Witcher III

Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2011

Deus Ex : Human Revolution reviewΑπο τα πλέον αναμενόμενα παιχνίδια του είδους του για το 2011 είναι και το εν λόγω action RPG. Πρόκειται για ένα sequel το πρώτο μέρος του οποίου έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στο χώρο και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με... prequel στο οποίο μαθαίνουμε πώς ξεκίνησαν όλα.


Το πρώτο που παρατηρεί κάποιος είναι οτι ο οπτικός τομέας του παιχνιδιού βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο. Το αμέσως επόμενο είναι οτι δεν χρειάζεται κάποιον υπολογιστή - τέρας για να τρέξει. Έχω έναν Phenom 9950BE, μνήμη 4GB DDR2 - 800 και κάρτα γραφικών μία Sapphire Radeon 6850 1GB Toxic Edition και το παιχνίδι "φυσάει" με όλα τα γραφικά στο φουλ και ανάλυση 1680x1050. Υπάρχει λεπτομέρεια στα περιβάλλοντα, ωραία εφέ και αρκετή διαδραστικότητα. Αυτή όμως περιορίζεται σε συγκεκριμένου τύπου αντικείμενα όπως ψηφιακές εφημερίδες, κουτιά, κάδοι και καπάκια υπονόμων και εξαερισμών. Δεν χρειάζεται να σε απασχολεί το αν θα ρίξεις κάτι κατά λάθος κάτω. Όλα είναι... κολλημένα στη θέση τους. Οι χώροι έχουν μία ιδιαίτερη, φουτουριστική, σχεδίαση σε γκρίζους τόνους και δημιουργούν όμορφη ατμόσφαιρα.

Ο ήχος είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Τόσο οι ομιλίες όσο και η μουσική παίρνουν άριστα. Μου άρεσε πάρα πολύ το οτι δόθηκε έμφαση στον τρόπο ομιλίας του κάθε χαρακτήρα. Ένας έμπορος του δρόμου π.χ. έχει "μάγκικη" προφορά ενώ μία γραμματέας σε νοσοκομείο ευγενική, ήρεμη και καθαρή ομιλία. Τα όπλα και τα εφέ ακούγονται αληθοφανή και το μόνο που με εκνεύρισε είναι οι διάσπαρτες τηλεοράσεις οι οποίες όλες παίζουν το ίδιο απόσπασμα δελτίου ειδήσεων με την ίδια εκνευριστική παρουσιάστρια (η οποία, παρεμπιπτόντως, μοιάζει να βγήκε απο gothic συγκρότημα). Ε, μην τα θέλουμε και όλα δικά μας.

Ο χειρισμός είναι ιδιαίτερα εύκολος και όποιος ασχολείται με πρώτου προσώπου παιχνίδια θα εξοικειωθεί άμεσα. Το μόνο που με ξένισε λίγο είναι το οτι για να δεις απο το σκόπευτρο του εκάστοτε όπλου πατάς το μεσαίο κουμπί αντί για το δεξί. Με το δεξί, όταν είσαι σε "κάλυψη", μπορείς να βλέπεις μεγαλύτερο μέρος του χώρου περνώντας σε οπτική τρίτου προσώπου. Στο κάτω μέρος της οθόνης είναι τα "quick slots" τα οποία είναι σε αντιστοιχισμένα πλήκτρα και μας δίνουν άμεση πρόσβαση σε αντικείμενα του inventory μας. Πάνω αριστερά είναι η μπάρα που απεικονίζει την υγεία και την ενέργειά μας ενώ πάνω δεξιά είναι αυτό το κάτι σαν χάρτης...
Έχω μαύρη ζώνη και τρία νταν!

Οι αποστολές του παιχνιδιού μέχρι στιγμής είναι αρκετές και ποικίλουν. Έχουμε μάλιστα τη δυνατότητα να τις χειριστούμε με διαφορετικό τρόπο. Πέρα απο το αν θα επιλέξουμε να είμαστε "αθόρυβοι" ή όχι, μπορούμε να τις τελειώσουμε με πάνω απο έναν τρόπο. Π.χ. σε μία απο αυτές αφού έχω κάνει τα απίστευτα για να ολοκληρώσω τα επιμέρους κομμάτια της αποστολής, στο τέλος πρέπει να πιάσω τον "κακό". Μπορώ να επιλέξω να με δωροδοκήσει ή να τον "καθαρίσω" ή απλά να τον αναισθητοποιήσω (έκανα και τα τρία ταυτόχρονα γιατί είμαι ο Τσακ Νόρις). Όσον αφορά την πιό "αθόρυβη" προσέγγιση στο παιχνίδι, μπορούμε να ψάξουμε την εκάστοτε περιοχή για εναλλακτικές διόδους. Είτε μέσα απο εξαερισμούς, είτε απο υπονόμους, σκάλες ή πάνω απο κιβώτια και μέσα απο τσιμεντένιους σωλήνες, μπορούμε να πάμε στο ίδιο σημείο.

Το inventory με ζόρισε η αλήθεια είναι. Είναι πολύ μικρό, ειδικά στην αρχή. Μπορούμε να το αυξήσουμε σταδιακά αλλά πρέπει να ξοδέψουμε "praxis points". Αυτά είναι οι πόντοι που έχουμε στη διάθεσή μας για να βελτιώσουμε ή για να ξεκλειδώσουμε ικανότητες. Τους αποκτούμε είτε ανεβάζοντας επίπεδα στο χαρακτήρα μας, είτε αγοράζοντάς τους απο τις L.I.M.B. clinics. Αν είμαστε σχολαστικοί στο ψάξιμο, θα βρούμε και μερικούς σκόρπιους εδώ κι εκεί. Έτσι φτάνουμε στην παραμετροποίηση του χαρακτήρα μας...

Αυτή είναι πολύ συγκεκριμένη και ποικίλλει μόνο ως προς τη σειρά με την οποία θα επιλέξουμε να ξεκλειδώσουμε ή να αναβαθμίσουμε τις ικανότητες του χαρακτήρα μας. Το ξεκλείδωμα χρειάζεται δύο πόντους (μας δίνει και το πρώτο επίπεδο της ικανότητας) ενώ η κάθε αναβάθμιση απο έναν.
Για τους καπνιστές του μέλλοντος : βιονικά πνευμόνια με
φουρφούρια και ενσωματωμένα βιοφίλτρα! Με κάθε
ζευγάρι θα σας δίνουν 168 πακέτα τσιγάρα δώρο, σπίρτα
και ένα σετ μπαταρίες για απρόσκοπτη χρήση! Μόνο με 199,99 ευρώ!

Το μεγάλο μου παράπονο (και) απο (αυτό) το παιχνίδι είναι η Α.Ι. των αντιπάλων. Μπορεί να είμαστε δίπλα τους και να πλατσουρίζουμε στα νερά αλλά αν είμαστε έστω και λίγο πλάγια και σκυφτοί δεν έχει σημασία, μπορούμε να τους αιφνιδιάσουμε. Αν δουν κάποιο χτυπημένο σύντροφό τους είναι για λίγο σε εγρήγορση και μετά "ξανακοιμούνται". Μπορούμε άνετα να βάλουμε δύο στοίβες απο κούτες γύρω απο μία κλειδωμένη πόρτα, ένα χρηματοκιβώτιο ή έναν υπολογιστή και μετά να τα παραβιάσουμε χωρίς να έχει γίνει ποτέ τίποτα. Λεπτομέρειες, θα μου πείτε, αλλά μετράνε...
Ειδικό augmentation για μπαλαρίνες!

Εκεί που διαπρέπει το παιχνίδι είναι οι πολλοί τρόποι που μπορείς να το παίξεις. Επιλέγουμε εμείς τη σειρά με την οποία θα εκτελέσουμε τις αποστολές μας επιπρόσθετα όμως μπορούμε να διαλέξουμε και τον τρόπο με τον οποίο θα τις ολοκληρώσουμε. Πέρα απο την "αθόρυβη" ή όχι προσέγγιση, ανάλογα με τις αναβαθμίσεις που έχουμε κάνει στον εαυτό μας, επιλέγουμε και τις στρατηγικές και τις διαδρομές μας. Αν π.χ. έχουμε ξεκλειδώσει το σύστημα για "αναίμακτο" landing, δεν μας ενδιαφέρουν ποτέ οι κάθοδοι (έχοντας και άμεση οδό διαφυγής) ενώ αν έχουμε ξεκλειδώσει τη δυνατότητα για να σπάμε αδύναμους τοίχους, μπορούμε να το παίξουμε "τρένο". Το ίδιο ισχύει για το hacking, το ραντάρ και πάει λέγοντας.
Τςςςςςςςςςςςςςς...

Καταλήγω λοιπόν οτι πρόκειται για ένα εξαιρετικό παιχνίδι το οποίο θα ανταμείψει όσους ασχοληθούν ενδελεχώς μαζί του. Είναι προσεγμένο, καλοστημένο και μέχρι στιγμής δεν είδα προβλήματα. Αγόρασα την Augmented Edition απο το Amazon.co.uk για 30,00 περίπου ευρώ και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Η επίσημη ιστοσελίδα του παιχνιδιού είναι εδώ. Όποιος είναι παρατηρητικός θα δει οτι ετοιμάζεται DLC για τον Οκτώβριο (αρπαχτή - δεν μπορούσαν να το ενσωματώσουν στο αρχικό;). Δεν κράζω ακόμα γιατί δεν ανακοινώθηκε τιμή οπότε κρατάω στάση αναμονής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου