Witcher III

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

Αν δεν με απατάει η RAM μου...

DIMMάκι μνήμης
Ας ασχοληθούμε λίγο με το θέμα της μνήμης του υπολογιστή. Είναι ένα κομμάτι του μηχανήματός μας το οποίο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις επιδόσεις του. Δεν έχει να κάνει τόσο με την ταχύτητα της μνήμης (μη βαράτε, θα σας εξηγήσω) όσο με την ποσότητά της.

Το ένα απο τα δύο με εγκατέλειψε...
Στις εποχές που τα Windows XP ήταν το πιό σύγχρονο λειτουργικό σύστημα, υπήρχαν τραγικές περιπτώσεις υπολογιστών που πάλευαν να τα τρέξουν με 256 ΜΒ μνήμης. Καλή προσπάθεια αλλά τα ΧΡ θέλανε τουλάχιστον 512 ΜΒ για να λειτουργήσουν αξιοπρεπώς και αν είχαμε 1 γίγα και πάνω τότε ήμασταν οι καλύτεροι του χωριού! Αν και δεν θέλω να ασχολούμαι καθόλου μαζί τους, θα πω απλά οτι για τα (S)Vista χρειαζόμαστε τουλάχιστον 2 γίγα μνήμης με τα 4 να είναι πολύ καλά. Στα Windows 7 (έχω την Ultimate έκδοση στα 64 bit) με 4 γίγα ήμουν πολύ καλά. Και λέω ήμουν γιατί κάηκε το ένα DIMM των 2 γίγα που είχα και πλέον "παίζω" μόνο με το άλλο. Παρατηρώ κολλήματα και καθυστερήσεις όταν προσπαθώ με Alt-Tab να περάσω απο ένα πρόγραμμα σε κάτι άλλο (πχ απο το StarCraft II στην επιφάνεια εργασίας).

Επομένως η ποσότητα της μνήμης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Τί γίνεται με την ταχύτητά της; Η μνήμη που έχω (όση απέμεινε δηλαδή) είναι τεχνολογίας D(ouble)D(ata)R(ate)2 800. Η DDR2 έφτανε μέχρι τα 1066 MHz αν θυμάμαι καλά οπότε η δική μου είναι απο τις πιό γρήγορες. Πολλές μνήμες που απευθύνονται σε high end gamers διαφημίζουν και κάποιους άλλους αριθμούς δίπλα σε αυτούς της ταχύτητάς τους. Έχουν την παρακάτω μορφή : 4-4-4-12 και αφορούν χρόνους απόκρισης (εγγραφή και ανάγνωση) και παραείναι τεχνικές λεπτομέρειες για να ασχοληθούμε μαζί τους (και άνευ ουσιαστικής σημασίας για την συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών).

Μνήμη νεότερης τεχνολογίας DDR3
Η DDR3 τεχνολογία έφερε υψηλότερες ταχύτητες (μέχρι 1600 MHz) και ένα νέο τύπο σύνδεσης στη μητρική έτσι ώστε να είναι ασύμβατες με παλαιότερου τύπου μητρικές (η γνωστή κότα με το χρυσό αυγό). Αν λοιπόν θέλεις πιό γρήγορη μνήμη, άλλαξε και μητρική. Και αν η καινούρια δεν υποστηρίζει τον επεξεργαστή σου ούτε με αναβάθμιση BIOS τότε πάρε και έναν επεξεργαστή. Αξίζουν όλα αυτά τα έξοδα;

Εξαρτάται. Αν είχαμε σκοπό να αναβαθμίσουμε ούτως ή άλλως το μηχάνημά μας τότε ΟΚ, δε μας κάνει και καμιά διαφορά. Αν όμως θέλουμε μία αναβάθμιση μόνο στη μνήμη τότε θα πρέπει να δούμε την ταχύτητα των παλαιοτέρων μνημών μας. Εγώ πχ που έχω DDR2 800, για να δω διαφορά στην απόδοσή του υπολογιστή μου μόνο απο αναβάθμιση μνήμης, θα πρέπει να αγοράσω μνήμη DDR3 με ταχύτητα άνω των 1333 MHz και πάλι το συζητάμε. Φυσικά αν το πάρω απόφαση θα πρέπει να αλλάξω και μητρική λόγω της ασυμβατότητας που αναφέραμε παραπάνω.

Άρα τί κάνουμε; Προσωπικά επέλεξα να περιμένω. Θα αναβαθμίσω τον επεξεργαστή μου σε πρώτη φάση (AMD και τα μυαλά στα κάγκελα. Δεν είναι οι ταχύτεροι αλλά και μόνο το οτι αναβαθμίζοντας το BIOS μπορώ να βάλω στη μητρική επεξεργαστή νέας γενιάς τους κάνει να αξίζουν) και αργότερα μητρική και μνήμη (ο επεξεργαστής θα συνεχίσει να είναι συμβατός).

DIMMs DDR2
Πολλοί όμως δεν έχουν τη δυνατότητα ή δεν θέλουν να περιμένουν. Θα σας πρότεινα ανάλογα με το λειτουργικό σας σύστημα και τις παλιές σας μνήμες να κάνετε και τις επιλογές σας. Για Windows XP το 1GB είναι αρκετό όποιας ταχύτητας και να είναι. Αν έχετε λιγότερη και θέλετε να προσθέσετε και άλλη, δυστυχώς θα πρέπει να βάλετε το χέρι βαθειά στην τσέπη για να αγοράσετε παλαιότερου τύπου μνήμη. Βλέπετε, έχει πέσει πλέον η ποσότητα που παράγουν οι κατασκευαστές και άρα έχει ανέβει η τιμή τους. Απο την άλλη, επειδή το πολύ να βάλετε 1 GB μνήμης επιπλέον (αντικαθιστώντας όλη την παλιά) δε θα σας φανεί και τόσο. Θα το καταλάβετε όμως αν συγκρίνετε ίδιου μεγέθους DDR2 και DDR3 μνήμες. Όσοι έχετε Windows Vista απεγκαταστείστε τα και τέλος. Ο υπολογιστής σας θα πηγαίνει "σφαίρα". Πλάκα κάνω... Για τα λατρεμένα Vista καλό θα είναι να μην έχετε λιγότερο απο 2 γίγα μνήμης. Και πάλι η DDR2 θα σας καλύψει, ανάλογα και τί έχετε ήδη. Αν έχετε ήδη 2 γίγα DDR2 δεν είναι απαραίτητο να βάλετε και άλλη γιατί τρέχουν ικανοποιητικά τα Vista με τόση μνήμη. Αν όμως σώνει και καλά θέλετε αναβάθμιση ψάξτε για μεταχειρισμένες μνήμες. Επειδή στην Ελλάδα όμως τα μεταχειρισμένα DIMM μνήμης πωλούνται όσο και τα καινούρια (επειδή δεν φαίνεται αν είναι μεταχειρισμένα) καλό θα είναι να ψάξετε στο ebay για καμιά ευκαιρία. Πάνω-κάτω το ίδιο ισχύει και όσους έχουν Windows 7. Τα 4 γίγα απλά προτείνονται και αν θέλετε οπωσδήποτε να τα έχετε τότε κοιτάξτε για μεταχειρισμένη μνήμη. Σαν συμβουλή να σας πω οτι καλό θα είναι να προτιμήσετε κάποια μνήμη με εγγύηση lifetime για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Αν παρατηρήσατε δεν ασχολήθηκα καθόλου μέχρι τώρα με τις DDR3 μνήμες. Αυτό δεν σημαίνει οτι τις υποτιμάω. Το αντίθετο. Αλλά DDR3 μνήμη ας προσθέσει κάποιος ο οποίος έχει ήδη μνήμη αυτής της τεχνολογίας και όχι κάποιος με παλαιότερου τύπου. Αν λοιπόν έχετε τέτοια DIMMάκια στον υπολογιστή σας είστε τυχεροί γιατί αφθονούν οι προτάσεις στην αγορά και σίγουρα θα βρείτε κάτι να σας καλύψει.
Δυό-δυό. Σαν τους Χιώτες...

Η μετάβαση σε DDR3 μνήμη συνιστάται μόνο σε όσους κάνουν ολική αναβάθμιση στο PC τους! Τέλος! Αλλιώς δεν αξίζει ρε αδερφέ.

Υπάρχει και άλλη μία "λεπτομέρεια" που δεν την ανέφερα ως τώρα. Πέρα απο το ποιό λειτουργικό έχουμε, παίζει ρόλο και ο τύπος του. Αναφέρομαι στα bit του. 32 ή 64 bit είναι το λειτουργικό σας; Αν είναι 32bit τότε μην μπείτε καν στον κόπο να βάλετε 4 γίγα μνήμης. Αυτά τα λειτουργικά συστήματα "βλέπουν" μέχρι 4 γίγα RAM συμπεριλαμβανομένης όμως και της μνήμης της κάρτας γραφικών! Άρα, αν έχετε μία κάρτα με 1 γίγα μνήμης, και 4 γίγα RAM συστήματος, το λειτουργικό θα αναγνωρίζει το 1 γίγα της κάρτας (ευτυχώς τη βλέπει πρώτη) και το πολύ άλλα 3 γίγα για το σύστημα. Αν έχετε λειτουργικό σύστημα 64bit τότε για την ώρα δεν έχετε πρόβλημα αφού αυτά αναγνωρίζουν μέχρι 16 γίγα μνήμης.

Έτσι αξιοποιούμε πλήρως τις DDR μνήμες...

1 σχόλιο: