Witcher III

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011

Τεχνολογίες εκτυπωτών και ποιά ταιριάζει στον καθένα

Απο όλες τις τεχνολογίες εκτυπωτών, τρείς είναι αυτές που έχουν τα μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά : οι εκτυπωτές ακίδας, οι εκτυπωτές έκχυσης μελάνης και οι λέιζερ. Ας δούμε τις εφαρμογές τους και ποιό είδος εκτυπωτή ταιριάζει καλύτερα στον καθένα.


Κλασικός dot matrix.
Εκτυπωτές ακίδας (dot matrix) : Είναι εκείνοι οι παλιομοδίτικοι που συναντάμε κυρίως στα λογιστήρια και όταν ξεκινάνε να εκτυπώνουν ξεκουφαίνουν τους πάντες γύρω τους. Η λειτουργία τους βασίζεται σε μια μελανοταινία την οποία χτυπάει μία κεφαλή ακίδων και αποτυπώνει τις αντίστοιχες ακίδες πάνω στο χαρτί. Στην ουσία απευθύνονται σε μηχανογραφικά κέντρα και λογιστήρια ή σε περιπτώσεις που οι εκτυπωτικές ανάγκες είναι μόνο για κείμενο χωρίς γραφικά και μάλιστα δεν απαιτείται και κάποια ιδιαίτερη ποιότητα εκτύπωσης. Κάποιοι απο αυτούς δίνουν δυνατότητα για επιλογή (συγκεκριμένων) γραμματοσειρών και κάποιες άλλες μικρορυθμίσεις αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινής/οικιακής χρήσης.
Δείγμα εκτυπώσεων dot matrix.

Φωτογραφικός εκτυπωτής με ξεχωριστά μελανοδοχεία
για όλα τα χρώματα.
Εκτυπωτές έκχυσης μελάνης (inkjet) : Αυτή η κατηγορία εκτυπωτών είναι που απευθύνεται στους περισσότερους απο εμάς. Η τεχνολογία τους έχει να κάνει (σε πολύ γενικές γραμμές) με μικρά μελανοδοχεία (τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν και την κεφαλή του εκτυπωτή αναλόγως το μοντέλο) απο τα οποία γίνεται η έκχυση της μελάνης στο χαρτί μέσα απο πολύ μικρά ακροφύσια. Έχουν δυνατότητα εκτύπωσης σε πολλές αναλύσεις και ποιότητες, αναγνωρίζουν όλες τις γραμματοσειρές και τυπώνουν γραφικά και χρώμα. Όσοι μάλιστα έχουν ξεχωριστά δοχεία για τα τρία βασικά χρώματα (ματζέντα, κυανό και κίτρινο) είναι και οικονομικότεροι. Οι επονομαζόμενοι "φωτογραφικοί" τυπώνουν εξαιρετικές φωτογραφίες αλλά σε γενικές γραμμές δεν είναι τόσο οικονομικοί όταν το κάνουν (ειδικά σε σύγκριση με τους λέιζερ). Ένας μέτριας ποιότητας inkjet εκτυπωτής θα ικανοποιήσει τους περισσότερους οικιακούς χρήστες ενώ πολλές φορές μπορεί να ανταποκριθεί και σε ανάγκες γραφείου. Λίγη προσοχή θέλει κατά την επιλογή μοντέλου γιατί τα πολύ φθηνά είναι "σπάταλα" κατά την εκτύπωση. Χώρια που έναν εκτυπωτή των 40,00 ευρώ δεν αξίζει να τον κρατήσεις αφού τελειώσουν τα μελάνια του καθώς το κόστος αγοράς καινούριων (αυθεντικών) είναι παραπλήσιο. Επίσης, λίγη προσοχή θέλει στη συχνότητα που δεν τυπώνουμε : αν ένας inkjet μείνει αρκετό καιρό αδρανής τότε στεγνώνουν τα μελάνια του, χαλάνε και θέλουν αντικατάσταση. Λύση μπορεί να δοθεί με την εκτύπωση ανά τακτά διαστήματα μιας σελίδας καθαρισμού μέσα απο το πρόγραμμα διαχείρισης του κάθε εκτυπωτή.

No comment.
Εκτυπωτές λέιζερ (laser) : Η συγκεκριμένη κατηγορία εκτυπωτών είναι αυτή με τον πιό επαγγελματικό προσανατολισμό. Βέβαια και οι dot matrix σε επαγγελματίες απευθύνονται αλλά οι λέιζερ είναι για διαφορετική χρήση. Η τεχνολογία τους είναι πιό εξελιγμένη απο των inkjet και έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρνητικού αντίγραφου της εικόνας (ή κειμένου ή οτιδήποτε άλλο) θέλουμε να τυπώσουμε πάνω σε ένα κυλινδρικό τύμπανο το οποίο στη συνέχεια περνάει πάνω απο το χαρτί και δημιουργεί την εικόνα που θέλουμε. Τυπώνουν σε πολλές αναλύσεις και ποιότητες, έγχρωμα (ή όχι), γραφικά/εικόνες, αναγνωρίζουν όλες τις γραμματοσειρές, είναι οικονομικότεροι απο  τους inkjet όσον αφορά το κόστος εκτύπωσης και είναι ταχύτατοι. Συνήθως έχουν μεγάλο κόστος αγοράς και γιαυτό είναι απαγορευτική η απόκτησή τους απο τους οικιακούς χρήστες. Το ίδιο ισχύει και για τα ανταλλακτικά (χρωμάτων) τους. Πάντως τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί στην αγορά αρκετά οικονομικά μοντέλα (και μάλιστα έγχρωμα) τα οποία είναι πολύ δελεαστικά και για τους "απλούς" χρήστες.
Η τεχνολογία των laser εκτυπωτών.

Όταν τον αγόρασα ήταν και γα#@$μώ.
Προσωπικά διαθέτω έναν HP Photosmart 6350 τον οποίο τον έχω εδώ και πολλά χρόνια. Με κάλυπτε όταν τον αγόρασα και με καλύπτει και τώρα. Αυτό συμβαίνει πρώτον γιατί είχα δώσει περίπου 200,00 ευρώ για να τον αγοράσω και δεύτερον γιατί οι ανάγκες μου δεν ήταν υπερβολικές ούτε και αυξήθηκαν στο μεσοδιάστημα. Ναι, θα ήθελα έναν λέιζερ. Αλλά τί να τον κάνω; Ειδικά πριν 7 - 8 χρόνια που αγόρασα τον δικό μου δεν υπήρχαν έγχρωμοι λέιζερ προσιτοί στο "απλό" κοινό. Επομένως και εδώ ισχύει οτι πρώτα καθορίζουμε τις ανάγκες μας και στη συνέχεια αγοράζουμε κάτι σύμφωνα με τις οικονομικές μας δυνατότητες. Απλά πράγματα... Τα μοντέλα στις φωτογραφίες επιλέχτηκαν τυχαία.
Αν ήθελα να τυπώνω αφίσες κάτι τέτοιο θα αγόραζα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου