους λογαριασμούς της Δ.ΕΗ. Σε αυτήν την περίπτωση θέλετε τροφοδοτικό με @@ και όχι @@ τροφοδοτικό... Σίγουρα πρέπει να το ψάξετε πολύ.

Οι ενεργειακές απαιτήσεις του υπολογιστή μας αυξάνονται ανάλογα και με τον επεξεργαστή που έχουμε. Ένας 2πύρηνος θέλει πιό πολύ ρεύμα απο έναν μονοπύρηνο (αρκεί να συγκρίνουμε ίδιας γενιάς επεξεργαστές) και ένας τετραπύρηνος στα 3,4 GHz θέλει πιό πολύ ρεύμα απο έναν τετραπύρηνο στα 2,7 GHz. Πάντα τηρουμένων των αναλογιών. Όσο εξελίσσονται και οι επεξεργαστές αλλά και οι κάρτες γραφικών, οι απαιτήσεις τους σε ρεύμα μένουν ίδιες ή μειώνονται. Αυτό που σίγουρα βελτιώνεται είναι η αναλογία κατανάλωση ενέργειας προς επεξεργαστική ισχύ. Αλλά αυτό θα το δούμε άλλη φορά.

Κατά μέσο όρο στις ενεργειακές απαιτήσεις του υπολογιστή μας κάθε σκληρός δίσκος και DVD recorder/player προσθέτει 10 Watt. Όταν φυσικά δουλεύει σε πλήρη ισχύ. Αν ο δίσκος ή το DVD είναι αδρανή απο το σύστημα, καίνε μόνο μία ελάχιστη ποσότητα ρεύματος.

Κάτι τέτοιο θέλετε...
Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να μας επηρρεάσει στην επιλογή τροφοδοτικού είναι το κατά πόσο σκοπεύουμε να ασχοληθούμε με overclocking. Χρειάζονται πολύ καλά τροφοδοτικά για αυτή τη δουλειά τόσο απο πλευράς ενεργειακής απόδοσης όσο και απο ποιότητας κατασκευής.

Τέλος, με πολλή μεγάλη χαρά οι απανταχού PCάδες, βλέπουμε οτι τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν τα λεγόμενα modular τροφοδοτικά. Αυτά μας επιτρέπουν να "κουμπώνουμε" πάνω τους μόνο όσα καλώδια ρεύματος χρειάζεται να συνδέσουμε στα εξαρτήματα του υπολογιστή μας και να μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να έχουμε ένα πιό τακτοποιημένο εσωτερικό στο κουτί μας. Κάποιοι υποστηρίζουν οτι έχουν περισσότερες απώλειες ρεύματος απο τα άλλα όμως και να ισχύει αυτό είναι τόσο μικρή η διαφορά που δεν αξίζει να τη λάβουμε υπόψιν. Άλλωστε όλα τα καλά τροφοδοτικά πλέον είναι modular. Τυχαίο; Δε νομίζω.Να πούμε οτι όλες οι εικόνες είναι για να έχετε... μια εικόνα του τί παίζει γενικά. Δεν προτείνουμε τα εικονιζόμενα προϊόντα ούτε και έχουμε δικαιώματα απο τις φωτογραφίες.

Τα παρακάτω links έχουν καλές παρουσιάσεις τροφοδοτικών και σίγουρα θα βρείτε κάποιο που να σας ταιριάζει :

http://www.testfreaks.com/power-supplies/

http://www.tomshardware.co.uk/review/Components,1/Power-Supplies,6/

Καλό ψάξιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου