Witcher III

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

Microsoft Sidewinder X6 keyboard review

Έχουμε αναφέρει επανηλειμμένα οτι η σωστή επιλογή των περιφερειακών υποσυστημάτων του υπολογιστή μας είναι πολύ σημαντική. Απο το ποντίκι μέχρι την οθόνη πρέπει να επιλέγουμε συσκευές που μας βοηθάνε στην καθημερινή μας ενασχόληση με τα χαζοκούτια. Σήμερα θα ασχοληθούμε με κάτι βασικότατο : το πληκτρολόγιο.

Απο έξω...
Και απο μέσα.
Πιό συγκεκριμένα θα κάνω μία παρουσίαση του πληκτρολογίου μου και εκεί πάνω θα δούμε και κάποια γενικότερα πραγματάκια. Κατά κάποιο τρόπο αναγκάστηκα να αλλάξω το παλιό μου πληκτρολόγιο γιατί η σούπερντούπερέξτραουάου Microsoft αποφάσισε να μη βγάλει drivers για τα Windows7 που έχω. Απαράδεκτη σαν κίνηση. Και βέβαια το νέο πληκτρολόγιο το πήρα λαμβάνοντας υπόψιν αυτήν την παράμετρο αλλά ήμουν τόσο ευχαριστημένος απο το παλιό που είπα να το ριψοκινδυνέψω. Τα λεφτά του τα έβγαλε πάντως. Σε αντίθεση με τα ποντίκια της Microsoft που κάνουν μόνο για να πετυχαίνουμε μύγες στον τοίχο απο απόσταση 5 μέτρων (ε, αφού είναι για πέταμα!).

Αριστερά ή δεξιά ανάλογα με τα γούστα μας
Αφού τα είπα και ξεθύμανα ας περάσουμε σε πιό ουσιαστικά πράγματα. Το συγκεκριμμένο πληκτρολόγιο απευθύνεται κυρίως σε gamers όπως και όλα τα προϊόντα της σειράς Sidewinder. Ξεχωρίζει απο το οτι "σπάει" σε 2 κομμάτια. Το αριθμητικό πληκτρολόγιο που συνήθως βρίσκεται στη δεξιά πλευρά αποσπάται και συνδέεται αριστερά. Πάρα πολύ καλό για τους αριστερόχειρες ή για όσους κάνουν υπολογισμούς στο κομπιουτεράκι του υπολογιστή.

Ένα άλλο πολύ (πάάάάάάρα πολύ) θετικό στοιχείο είναι οτι ολόκληρο το πληκτρολόγιο φωτίζεται και μάλιστα μπορούμε να ρυθμίσουμε την ένταση του φωτισμού ανάλογα με τα γούστα μας. Όσοι παίζετε ή δουλεύετε σε σκοτεινό περιβάλλον αντιλαμβάνεστε το πλεονέκτημα.
Αν δεν έχετε κεράκια, κάνει και ατμόσφαιρα...

Το πληκτρολόγιο έρχεται με ένα CD εγκατάστασης για το λειτουργικό μας το οποίο μας επιτρέπει να προγραμματίζουμε κάποια απο τα πλήκτρα του και να αναθέτουμε μέχρι 3 εντολές στο κάθε ένα. Μπορούμε να επιλέγουμε ποιό σετ εντολών θέλουμε με το πάτημα ενός πλήκτρου. Συνολικά είναι 30 τα προγραμματιζόμενα πλήκτρα. Αν αυτά τα πολλαπλασιάσουμε με τις 3 διαφορετικές εντολές που μπορούμε να αναθέσουμε στο καθένα τότε έχουμε ένα σύνολο 90 διαφορετικών επιλογών!

Δεν είναι ούτε ογκώδες, ούτε πολύ μικρό.
Έχει και μια λειτουργία που λέγεται "cruise control". Αν κάνουμε κάτι και θέλουμε αυτό να συνεχίσει να γίνεται χωρίς να πατάμε κάποιο πλήκτρο, το επιλέγουμε και το κάνει αυτόματα μέχρι να το σταματήσουμε. Ακόμα δεν κατάφερα να βρω κάποια πρακτική εφαρμογή γι'αυτό (ίσως αν βγει κάποιο παιχνίδι στο οποίο έχει πέσει το αεροπλάνο μας στην έρημο και σκοπός μας είναι να βγούμε απο αυτήν περπατώντας;). Ειδικά αν σκεφτούμε οτι δεν μπορεί να γίνει για τα προγραμματιζόμενα πλήκτρα. Αντίθετα είναι πολύ καλή η δυνατότητα να καταγράφουμε συνδυασμούς πλήκτρων μέσα στα παιχνίδια και να τα αναθέτουμε σε κάποιο απο τα 30 προγραμματιζόμενα με το πάτημα ενός κουμπιού.
Τα περιστρεφόμενα κουμπάκια.

Ψηλά, στην κορυφή του X6 βρίσκονται πλήκτρα για το χειρισμό προγραμμάτων αναπαραγωγής μουσικής (προηγούμενο/επόμενο τραγούδι, αποκοπή έντασης κλπ) ενώ λίγο πιό δεξιά είναι τα περιστρεφόμενα κουμπιά για τη ρύθμιση του ήχου και την ένταση της φωτεινότητας του πληκτρολογίου.

Όλα τα πλήκτρα που είναι προγραμματιζόμενα έχουν σήμανση επάνω τους (s1 - s30) και μπορούμε εύκολα να τα εντοπίσουμε. Όσον αφορά την εργονομία της συσκευής, κρίνεται πολύ καλή και δεν με έχει κουράσει/προβληματίσει μέχρι σήμερα παρόλο που τη χρησιμοποιώ πολλές ώρες συνεχόμενα. Το κάτω μέρος του πληκτρολογίου χρησιμεύει και σαν σημείο στήριξης των καρπών (θα μπορούσε να είναι και καλύτερο αλλά θα χαλούσε το design φαντάζομαι). Όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής θα πω οτι βρίσκεται σε εξαιρετικά επίπεδα. Είναι στιβαρό, ελαφρύ και τα πλήκτρα έχουν "απαλή" αλλά ξεκάθαρη αίσθηση στο πάτημα. Επιπλέον, είναι διακριτά χωρισμένα και δεν μπερδεύουν στην επιλογή τους. Δεν έχουν όμως κάποιο διαχωρισμό στην υφή τους. Δηλαδή η πάνω πλευρά τους είναι ίδια σε όλα (δεν αλλάζει λίγο η κλίση του πλήκτρου για να το ξεχωρίζεις μόνο με την αφή) επομένως κάποιος που πληκτρολογεί πολύ θα έχει για σημείο αναφοράς μόνο τις "βουλίτσες" που εξέχουν στα πλήκτρα "Φ" και "Ξ". Αυτός ίσως χρειαστεί περισσότερο χρόνο εξοικείωσης με το πληκτρολόγιο.

Άρα έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ καλό πληκτρολόγιο συνολικά. Καλό για παιχνίδια και καθημερινή χρήση γραφείου. Ίσως προβληματίσει λίγο αυτούς που γράφουν πολλά και μεγάλα κείμενα μέχρι να το μάθουν "απ'έξω". Κατά τα άλλα να σας θυμίσω την τακτική της Microsoft να παύει να υποστηρίζει τις συσκευές της μετά την πάροδο κάποιων λειτουργικών συστημάτων (π.χ. τα ΧΡ) χωρίς αυτό να σημαίνει οτι το κάνει συνέχεια και σε σύντομα διαστήματα απο την κυκλοφορία των προϊόντων της. Η επίσημη ιστοσελίδα της συσκευής είναι εδώ : http://www.microsoft.com/hardware/gaming/ProductDetails.aspx?pid=102&active_tab=overview . Θα σας δώσω και μια "πληροφορία" : η συσκευή στο εμπόριο κοστίζει περί τα 65,00 - 70,00 ευρώ και συνοδεύεται απο όλα τα "περιφερειακά" της (CD εγκατάστασης, εγχειρίδιο). Υπάρχουν όμως και οι εκδόσεις εκείνες που πωλούνται μόνο μαζί με νέο υπολογιστή (ή κάποιο άλλο κομμάτι για αναβάθμιση όπως π.χ. μία κάρτα γραφικών), κοστίζει γύρω στα 45,00 ευρώ (λέγεται DSP σαν έκδοση) και έχει λιγότερα συνοδευτικά (τα βρίσκουμε και στο ίντερνετ όμως απο το επίσημο site). Εγώ πάντως το αγόρασα μόνο του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου