Witcher III

Σάββατο, 28 Μαΐου 2011

The Witcher 2 - Assassins of Kings review
Όταν βγήκε το πρώτο μέρος της σειράς δεν έκανε και την καλύτερη εντύπωση λόγω πολλών τεχνικών προβλημάτων. Σχετικά άμεσα η παραγωγός εταιρία CD Projekt προέβηκε στην κυκλοφορία της λεγόμενης enhanced edition η οποία και αποτέλεσε ένα απο τα καλύτερα action RPGs των τελευταίων χρόνων. Φαίνεται οτι η εταιρία έμαθε απο τα λάθη της και στο νέο επεισόδιο της σειράς έχει κάνει πολύ καλύτερη δουλειά.Θα ξεκινήσω περιγράφοντας τα περιεχόμενα της Premium Edition που αγόρασα απο το Amazon.co.uk. για 37,00 περίπου ευρώ λαμβάνοντας σαν bonus προπαραγγελίας το Ultimate Swordsman Suit. Παραλαμβάνοντας το κουτί απο το ταχυδρομείο της περιοχής μου, το οποίο ήταν άψογα συσκευασμένο, το πρώτο που μου έκανε εντύπωση ήταν το βάρος. Πρέπει να ήταν πάνω απο μισό κιλό! Ανοίγοντας το, όλο απορία, αντίκρυσα ένα εξαιρετικής ποιότητας κουτί απο σκληρό χαρτόνι. Αυτό με τη σειρά του περιείχε :

1.     Ένα (καταραμένο !;) νόμισμα απο το παιχνίδι
Η Premium Edition!
2. Δύο χάρτινες φιγούρες τις οποίες        συναρμολογείς ο ίδιος
3.     Ένα εγχειρίδιο - οδηγό για το παιχνίδι
4.     Το εγχειρίδιο του παιχνιδιού
5.     Έναν χάρτη του παιχνιδιού
6.     Ένα... βουλωμένο γράμμα
7.     Ένα DVD για το πώς φτιάχτηκε το παιχνίδι
8.  Ένα CD με τη μουσική επένδυση του παιχνιδιού
9.     Το παιχνίδι (επιτέλους!) - 2 DVDs.

Καθόλου άσχημα για 37,00 ευρώ, ε; Αν προσθέσουμε και το bonus περιεχόμενο για την προπαραγγελία αλλά και το οτι όλα τα DLCs θα διατίθενται απο την CD Projekt δωρεάν τότε μιλάμε για μία εξαιρετική προσφορά. Σίγουρα αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην παραγωγό εταιρία για την πολιτική πωλήσεων που επέλεξε. Μακάρι οι παίκτες να το εκτιμήσουν και το παιχνίδι να σημειώσει καλές πωλήσεις.

Κάτι ακόμα πριν περάσουμε στο παιχνίδι αυτό καθαυτό είναι το patch που κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα και διορθώνει κάποια προβλήματα χειρισμού, κάποια προβλήματα απόδοσης με κάρτες γραφικών (εγκαταστήστε τους τελευταίους drivers) αλλά και αφαιρεί (!) την ηλεκτρονική προστασία απο το παιχνίδι. Πλέον όταν κάποιος εγκαθιστά το παιχνίδι στον υπολογιστή του δεν θα του ζητείται σειριακός κωδικός. Δυστυχώς όμως για όσους πρόλαβαν (μαζί και εγώ) να κάνουν register το παιχνίδι αυτό δεν θα ισχύει. Επιπρόσθετα, εγώ αντιμετώπισα πρόβλημα με την εγκατάσταση του patch το οποίο αρνείται πεισματικά να μου κάνει τη χάρη... Ακόμα και απεγκατάσταση και επανεγκατάσταση του παιχνιδιού έκανα (όπως πρότεινε η εταιρία) αλλά και πάλι τίποτα. Συν τοις άλλοις, δεν κατάφερα να κατεβάσω το bonus περιεχόμενο (το Ultimate Swordsman Suit ντε!) γιατί δεν γίνεται αποδεκτός ο κωδικός που μου έδωσαν απο το Amazon.co.uk. Αμφιλεγόμενα τα συναισθήματα λοιπόν...
Σ'έφαγα πιτσιρίκο!

Θα ξεκινήσω απο το οπτικοακουστικό μέρος του παιχνιδιού. Τα γραφικά είναι καταπληκτικά με όλη τη σημασία της λέξης. Ο χαρακτήρας μας είναι καλοσχεδιασμένος και με πολλές λεπτομέρειες. Το ίδιο ισχύει και για τους περιβάλλοντες χώρους οι οποίοι είναι λεπτομερείς και "γεμάτοι". Δεν υπάρχουν δηλαδή κενά ή παραμελημένα σημεία. Οι δρόμοι, τα σπίτια, οι σπηλιές, οι χαρακτήρες, όλα δείχνουν πόση προσοχή έδωσε η εταιρία στο συγκεκριμένο κομμάτι. Όσον αφορά τα διάφορα εφφέ, είτε είναι φωτισμού είτε εκρήξεων είτε αντανακλάσεων στο νερό (ειδικά το νερό είναι απίστευτο) είναι όλα ρεαλιστικότατα και πολύ όμορφα. Κάποιες φορές μόνο ο συγχρονισμός των χειλιών των χαρακτήρων μου φαίνεται λίγο άσχετος, αλλά ΟΚ, δεν είναι και κάτι τραγικό.
Ψαρώσατε;

Ο ήχος του παιχνιδιού είναι πάρα πολύ καλός. Η μουσική είναι απλά συνοδευτική όταν όλα είναι ήσυχα και μόλις αρχίσει κάποια μάχη ανεβάζει την έντασή της. Οι περιβάλλοντες ήχοι είναι πολύ σωστά αναπαραγμένοι και όσοι έχετε surround ηχεία θα ευχαριστηθείτε ιδιαίτερα. Οι ομιλίες των χαρακτήρων είναι πειστικές και μάλιστα σε επίπεδο... ηθοποιίας θα τις χαρακτήριζα πολύ επαγγελματικές.

Η ιστορία ξεκινάει με το χαρακτήρα μας να ανακρίνεται σε ένα κελί. Μέσα απο τη διήγηση που θα κάνει, μαθαίνουμε το πώς καταλήξαμε στα... αζήτητα και γεμάτοι σημάδια απο μαστιγώματα. Στην ουσία τα 4 - 5 υποκεφάλαια της ανάκρισης παίζουν το ρόλο της εισαγωγής και αναλαμβάνουν να μας εξοικειώσουν με την ιστορία, το χειρισμό και τους μηχανισμούς του παιχνιδιού.

Αξίζει να προσέξετε το background!
Η κίνηση του χαρακτήρα μας είναι πολύ ομαλή και φυσική. Υπάρχουν κάποια σημεία που δεν μπορούμε να πάμε ή να περάσουμε απο εκεί και το θεωρώ λίγο απαράδεκτο. Γιατί να μην μπορώ να περάσω μέσα απο ένα θάμνο ή να πηδήξω απο ένα τοιχίο; Γιατί να πρέπει οπωσδήποτε να πάω απο τις σκάλες; Και το χειρότερο : γιατί δεν μπορώ να πηδήξω ούτε 5 πόντους απο το έδαφος; Κάτι ακόμα που δεν μου άρεσε είναι το οτι πάρα πολλές ενέργειες τοποθετήθηκαν στο αριστερό κλικ : η επίθεση με το σπαθί, η αλληλεπίδραση με τα αντικείμενα (και είναι πάάάάάάάρα πολλά) και τους χαρακτήρες, το σκαρφάλωμα και η κατάβαση. Θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερη κατανομή στα πλήκτρα... Τέλος, δεν μου άρεσε και η όλη διαδικασία με το meditation. Δηλαδή πρέπει να σταματάει το παιχνίδι κάθε φορά που θέλω να πιω ένα φίλτρο; Ξενέρωμα... Άσε που πρέπει να το πιω πριν τη μάχη! Κατά τη διάρκειά της δεν γίνεται! Ευτυχώς κρατάνε αρκετά (συνήθως) και υπάρχει μετρητής που δείχνει σε πόση ώρα τελειώνει η επίδρασή τους. Μπορούμε να πιούμε μέχρι τρία ταυτόχρονα και όλα έχουν ένα ποσοστό τοξικότητας το οποίο πρέπει να προσέχουμε.


Αυτός εκεί σε έβρισε!
Το minimap είναι... μικρό και απεικονίζει μια πολύ μικρή περιοχή γύρω μας. Έχει αρκετή λεπτομέρεια όμως και τα σημεία ενδιαφέροντος καταδεικνύονται ξεκάθαρα οπότε δεν ενδέχεται να αντιμετωπίσετε πρόβλημα. Το journal είναι επίσης αρκετά κατατοπιστικό και βρίσκουμε εύκολα τα μέρη που πρέπει να επισκεφτούμε προκειμένου να φέρουμε εις πέρας την εκάστοτε αποστολή μας. Μόλις επιλέξουμε το quest που θέλουμε, εμφανίζεται στο χάρτη ένα πορτοκαλί σημάδι το οποίο είναι και ο προορισμός μας. Η ευχρηστία του inventory μας είναι όμως μία τελείως διαφορετική ιστορία. Το κάθε αντικείμενο απεικονίζεται σε ξεχωριστή γραμμή με την περιγραφή του. Αυτό είναι κάτι το οποίο εμένα προσωπικά δεν με βόλεψε καθόλου. Πέραν του ότι δεν με διευκολύνει στο να μπορώ να συγκρίνω άμεσα τα αντικείμενα μεταξύ τους, είναι κάτι το οποίο με κάνει να "χάνομαι". Επίσης, δεν μπορώ να κάνω και άμεση σύγκριση με τα αντικείμενα που ήδη φοράω. Υπάρχουν, βέβαια, πολλές κατηγορίες που χωρίζουν τα διάφορα αντικείμενα αλλά και πάλι δεν μπορώ να πω οτι έχω εξοικειωθεί πλήρως.

Όσο προχωράμε στο παιχνίδι και "βγάζουμε" αποστολές, ανεβάζουμε επίπεδα. Για κάθε ένα επίπεδο αμειβόμαστε με ένα skill point το οποίο και αναθέτουμε σε κάποιο απο τα χαρακτηριστικά μας. Έχουμε τέσσερις κατηγορίες : Training, Alchemy, Swordmanship και Magic. Για να "ξεκλειδώσουμε" κάποια απο τις 3 τελευταίες πρέπει πρώτα να "ξοδέψουμε" τουλάχιστον έξι skill points στο Training. Μετά είναι στη δική μας βούληση το πού και πώς θα κατανείμουμε τους πόντους μας. Να θυμάστε μόνο οτι το μέγιστο επίπεδο που μπορούμε να φτάσουμε είναι το 35 οπότε προσέξτε με τις επιλογές σας. Δεν μπορούμε να πάρουμε πίσω κάποια επιλογή μας αφού την κάνουμε. Μπορούμε να προσθέτουμε mutagens και να ενισχύουμε τα χαρακτηριστικά μας αλλά και αυτά είναι επιλογές χωρίς δυνατότητα αναίρεσης.
Δείγμα απο mini - game.

Υπάρχουν πολλά mini - games για να "ξεχαστούμε" και γενικά μπορώ να πω οτι το gameplay είναι πάρα πολύ καλό. Οι μάχες θέλουν λίγη εξοικείωση και ίσως σας φανούν δύσκολες κατά τη διάρκεια της εισαγωγής. Απο εκεί και μετά τα πράγματα είναι πιό βατά αλλά δεν πρέπει να ορμάτε στη μάχη και όποιον πάρει ο Χάρος. Θέλει προετοιμασία (φίλτρα), προσοχή και στρατηγική. Θα σας συνιστούσα να κάνετε τακτικά saves και να μην βασίζεστε στα αυτόματα του παιχνιδιού γιατί δεν είναι τόσο κοντά το ένα με το άλλο.

Μπορώ να πω οτι είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι απο όλες τις απόψεις. Τα όποια μικροπροβλήματά του δεν αποτελούν τροχοπέδη στο να το παίξει κάποιος. Το αντίθετο. Είναι ένα παιχνίδι το οποίο όποιος ασχοληθεί μαζί του θα το ευχαριστηθεί. Ακόμα και απο θέμα διάρκειας είναι εξαιρετικό αρκεί να ασχοληθείτε και με τα side - quests. Το play.com πουλάει την Premium Edition για 32,00 περίπου ευρώ αλλά δίνει σαν bonus το Ultimate Magical Suit. Πραγματικά αξίζει να το αγοράσετε. Είχα χρόνια να δω τόσο προσεγμένη, ποιοτική παραγωγή και μακάρι να γίνει παράδειγμα για τις άλλες "μεγάλες" εταιρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου