Witcher III

Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2011

Gaming CPUs : Ποιά αξίζει;

Ρίξ'της μια καλή της αριστερής να πέσει ξερή!
Λόγω πολυετούς ενασχόλησης με τους υπολογιστές έχω καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα όσον αφορά το πόσο αξίζει να είμαστε "αιμοδότες" των νέων τεχνολογιών. Επίσης γουστάρω πολύ την AMD γι'αυτό που προσφέρει τόσα χρόνια στους χρήστες : αξιοπρεπή προϊόντα σε προσιτές τιμές. Είναι αλήθεια οτι η INTEL κυριαρχούσε στο παρελθόν (εκτός απο ελάχιστες περιπτώσεις) και οδηγεί και τώρα την κούρσα των εξελίξεων. Κατά κανόνα όμως είναι πιό ακριβή απο την AMD. Ας δούμε τί ισχύει σήμερα.

Θα ξεκαθαρίσω απο την αρχή οτι τα συμπεράσματα που θα παραθέσω παρακάτω προέρχονται απο το συγκριτικό του site Tom's Hardware και θα βρείτε τα πάντα αναλυτικά εδώ : http://www.tomshardware.co.uk/best-gaming-cpu-core-i3-2100-phenom-ii-x6-1075t,review-32128.html . Δεν έχουμε τη δυνατότητα για τέτοια συγκριτικά αλλά μπορούμε κάλλιστα να σχολιάσουμε και να κάνουμε τις προτάσεις μας.

Πάντα προσιτή.
Το συγκριτικό του site έχει να κάνει με 12 επεξεργατές απο τις δύο εταιρίες. Απο 2πύρηνους μέχρι το μοναδικό εξαπύρηνο της AMD. Αφορά, δε, τις επιδόσεις τους στα παιχνίδια. Είναι αλήθεια οτι όταν μια εταιρία κατασκευάζει ένα παιχνίδι επιλέγει σε ποιό "στρατόπεδο" θα ανήκει τόσο απο πλευράς CPU όσο και απο πλευράς GPU. Είτε λόγω χρηματοδότησης, είτε λόγω εκτίμησης μεγαλύτερων πωλήσεων επιλέγουν ποιάς εταιρίας τις τεχνολογίες θα εκμεταλλεύεται το παιχνίδι τους. Επομένως ένας επεξεργαστής δεν είναι κακός αν σε ένα παιχνίδι δεν έχει καλές επιδόσεις. Επιπρόσθετα, οι αναλύσεις που χρησιμοποιούνται στο συγκριτικό είναι... μία : 1920x1080. Είναι ανάλυση που πολλοί gamers δεν τη χρησιμοποιούν (εγώ π.χ. παίζω στην 1680x1050).
Πάντα καινοτόμος.

Οι τιμούλες των επεξεργαστούληδων ξεκινούν απο τα 90,00 δολλαριάκια και φτάνουν περίπου τα 200,00. Σε ευρουλάκια κάντε μία αναγωγή 1 προς 1 γιατί η ισοτιμία δεν έχει εφευρεθεί ακόμα στο Ελλάντα. Τί εννοώ; Ο Phenom II x4 955 έχει 145,00 δολλάρια. Αν εφαρμόσουμε τη σημερινή ισοτιμία ( http://el.coinmill.com/ ) μας κάνει 104,69 ευρώ. Το κιτρινόμαυρο site τον πουλάει 139,00 ευρώ (την ίδια τιμή με το κοκκινόλευκο site). Λεπτομέρειες, έτσι; Τέσπα...

Ας περάσουμε στο "ζουμί" όμως. Διαβάζοντας το συγκριτικό βλέπουμε οτι πολλά παιχνίδια δεν επηρεάζονται ουσιαστικά απο το είδος του επεξεργαστή. Αυτό συμβαίνει γιατί "λυώνουν" την κάρτα γραφικών. Επίσης, δεν εκμεταλλεύονται σχεδόν καθόλου τους 6 πυρήνες του Phenom II x6 αλλά πολλές φορές ούτε και παραπάνω απο 4 threads. Τα threads είναι, χονδρικά, "κανάλια" επικοινωνίας δεδομένων που επεξεργάζεται η CPU. Ανάλογα με την αρχιτεκτονική της η κάθε μία υποστηρίζει 1 ή 2 threads ανά πυρήνα. Επομένως έναν επεξεργαστή δεν τον κρίνουμε μόνο με βάση τους πυρήνες του.

Βασικά στοιχεία της Sandy Bridge αρχιτεκτονικής.
Κάτι άλλο που βλέπουμε είναι οτι η νέα γενιά επεξεργαστών της INTEL (η λεγόμενη Sandy Bridge) ξεχωρίζει για τις επιδόσεις της ακόμα και στα μικρότερα μοντέλα της. Οι επεξεργαστές αυτής της γενιάς δεν είναι κάτι τελείως καινούριο σε σχέση με τα παλαιότερα μοντέλα της εταιρίας. Αποτελούν βελτιωμένες εκδόσεις τους όσον αφορά την αρχιτεκτονική τους. Επίσης μέσα στο τσιπάκι η INTEL έχει ανσωματώσει μία στρώση transistors αποκλειστικά για την επεξεργασία γραφικών με αποτέλεσμα να ωφελείται σημαντικά το συγκεκριμένο κομμάτι.

Ωραίο logo! Δεν είναι τόσο δυνατός όμως.
Οι επεξεργαστές της AMD περιορίζονται σε μέσες καταστάσεις και δεν ξεχωρίζουν κάπου. Η εταιρία δεν έχει να αντιπαρατάξει κάτι πιό σύγχρονο (τα μοντέλα της είναι μεν βελτιωμένες εκδόσεις παλαιοτέρων όπως και της INTEL αλλά έχουν χάσει έδαφος) και η νέα γενιά επεξεργαστών της αναμένεται, σύμφωνα με φήμες, προς το καλοκαίρι. Η θετική πλευρά για την εταιρία είναι οτι οι 4πύρηνοι επεξεργαστές της έχουν τους πυρήνες και τα threads τους διακριτά (η INTEL έχει 2πύρηνα μοντέλα με 2 threads το καθένα) και άρα αν χρειαστεί να δουλέψουμε με εφαρμογές που απαιτούν πολυπύρηνους επεξεργαστές τότε έχουμε όφελος.

Άτιμη μπλε, πάλι μπροστά είσαι :(
Συμπερασματικά θα πω οτι απογοητεύτηκα πολύ απο τα αποτελέσματα του συγκριτικού. Δεν περίμενα οτι ένας 2πύρηνος INTEL θα ξεπερνούσε τους 4πύρηνους AMD. Αυτό βέβαια αν παίζουμε μόνο παιχνίδια. Αν με τον υπολογιστή μας κάνουμε και άλλα πράγματα εκεί αλλάζει λίγο το σκηνικό. Προσωπικά πιστεύω οτι ο Phenom II x4 955 είναι ένας καλός επεξεργαστής για όλες τις δουλειές. Θα κάνω όμως κάποιες διευκρινήσεις :

1ον) Έχω ήδη motherboard που τον υποστηρίζει με BIOS update και άρα δεν χρειάζεται να ξοδέψω εξτρά χρήματα για αγορά νέας (αυτό θα σημαίνει και αλλαγές μνημών).
2ον) Αξίζει με την τιμή της αμερικάνικης αγοράς. Στη χώρα μας είναι υπερτιμημένος και δεν θα τον αγοράσω γι'αυτό το λόγο. Όχι μέχρι να πέσει η τιμή του σε πιό πραγματικά επίπεδα.
3ον) Οι επεξεργαστές της INTEL είναι σαφώς δυνατότεροι και πιό προηγμένοι τεχνολογικά αλλά σε κάθε γενιά επεξεργαστών της σε αναγκάζει να αλλάζεις και motherboard. Απο μόνο του αυτό αυξάνει κατακόρυφα το κόστος αναβάθμισης και με απωθεί απο το να επιλέξω τη συγκεκριμένη εταιρία.

Όλη η σειρά Sandy Bridge.
Άρα αν σκέφτεστε να κάνετε αναβάθμιση επεξεργαστή θα κρίνετε με βάση τα χρήματα που θέλετε να δώσετε, τις ανάγκες σας και αν έχετε ήδη AMD CPU ελέγξτε αν η μητρική σας υποστηρίζει τους καινούριους κάνοντας αναβάθμιση το BIOS. Μην ξεχνάτε οτι αξίζει να κάνεις αναβάθμιση κάθε 2 χρόνια επιλέγοντας υποσυστήματα στη μεσαία κατηγορία. Αυτό σας επιτρέπει να δίνετε σαφώς λιγότερα χρήματα και να έχετε σταθερά καλές επιδόσεις σε όλα τα εκάστοτε σύγχρονα παιχνίδια. Μία μεσαία κάρτα γραφικών νεότερης γενιάς έχει εφάμιλλες επιδόσεις με τις κορυφαίες κάρτες της προηγούμενης γενιάς με σαφώς μικρότερο κόστος (σε μικρότερο βαθμό αυτό ισχύει και για τους επεξεργαστές).

Αυτά... Καλό ψάξιμο...

2 σχόλια:

  1. Συνφωνω απολυτα σε ολα οσα μας παρουσιασες αν δεν με απατα η μνημη μου στην intel κανει κουμαντο η microsoft η οποια συνηθιζει να σε "υποχρεωνει" εκβιαστικα να παρεις κατι ποιο καινουριο σταματωντας αν σου δινει updates νομιζω το εγραψες και σε προηγουμενο post.Εχω amd και παρολο που εχει λιγοτερες επιδοσεις απο την intel εδω και μια 5 ετια τον ευχαριστιθει και η μητρικη μου υποστιριζει και ποιο καινουριους επεξεργαστες γι αυτο αλλωστε την ειχα χρυσοπληρωσει (πριν 5 χρονια 80 € )και για να μην κανω διαφημιση το ονομα της ειναι ιδιο με το καλυτερο φυλλο στο ποκερ χααχαχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε... κλέφτη κάπως έτσι είναι. Τα τελευταία 7 περίπου χρόνια ακολουθώ την AMD στους επεξεργαστές της και τώρα και στις κάρτες γραφικών (παλαιότερα ΑΤΙ με μία μόνο εξαίρεση). Η Microsoft δεν κάνει κουμάντο στην INTEL αλλά συνεργάζονται αρμονικά και δεν είναι τυχαίο οτι και οι δύο εταιρίες έχουν συρθεί στα δικαστήρια απο ανταγωνιστές τους για αθέμιτες εμπορικές μεθόδους. Βέβαια, όταν είσαι Νο1, όλοι να σε πιάσουν απ'τα @@ θέλουν... Αυτό όμως δεν δικαιολογεί τις τακτικές τους. Είναι σαν το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα : αφού, ρε φίλε, έχεις την καλύτερη ομάδα τί τη θες τη διαιτησία με το μέρος σου; Ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή