Witcher III

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Ακτινοβολία απο τα WiFi modems : είναι επικίνδυνη;

Καινούριο φρούτο στην Ελλάδα.
Πολλά έχουν ειπωθεί τα τελευταία χρόνια για τα ασύρματα δίκτυα υπολογιστών όσον αφορά τους κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία μας. Αν αναλογιστούμε το γεγονός οτι πλέον όλα τα καινούρια modems έχουν τη δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης καταλαβαίνουμε οτι οι όποιες ανησυχίες εντείνονται.

Άγνωστο φρούτο στην Ελλάδα.
Ο καθένας μας που έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο μπορεί να έχει μία εστία εκπομπής ακτινοβολίας μέσα στο σπίτι του κατέχοντας ένα τέτοιο μόντεμ. Τί είναι όμως το Wi(reless) Fi(delity); Απλούστατα είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε για να αποκτάμε ασύρματη πρόσβαση σε ένα modem. Είναι πολύ πιό πρακτικό απο την ενσύρματη σύνδεση αλλά έχει και το θεματάκι με την ακτινοβολία.

Σχεδιάγραμμα ασύρματου δικτύου.
Σύμφωνα με μελέτη του Δόκτορος Michael Clark της Health Protection Agency δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος απο αυτήν την ακτινοβολία. Σύμφωνα με όσα λέει όλες οι μελέτες που έχουν γίνει δεν έχουν αποδείξει οτι ενέχονται βλάβες για την ανθρώπινη υγεία. Όσες απο τις μελέτες έχουν δείξει το αντίθετο δεν είναι καταληκτικές. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ποιά όρια πρέπει να θεσπιστούν έτσι ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα και όρια.

Το πρωτόκολλο επικοινωνίας των ασύρματων δικτύων.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν μετρήσει είδαν οτι η (σχετικά) κοντινή έκθεση για διάστημα ενός έτους σε σχολεία που είχαν ασύρματα δίκτυα στις αίθουσες αποτελούσε τα 20 εκατομμυριοστά της διεθνούς προτεινόμενης οριοθέτησης (δεν μας λένε ποιά είναι). Για να καταλάβουμε το μέγεθος θα πούμε οτι ένα παιδί που μιλάει σε κινητό λαμβάνει, σε αντίστοιχο χρονικό διάστημα, το 50% της ίδιας οριοθέτησης. Δηλαδή ένα έτος σε τάξη με ασύρματο δίκτυο ισοδυναμεί με 20 λεπτά ομιλίας στο κινητό! Προσθέτουν, δε, οτι αν απομακρυνθούν τα ασύρματα δίκτυα απο τα σχολεία θα πρέπει να κλείσουμε και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας όπως επίσης τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς των οποίων οι ακτινοβολίες είναι ίσης έντασης με τα ασύρματα δίκτυα στις σχολικές αίθουσες.

WiFi σκατζόχοιρος...
Βέβαια όλα τα παραπάνω στηρίζονται στη δήλωση ενός μόνο ανθρώπου (υπεύθυνος μεν, αλλά ίσως όχι τόσο αμερόληπτος - λέω εγώ τώρα πονηρά σκεπτόμενος). Όπως για όλες τις μορφές ακτινοβολίας έτσι και για τα ασύρματα modems ισχύει οτι όσο απομακρυνόμαστε μειώνεται η ποσότητα ακτινοβολίας που δεχόμαστε (αν διπλασιάσουμε την απόσταση, υποδιπλασιάζεται η ποσότητα). Αν παρεμβάλλονται εμπόδια (π.χ. τοίχος) πέφτει ακόμα περισσότερο. Ακόμα καλύτερα, μπορούμε να κλείνουμε το ασύρματο δίκτυο όταν δεν το χρησιμοποιούμε. Δυστυχώς όμως ακόμα και εμείς να το κλείνουμε δεν το κλείνει ο γείτονας (είτε απο άγνοια είτε απο αδιαφορία). Ακόμα χειρότερα αν αναλογιστούμε οτι δεν έχουμε μόνο ένα γείτονα με WiFi. Μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί απο όσους έχουν μικρά παιδιά επειδή οι οργανισμοί τους δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένοι και μπορεί να δημιουργηθούν ανωμαλίες όσο (κυρίως όμως απο την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων - κίνδυνος θάνατος, παιδιά - και όχι των ασύρματων δικτύων).

Επομένως ας ενημερωθούμε και ας μην ενεργοποιούμε τα ασύρματα δίκτυα όταν δεν τα χρησιμοποιούμε.

2 σχόλια:

 1. https://www.youtube.com/watch?v=zFsyCe-KN_o&list=UU9_1_MafTj2V-cOQ_WcRFtA

  Μάθετε την αλήθεια για την επικινδυνότητα του Wifi

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε ευχαριστώ για την παρέμβαση και την ενημέρωση των στοιχείων που είχα. Το βιντεάκι που δείχνεις λέει ωραία πράγματα και χαίρομαι που συμφωνούμε στο οτι η ακτινοβολία των modems δεν είναι επικίνδυνη. Επειδή, όμως, στο κομμάτι με τα παιδιά (κυρίως βρέφη και πολύ μικρών ηλικιών) έχω μία ιδιαίτερη ευαισθησία, θα μου επιτρέψεις να επιμείνω στο οτι καλό είναι να απενεργοποιούμε το WiFi, προληπτικά, όταν δεν το χρειαζόμαστε.

   Και πάλι σε ευχαριστώ.

   Διαγραφή