Witcher III

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011

Γιατί να αγοράσω απο το eBay;

Αν και έχω αναφερθεί και παλαιότερα στις ηλεκτρονικές αγορές, θα το κάνω ξανά γιατί είναι κάτι που ενδιαφέρει πολύ κόσμο. Αυτήν τη φορά θα το δούμε το θέμα σαν καταναλωτές. Κοιτάμε με απορία τις τιμές των ειδών πληροφορικής (και όχι μόνο) στο εξωτερικό και αναρωτιόμαστε γιατί τα ίδια προϊόντα σε άλλες χώρες είναι φθηνότερα απο οτι σε εμάς. Γιατί μια κάρτα γραφικών κοστίζει στις Η.Π.Α. 100,00 δολλάρια και στο Ελλάντα κοστίζει 103,00 ευρώ; Τη στιγμή μάλιστα που το δολλάριο αντιστοιχεί σε 0,70 ευρώ!!!

Αν και ο πειρασμός να κράξω την ελληνική πραγματικότητα είναι πολύ μεγάλος, θα αντισταθώ και θα κάνω κάποιες προτάσεις απο τις οποίες μπορεί να οφεληθούμε σαν καταναλωτές.

Το καπέλο γνωστού σπαγγοραμμένου
παπιού...
Το πρώτο που έχω να προτείνω είναι να αποφεύγετε να ακολουθείτε με κλειστά μάτια τις προτάσεις που κάνουν τα διάφορα "ψαχτήρια" όπως π.χ. εκείνο με το καπέλο του τσιγγούνη. Αυτό το λέω για δύο λόγους : 1) Εκεί όποιος πληρώνει προωθείται και 2) δεν είναι όλοι συμβεβλημένοι μαζί τους, πράγμα που σημαίνει οτι μπορεί να υπάρχουν προσφορές που δεν τις έχουν εκεί (γενικά τα θεωρώ αναξιόπιστα). Άρα, κάντε λίγο παραπάνω κόπο και ψάξτε και μόνοι σας.

Στη συνέχεια θα σας προτείνω να κάνετε ένα λογαριασμό στο Paypal για αγορές μέσω Διαδικτύου. Είναι εύκολο, γρήγορο και αξιόπιστο. Επιπρόσθετα, αν κάτι πάει στραβά και σας εξαπατήσει ο πωλητής, το Paypal μετά την καταγγελία σας και την ολοκληρώση της διαδικασίας της, σας αποζημιώνει και αναλαμβάνει το ίδιο να "κυνηγήσει" τον απατεώνα. Για έναν τέτοιο λογαριασμό απαιτείται κάποια χρεωστική/πιστωτική κάρτα. Να αποφύγετε όλες εκείνες που χρεώνουν συνδρομή ή "γέμισμα" με χρήματα όπως είναι κάποιες εικονικές κάρτες.
Επεκτείνεται η χρήση του και σε eshops στην Ελλάδα.

Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι να ψάξετε σε ξένα e-shops. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα είναι το Ebay.co.uk, το Amazon.co.uk και το Play.com. Υπάρχει και το newegg.com αλλά αποστέλλει μόνο στις Η.Π.Α. Τα δύο πρώτα ηλεκτρονικά καταστήματα έχουν και παραρτήματα στη Γερμανία (η κατάληξη γίνεται .de) οπότε όσοι γνωρίζετε τη γλώσσα ρίξτε και εκεί μια ματιά. Οι διαφορές με τις τιμές στην Ελλάδα είναι τραγικές.
Πουλάει και χωρίς κόστος μεταφορικών.

Θα απαριθμήσω κάποια απο τα θετικά των online αγορών αλλά και κάποια αρνητικά.

Τεράστια ποικιλία προϊόντων.
Ένα καλό με το να ψωνίζεις απο το εξωτερικό είναι οτι σαν καταναλωτής έχεις άμεσα κέρδος. Το κακό είναι οτι αποδυναμώνεις το εσωτερικό εμπόριο και διώχνεις συνάλλαγμα. Αγοράζοντας ένα προϊόν απο το εξωτερικό έχεις κανονικά εγγύηση αλλά αν πάθει κάτι πολλές φορές πληρώνεις εσύ τα μεταφορικά για να το στείλεις για επισκευή/αντικατάσταση (πάρα πολλές είναι όμως και οι εταιρίες που τα αναλαμβάνουν αυτές). Επίσης, υπάρχει τεράστια ποικιλία προϊόντων για να επιλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει καλύτερα, κάτι που είναι το άμεσα ζητούμενο (γι'αυτό δεν προτιμάμε να πηγαίνουμε στα μεγάλα πολυκαταστήματα;). Συν τοις άλλοις, είναι πανεύκολη η άμεση σύγκριση των τιμών.
Απο τα πιό πλήρη eshops του εξωτερικού.

Στην τελική όμως έχει να κάνει και με το κατά πόσο θα συνεχίσουμε να τους αφήνουμε να νομίζουν οτι είμαστε κορόιδα. Γιατί να αγοράσω τα Windows 7 Ultimate απο Ελλάδα για 320,00 ευρώ τη στιγμή που το Amazon τα πουλάει 190,00; Και μάλιστα η συσκευασία είναι η κανονική που περιλαμβάνει την 32bit και την 64bit έκδοση! Όχι η retail που μας πασάρουν εδώ! Γιατί να πληρώσω 855,00 ευρώ ένα ρολόι εδώ τη στιγμή που στο eBay το πουλάνε 350,00 μαζί με τα μεταφορικά; Έμπορος είναι αυτός στην Ελλάδα, έμπορος και ο άλλος στη Μ. Βρεττανία. Πιό μάγκας είναι ο ελληνάρας;

Υπάρχει και η κατηγορία εκείνη με e-shops τα οποία προσπαθούν να μας πείσουν οτι μας αγαπάνε πολύ και μας κάνουν συνέχεια απίστευτες (και καλά) εκπτώσεις. "Απο 89.037.205,76 ευρώ τώρα μόνο 32,45!". Ξέρω και ένα με τον Τοτό! Μακριά απο τέτοιους τύπους!

Φυσικά υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι παράγουν στην Ελλάδα και προσπαθούν μέσα απο e-shops να προωθήσουν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους (πιό πολύ όμως προτιμούν να κάνουν ιστοσελίδες σχετικά με τα προϊόντα τους και όχι να τα πουλάνε). Εκεί είναι καλό για εμάς σαν καταναλωτές να τους στηρίξουμε ακόμα και αν μας κοστίσει λίγο παραπάνω. Το ebloko.gr είναι μια καλή προσπάθεια η οποία θέλει να αναδείξει τέτοιους ανθρώπους. Παραγωγοί απο το πανελλήνιο εκθέτουν και πουλάνε τα προϊόντα τους εκεί δίνοντας πληροφορίες και για τους εαυτούς τους. Μας δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούμε για αυτά και αν μας αρέσουν να τα αγοράσουμε. Αλλά τα ηλεκτρονικά καταστήματα στην Ελλάδα δεν έχουν να κάνουν συνήθως με παραγωγούς.
Αξιόλογη ελληνική προσπάθεια.

Η πιό συνήθης δραστηριότητα των ηλεκτρονικών καταστημάτων είναι η εμπορία, δηλαδή η μεταπώληση. Και κάπου εκεί χάνεται η μπάλα στην Ελλάδα. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στα κανονικά καταστήματα. Κάποιες, λίγες είναι η αλήθεια, αλυσίδες καταστημάτων που έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά θέτουν τα όρια των τιμών με τους υπόλοιπους να είναι αναγκασμένοι να ακολουθήσουν αν θέλουν να επιβιώσουν. Δυστυχώς όμως αυτό είναι κακό για εμάς που ζητάμε πραγματικό ανταγωνισμό και θέλουμε το καλύτερο για την τσέπη μας. Στο κάτω - κάτω δεν ζητάμε να τα παίρνουμε τζάμπα, θα πληρώνουμε. Αλλά μη μας κλέβετε ρε παιδιά μπροστά στα μάτια μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου