Witcher III

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

Γυναίκα και PC

Εεεε, ναι, ε;
Είναι κάτι σαν το "γυναίκα και αυτοκίνητο"... Ένα θέμα, δηλαδή, το οποίο σηκώνει πολλή συζήτηση και σίγουρα έχει θερμούς υποστηρικτές και αντιμαχόμενους.

Όσον αφορά τις γυναίκες οδηγούς, θα πω οτι 9 στις 10 πρέπει να επιστρέψουν τα διπλώματά τους και να πουλήσουν/μεταβιβάσουν/αποσύρουν/πετάξουν τα οχήματά τους. Η 1 που απομένει όμως, βάζει κάτω 99 στους 100 άνδρες οδηγούς. Έι, δικό μου κείμενο ό,τι θέλω γράφω. Ξέρω οτι πολλοί διαφωνούν αλλά αν το καλοσκεφτεί κανείς, απλά διατυπώνω ένα γεγονός.

Τα λέει μόνη της...
Και αφού κλείσαμε την οδήγηση, ας δούμε και το θέμα των... γυναικείων υπολογιστών. Κάποιοι ξεχωρίζουν ακόμα και εξωτερικά. Κάποιους πρέπει να τους ανοίξεις για να καταλάβεις σε ποιόν ανήκουν. Όλοι όμως μυρίζουν κάποιο άρωμα και έχουν κάποιο αρκουδάκι πάνω τους ή κάποιο αυτοκόλλητο... Αν δεν ξεχωρίζει εξωτερικά τότε ανοίγοντάς τον θα επιβεβαιωθούν οι υποψίες μας απο το wallpaper. Ή θα είναι κάποιο ζωάκι (απο το κατοικίδιό τους τσιουάουα μέχρι κάποιο κοάλα) ή κάποιο ανήψι. Εννοείται πως αν είναι μαμάδες, τα τέκνα θα είναι και στο wallpaper αλλά και στο screensaver... Η επιφάνεια εργασίας είναι συνήθως τίγκα στις συντομεύσεις και στους φακέλους με κάθε είδους φωτογραφίες, τραγούδια και βίντεο και σαν πρόγραμμα πλοήγησης μόνο, αποκλειστικά και αδιαπραγμάτευτα ο internet explorer. Απαραίτητα στην οθόνη πρέπει να υπάρχει κάποιο αυτοκολλητάκι σε σχήμα αστεριού (γκλιτερίζον) ή με κάποιο ζωάκι (στη χειρότερη ένα κίτρινο post-it με κάποιον/ους κωδικό/ούς πρόσβασης).

Προσπερνώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν τα PCs γένους θηλυκού, θα παρατηρήσουμε οτι οι εργασίες που κάνουν οι ιδιοκτήτριές των είναι απλές και συγκεκριμένες (μην ξεχνάτε οτι αναφέρομαι στις περισσότερες και όχι σε όλες τις γυναίκες που έχουν υπολογιστή). 7 στις 10 παίζουν Sims, 9,5 στις 10 έχουν το facebook σαν home page στον explorer, στα αγαπημένα στον explorer και σαν bookmark στον explorer. Ασχολούνται επίσης με κάθε είδους ιστοσελίδα με ζώδια και ωροσκόπια, mahjong και πασιέντζες. Επίσης, για ξεκάρφωμα, έχουν και κάποια ιστοσελίδα ενημερωτικού περιεχομένου κάπου στα bookmarks.

Γιατί; Γιατί; Γιατί δεν το ξέρει η Wikipaedia;;;
Έννοιες όπως disk defragment, registry, backup, RAM/hard disk ("Ε και τα δύο μνήμες είναι, πού να θυμάμαι τώρα;"), windows update, firewall τοποθετούνται στη σφαίρα της φαντασίας και του υπερφυσικού. Χαρακτηρίζονται, δε, σαν "πράγματα του διαβόλου" και απορρίπτονται σαν περιττές πληροφορίες.


Δεν είμαι η ομορφότερη στο chat room;

Σε περίπτωση μη απόκρισης του υπολογιστή (δεν μπορεί να τα κάνει όλα με το που πατάμε το enter κορίτσια) το χτύπημα της οθόνης ή του πληκτρολογίου θεωρείται must και αν συνεχίσει να μην αποκρίνεται σειρά έχει το χτύπημα του ποντικιού και οι λεκτικές επιθέσεις... Αν και θα το ήθελα πάάάάάάρα πολύ, δεν θα αναφέρω περιγραφές βλαβών που έτυχαν σε εμένα ή σε φίλους και συναδέλφους τεχνικούς αλλά θα κάνω μία παρομοίωση : Θα χρησιμοποιήσουμε και πάλι τη σύγκριση με τις φίλες οδηγούς που τόσα κοινά έχουν με τις φίλες που ασχολούνται με υπολογιστές. Έχετε δει γυναίκα οδηγό με σκασμένο λάστιχο; Ακριβώς! Η πρώτη κίνηση είναι να καλέσουν την οδική. Ε, κάπως έτσι και με τους υπολογιστές. Η πρώτη κίνηση είναι ή να πάνε σε κάποιο κατάστημα που παρέχει τεχνική υποστήριξη ή να καλέσουν κάποιον τεχνικό σπίτι τους. Στη συντριπτική πλειοψηφία δεν κάνουν κάποιους βασικούς ελέγχους (όχι δε θα σας πω ποιοί είναι γιατί ποικίλλουν ανάλογα την περίπτωση) και δεν περιγράφουν σωστά τα συμπτώματα της βλάβης (λογικό βέβαια αν δεν έχουν κάποιες, έστω βασικές, τεχνικές γνώσεις).

Πιό γρήγορα κύριε διευθυντά, πιό γρήγορα!
Δεν τα κάνουν όλα στραβά όμως! Είναι εξπέρ στην προβολή φωτογραφιών, στην πλοήγηση όσων sites μπαίνουν κάθε μέρα (είπαμε, αστρολογία κλπ κλπ) και ξέρουν ανά πάσα στιγμή πόσα e-mails έχουν στα εισερχόμενα που να αφορούν προσφορές απο πολυκαταστήματα. Πέρα απο την πλάκα όμως, χειρίζονται άψογα και στην παραμικρή λεπτομέρεια όλα τα προγράμματα της δουλειάς τους (έχουν μπει σε όλα ανεξαιρέτως τα υπομενού άσχετα αν τα χρησιμοποιούν ή όχι) και όλες τις εφαρμογές που έχουν να κάνουν με την καθημερινή ενασχόλησή τους με τον υπολογιστή.

Πρέπει να ομολογήσω όμως οτι είναι απόλαυση (με όλη τη σημασία της λέξης) να βλέπεις μια γυναίκα να κάνει στον υπολογιστή κάτι για πρώτη φορά, είτε είναι παιχνίδι είτε πλοήγηση με κάτι άλλο εκτός απο τον explorer είτε κάτι άλλο τελείως διαφορετικό. Πρόσφατα, ας πούμε, είδα μια κοπέλα για πρώτη φορά να παίζει Dead Space 2 και Need For Speed : Hot Pursuit 2010... Α-πό-λαυ-ση! Χωρίς να κοροϊδεύω, το βρήκα πολύ διασκεδαστικό να την παρακολουθώ ή να περπατάει με τα πλήκτρα ή να κοιτάζει γύρω της με το ποντίκι (Dead Space) αλλά ποτέ και τα δύο ταυτόχρονα. Στο ραλλάκι τα πήγε σαφώς καλύτερα με μερικά μόνο ζιγκ-ζαγκ (ΟΚ ΟΚ... Πολλά ζιγκ-ζαγκ) κ κάποια γδαρσίματα στο χρώμα της Aston Martin... Για να μην πω για τις ευθείες που τις έτρεχε σχεδόν ολόκληρες!

Μήπως δεν σύνδεσα σωστά το ποντίκι;
Για να ολοκληρώσω το θεματάκι θα πω οτι ίσως να ήμουν κάπου υπερβολικός. Δεν μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον χρήστη για άγνοια πραγμάτων που δεν χρησιμοποιεί. Αλλά, πώς να το κάνουμε; Οι γυναίκες έχουν κάποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα όσον αφορά τη σχέση τους με τους υπολογιστές. Και για να μην θεωρηθώ οτι ασχολούμαι μόνο με τις γυναίκες, αύριο είναι η σειρά των αντρών. Εκεί να δείτε γέλιο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου