Witcher III

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011

Windows registry - Τί είναι και πώς τη βελτιώνουμε;

Για να βγάλανε και βιβλίο...
Θα ήθελα πάρα πολύ να είχα ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο να υποστηρίζει όλα τα παιχνίδια, τις εφαρμογές και τα περιφερειακά του υπολογιστή μου χωρίς να "κολλάει", να είναι ελαφρύ, τζάμπα και όσο περνάει ο χρόνος να μην παρουσιάζει προβλήματα απο τη χρήση. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Δε νομίζω να δούμε τέτοιο λειτουργικό σύστημα ποτέ. Το δημοφιλέστερο όλων, τα Windows, όσο πάνε βελτιώνονται αλλά έχουν ακόμα δρόμο μπροστά τους. Θα δούμε σήμερα το μητρώο τους πώς λειτουργεί και πώς μπορούμε να το συντηρήσουμε/βελτιώσουμε.
Το μητρώο των Windows ξεκινάει απο μικρό, απλό και χαριτωμένο και καταλήγει τεράστιο, μπερδεμένο και δυσλειτουργικό. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν κάποιο πρόγραμμα εγκαθίσταται στον υπολογιστή μας καταχωρεί τον εαυτό του στο μητρώο έτσι ώστε το λειτουργικό μας σύστημα να γνωρίζει την ύπαρξή του, τί κάνει, ποιές βιβλιοθήκες αρχείων συστήματος χρησιμοποιεί κλπ κλπ. Όταν όμως απεγκαθίσταται το πρόγραμμα δεν διαγράφει σωστά όλα τα στοιχεία που καταχώρησε με αποτέλεσμα να αφήνει κατάλοιπα. Αυτά θέλουμε να εξαφανίσουμε έτσι ώστε η πρόσβαση στα σωστά στοιχεία της registry να είναι πιό άμεση και εύκολη.

Κατά διαστήματα έχουν κυκλοφορήσει πολλά προγράμμα τρίτων κατασκευαστών τα οποία κάνουν ακριβώς αυτήν τη δουλειά : διορθώνουν το μητρώο. Η αλήθεια είναι οτι δεν είναι δουλειά παίξε - γέλασε. Μπορεί ακόμα και να μας κάνει τον υπολογιστή να "κολλήσει" και να πρέπει να κάνουμε εγκατάσταση των πάντων απο την αρχή. Επομένως πρέπει να προσέξουμε την επιλογή του προγράμματος που θα κάνει αυτήν τη δουλειά στον υπολογιστή μας.

Μπλα μπλα μπλα... Δε νομίζω Τάκη!
Απο ακόμα όταν είχα τα ΧΡ χρησιμοποίησα το Registry mechanic το οποίο διατεινόταν οτι ήταν ΤΟ πρόγραμμα. Μου έκανε τον υπολογιστή μπουρδέλο και το απεγκατέστησα κακήν - κακώς. Βέβαια, επειδή δεν θελω να είμαι απόλυτος, απο τότε περάσανε πολλά χρόνια και το πρόγραμμα εξελίχθηκε (υποθέτω). Όποιος νιώθει... τυχοδιώκτης και τυχερός μπορεί να το βρεί εδώ και, αφού κάνει ένα δωρεάν online έλεγχο, να το αγοράσει αν ικανοποιηθεί. Η άδεια χρήσης θα ισχύει για ένα χρόνο (οπότε στην ουσία μιλάμε για ενοικίαση).

Όχι σπουδαία πράγματα...


Υπάρχει το System Mechanic το οποίο κάνει και άλλα πράγματα πέρα απο το να διορθώνει τη registry. Η ανασυγκρότηση δίσκων είναι ένα απο αυτά. Το είχα δοκιμάσει και αυτό στο παρελθόν χωρίς να μείνω ιδιαίτερα ικανοποιημένος απο τα αποτελέσματα. Το βρίσκουμε εδώ για αγορά αν μας ενδιαφέρει. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω κάποια δοκιμαστική έκδοση.

Καλό αλλά με πληρωμή.
Ένα άλλο προγραμματάκι που βρήκα στο Διαδίκτυο είναι το RegCure. Να πω την αλήθεια μου πρώτη φορά το συνάντησα και αφού το κατέβασα απο εδώ το έτρεξα. Βρήκε πολλά προβλήματα παρόλο που χθες έτρεξα το πρόγραμμα που χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια (θα το δούμε παρακάτω). Αφού ολοκληρώσει τον έλεγχο, θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα το οποίο είναι ο καθαρισμός. Στη δωρεάν έκδοση το πρόγραμμα διορθώνει πολύ απλά προβλήματα χωρίς να έχουμε ουσιαστικό όφελος. Πρέπει να κάνουμε εγγραφή δίνοντας τα στοιχεία μας και πληρώνοντας για την κανονική έκδοση αν θέλουμε να κάνουμε σωστή δουλειά.


Απο design καλά πάει...

Ακόμη ένα πρόγραμμα που ίσως φανεί ενδιαφέρον είναι το PC Health Advisor το οποίο πέρα απο τη registry αναλαμβάνει να ελέγξει και άλλα μέρη του συστήματός μας. Μπορούμε να το κατεβάσουμε δωρεάν απο εδώ αλλά, όπως και το προηγούμενο προγραμμάτακι, θα καθαρίσει μόνο απλά πράγματα. Για ολοκληρωμένη δουλειά θα πρέπει να το αγοράσουμε.
Γκοοοοοοοοοοοοοοοολ!!!
Απο όσα έχω δει μέχρι σήμερα το κορυφαίο, κατά την ταπεινή μου άποψη, πρόγραμμα για εκκαθάριση και βελτίωση του μητρώου των Windows είναι το CleanMyPC Registry Cleaner. Το βρίσκουμε εδώ και αφού το κατεβάσουμε μπορούμε να κάνουμε έλεγχο του συστήματός μας. Δυστυχώς και αυτό θα διορθώσει μόνο μικρής σημασίας προβλήματα και θα πρέπει να το αγοράσουμε για να κάνουμε σωστά αυτό που θέλουμε. Πάντως τόσα χρόνια δεν μου έχει δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα στον υπολογιστή, είναι πολύ απλό στη χρήση του και το εμπιστεύομαι με κλειστά μάτια. Συνιστάται ανεπιφύλακτα!

Ναι! Ναι! ΝΑΙ!!! Είναι κα-τα-πλη-κτι-κό και δεν ντρέπομαι που το λέω...
Όλα τα παραπάνω προγράμματα είναι συμβατά με παλαιότερες αλλά και νέες εκδόσεις των Windows. Επειδή το να μπλέκεις με τη registry των Windows είναι επικίνδυνο, θα σας προτείνω να διαλέξετε ένα πρόγραμμα το οποίο εσείς θα κρίνετε οτι είναι απλό και κατανοητό. Όποιο όμως και να διαλέξετε μην επιλέξετε ρυθμίσεις που δεν καταλαβαίνετε τί κάνουν. Καλύτερα να μην διορθωθεί κάτι απο το να αναγκαστείτε να ξανακάνετε εγκατάσταση. Τέλος, πριν κάνετε οποιαδήποτε εργασία με αυτά τα προγράμματα, κάντε ένα αντίγραφο ασφαλείας απο τις επιλογές που σας δίνουν έτσι ώστε αν κάτι πάει στραβά να μπορείτε να το επαναφέρετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου