Witcher III

Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

Online Gambling - στατιστικά

Αφού πιάστηκα χθες με στατιστικά είπα να το συνεχίσω και σήμερα. Ο ηλεκτρονικός τζόγος είναι ένα κομμάτι της αγοράς το οποίο αναπτύσσεται ταχύτατα. Πέρα όμως απο τα νούμερα, αποτελεί και κοινωνικό φαινόμενο το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμηθεί ή να αντιμετωπιστεί διαφορετικά απο τον "κλασσικό" τζόγο.

Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η φειδώ με την οποία αναρτώνται τα διάφορα στατιστικά στοιχεία στο Διαδίκτυο. Τουλάχιστον στην έρευνα που έκανα εγώ ίδρωσα για να βρω ό,τι βρήκα. Λένε οτι στο internet βρίσκεις τα πάντα, εκτός ίσως απο όσα δεν θέλουν να βρεις. Ίσως αν τους έλεγα οτι είμαι ο Τσακ Νόρις... Χμμμ...

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή ένωση τα στοιχεία έχουν ως εξής : οι χώρες με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς είναι αυτές που ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα σε απόλυτα νούμερα. Πιό συγκεκριμένα : Μ. Βρετανία 11,0 δις ευρώ, Γερμανία 8,4 δις ευρώ, Γαλλία 7,6 δις ευρώ, Ιταλία 6,2 δις ευρώ και Ισπανία 4,9 δις ευρώ. Είναι οι πέντε χώρες με τα μεγαλύτερα ποσά. Σαν κατά κεφαλή έξοδο όμως αλλάζει το τοπίο :
Ιρλανδία 279 ευρώ ανά έτος, Φινλανδία 239, Λουξεμβούργο 194, Μ. Βρετανία 181 και Σουηδία 176 ευρώ.
Απο έρευνα στη Μ. Βρετανία
Καλά πάει η δουλειά, ε; Αφορά Αμερική...

Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν το έτος 2009 και είναι μέρος της αναφοράς του Mark Griffiths την οποία παρουσίασε τον Νοέμβριο του 2009 στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Απο άλλα στοιχεία που βρήκα, για τη Μ. Βρετανία μόνο, προκύπτει απο έρευνα που κάνανε σε 8.000 ενήλικες για το οικονομικό έτος 2009/2010 οτι :


 • 10,7% απο αυτούς στοιχημάτισαν online τον τελευταίο μήνα.
 •  Σε σχέση με το 2006 αυξήθηκαν κατά 50% περίπου (7,2% τότε).
 • Οι εταιρίες για online (σαν remote αναφέρεται) στοιχηματισμό αυξήθηκαν απο 366 σε 432.
 • Απασχολούν 8.287 υπαλλήλους (απο 8.577 το προηγούμενο έτος).
 • 634 εκατομμύρια λίρες στοιχηματίστηκαν απο 714 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος.
Επίσης μέσα στο έτος υπήρξαν 108 περιπτώσεις στις οποίες τα άτομα που προσπάθησαν να στοιχηματίσουν ή στοιχημάτισαν δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν οτι είναι ενήλικες όταν ρωτήθηκαν.
Όλα στο κόκκινο! Όχι, όχι στο μαύρο! Όχι στο κόκκινο! Στο μαύρο! Βάλ'τα  στο 0 μωρέ...

Τα παραπάνω στοιχεία είναι εδώ μαζί με άλλα αρκετά ενδιαφέροντα.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα απο το Πανεπιστήμιο της Georgia προκύπτουν τα παρακάτω :

 • Όσοι είναι εθισμένοι στο τζόγο χωρίζονται σε προβληματικούς (PG) και παθολογικούς (PAG) τζογαδόρους.
 • Άνω του 70% των παθολογικών τζογαδόρων αντιμετωπίζουν χρόνια κατάθλιψη.
 • Οι προβληματικοί τζογαδόροι έχουν τριπλάσια πιθανότητα στο να βιώσουν κάποιο σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο.
 • Οι παθολογικοί τζογαδόροι έχουν 5 - 10 φορές περισσότερες πιθανότητες για απόπειρα αυτοκτονίας απο κάποιον που δεν είναι εθισμένος στο τζόγο.
Εδώ είναι όλη η αναφορά.
Άντε, οι υπόλοιποι ΟΚ... Τους μαφιόζους ποιός τους έβαλε στο παιχνίδι;

Σίγουρα ενδιαφέροντα στοιχεία όλα τα παραπάνω. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω αναλυτικά στατιστικά για τη χώρα μας. Το οτι δεν είμαστε στις πέντε κορυφαίες χώρες μου προκαλεί εντύπωση. Ίσως αν (και όταν) η ΟΠΑΠ αποφασίσει να κάνει προσβάσιμα online όλα τα παιχνίδια της, εκεί να αλλάξει το σκηνικό. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή απο όλους μας πάντως. Ανάμεσα στα στατιστικά που δεν παρέθεσα παραπάνω είναι και κάποια που δείχνουν οτι αυξάνει ανησυχητικά το ποσοστό των ανηλίκων που ασχολούνται με τυχερά παιχνίδια (πάντα για online μιλάμε). Το μόνο σίγουρο είναι οτι σπάνια βγαίνει κάποιος κερδισμένος όταν παίζει τακτικά, εννοώντας με εθισμό.

1 σχόλιο:

 1. Λίγα τα λόγια σου για τους μάστορες,αν θες να τα πάμε καλά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή