Witcher III

Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011

Torrents - μTorrent ( uTorrent )

Πολλοί απο εμάς τους παλαιότερους θυμόμαστε τα πρώτα συστήματα διαμοιρασμού αρχείων peer - to - peer. Το πρώτο όλων ήταν το περιβόητο Napster το οποίο μέτρησε λίγους μήνες ζωής πριν το σφραγίσουν (ουσιαστικά) οι εταιρίες μουσικής παραγωγής και ταινιών. Ακολούθησαν τα eDonkey, Limewire, eMule, Gnutella, Kazaa κλπ κλπ. Στις μέρες μας κυριαρχούν τα torrents. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω τί είναι και πώς δουλεύουν...
Απο εδώ ξεκίνησαν όλα.


Τα torrents είναι αρχεία τα οποία περιέχουν δεδομένα σχετικά με άλλα αρχεία - στόχους. Αν, ας πούμε, θέλουμε να κατεβάσουμε ένα βίντεο σε μορφή torrent, αυτό καθεαυτό το torrent δεν περιέχει κανένα δεδομένο απο το βίντεο. Περιέχει όμως τις διευθύνσεις όλων των πολύ - πολύ μικρών κομματιών που αποτελούν το βίντεο και είναι διάσπαρτα σε πάρα πολλούς υπολογιστές.


Tracker ονομάζεται ένας server ο οποίος αναλαμβάνει να βοηθήσει τους υπολογιστές (peers) να επικοινωνούν καλύτερα/ταχύτερα για το διαμοιρασμό των αρχείων.


BitTorrent ονομάζεται το πρωτόκολλο διαμοιρασμού των αρχείων peer - to - peer. Μέχρι τις αρχές του 2009 κατείχε (ανάλογα το γεωγραφικό κομμάτι) απο 27% - 55% του συνόλου της διαδικτυακής κίνησης δεδομένων.
Μια άλλη δημοφιλέστατη παραλλαγή του είναι το eMule.


Peer είναι ένας υπολογιστής ο οποίος έχει κομμάτια απο κάποιο αρχείο torrent.


Seeders ονομάζονται όσοι έχουν ολόκληρο το αρχείο και μόνο το κάνουν upload.


Leecher είναι αυτός που έχει μέρος του αρχείου και δεν το έχει ολόκληρο.


Peer - to - peer (Ρ2Ρ) networking είναι η αρχιτεκτονική εκείνη η οποία αναθέτει ή μοιράζει εργασίες ανάμεσα στα peers.
Μια γενική εικόνα. Κανονικά πρέπει
να υπάρχει και ένας server.


Το μTorrent (πολύ συχνά αναφέρεται και σαν uTorrent) είναι ένα πολύ μικρό προγραμματάκι το οποίο μας επιτρέπει να συμμετάσχουμε σε ένα peer - to - peer δίκτυο και να μοιραστούμε αρχεία. Είναι ίσως το πιό διαδεδομένο ανάμεσα σε όλα, αναβαθμίζεται τακτικά και υπάρχει και η Mac έκδοσή του. Το βρίσκουμε εδώ.


Αφού το κατεβάσουμε και το εγκαταστήσουμε, ανοίγει το πρόγραμμα και μπορούμε πλέον να ξεκινήσουμε. Το όλο που έχουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε το link του torrent που μας ενδιαφέρει και θα αρχίσει το "κατέβασμα". Αυτά τα links τα βρίσκουμε σε μια πληθώρα απο sites (π.χ. Piratebay ή Monova) όπου στο πεδίο της αναζήτησης δίνουμε το όνομα που θέλουμε και μετά απο λίγο εμφανίζονται οι επιλογές μας. Θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε το torrentz.eu το οποίο δεν περιέχει torrents αλλά σας εμφανίζει ποιά torrent sites έχουν αυτό που ψάχνετε και κατευθύνεστε ανάλογα.
Το κεντρικό (και μοναδικό) παράθυρο.


Μέσα στο πρόγραμμα βλέπουμε το κύριο παράθυρο το οποίο χωρίζεται σε δύο μεγάλα οριζόντια τμήματα και ένα κάθετο. Το πάνω οριζόντιο τμήμα είναι εκείνο που μας δείχνει ποιά αρχεία κατεβάζουμε την παρούσα στιγμή ή ποιά έχουμε ήδη κατεβάσει. Το κάτω τμήμα μας δείχνει διάφορες πληροφορίες σχετικά με τα αρχεία αυτά. Η αριστερή στήλη περιέχει και εκείνη διάφορες πληροφορίες.


Για να ξεκινήσει το κατέβασμα του torrent πρέπει πρώτα να το εντοπίσουμε μέσω κάποιου torrent site όπως είπαμε παραπάνω. Αφού το εντοπίσουμε κάνουμε αντιγραφή τη διεύθυνση που βλέπουμε στη σελίδα του και πηγαίνουμε στο μTorrent. Κάνουμε κλικ στο κουμπί πάνω αριστερά που μοιάζει με κρίκο και στη συνέχεια ανοίγει ένα παράθυρο το οποίο μας ζητάει το τελικό "ΟΚ" και (συνήθως) μας δείχνει τα περιεχόμενα του torrent (αν κάτι δεν το θέλουμε μπορούμε να το αποεπιλέξουμε). Στη συνέχεια ξεκινάει το κατέβασμα. Ο δεύτερος τρόπος είναι απευθείας απο την ιστοσελίδα του torrent site. Αφού εντοπίσουμε το αρχείο που θέλουμε, κάνουμε κλικ στο "κουμπί" magnet link. Μετά ξανανοίγει το παράθυρο που ζητάει το τελικό "ΟΚ".


Το αρχείο μας θα κατέβει στο φάκελο που έχουμε εμείς επιλέξει. Μπορούμε να κάνουμε την απαραίτητη αλλαγή απο τις επιλογές του προγράμματος και να ορίσουμε εμείς ποιός θα είναι αυτός ο φάκελος. Θα σας πρότεινα τις ρυθμίσεις όπως φαίνονται παρακάτω...


Να σημειώσω εδώ μερικά ακόμα πραγματάκια. Πρώτον (θέλω να είστε κόσμιοι), όπως όλοι ξέρετε, απαγορεύεται η μεταφορά, διακίνηση και διαμοιρασμός παράνομων αντιγράφων οποιουδήποτε περιεχομένου. Δεύτερον, όσοι επιλέξετε να το κάνετε, αν δεν χρησιμοποιείτε το ESET NOD32, θα έχετε πρόβλημα κατά πάσα πιθανότητα με το antivirus σας (θα βγάζουν false alerts). Τρίτον, να διαβάζετε πάντα τα σχόλια όσων διαμοιράζονται το αρχείο που θέλετε. Επίσης, να προτιμάτε αρχεία με πολλούς seeders και λόγω καλύτερης ταχύτητας και λόγω μεγαλύτερης αξιοπιστίας. Καλό είναι αφού ολοκληρώσετε ένα torrent, να συνεχίσετε να το μοιράζετε σε άλλους έτσι ώστε να φτάσετε τουλάχιστον την αναλογία 1 προς 1. Μπορείτε αφού ολοκληρωθεί να περιορίσετε την ταχύτητα του upload ("δεξί κλικ --> set upload limit"). Αυτό είναι καλό να το κάνετε γενικότερα για να μην πηγαίνει αργά το υπόλοιπο internet σας. Όταν επιλέξετε να διαγράψετε ένα torrent πατήστε "δεξί κλικ" και μετά "delete torrent and data". Όπου "torrent" είναι μόνο το αρχειάκι με τα στοιχεία που ανέφερα στην αρχή και "data" είναι αυτό που στην ουσία θέλετε. Με αυτόν τον τρόπο δεν μένουν κατάλοιπα στον υπολογιστή σας. Αν θέλετε το "data" επιλέξτε μόνο "delete torrent". Τέλος, αν κάτι δεν το ξέρετε, καλύτερα να ρωτήσετε κάποιον που γνωρίζει κάτι παραπάνω (γενικός κανόνας στους υπολογιστές) γιατί τα torrents μπορεί να κρύβουν παγίδες και άσχημες εκπλήξεις.


Καλό ψάξιμο!

1 σχόλιο:

  1. Δεν είναι τυχαίο που στα σχόλια κάθε αρχείου Torrent υπάρχει η παράκληση please seed!!! Οπότε, όταν κατεβάζετε κάτι, μοιραστείτε το κιόλας! Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνετε και αυτούς που είναι στην θέση που βρισκόσασταν εσείς λίγη ώρα πριν..
    (ΦΥΣΙΚΑ Ο ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΜΟΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ...για τους παράνομους :-Ρ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή