Witcher III

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

Disk partitioning - Διαχωρισμός δίσκου

Ο δίσκος εσωτερικά.
Έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα στις μέρες μας οι σκληροί δίσκοι προσφέρουν άπλετο χώρο για την αποθήκευση των δεδομένων μας. Όλων των δεδομένων μας. Φωτογραφίες, έγγραφα, τραγούδια, ταινίες, παιχνίδια, torrents και ό,τι άλλο μπορεί να έχουμε. Απο αρχεία των λίγων kilobytes μέχρι αρχεία αρκετών γίγα. Και πώς τα τακτοποιούμε ρε παιδιά όλα αυτά σε ένα δίσκο; Και στο κάτω-κάτω γιατί να τον χωρίσουμε το δίσκο;

Είναι καλό να χωρίζουμε τους μεγάλους δίσκους σε μικρότερα κομμάτια γιατί πρώτον μπορούμε να τακτοποιήσουμε καλύτερα τα δεδομένα μας, δεύτερον ο υπολογιστής βρίσκει πιό εύκολα τα δεδομένα που ψάχνει (αλλιώς είναι να ψάχνεις σε ένα δίσκο 750 γίγα και αλλιώς σε έναν άλλο των 150 γίγα) και τρίτον αν χαλάσει κάποιο κομμάτι του δίσκου τα υπόλοιπα συνεχίζουν να είναι λειτουργικά (εκτός και αν χαλάσει ο μηχανισμός του).

Τυπική σύνδεση SATA. Απλά πράγματα...
Ξεκινώντας, πρώτα θα πρέπει να συνδέσουμε το δίσκο στον υπολογιστή. Δεν παίζει ρόλο ο τύπος του δίσκου (SATA, EIDE, SSD ή συμβατικός) αφού η διαδικασία είναι στάνταρ. Θα δούμε πώς γίνεται η διαδικασία στα Windows (πάνω-κάτω είναι ίδια διαδικασία για όλες τις σύγχρονες εκδοχές τους - ΧΡ και μετέπειτα). Αφού κάνουμε τη σύνδεση και ξεκινήσει ο υπολογιστής, θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε οτι ο καινούριος δίσκος αναγνωρίστηκε κανονικά. Αυτό φαίνεται όταν ξεκινάει το PC και αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα γράμματα στην (μαύρη ακόμα) οθόνη μας. Σε περίπτωση που δεν τον δούμε θα πρέπει να ψάξουμε στο BIOS για να δούμε τί συμβαίνει αλλά δεν θα ασχοληθούμε εδώ με αυτό γιατί το κάθε BIOS είναι διαφορετικό. Συνήθως όμως, αν κάνουμε σωστά τις συνδέσεις, δεν υπάρχει θέμα.

Αφού μπούμε στα Windows θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία κατάτμισης (πςςςςς) του δίσκου. Ο δίσκος ίσως να μην εμφανιστεί άμεσα στον υπολογιστή μας αλλά δεν πρέπει να ανησυχήσουμε (τουλάχιστον όχι ακόμα). Θα πρέπει να κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο "Ο υπολογιστής μου" και στη συνέχεια κλικ στην επιλογή "Διαχείριση". Θα ανοίξει ένα παράθυρο το οποίο στην αριστερή του μεριά θα έχει ένα δενδροειδές μενού. Απο εκεί θα πρέπει να επιλέξουμε τη "Διαχείριση δίσκων". Μόλις το κάνουμε αυτό θα δούμε όλους τους σκληρούς δίσκους που είναι συνδεδεμένοι στον υπολογιστή μας. Αν εδώ δεν φανεί ο νέος δίσκος τότε πρέπει να ψάξουμε στο BIOS που αναφέραμε πιό πάνω για να δούμε τί συμβαίνει.
Δημιουργία τόμου.

Εντοπίζουμε σε πρώτη φάση τον καινούριο δίσκο μας και κάνοντας δεξί κλικ πάνω του επιλέγουμε "Διαμόρφωση" ("Format") για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε παρακάτω. Θα πρέπει να διαλέξουμε τη μορφή NTFS για το σύστημα αρχείων μας (είναι η αυτόματη επιλογή συνήθως) και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία είμαστε έτοιμοι για το διαχωρισμό. Απο εδώ και μετά είναι απλά τα πράγματα.

Κάνοντας δεξί κλικ στον, έτοιμο πλέον, δίσκο επιλέγουμε "Νέος τόμος". Θα ανοίξει νέο παράθυρο (ναι ξέρω, σπαστικό, γι'αυτό όμως τα λένε Windows) και θα κληθούμε να επιλέξουμε τις επιθυμητές χωρητικότητες. Μπορούμε να βάζουμε το μέγεθος που θέλουμε σε Megabytes και το σύστημα αυτόματα θα υπολογίζει τα νούμερα ακριβώς. Στα αντίστοιχα πεδία θα βλέπουμε το αρχικό μέγεθος, απο κάτω τη χωρητικότητα που επιθυμούμε για το νέο τόμο στο δίσκο μας (έτσι λέγονται τα κομμάτια που θα δημιουργήσουμε) και απο κάτω το υπόλοιπο ελεύθερο τμήμα που θα έχουμε στη διάθεσή μας.

Αυτό μπορούμε να το κάνουμε παραπάνω απο μία φορά στον ίδιο δίσκο για να δημιουργήσουμε πολλαπλά τμήματα. Είναι δυνατό να διαγράψουμε ή να τροποποιήσουμε εκ των υστέρων τα μεγέθη των τμημάτων που δημιουργήσαμε αλλά με προσοχή γιατί μπορεί να διαγράψουμε πολύτιμα δεδομένα. Γενικά καλό είναι ό,τι κάνουμε να το κάνουμε σε άδειο δίσκο μέχρι να εξοικειωθούμε με τη διαδικασία και το πώς δουλεύει το όλο σύστημα. Οι προαναφερθείσες αλλαγές (αλλαγή μεγέθους, διαγραφή) γίνονται πάλι με δεξί κλικ και επιλογή της αντίστοιχης εντολής.
Να φύγεις, να πας αλλού! - Εεεμ, διαγραφή τόμου...
Αυτό ήταν! Ο δίσκος είναι χωρισμένος τώρα και μπορούμε να τακτοποιήσουμε τα αρχεία μας όπως θέλουμε αποφεύγοντας ολική απώλεια δεδομένων σε περίπτωση βλάβης. Η αλήθεια είναι οτι διευκολύνουμε πολύ τον υπολογιστή μας στο να βρίσκει ό,τι ψάχνει κάθε φορά αλλά αν ένα κομμάτι του δίσκου μας το χρησιμοποιούμε πάάάάάάάρα πολύ συχνά τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος στο να εμφανίσει bad sectors τα οποία είναι ο φόβος και ο τρόμος ολονών μας όσον αφορά τα δεδομένα μας. Αυτά είναι σημεία στο δίσκο (σε τυχαία σημεία ή μπορεί και σε σειρά) στα οποία δεν μπορούν να εγγραφούν δεδομένα δημιουργούνται είτε απο πολλή χρήση είτε απο κραδασμό (οπότε χαράσσεται η επιφάνεια του δίσκου και αχρηστεύεται). Σε περίπτωση που ήδη είχαμε κάτι γραμμένο εκεί τότε δυστυχώς κατά 99,99% το χάσαμε. Αυτά όμως μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και αν δεν χωρίσουμε το σκληρό μας. Γι'αυτό άλλωστε δεν τον χωρίσαμε; Για να περιορίσουμε τη ζημιά.

Επειδή τώρα θα έχετε αρκετούς δίσκους αλλάξτε τους τα ονόματα για να μπορείτε εύκολα να εντοπίζετε ποιόν θέλετε κάθε φορά (π.χ. "E:\Παιχνίδια") και να μην παιδεύεστε άδικα. Λύνουμε και απορίες αν θέλετε κάτι παραπάνω...

1 σχόλιο: