Witcher III

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

Disk defragment - Ανασυγκρότηση δίσκων

Πιθανώς να έχετε καταλάβει οτι δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στους σκληρούς δίσκους απο την ποσότητα των κειμένων που έχουμε αναρτήσει. Το επιβεβαιώνουμε με ακόμα ένα θέμα σήμερα το οποίο μάλιστα θεωρείται, κακώς, δευτερευούσης σημασίας. Οι πιό "προχωρημένοι" ίσως το βρουν ανιαρό σαν θέμα αλλά η αξία του είναι αδιαμφισβήτητη.

Ιδιότητες δίσκου.
Η ανασυγκρότηση δίσκων είναι μία διαδικασία η οποία πρέπει να γίνεται για κάθε δίσκο ξεχωριστά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτά ορίζονται ανάλογα με τη χρήση που κάνουμε σε κάθε δίσκο. Σε γενικές γραμμές καλό είναι να γίνεται μια φορά το μήνα τουλάχιστον στο δίσκο που έχουμε εγκατεστημένα τα Windows.

Εκ των ούκ άνευ.
Είναι μια πολύ απλή διαδικασία η ανάγκη της οποίας προκύπτει απο τον τρόπο που κάθε φορά εγγράφονται, σβήνονται και ξαναγράφονται τα δεδομένα μας. Σε έναν καινούριο δίσκο τα δεδομένα ξεκινούν να γράφονται απο το σημείο 0 (μηδέν) και συνεχίζουν παραπέρα. Όσο καταχωρούνται μόνο νέα στοιχεία τότε αυτό γίνεται απροβλημάτιστα, σε σειρά και με συνοχή. Μόλις διαγραφεί κάτι και δημιουργηθεί ή δημιουργηθούν κάποια κενά σημεία στο δίσκο, τα επόμενα νέα δεδομένα δεν θα εγγραφούν σε νέα θέση αλλά στις κενές που δημιουργήθηκαν. Επειδή τα νέα δεδομένα δεν έχουν ίδια μεγέθη με τις κενές θέσεις, "σπάνε" σε μικρότερα κομμάτια μέχρι να τακτοποιηθούν εξ ολοκλήρου σε αυτές και αν συμπληρωθούν όλες τότε μόνο συνεχίζεται το γράψιμο σε νέες θέσεις. Αυτή η διαδικασία όμως χωρίζει τα δεδομένα σε πολλά μέρη, διάσπαρτα, με αποτέλεσμα ο δίσκος να πρέπει να ψάξει για ένα αρχείο πολλές φορές μέχρι να βρεί όλα τα κομμάτια του.

ΟΚ και καθαρίσαμε.
Η λύση είναι η ανασυγκρότηση (και φυσικά η χειροκίνητη εκκαθάριση του δίσκου απο άχρηστα αρχεία). Για να ξεκινήσει η διαδικασία κάνουμε δεξί κλικ στο δίσκο που θέλουμε και επιλέγουμε τις "Ιδιότητες". Θα ανοίξει ένα παράθυρο (αρχίσαμεεεεε) το οποίο μας δείχνει ένα γράφημα σε μορφή πίτας το οποίο απεικονίζει απο το σύνολο του δίσκου πόσο είναι γεμάτο και πόσο είναι ελεύθερο. Πριν κάνουμε οτιδήποτε, πατάμε το κουμπί που λέει "Εκκαθάριση δίσκου" και βλέπουμε ένα νέο παράθυρο το οποίο αμέσως κάνει μια ανάλυση του δίσκου και μετέπειτα μας δείχνει τί είδη αρχείων μπορούμε να διαγράψουμε. Αυτό θα πάρει λίγη ώρα οπότε κάνουμε ένα φραπεδάκι και μετά απο τις επιλογές που μας παρέχει η εξέταση διαλέγουμε τί θέλουμε να διαγράψουμε. Καλό είναι να επιλέξουμε μόνο ό,τι κατανοούμε. Ακίνδυνα είναι όσα μας προτείνει αυτόματα ο υπολογιστής και άμα θέλουμε τα αποεπιλέγουμε χειροκίνητα. Κάδο ανακύκλωσης και προσωρινά αρχεία παντώς τύπου διαγράψτε τα άφοβα. Πατώντας το "ΟΚ" θα βγει ένα μήνυμα επιβεβαίωσης και μετά ξεκινάει η διαγραφή. Αφού ολοκληρωθεί, με όσο φραπέ μας απέμεινε, περνάμε στο "ζουμί"...

Ανάλυση...
Και στη συνέχεια ανασυγκρότηση.
Ψηλά στο παράθυρο με το γράφημα του δίσκου υπάρχουν διάφορες καρτέλες με επιλογές. Κάνουμε κλικ σε αυτήν που λέει "Εργαλεία" και στη συνέχεια στο κουμπί "Ανασυγκρότηση". Ανοίγει τώρα ένα παράθυρο το οποίο μας δείχνει όλους τους δίσκους μας και επιλέγουμε αυτόν που μας ενδιαφέρει. Αφού το κάνουμε αυτό έχουμε δύο επιλογές κάτω χαμηλά : "Ανάλυση" (δε θα μας κάνει ανασυγκρότηση) και "Ανασυγκρότηση" (θα μας κάνει και ανάλυση). Αν είμαστε σίγουροι οτι ο δίσκος θέλει ανασυγκρότηση πατάμε το αντίστοιχο κουμπί και σε λίγο βλέπουμε μία γραφική αναπαράσταση για την κατάστασή του. Μόλις γίνει αυτό ξεκινάει αυτόματα η ανασυγκρότηση και στο δεύτερο πεδίο βλέπουμε τις αλλαγές. Κάποια αρχεία δεν δύνανται να μετακινηθούν οπότε μαθαίνουμε να ζούμε αγαπημένα μαζί τους.
Η διαδικασία σε εξέλιξη.

Ανάλογα με το μέγεθος του δίσκου και τον όγκο των δεδομένων που έχουμε μέσα θα διαρκέσει και η ανασυγκρότηση (φτάνει - δε φτάνει ο υπόλοιπος φραπές). Μπορούμε να τη διακόψουμε ανά πάσα στιγμή απο το αντίστοιχο κουμπί και να την ξαναρχίσουμε κάποια άλλη στιγμή απο την αρχή. Την παύση της δεν την έχω δοκιμάσει αλλά ενδύκνειται μόνο για λίγη ώρα. Τέλος, καλό θα είναι ο δίσκος να έχει τουλάχιστον 15 - 20% ελεύθερο χώρο για να μπορεί να γίνει άνετα η μεταφορά ολόκληρων των αρχείων απο ένα σημείο σε άλλο.
Τέλειωσε και ο καφές, πάμε γι'άλλα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου