Witcher III

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011

Περί browser ο λόγος...Και ήρθε η ώρα να πούμε για τους περιηγητές, τους browser που λέμε και στα ελληνικά...

Περιηγητής είναι το πρόγραμμα το οποίο μας επιτρέπει να "μπαίνουμε" στις διάφορες ιστοσελίδες, να "σερφάρουμε" στο ίντερνετ, να αποχαυνωνόμαστε μπροστά στο χαζοκούτι και άλλα πολλά.

Στην αρχή υπήρχανε 2-3 τέτοια προγράμματα, o Internet Explorer της Microsoft (που απο δω και στο εξής θα τον λέω "ο ακατονόμαστος"),o Netscape και o Safari της Apple. Όπως θα καταλάβατε οι κορυφαίες εταιρείες λογισμικού, λέμε τώρα, είχανε και το δικό τους πρόγραμμα περιήγησης το οποίο υπήρχε προεγκατεστημένο σε κάθε έκδοση λογισμικού που πουλούσαν και τις περισσότερες φορές δεν υπήρχε τρόπος να το αφαιρέσεις. Αυτό φυσικά δεν απασχολούσε και πολλούς γιατί το διαδίκτυο δεν είχε αναπτυχθεί τόσο και δεν υπήρχαν "υψηλές" απαιτήσεις απο τους χρήστες. Όταν όμως το e-mail, το chat, το σερφάρισμα και άλλα, έγιναν καθημερινή ασχολία του μέσου χρήστη άρχισαν τα πράγματα να αλλάζουν. Με την ανάπτυξη του διαδικτύου, ξεφύτρωσαν νέοι περιηγητές οι οποίοι για να κερδίσουν ένα μερίδιο αγοράς έπρεπε να κάνουν κάτι διαφορετικό. Έτσι σιγά - σιγά άρχισαν να ενσωματώνονται στους περιηγητές επιπλέον δυνατότητες όπως η αναπαραγωγή πολυμέσων, η δυνατότητα εναλλαγής θεμάτων, download managers (διαχειριστές κατεβάσματος!!!) και πολλά άλλα καλούδια. Εκτός αυτού πολλά απο τα καινούρια προγράμματα ήτανε πιο ελαφριά και πιο γρήγορα, κυρίως απο τον "ακατονόμαστο" ο οποίος ναι μεν "βελτιώνεται" αλλά πιστέυω αυτήν την βελτίωση μόνο η Microsoft την βλέπει.Έτσι φτάσαμε στις μέρες μας να έχουμε πολλούς αξιόλογους περιηγητές όπως οι Firefox, Opera, Google Chrome και πολλούς άλλους τους οποίους δεν έχω δοκιμάσει ακόμα αλλά σας δίνω μια λίστα με τους περισσότερους απο αυτούς. Άν βρείτε κάποιον καλό πείτε το και σε μένα...Και φτάσαμε στο ψητοοοοοοοοοοοοοοοοοοοό. Τελικά υπάρχει διαφορά; Ποιός είναι ο καλύτερος; Ο "ακατονόμαστος" πάντως είναι πάντα τελευταίος!!!

Προσωπικά δεν βρίσκω διαφορές ώς προς την ταχύτητα αλλά ως προς το τί προσφέρει ο καθένας. Ο πρώτος που δοκίμασα ήτανε ο Opera. Ήτανε η "όαση", το "μάνα εξ'ουρανού", το κάτι άλλο σε σχέση με τον τότε "ακατονόμαστο Νο 5" αν θυμάμαι καλά. Μετά ανακάλυψα τον Firefox και αυτό γιατί είχε ένα plug-in για ένα on-line παιχνίδι που έπαιζα και μπορώ να πω πως με κέρδισε κυρίως για τα ωραία plug-ins που έβρισκα άλλα χρήσιμα και άλλα τελείως χαζά και άχρηστα. Πέρασαν όμως τόσα χρόνια και βγήκανε πολλές νέες εκδόσεις και θα συνεχίσουν να βγαίνουνε, αλλά μας προσφέρουν στ'αλήθεια κάτι καινούριο οι περιηγητές; Κάτι σοβαρό και ουσιώδες; Όχι δεν θα το έλεγα. Το μόνο σίγουρα είναι ότι γίνονται πιο αργοί άσχετα με τις εκάστοτε ενημερώσεις ή καινούριες εκδόσεις που κυκλοφορούν. Επίσης κάτι που παρατήρησα στον καινούριο Firefox και στον Opera είναι ότι, εμφανισιακά, μοιάζουν σαν αδέρφια (και μάλιστα δίδυμα) και δεν έχουνε κάποια αξιοσημείωτη διαφορά.

Έτσι συνεχίζω να χρησιμοποιώ τον Firefox, παρά το ότι γίνεται εκνευριστικά αργός πολλές φορές και κολλάει άπειρα. Όσο για τον ακατονόμαστο τώρα πια τον χρησιμοποιώ μόνο για ένα λόγο, αυτόν που αναφέρουν και η φωτό παρακάτω...


1 σχόλιο:

  1. Ε όχι και δεν φέρνουν αλλαγές οι νέες εκδόσεις... Μικροαλλαγές κυρίως χρηστικής σημασίας και γι'αυτό ίσως να μη γίνονται άμεσα αντιληπτές. Αυτό που βλέπω κι εγώ είναι οτι ο "ακατονόμαστος" βελτιώνεται σιγά-σιγά, ο Safari σε κάθε νέα έκδοση διορθώνει τα προβλήματα της προηγούμενης και δημιουργεί νέα και ο Opera παραμένει παρεξηγημένος αλλά αξιόπιστος και σταθερός (λίγο αργός σε παλαιότερες εκδόσεις). Εύγε τέκνο, άριστο άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή