Witcher III

Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011

Πιτσιρικάδες και PC...

Το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας μας σήμερα είναι μάλλον το καλύτερο αφού η συγκεκριμμένη κατηγορία χρηστών είναι αυτή με τη μεγαλύτερη όρεξη για "σκάλισμα" και ψάξιμο αλλά και τις περισσότερες δυνατότητες εξέλιξης.

Τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των υπολογιστών των πιτσιρικάδων (7 - 17 ετών) ποικίλουν. Μπορεί να είναι απο ένα σκέτο κουτί χωρίς κανένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ή μπορεί να έχει επάνω την Άρτα και τα Γιάννενα απο στικεράκια, φωτάκια, μπαρμπαδελάκια και δε συμμαζεύεται. Συνήθως όμως είναι κάποιο περιποιημένο κουτάκι, αρκετά χρηστικό και τακτοποιημένο.

Σαν περιεχόμενο τώρα, οι υπολογιστές των νεαρών μπορεί να έχουν οτιδήποτε. Απο εργασίες για τα σχολεία (ναι, κάνουν και για αυτήν τη δουλειά τα PCs) μέχρι παιχνίδια. Περιεχόμενα για όλα τα γούστα δηλαδή. Σίγουρα όμως όλα έχουν κάποιο πρόγραμμα για chat (μπορεί και δύο ή και τρία) και 95 στους 100 έχουν λογαριασμό σε τουλάχιστον ένα κανάλι κοινωνικής διαδικτύωσης (μιλάμε για επίπεδο, έτσι;) όπως το Twitter ή το Facebook. Must είναι και η συμμετοχή σε κάποιο online παιχνίδι με όσο μεγαλύτερου level χαρακτήρα γίνεται! Σε άτομα λίγο μεγαλύτερης ηλικίας (φοιτητές π.χ.) θα βρούμε εργασίες για τις σχολές και πάρα-πάρα-πάρα-πάρα πολλές φωτογραφίες απο πάρτυ, διακοπές, εκδρομές κλπ κλπ.

Κάποιοι νεαροί πέρα απο τη χαλαρή ενασχόληση με τους υπολογιστές ασχολούνται και με πιό ψαγμένα πράγματα. Το Διαδίκτυο είναι πλέον αρκετά διαδεδομένο στη χώρα μας (λέμε τώρα) και τους δίνει πολλές δυνατότητες. Πέρα απο τα chat και τα λοιπά που αναφέραμε παραπάνω, χρησιμοποιούν το ίντερνετ για πληροφοριακούς σκοπούς και με ποικίλους τρόπους. Απο το να οργανωθούν για ένα 5χ5 μέχρι για να κατέβουν σε μία διαδήλωση ή για να πάνε σε μία συναυλία. Μαθαίνουν, διαδίδουν και οργανώνονται.

Το κακό είναι οτι σπάνια διασταυρώνουν τις πληροφορίες που βρίσκουν. Απλά τις αναπαράγουν και τις διαδίδουν. Αυτό βέβαια το κάνουμε όλοι μας. Πόσοι απο εσάς δεν έχετε προωθήσει mail το οποίο "με κάθε προώθηση αποφέρει 1 ευρώ στους γονείς του τάδε ανήμπορου παιδιού" ή κάποιο άλλο το οποίο κατηγορεί μία εταιρία για ανέντιμες μεθόδους παραγωγής προϊόντων; Καλό το ίντερνετ αλλά, βρε παιδιά, μην χάβετε ό,τι μαλα#$@%κία σας ξεφουρνίζουν.

Αυτό που θα παρατηρήσουμε σχεδόν σε όλα τα PCs των πιτσιρικάδων είναι οτι "φοράνε" το πιό πρόσφατο και πιό καλό λειτουργικό σύστημα το οποίο όμως κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι αυθεντικό. Εξαιρούνται ίσως τα μηχανήματα (και κυρίως τα laptops) που αγοράστηκαν εξ αρχής με αυθεντικό λειτουργικό. Βέβαια και σε αυτά, όταν βγεί κάτι πιό καινούριο ή καλύτερο, πολλές φορές γίνεται αντικατάσταση. Επίσης, αν όχι όλο, τότε το μεγαλύτερο μέρος των προγραμμάτων/παιχνιδιών είναι συνήθως "πειρατικό" για δύο λόγους : 1) χαμηλό budget και 2) "αντίσταση στην πολιτική των εταιριών για υπερκέρδη!" - το επαναστατικό της ηλικίας βλέπετε. Υπάρχει και τρίτος λόγος : Στην Ελλάδα υπάρχει ατιμωρησία. Αν, βέβαια, πιάσουν μερικούς για παράνομα mp3s π.χ. και "φάνε" πρόστιμο 1000 ευρώ ανά τραγούδι (τόσο πάει η ταρίφα) τότε ίσως αλλάξουν λίγο τα πράγματα. Ό,τι ισχύει για τα παιχνίδια ισχύει και για τα προγράμματα, τα τραγούδια όπως και ό,τι άλλο έχει να κάνει με πνευματικά δικαιώματα : η πειρατεία τα σκοτώνει. Ναι, κι εγώ κορόιδευα τη διαφήμιση "Η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική" αλλά επειδή ήταν προπαγάνδα για τη διαφύλαξη των υπερκερδών του καρτέλ μουσικής στη χώρα μας. Τις λύσεις τις έχω αναφέρει στο παρακάτω κειμενάκι προς το τέλος του, οπότε όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ρίξει μια ματιά :

http://olagiatopc.blogspot.com/2011/02/gaming-pc.html

Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας...

Είμαι σίγουρος οτι υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες που οι νεαρότεροι σε ηλικία κάνουν με τους υπολογιστές τους αλλά μου διαφεύγουν. Ίσως επειδή δεν είμαι πλέον ένας απο αυτούς και τα ενδιαφέροντά μου άλλαξαν. Πάντως, όποιος θέλει να προσθέσει κάτι, μπορεί να το κάνει ελεύθερα στα "σχόλια" κάτω απο το κείμενο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου