Witcher III

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

HTPCs : Αγάπη μου, συρρίκνωσα τον υπολογιστή!

Ωραίο! Έχει και touch screen!
Μία σχετικά νέα κατηγορία υπολογιστών είναι αυτή των H(ome) T(heatre) PCs η οποία έχει καθαρά ψυχαγωγικό προσανατολισμό. Όπως θα δούμε παρακάτω, όμως, δεν αποκλείονται οι εξαιρέσεις.

Συμμαζεμένο.
Πρακτικό.
Στη χώρα μας η ανωτέρω κατηγορία υπολογιστών έχει περίπου μια πενταετία που εμφανίστηκε κάνοντας τα πρώτα της δειλά βήματα. Σήμερα συνεχίζει με δειλά βήματα να υπάρχει και η μόνη ουσιαστική διαφορά είναι η πληθώρα των επιλογών που πλέον έχουμε όταν επιλέγουμε έναν τέτοιο υπολογιστή. Αυτό ισχύει για την εμφάνιση (το κουτί στην ουσία) αλλά και για τις επιμέρους συσκευές του.

Η αλήθεια είναι οτι τα πρώτα HTPCs δεν ήταν και κάτι το τρομερό. Ήταν (και στην πλειοψηφία τους συνεχίζουν να είναι) συσκευές οι οποίες απευθύνονταν σε συγκεκριμένο κοινό για συγκεκριμένη δουλειά. Πλέον, επειδή ωρίμασαν αρκετά οι υλοποιήσεις τους, υπάρχουν αρκετές αξιόλογες προτάσεις που μπορούν να κάνουν και άλλα πράγματα πέρα απο την αναπαραγωγή HD τανιών ή μουσικής.
Άμα είναι μερακλής ο άνθρωπος...

Η αγορά ενός τέτοιου υπολογιστή όπως προείπαμε είναι για οικιακή ψυχαγωγία. Αν θέλετε να βλέπετε DVD/DiVX ταινίες αγοράστε DVD player. Αν θέλετε να ακούτε ραδιόφωνο/CD αγοράστε στερεοφωνικό, αν γουστάρετε Youtube πάρτε laptop/PC. Αν θέλετε όλα τα παραπάνω στο σαλόνι σας, στη μεγάλη full HD, super turbo, XP, 12V 565hp τηλεόρασή σας τότε αγοράστε ένα HTPC και καθαρίσατε. Κατά τα άλλα έχει όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ενός απλού PC.
Χειριστήριο : must για τους τεμπέληδες...

Κάποια πραγματάκια που θα πρέπει να προσέξει κάποιος πριν αγοράσει έναν τέτοιο υπολογιστή είναι, πέρα απο την εμφάνιση, π.χ. ο θόρυβος ή το τηλεκουντάρ'. Δεδομένου οτι η συσκευή θα είναι στο σαλόνι μας θα πρέπει να είναι διακριτική (ηχητικά) για να μην κουράζει μετά απο ώρα ή για να μην χαλάει την αρμονία όσων ακούμε απο τα ηχεία. Υπάρχει και το θέμα της σύνδεσης ενός τέτοιου υπολογιστή στο εσωτερικό μας δίκτυο (το οποίο ίσως το δούμε κάποια άλλη στιγμή) ή το αν θα παίζουμε κάνα FIFA καμιά φορά χωρίς προβλήματα. Το τηλεκοντρόλ είναι καλό να υπάρχει για ευνόητους λόγους εκτός και αν θέλετε HTPC και Wii Fit 2 σε 1 (υπάρχουν motherboards στην αγορά που το παρέχουν - το τηλεχειριστήριο, όχι το Wii).
HTPC motherboard.

Το αν ένα τέτοιο μηχανάκι μπορεί να παίζει και παιχνίδια είναι άλλο θέμα. Σαφώς και μπορεί να μπεί το κατάλληλο hardware το οποίο θα δώσει τις δυνατότητες στο HTPC μας αυτήν τη δυνατότητα αλλά πρέπει να προσέξουμε κατά την επιλογή τους. Κατά κύριο λόγο η κάρτα γραφικών μας θα πρέπει να είναι αρκετά ισχυρή (Radeon HD5770 ή nVidia GTX 460 και άνω) αλλά και σχετικά αθόρυβη. Απο την άλλη αν πάρουμε κάρτα γραφικών με παθητικό σύστημα ψύξης (χωρίς ανεμιστήρα δηλαδή) δεν θα είναι αξιόλογων επιδόσεων. Το βασικό είναι... να χωράει... Επιπρόσθετα το τροφοδοτικό μας θα πρέπει να μπορεί να αντέξει όλα τα υποσυστήματά μας. Για gaming HTPC συνιστάται κάποιο αθόρυβο τουλάχιστον 500W με 80+ απόδοση αλλά  αν δεν έχει τέτοιο προσανατολισμό το μηχάνημά μας, υπάρχουν στην αγορά τροφοδοτικά παθητικής ψύξης με ισχύ 400W τα οποία είναι υπεραρκετά. Σε συνδυασμό με μία αθόρυβη κάρτα γραφικών και έναν SSD δίσκο, το μηχάνημά σας θα είναι διακριτικότατο.
Το βαλιτσάκι του Sport Billy!

Δεν του φαίνεται...
Είναι ωραίες συσκευές, κομψές και πρακτικές αρκεί να τις χρειαζόμαστε πραγματικά. Εγώ π.χ. δεν θα αγόραζα μία τέτοια γιατί δεν τη χρειάζομαι. Έχω τον υπολογιστή μου συνδεδεμένο με home theatre σύστημα το οποίο διαθέτει surround ηχεία και είμαι χαρούμενος. Το έχω στο δωμάτιό μου και είμαι καλυμένος γιατί κάνω τα πάντα εκεί. Κάποιος όμως που θέλει μια συσκευή να παίζει (στην κυριολεξία) τα πάντα στο σαλόνι του θα το σκεφτεί σοβαρά να αγοράσει ένα HTPC. Ακόμα και για την αποθήκευση των ταινιών ή της μουσικής του για να γλυτώσει απο τα δισκάκια αλλά και για να τα προστατέψει απο τη φθορά...
Αλλά είναι!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου