Witcher III

Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

Need For Speed : Hot Pursuit 2010

Θυμάμαι το Need For Speed : Hot Pursuit 2 που είχε βγεί το 2002 και είχε κάνει μεγάλη εντύπωση τότε. Παίζαμε είτε σαν οδηγοί είτε σαν αστυνομικοί και ο σκοπός μας κάθε φορά ήταν εκ διαμέτρου αντίθετος. Περίπου 20 πλήρως αδειοδοτημένα μοντέλα αυτοκινήτων και πάνω απο 60 αγώνες για να διαπρέψουμε. Το νέο παιχνίδι έχει κυκλοφορήσει εδώ και αρκετό καιρό οπότε ας το δούμε λιγάκι σαν πρόγευση για το επερχόμενο Need For Speed : Unleashed.

Ξεκινώντας το παιχνίδι θα "απλωθεί" μπροστά μας ο χάρτης της περιοχής που θα κάνουμε άνω - κάτω. Οι αγώνες είναι ομαδοποιημένοι και χωρισμένοι ανάλογα με ποιανού το μέρος θέλουμε να είμαστε κάθε φορά. Κάποιοι μας δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξουμε όποιο απο τα ξεκλείδωτα αυτοκίνητά μας θέλουμε ενώ κάποιοι άλλοι μας υποχρεώνουν να τρέξουμε με ένα συγκεκριμμένο.
Η περιοχή όπου θα ξετυλίξουμε το ταλέντο μας...

Δεν πρόκειται για ρεαλιστικό racing παιχνίδι. Παρόλα αυτά το κάθε αυτοκίνητο διαφέρει οδηγικά απο τα υπόλοιπα. Έτσι, ανάλογα με το είδος του αγώνα, θα πρέπει να επιλέξουμε έναν οδοστρωτήρα για να παιρνάμε πάνω απο τα αστυνομικά ή ένα πιό ευέλικτο όχημα για να κάνουμε απότομους και άμεσους ελιγμούς για να ακινητοποιήσουμε κάποιον "γρήγορο". Ή μήπως να διαλέξουμε ένα all-around όχημα και να μην πολυσκοτιζόμαστε; Το μενού έχει ό,τι τραβάει η ορεξούλα μας.

Φίλε; Ξέρεις απο βέσπα;
Όσο τρέχουμε, ανάλογα με τη θέση που τερματίσαμε κάθε φορά, η κάθε πίστα μας δίνει βαθμούς εμπειρίας. Όχι δεν είναι RPG το παιχνίδι! Για την πρώτη θέση παίρνουμε χρυσό αστέρι, για τη δεύτερη ασημένιο, για την τρίτη χάλκινο (σαν Ολυμπιάδα ακούγεται) και απο εκεί και κάτω παίρνουμε... τον πούλο (σόρυ) αφού ναι μεν παίρνουμε κάποιους βαθμούς εμπειρίας αλλά όχι και κάποια σήμανση στην κατάταξή μας στην πίστα. Συγκεντρώνοντας βαθμούς ανεβάζουμε το επίπεδό μας (κάπου εδώ ολοκληρώνεται η RPG εμπειρία του παιχνιδιού) και ξεκλειδώνουμε νέες πίστες και αυτοκίνητα.

Αυτός είναι... κώ$&#$λος!
Pagani Zonda, McLaren F1, Lamborghini LP 670-4 SuperVeloce, Mercedes SLS AMG, Bugatti Veyron, Dodge Viper SRT10, Aston Martin One-77 είναι λίγα μόνο απο τα (συνολικά 74!!!) αυτοκίνητα που είναι διαθέσιμα στο παιχνίδι, όλα πλήρως αδειοδοτημένα. Το ίδιο ισχύει και για τα αυτοκίνητα που αποτελούν την κίνηση στους δρόμους της Seacrest County. Αυτά μπορεί να είναι απο λίγα μόνο οχήματα (αλλά εκνευριστικά τοποθετημένα - παρόλο που κινούνται - πάνω στις χωρίς ορατότητα στροφές) σε έναν επαρχιακό δρόμο μέχρι πάάάάάάάάρα πολλά σε έναν αυτοκινητόδρομο. Παρατήρησα οτι δεν υπάρχουν καθόλου μηχανές και σαν μηχανόβιος (και ψείρας) ενοχλήθηκα λίγο. Δεν είναι όμως μία έλλειψη που θα επηρεάσει την εμπειρία μας με το παιχνίδι οπότε προσπερνάμε.

Όταν κοιτάς απο ψηλά...
Στη διάθεσή μας σταδιακά έρχονται κάποια "όπλα" τα οποία χρησιμοποιούμε για να πετύχουμε ευκολότερα το σκοπό μας. Σαν αστυνομικοί έχουμε : σανίδες με καρφιά, ελικόπτερα, βολές με EMP και μπλόκα με (βαριά) αυτοκίνητα. Το κάθε ένα έχει τη δική του χρήση. Αν π.χ. ο οδηγός που έχουμε βάλει στο μάτι είναι ακριβώς πίσω μας του "αμολάμε" μια σανιδούλα και τον βλέπουμε απο τον καθρέφτη να χάνει ταχύτητα, να κάνει τετ-α-κέ και να καταστρέφεται λίγο το αμάξι του. Αν μας έχει ξεφύγει πολύ καλούμε ένα μπλόκο και του κόβουμε την φόρα για τα καλά. Τα ελικόπτερα μπορούν και να παρενοχλούν τους οδηγούς αλλά και να αφήνουν σανίδες με καρφιά. Τέλος τα EMPs είναι ιδανικά αν ο στόχος μας είναι μπροστά μας (κατά προτίμηση σε ευθεία). Σαν οδηγοί έχουμε : σανίδες με καρφιά, EMP βολές, Turbo (καμία σχέση με το Nitro) και άλλη μία συσκευούλα που παράγει ένα EMP blast το οποίο πέραν του οτι ακυρώνει το κλείδωμα του EMP ενός αστυνομικού πάνω μας, μπλοκάρει και το χάρτη του αλλά και τη δυνατότητά του να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε όπλο του. Όλες οι συσκευές θέλουν κάποιο χρόνο για να ξαναχρησιμοποιηθούν και σταδιακά, όσο ανεβαίνουμε επίπεδο, το παιχνίδι μας δίνει νέες, δυνατότερες εκδόσεις τους. Εγώ θα σας πω μόνο να θυμάστε τα κουμπιά στα οποία θα ορίσετε κάθε όπλο : είναι εκνευριστικό να τον έχεις πίσω σου ακριβώς τον μπαγάσα και αντί για σανίδα με καρφιά να καλείς ελικόπτερο.

Are you talking to me punk?
Μπορώ να πω οτι η single player campaign του παιχνιδιού είναι αρκετά καλή, μεγάλη και διασκεδαστική. Το μόνο είδος αγώνα που δεν μου άρεσε είναι εκείνο που το παιχνίδι σου δίνει ένα (αστυνομικό) υπεραυτοκίνητο και σου λέει "πήγαινε στο τάδε μέρος να κάνεις μπλόκο χωρίς να ακουμπήσεις πουθενά" γιατί αν ακουμπήσεις κάπου λαμβάνεις πέναλτυ στο χρόνο σου. Ρε θείοι στην Criterion, Need For Speed παίζουμε : ΠΡΕΠΕΙ να τρακέρνουμε κάπου! Οπουδήποτε! Τέσπα...

Ωραί μέρα έχει και είπα να το ξεμπουκώσω λίγο...
Επειδή κάποια στιγμή όμως τελειώνει το single player μέρος του παιχνιδιού αλλά εμείς θέλουμε και κάτι παραπάνω, μπορούμε να συνδεθούμε στους servers της ΕΑ και να παίξουμε online είτε σαν αστυνομικοί είτε σαν οδηγοί. Είναι πολύ διασκεδαστικό και το ωραίο είναι οτι μπορεί στην ίδια πίστα να συναγωνίζεται κάποιος παίκτης επιπέδου 8 με κάποιον άλλο επιπέδου 20. Συνδέονται παίκτες απο όλο τον κόσμο και έχω πετύχει και καναδυό πατριωτάκια. Πολύ θετικό κρίνεται το οτι οι βαθμοί εμπειρίας που μαζεύουμε απο το online μέρος τους παιχνιδιού προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες και μας βοηθάνε να ανέβουμε και άλλο. Το κακό είναι οτι παρατήρησα κάποια προβληματάκια στην απεικόνιση των αντιπάλων. Ένας, ας πούμε, εξαφανιζόταν μέσα στην άσφαλτο και ξαναεμφανιζόταν. Αργότερα έμαθα οτι και ο Κόπερφηλντ παίζει Need For Speed.

Άη λάηκ!
Ο οπτικοακουστικός τομέας του παιχνιδιού είναι απλά άψογος! Τα μοντέλα των αυτοκινήτων είναι ρεαλιστικότατα, σε σημείο που σε φωτογραφία να μην ξεχωρίζουν απο τα πραγματικά! Το ίδιο ισχύει και για τα τοπία. Σταματούσα στην άκρη του δρόμου και χάζευα την πεδιάδα απο ψηλά στο βουνό. Μετά έχανα τον αγώνα :S . Τα διάφορα εφφέ (σκιάσεις, βροχή, θάμπωμα απο τον ήλιο) είναι εξαιρετικά και προσθέτουν πολύ στο παιχνίδι. Ειδικά τη νύχτα με βροχή που φαίνονται και οι αντανακλάσεις των φώτων στη βρεγμένη άσφαλτο... Όσον αφορά τον ήχο θα πω οτι οι μηχανές των οχημάτων και οι στριγγλιές των ελαστικών έχουν αποδοθεί άψογα και το κάθε αυτοκίνητο ακούγεται διαφορετικό (βέβαια μετά απο λίγη ώρα δεν το προσέχεις). Αυτη όμως η Lamborghini Reventon είναι όλα τα λεφτά! Αααααχ... Πίσω στην πεζή, ξερή, ωμή, νιανιά (τέσπα, καταλάβατε) πραγματικότητα τώρα... Η ζημιά στα αυτοκίνητα απεικονίζεται όσο τα κοπανάμε αριστερά και δεξιά χωρίς όμως αυτή να έχει κάποια ουσιαστική επίπτωση στις επιδόσεις τους. Ο μετρητής στα δεξιά της οθόνης μας πληροφορεί για... τη σήψη του οχήματός μας και μόλις μηδενιστεί το παιχνίδι σταματάει και πάμε απο την αρχή.

Αφού λέμε οτι τα σπάει το παιχνίδι!
Επομένως το νέο Hot Pursuit είναι ένα εξαιρετικό απο όλες τις απόψεις παχνίδι. Έχει αυτοκίνητα που δεν πρόκειται να οδηγήσουμε ποτέ (εκτός απο κάνα άλλο ραλλάκι), καλό gameplay, εξαιρετικό οπτικοακουστικό κομμάτι, δεν έχει bugs και μας δίνει και multiplayer. Εγώ το αγόρασα απο το play.com για 14,00 (!) ευρώ (τώρα νομίζω ακρίβηνε λίγο) και πραγματικά το ευχαριστιέμαι. Η επίσημη ιστοσελίδα του για όσους θέλουν πιό πολλές λεπτομέρειες είναι εδώ : http://hotpursuit.needforspeed.com/ .

5 σχόλια:

 1. δεν μπορω να παιξω online βαζω e-mail και κοδικω και μου λεει πως ειναι ακυρο
  πες μου τι να κανω ρε φιλε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να ξεκινήσω ρωτώντας αν το παιχνίδι είναι αυθεντικό. Αν δεν είναι... Αν πάλι είναι, που πιστεύω οτι είμαστε σε αυτήν την κατηγορία, θα πρέπει να κάνεις έναν λογαριασμό στην EA και να συνδέεσαι μέσω αυτού. Νομίζω οτι το κάνεις απο το Origin το οποίο είναι κάτι σαν το Steam και λειτουργεί ως authenticator. Δοκίμασε αυτά τα βήματα και αν δεν δουλέψει δώσε μου περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τί έκανες.

   Διαγραφή
 2. σε ευχαριστω πολυ το βρηκα!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. τωρα μου βγαζει ενα product key που ειναι αυτος ο αριθμος? για να τον βαλω?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και συγνώμη για την καθυστέρηση...

   Ο αριθμός αυτός (λέγεται και serial number) είναι συνήθως ή πάνω στο εγχειρίδιο του παιχνιδιού ή πάνω σε ένα αυτοκολλητάκι στη συσκευασία. Αν το έχεις κατεβάσει ηλεκτρονικά τότε θα πρέπει να σου το στείλανε με e-mail όταν έκανες την αγορά.

   Διαγραφή