Witcher III

Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011

Αγορές στο Διαδίκτυο : ΄Β μέρος - Πώς θα προστατευτούμε;

Στην προγηούμενη ανάρτηση είδαμε ποιά είναι λίγο-πολύ η κατάσταση με τις online συναλλαγές. Ας δούμε τώρα πώς μπορούμε να προστατέυσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα όσο γίνεται καλύτερα.

Να ξεκαθαρίσουμε απο την αρχή οτι δεν υπάρχει τρόπος να εξασφαλιστούμε 100%. Μπορούμε όμως να πάρουμε κάποια μέτρα προστασίας για να αποφύγουμε το να γίνουμε εύκολος στόχος των επιτήδειων. Η μεγάλη ζημιά γίνεται κατά κανόνα στους servers των e-shops ή των τραπεζών. Αλλιώς για να μας κλέψει κάποιος τα προσωπικά μας δεδομένα απαιτεί χρόνο, κόπο και έχει μικρό κέρδος. Άρα στοχεύουν εκεί που υπάρχει "ψωμί". Το αστείο της υπόθεσης είναι οτι τα προσωπικά μας στοιχεία συνήθως τα δίνουμε άθελά μας μεν, αυτοβούλως δε! Πώς γίνεται αυτό; Το αναλύουμε παρακάτω...

Ταχυδρόμοοοοος
Έχετε ακούσει κατά διαστήματα για κάποια mails που κυκλοφορούν δήθεν απο τράπεζες τα οποία ζητάνε για επαλήθευση (και καλά) τα στοιχεία των χρηστών; Ε, πολλοί την πατάνε. Μπορείς μόνο να τους κατηγορήσεις για αφέλεια γιατί όλα τα λογότυπα, τα sites παραπομπής καθώς και το "στήσιμο" της όλης κομπίνας ξεγελάνε και τον πιό υποψιασμένο. Να θυμάστε κάτι το οποίο ισχύει για οποιαδήποτε τράπεζα ή ηλεκτρονικό κατάστημα : δεν πρόκειται ΠΟΤΈ να σας ζητήσουν username και password. Ακόμα και στην απίθανη περίπτωση του να χαθούν όλα τα στοιχεία σας απο τους servers τους και τα backups τους, θα σας ζητήσουν να κάνετε νέο λογαριασμό. ΜΗΝ δίνετε ποτέ τα στοιχεία σας. ΜΗΝ απαντάτε και μην ακολουθείτε links σε τέτοια mails. Μπορείτε να διασταυρώσετε αν όντως σας στείλανε τέτοιο mail επικοινωνόντας μαζί τους.

Αυτά όσον αφορά τα μηνύματα. Υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ενεργητικά για την προστασία μας. Ένα πρώτο και βασικό βήμα είναι τα λεγόμενα firewalls. Τί είναι αυτά; Είναι προγραμματάκια τα οποία αναλαμβάνουν να παρακολουθούν την εισερχόμενη και εξερχόμενη δραστηριότητα του υπολογιστή μας στο Διαδίκτυο. Ζητούν άδεια για κάθε πρόγραμμα που θέλει να "βγει" προς τα έξω να ξεσκάσει και για κάθε τί που θέλει να μπει στον υπολογιστή μας. Στην αρχή είναι λίγο "ζαλιστερά" αλλά μόλις κάνουμε τις ρυθμίσεις για τα προγράμματά μας μετά μας ενοχλούν μόνο για τα πρωτοεμφανιζόμενα. Μπορούμε να τα ρυθμίζουμε να θυμούνται τις επιλογές μας για κάθε πρόγραμμα και να μη μας ενοχλούν κάθε φορά. Σημειωτέον οτι αν αναβαθμίσουμε ένα παιχνίδι με κάποιο patch, τότε αυτό θεωρείται νέο πρόγραμμα οπότε πρέπει να κάνουμε πάλι τις επιλογές μας. Τα windows (απο τα ΧΡ και μετά αν θυμάμαι καλά) έχουν ενσωματωμένο firewall αλλά κατά κανόνα είναι αστείο και αναποτελεσματικό. Προτείνεται ανεπιφύλακτα να βάλετε κάποιο άλλο ανεξάρτητου κατασκευαστή και ποτέ να μην έχετε δύο ταυτόχρονα να "τρέχουν" στον υπολογιστή σας.

Δεν είναι ακριβώς έτσι αλλά καταλαβαίνετε πώς λειτουργούν
Ένα δεύτερο βήμα για την καλύτερη ασφάλειά μας είναι να εγκαταστήσουμε στο μηχάνημά μας κάποιο πρόγραμμα για spyware και malware. Τα δύο προαναφερθέντα κακόβουλα προγραμματάκια στρογγυλοκάθονται στο PC μας και συλλέγουν πληροφορίες. Από το πόσες φορές πατήσαμε το κάθε πλήκτρο μέχρι σε ποιές ιστοσελίδες μπήκαμε, πότε και απο πόσες φορές. Αν τα συνδυάσουμε όλα μπορούμε εύκολα να δούμε οτι με τα στοιχεία που στέλνουν σε αυτούς που τα δημιούργησαν άνετα κάποιος βρίσκει τους κωδικούς μας. Τα spyware είναι λίγο πιό "αθώα" αφού συνήθως χρησιμοποιούνται για να καταγράφουν καταναλωτικές συνήθειες (τί ψωνίζουμε, πόσο, πότε και απο πού) ή τους τόπους περιήγησής μας στο ίντερνετ. Τα malware όμως είναι πιό κακόβουλα και θέλουν μεγαλύτερη προσοχή καθώς μπορεί να συλλέγουν περισσότερα δεδομένα για τη δραστηριότητά μας και online και offline. Κάποια αναλαμβάνουν να ανοίγουν ή να κρατάνε ανοιχτές "πόρτες" του υπολογιστή μας έτσι ώστε να μπαίνουν πιό εύκολα κάποιοι τρίτοι και να βλέπουν τα περιεχόμενά μας (τα λεγόμενα trojans). Αυτές τις πόρτες αναλαμβάνει να ελέγχει το firewall που λέγαμε παραπάνω. Επομένως με προγράμματα αφαίρεσης spyware και malware μπορούμε να κοιμόμαστε πιό ήσυχοι. Συνιστάται να ελέγχεται ο δίσκος συστήματος τακτικά (μπορεί και καθημερινά ανάλογα με το πόσο συχνά μπαίνουμε στο ίντερνετ).

Τρίτο βήμα για την προστασία μας είναι να αποφεύγουμε τα sites με πορνογραφικό υλικό, online τυχερά παιχνίδια όπως επίσης και εκείνα που παρέχουν cracks. Πέρα απο το αντιδεοντολογικό της υπόθεσης, είναι τίγκα στα spyware/malware. Αναφέρομαι στα "περίεργα" sites των προαναφερθέντων κατηγοριών. Ναι, όσο περίεργο και αν ακούγεται, υπάρχουν και σοβαρές ιστοσελίδες που πραγματεύονται τα παραπάνω. Πάντως και οι μεν και οι δε φαίνονται σε ποιά κατηγορία ανήκουν (σοβαρή ή "περίεργη").

Όλοι οι καλοί χωράνε... Οι κακοί;
Τέταρτο βήμα είναι τακτική εκκαθάριση του ιστορικού του browser μας καθώς επίσης και των cookies. Είναι καλό να διαγράφουμε χειροκίνητα το ιστορικό μας γιατί έτσι εξαφανίζουμε τα ίχνη της δραστηριότητάς μας στο Διαδίκτυο. Άρα και να μπεί κάποιος στον υπολογιστή μας θα δει μόνο τις πρόσφατες σελίδες που επισκεφτήκαμε. Τα cookies, απο την άλλη, είναι καλό να τα σβήνουμε γιατί, πέρα απο άλλες χρήσεις, είναι υπεύθυνα και για την αναγνώρισή μας απο τα εκάστοτε sites. Αν μας αναγνωρίσει η ιστοσελίδα δεν ζητάει κωδικό. Αν δεν ζητήσει κωδικό μπαίνουμε κατευθείαν στο λογαριασμό μας. Δε νομίζω οτι χρειάζεται να επεκταθώ.

Κάτι ακόμα σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε για να μην εκτεθούμε είναι να μην ανοίγουμε mails απο αγνώστους και κυρίως να μην ανοίγουμε σε καμία περίπτωση τα συννημένα αρχεία αν υπάρχουν. Συνήθως πρόκειται για ιούς οι οποίοι μόνο καλές προθέσεις δεν έχουν.

Και φτάνουμε σε ακόμα ένα σημαντικό βήμα : το antivirus. Τα συγκεκριμμένα προγράμματα είναι απο τα πρώτα που πρέπει να εγκαθίστανται σε έναν υπολογιστή. Υπάρχουν πολλά δωρεάν στο Διαδίκτυο για τα οποία όμως ισχύει το "ό,τι πληρώνεις, παίρνεις". Ή δεν είναι καλά ή είναι "βαριά" ή δίνουν false alerts (βρίσκουν δηλαδή ιούς εκεί που δεν υπάρχουν). Καλό θα είναι πέρα απο τον αυτόματο έλεγχο που κάνει το antivirus να κάνουμε χειροκίνητους κυρίως στο δίσκο συστήματος αλλά κάπου - κάπου και στους υπόλοιπους.

Πειρατικό παιχνίδι... Χε...
Ένα τελευταίο που πρέπει να προσέχουμε είναι τί προγράμματα, εφαρμογές ή λοιπά πραγματάκια τρέχουμε στον υπολογιστή μας. Όσοι επιλέγετε να χρησιμοποιείτε "πειρατικά" αναλαμβάνετε και το αντίστοιχο ρίσκο. Οι υπόλοιποι να τρέχετε εφαρμογές μόνο απο πιστοποιημένους εκδότες και όχι απο αμφιβόλου προέλευσης. Επίσης, δικαιολογίες του τύπου "Μα μου το έδωσε ο τάδε που είναι κολλητός και σούπερ-ντούπερ γνώστης" δεν σας καλύπτουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Θέλει πολλή προσοχή.

Καλό... Πολύ καλό.
Θα σας κάνω κάποιες προτάσεις προγραμμάτων που μπρείτε να εγκαταστήσετε. Για firewall προτείνω το πολύ καλό Zonealarm το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.zonealarm.com/security/en-us/zonealarm-pc-security-free-firewall.htm .
Σαν spyware κοιτάξτε το Spybot : Search and destroy εδώ : http://www.safer-networking.org/gr/index.html . Τέλος, για antivirus προτείνω το πάρα πολύ καλό (το μόνο που εμπιστεύομαι) ESET32 το οποίο όμως δεν είναι δωρεάν αλλά δίνει μόνο μία δοκιμαστική περίοδο για να δείτε τις δυνατότητές του. Αξίζει όμως. Στα καταστήματα υπάρχουν συσκευασίες με 3 άδειες μέσα για ανεξάρτητους χρήστες με κόστος 35 περίπου ευρώ. 12 ευρώ το άτομο δηλαδή αν μαζευτείτε τρείς φίλοι/γνωστοί. Ε δεν αξίζει η ηρεμία σας 1 ευρώ το μήνα; Το βρίσκετε εδώ : http://www.adaox.gr/eset/?gclid=CKK7l7u4sKcCFRRC4Qodrh7NBA . Ψάξτε όμως και μόνοι σας μήπως βρείτε και κάτι άλλο που να σας ταιριάζει καλύτερα.
Και καλό και τζάμπα. Τί άλλο θέλετε;

Το PRO χρεώνεται. Τη Free έκδοση θέλετε.
Απλά τα πράγματα λοιπόν. Προσοχή σε ποιές σελίδες μπαίνετε και ποιά mails ανοίγετε. Το ίδιο ισχύει και για τα προγράμματα που ανοίγετε. Επειδή όμως δεν μπορούμε να τα προλαμβάνουμε όλα ας κάνουμε και λίγη θεραπεία με τα παραπάνω προγράμματα (όχι απαραίτητα αυτά που έχω προτείνει).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου