Witcher III

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011

UPS : Πώς, τί και γιατί

Όλοι μας ρίχνουμε πολλή σκέψη για τα υποσυστήματα του υπολογιστή μας, ψάχνουμε, συγκρίνουμε, καταλήγουμε, σκάμε τα φράγκα και μετά πέφτει το ρεύμα και κλαίμε το ωραίο μας PCάκι...

Πάνε χρόνια βέβαια που η Δ.Ε.Η. μας είχε ταράξει στα black out αλλά μικρές διακοπές γίνονται όπως επίσης βυθίσεις τάσεως στο ρεύμα. Η αστάθεια στην τάση του ρεύματος είναι συχνό φαινόμενο που άλλες φορές γίνεται αισθητή άλλες φορές όμως όχι (τις περισσότερες δηλαδή). Οι επιπτώσεις στον υπολογιστή μας (όπως φυσικά και στις υπόλοιπες ηλεκτρικές μας συσκευές) είναι... μία : καταστροφή απο υπερβολική φθορά.

Η λύση στο παραπάνω πρόβλημα είναι τα U(ninterruptible) P(ower) S(upply). Τί είναι αυτά; Πολύ απλά είναι μια μπαταρία με μερικά εξτρά... Αποτελούνται απο κυκλώματα διαχείρισης του ρεύματος, εναλλάκτες και, φυσικά, μπαταρία (ες). Ας τα δούμε λίγο πιό αναλυτικά όσον αφορά τις κατηγορίες τους :

Φαίνεται (και είναι) γομάρι...
1) Line interactive : Είναι, ουσιαστικά, τα πιό "απλά" UPS που μπορούμε να βρούμε. Είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να παρέχουν συνέχεια ρεύμα στον υπολογιστή χωρίς να παρεμβαίνουν σε αυτό και μόλις υπάρξει διακοπή ρεύματος τότε αλλάζουν διαδρομή και δίνουν ρεύμα απο την μπαταρία τους. Έχουν κυκλώματα για σταθεροποίηση και εξομάλυνση της τάσης του ρεύματος για να προσφέρουν "ποιοτικότερο" ρεύμα στον υπολογιστή μας. Το κακό τους είναι οτι υπάρχει κάποιος χρόνος ενεργοποίησης της μπαταρίας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος (απειροελάχιστος για εμάς) οπότε η απόκρισή τους δεν είναι κορυφαία (μπορεί να είναι εξαιρετική αλλά όχι τέλεια).

Για επαγγελματικές ανάγκες
2) On line : Σε αυτήν την κατηγορία ο υπολογιστής παίρνει ρεύμα πάντα απο την μπαταρία του UPS. Αυτό σημαίνει οτι ο χρόνος απόκρισης είναι μηδενικός αλλά έχει το μειονέκτημα, επειδή μεσολαβούν δύο μετατροπείς (ο πρώτος μεταξύ της εισόδου του ρεύματος και της μπαταρίας ενώ ο δεύτερος μεταξύ της μπαταρίας και της εξόδου του ρεύματος), να μην είναι αποδοτικό αφού πολύ ρεύμα χάνεται μέσω της θερμότητας που αναπτύσσεται. Είναι και αυτά εξοπλισμένα με κυκλώματα σταθεροποίησης ρεύματος.

Είναι Off line και φαίνεται3) UPS αναμονής (off line): Είναι τα απλούστερα UPS που μπορούμε να βρούμε. Παρέχουν μικρότερου εύρους εξομαλύνσεις τάσης ρεύματος και κατά την πτώση του υπάρχει ένας μέσος χρόνος μετάβασης στις μπαταρίες περίπου 5ms (είναι το χειρότερο απο τις 3 διαθέσιμες κατηγορίες UPS).Δεν συνιστώνται ιδιαίτερα...

Αυτό που πρέπει να ξέρει κάποιος όταν αγοράζει UPS είναι ο λόγος για τον οποίον το αγοράζει. Δεν είναι για να συνεχίζουμε να δουλεύουμε/παίζουμε/σερφάρουμε ή οτιδήποτε άλλο. Είναι για να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε με ασφάλεια αυτό που κάνουμε και να κλείσουμε το PC μας. Για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε τί ισχύος UPS χρειαζόμαστε θα πρέπει να κάνουμε μια λίστα με όλες τις συσκευές που θα συνδέσουμε πάνω του. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα VA τους (αναγράφονται πάνω στις συσκευές) και στη συνέχεια αγοράζουμε ένα UPS τουλάχιστον 25% ισχυρότερο. Αυτό το κάνουμε για να μην δουλεύει οριακά όταν πέσει το ρεύμα, να μας παρέχει ικανοποιητικό χρόνο εργασίας (10 λεπτά είναι ΟΚ) και για να μπορούμε αν χρειαστεί μελλοντικά να συνδέσουμε και κάτι άλλο επάνω του. Αν οι συσκευές μας δεν αναγράφουν VA αλλά Watts ή Amperes τότε έχουμε τις παρακάτω αναλογίες :

1 VA = 1,43 Watts (αν αναγράφονται τα Watts)
1 VA = 230 x A (αν αναγράφονται τα Amperes)

Κάτι άλλο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να υπάρχει αναγραφή πάνω στο UPS του κωδικού UL (Underwiters Laboratories). Είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός ο οποίος έχει θεσπίσει πάνω απο 800 πρότυπα ασφαλείας παγκοσμίως. Τα προϊόντα που έχουν αυτήν την ειδική σήμανση επάνω τους είναι ελεγμένα για ποιοτικότερη και ασφαλέστερη λειτουργία.
Καλό είναι να αναγράφεται στη συσκευή μας.

Ένα Line Interactive UPS καλύπτει
όλες τις ανάγκες ενός μέσου χρήστη
Για ένα μέσο χρήστη ένα UPS Line Interactive είναι η ιδανική λύση. Κάποιος ο οποίος θα συνδέσει server(s) πάνω στο UPS καλό θα είναι να προτιμήσει ένα on line. Τα off line είναι καλά για να συνδέουμε λαμπατέρ, τηλέφωνα, πληκτρολόγια κλπ κλπ (έλα, πλάκα κάνω). Μην ξεχνάτε οτι θα πρέπει να αποφεύγετε να συνδέετε "βαριές" συσκευές πάνω τους όπως είναι οι laser εκτυπωτές γιατί είναι πολύ ενεργειοβόρες (και στο κάτω - κάτω δε μας νοιάζει μια εκτύπωση αλλά να σώσουμε το ψηφιακό κείμενο) και οτι οι μπαταρίες τους δεν είναι για πάντα (τα ασπρόμαυρα αρκουδάκια, ναι), χρειάζονται αντικατάσταση. Ευτυχώς όλα τα σύγχρονα UPS έχουν ρουτίνες αυτοελέγχου και μας ενημερώνουν είτε οπτικά είτε ηχητικά αν κάτι δεν πάει καλά για να δράσουμε ανάλογα.

Και αυτό UPS είναι αλλά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου