Witcher III

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

Netbooks vs Tablets

Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει πολλή κουβέντα (στην παρέα μου) για το "τί μέλλει γεννέσθαι" με τα netbooks τώρα που τα tablets έχουν κάνει τόσο δυναμική είσοδο στην αγορά. Αν προσθέσουμε την αλματώδη ανάπτυξη του hardware και του software τους τότε θα δούμε οτι οι νέες αυτές συσκευές έχουν πολλά προτερήματα.

Φυσικά η τεχνολογική πρόοδος που έχει σημειωθεί στον χώρο των tablets δεν θα έλεγε απο μόνη της τίποτα αν δεν υπήρχαν οι κατάλληλες εφαρμογές που θα τα καθιστούσαν χρηστικά και ελκυστικά στους αγοραστές. Στο κάτω - κάτω, τί να την κάνεις τη Lamborghini αν δεν έχεις δρόμο να την τρέξεις, σωστά;

Το σημερινό κειμενάκι δεν θα έχει να κάνει προτάσεις συγκεκριμμένων συσκευών. Θα καταδεικνύει προτερήματα και μειονεκτήματα που έχουν οι δύο πλατφόρμες με σκοπό να βοηθήσει όσο γίνεται κάποιους απο εσάς στην απόφασή σας να αγοράσετε κάτι.

Κλασικός εκπρόσωπος της κατηγορίας netbook.
Θα ξεκινήσουμε κάνοντας για άλλη μια φορά σαφές το οτι οι αγορές μας καθορίζονται απο τις ανάγκες μας πρωτίστως. Κοινώς : τί θέλουμε να κάνει το μαραφετάκι μας; Και ακόμα πιό σημαντικό : Σε ποιά πλατφόρμα (λειτουργικό) θέλουμε να το κάνει;

Για τους πιό trendy!
Τα netbooks έχουν να μας προτείνουν Windows (7/XP), Linux και Chrome λειτουργικά. Απ'όσο ξέρω εμφανίζονται και τα πρώτα 64bit λειτουργικά (Windows 7) τα οποία σε συνδυασμό με τους νέους Atom επεξεργαστές της INTEL προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις (στη θεωρία). Εδώ λοιπόν ο καθένας διαλέγει να "παίξει" με ό,τι απο τα τρία ξέρει καλύτερα και να χρησιμοποιήσει τις αντίστοιχες εφαρμογές. Απο θέμα hardware, όπως έγραψα πιό πάνω, η INTEL εισήγαγε τους νέους Atom επεξεργαστές της οι οποίοι έχουν μια μικρή αύξηση στη συχνότητα λειτουργίας τους (απο 1,60 σε 1,66 GHz), ενσωματωμένη κάρτα γραφικών και υποστήριξη 64μπιτων λειτουργικών. Οι νέοι αυτοί επεξεργαστές είναι όντως ισχυρότεροι απο την παλαιότερη γενιά που αντικαθιστούν αλλά το "πέρασμα" σε Windows 7 δεν τους αφήνει να δείξουν κάποια ουσιαστική βελτίωση σε επιδόσεις σε σχέση με ένα παλαιότερο netbook που θα έχει ΧΡ. Κάποια (ελάχιστα) netbooks έχουν επεξεργαστή της AMD (Athlon Neo στα 1,60 GHz) ο οποίος είναι ισχυρότερος απο τους Atom και έχει κάρτα γραφικών της σειράς 3xxx η οποία είναι επίσης ισχυρότερη απο την αντίστοιχη της INTEL. Οι καλύτερες επιδόσεις έχουν όμως αντίκτυπο στην αυτονομία της μπαταρίας η οποία είναι κατώτερη απο τα άλλα netbooks. Σε γενικές γραμμές η αυτονομία που έχουν τα netbooks είναι... επική αφού κυμαίνεται σε διάρκεια άνω των 8 ωρών συνήθως. Α! Όλοι οι ανωτέρω επεξεργαστές είναι μονοπύρηνοι (μπλιαχ...).

Το 64μπιτο λειτουργικό δεν προσφέρει κανένα απολύτως όφελος όταν μιλάμε για το μέγεθος της μνήμης στα netbooks. Να θυμίσω εδώ οτι ένα λειτουργικό σύστημα 32bit "βλέπει" μόνο μέχρι 4 γίγα μνήμης RAM συμπεριλαμβανομένης και της κάρτας γραφικών. Επομένως, επειδή τα περισσότερα έχουν 1 - 2 γίγα RAM καταλαβαίνετε οτι είναι άνευ ουσίας. Επιπρόσθετα, δεν έχουν κάποιο DVD drive, η ποιότητα απεικόνισης της οθόνης είναι κάτω του μετρίου και κουράζει μετά απο κάποια ώρα χρήσης (λόγω μεγέθους και φωτεινότητας).

Απο την άλλη έχουν όλα τα μέσα διασύνδεσης (bluetooth, WiFi) με άλλες συσκευές και το Διαδίκτυο οπότε είναι πολύ ευέλικτα σε αυτόν τον τομέα. Στα θετικά θα προσθέσω και το γεγονός οτι έχουν πληθώρα γνώριμων εφαρμογών για να μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας και είναι συμβατά με τα σταθερά PCs μας. Ένα ακόμα καλό που έχουν είναι η ύπαρξη σκληρού δίσκου με αρκετά καλή χωρητικότητα (πλέον φτάνουν τα 250GB) αλλά χαμηλή ταχύτητα περιστροφής (5400 στροφές) για εξοικονόμηση ενέργειας.

Το γνωστότερο, ίσως, Android tablet.
Τα tablets απο την άλλη χωρίζονται σε δύο κατηγορίες : στα Android και... στο iPad είτε αυτό είναι το πρώτο είτε το δεύτερο. Τα Android tablets είναι αυτά που έχουν τις καλύτερες προδιαγραφές για να κυριαρχήσουν στην αγορά. Προσφέρουν ένα πολύ εύχρηστο λειτουργικό περιβάλλον με δωρεάν αναβαθμίσεις, πρακτικά άπειρες δωρεάν εφαρμογές για "κατέβασμα" και εγκατάσταση απο το ίντερνετ, ευκολία χρήσης (οθόνη αφής), καλό hardware (τηρουμένων των αναλογιών), μεγάλη αυτονομία όσον αφορά την μπαταρία τους και πλήρεις δυνατότητες διασύνδεσης. Επιπρόσθετα, με μια 3G καρτούλα, γίνονται και κινητά-παντόφλες. Μπορεί να είναι μεγάλα σαν κινητά αλλά 1) δεν είναι αυτός ο κύριος ρόλος τους και 2) μια χαρά μας εξυπηρετούν αν χρειαστεί. Επίσης, έχουν αρκετά λογικό κόστος. Στα αρνητικά τους θα βάλω το οτι ίσως να πρέπει να ψάξουμε πολύ για να βρούμε κάποια συγκεκριμμένη εφαρμογή για τη δουλειά μας. Αν δεν την βρούμε μπορεί να αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλη που δεν την ξέρουμε ή δεν είναι τόσο καλή. Όπως και να έχει, ίσως να πρέπει να την πληρώσουμε αν τη θέλουμε. Εδώ είναι και η μεγαλύτερη ένστασή μου : πριν αγοράσουμε μία τέτοια συσκευή θα πρέπει να είμαστε σίγουροι οτι υπάρχουν οι κατάλληλες για εμάς εφαρμογές αλλιώς η συσκευή θα μας είναι ουσιαστικά άχρηστη.

Αναμένεται να κάνει θραύση σε επίπεδο πωλήσεων!
Και τί έμεινε; Μα φυσικά το iPad. Η Apple είναι μεγάλη "κουφάλα" τελικά. Τη στιγμή που ο ανταγωνισμός της παρουσίασε όλο καμάρι τους νέους, μονοπύρηνους, επεξεργαστές του, αυτή βγάζει πρώτη  στην αγορά μια συσκευή tablet με διπύρηνο επεξεργαστή. Το iPad2 είναι μια καταπληκτική συσκευή, ποιοτική, αξιόπιστη, με το καλύτερο λειτουργικό σύστημα στην κατηγορία (το Android ακολουθεί απο πολύ μακριά) το οποίο το αναβαθμίζεις δωρεάν, φανταστική οθόνη, εξαιρετική αυτονομία μπαταρίας, άπειρες εφαρμογές για "κατέβασμα" και εγκατάσταση είτε δωρεάν είτε με πληρωμή. Επίσης έχει κατά κανόνα τις αντίστοιχες εκδόσεις όλων σχεδόν των εφαρμογών που κυκλοφορούν για Windows. Στα αρνητικά του συγκαταλέγονται η περιορισμένη χωρητικότητα (μέχρι 64GB), η μη λειτουργία του σαν τηλέφωνο (το 3G που έχει είναι μόνο για δεδομένα) και οτι με bluetooth επικοινωνεί μόνο με άλλες συσκευές της Apple ή τα handsfree. Πάντως όχι με άλλα κινητά. Σα να μην έφταναν αυτά δεν έχει ούτε USB θύρες π.χ. για σύνδεση ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου ρε αδερφέ! Το κερασάκι στην τούρτα είναι η τιμή του η οποία όσο αυξάνουν οι δυνατότητες του μοντέλου τόσο ξεφεύγει προς τα όρια της επιστημονικής φαντασίας... Εδώ είναι ένα preview του...

Η εκτίμησή μου είναι οτι τα netbooks οδεύουν σιγά - σιγά το δρόμο που τους χάραξε η μοίρα και αυτός δεν είναι άλλος απο την κατάργηση της κατηγορίας τους. Προσωπικά πιστεύω οτι ήταν άλλη μία εξαιρετική κίνηση μάρκετινγκ του θείου Μπιλ για να πουλήσει κι άλλα Windows ΧΡ και τίποτα παραπάνω απο μια γιγάντια αρπαχτή. Τα tablets απο την άλλη έχουν ένα λαμπρό μέλλον μπροστά τους. Πιστεύω οτι το Android δεν έχει δείξει ακόμα όλα τα δόντια του. Είναι μια πλατφόρμα η οποία έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και βελτίωσης. Το iPad απο την άλλη, παρόλο που έχει όλα τα κουσούρια που η ίδια η Apple του φόρτωσε συνειδητά, είναι μια κατηγορία απο μόνο του! Μην ξεχνάμε οτι είναι η συσκευή που δημιούργησε την κατηγορία των tablets και παρά το αυξημένο κόστος του κατέχει το 90% της αγοράς!

Τί θα διάλεγα εγώ; Χμμμμ... Μάλλον ένα iPad2 64GB WiFi/3G αλλά μόνο με την τιμή ενός tablet! Και επειδή κάτι τέτοιο δεν παίζει, θα περιμένω. Οι υπόλοιποι απο εσάς, κάντε σαφείς τις ανάγκες σας και αγοράστε τη συσκευή που θα σας καλύπτει καλύτερα. Εξάλλου, το τρακτέρ πηγαίνει πιό γρήγορα απο τη Lamborghini στο χωράφι και κοστίζει λιγότερο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου