Witcher III

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

Rage review

Την id την ξέρουμε όλοι απο τα Quake (οι νεότεροι) και απο το Wolfenstein 3D (οι παλαιότεροι). Κατά διαστήματα έχει βγάλει εξαιρετικά παιχνίδια (shooters) τα οποία σημάδεψαν την κατηγορία τους. Το Rage το πληροφορήθηκα αργά και απο τότε το έψαξα αρκετά και είχα τον νου μου για την κυκλοφορία του. Πλέον μπορώ να γράψω και παρουσίαση!

Αυτό που θα παρατηρήσει κάποιος άμεσα είναι τα γραφικά του παιχνιδιού. Όχι απο άποψης ομορφιάς ή σχεδίασης. Απο άποψης προβλημάτων. Ειδικά όσοι έχουμε κάρτες ΑΤΙ/AMD έχουμε σοβαρό πρόβλημα με αυτά. Εμφανίζονται, εξαφανίζονται, ξαναεμφανίζονται, γενικά υπάρχει πρόβλημα. Επίσης η απόδοση του παιχνιδιού είναι απαίσια. Χωρίς να φαίνεται (και να είναι) βαρύ, το παιχνίδι "σέρνεται". Για να διορθωθούν τα προβλήματα όσοι έχουμε ΑΤΙ κατεβάζουμε αυτούς τους drivers και όσοι έχετε nVidia την πατήσατε. Πλάκα κάνω... Κατεβάζετε αυτούς τους drivers οι οποίοι όμως είναι beta. Τώρα μπορούμε να συνεχίσουμε. Αρνητική εντύπωση μου έκανε το γεγονός οτι πέρα απο 2 - 3 βασικά χαρακτηριστικά (ανάλυση, antialiasing και φωτεινότητα) δεν μπορείς να ρυθμίσεις κάτι άλλο στα γραφικά. Μην ψάχνετε άδικα λοιπόν...

Ενημέρωση : Μετά απο ενημερώσεις που έκανα και αφού κατέβασα δύο DLCs, τα οποία αφορούσαν την Anarchy Edition που έχω, μέσω Steam, πλέον βλέπω μερικές επιλογές ακόμα για τα γραφικά : Vsync, Texture cache και Anisotropic filter... Τόσο να μην τα είχα προσέξει; Αποκλείεται... Πάντως και η απόδοση του παιχνιδιού βελτιώθηκε...
Υπέροχα γραφικά!

Τα γραφικά του παιχνιδιού, λοιπόν, είναι καταπληκτικά. Κατά ένα μέρος μοιάζουν με του Borderlands αλλά δεν είναι τόσο καρτουνίστικα. Όπως και να έχει είναι πανέμορφα. Τόσο οι εξωτερικοί χώροι όσο και οι χαρακτήρες είναι πολύ όμορφα. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων είναι πάρα μα πάρα πολύ λεπτομερής. Πραγματικά είναι απο τους καλύτερα σχεδιασμένους χαρακτήρες που έχω δει σε παιχνίδι τα τελευταία χρόνια. Τα εφέ είναι επίσης προσεγμένα και αληθοφανή. Αυτό που δεν με ενθουσίασε είναι οι εσωτερικοί χώροι οι οποίοι μου φάνηκαν πολύ "γυμνοί". Μου άφησαν την αίσθηση οτι απλά σχεδιάστηκαν για να καλύψουν τα κενά. Σαν πασάλειμμα. Όχι οτι είναι άσχημοι, απλά δεν με ενθουσίασαν.
Ωπ! Τί έχουμε εδώ;

Ο ήχος κινείται σε πολύ καλά επίπεδα. Τόσο η μουσική όσο και τα εφέ και οι ομιλίες μου φάνηκαν πολύ ωραία και συμπληρώνουν πολύ αρμονικά την ατμόσφαιρα. Ο χαρακτήρας μας πάντως ανήκει στην κατηγορία των "αμίλητων". "Κιχ" δεν βγάζει. Τα όπλα, απο την άλλη, έχουν έντονη παρουσία. Πέρα απο τον όμορφο σχεδιασμό σου δίνουν την αίσθηση του πραγματικού όπλου και ακούγονται αντίστοιχα.

Που@#$τάνα τα κάναμε...
Περνώντας στο χειρισμό παρατήρησα οτι ο χαρακτήρας δεν έχει πρόσβαση σε όλα όσα βλέπει. Μπορεί δηλαδή να έχεις κάποιο εμπόδιο μπροστά σου το οποίο να μπορείς να πηδήξεις απο πάνω του αλλά το παιχνίδι να μη σε αφήνει (αδικαιολόγητα). Κατά τα άλλα έχουμε όλα όσα θα περιμέναμε. Με το δεξί κλικ κάνουμε ζουμ με τα όπλα, το "Ε" είναι το πλήκτρο διάδρασης με το περιβάλλον, με το "shift" τρέχουμε (και κουραζόμαστε) ενώ με το "C" σκύβουμε και με το "Space" πηδάμε. Είναι ωραία πινελιά τα οχήματα και μάλιστα το buggy που αποκτάμε μπορούμε να το αναβαθμίζουμε με τούρμπο, όπλα κτλ. Δεν μου άρεσε το οτι δεν μπορείς να οδηγείς ένα όχημα και να κοιτάς κάπου αλλού ανεξάρτητα. Πάντως σπάνε τη μονοτονία και βοηθάνε να κινείσαι γρήγορα απο περιοχή σε περιοχή χώρια τα mini-games στα οποία τα χρησιμοποιείς.

Οι αποστολές του παιχνιδιού είναι του τύπου "πήγαινε εκεί και καθάρισε ό,τι κινείται" ή "πάτα τον τάδε διακόπτη". Ό,τι και να'ναι θα πρέπει να εξολοθρεύσετε όποιον βρεθεί στο δρόμο σας. Μου άρεσε η νοημοσύνη των αντιπάλων. Κρύβονται, συνεργάζονται, σε περικυκλώνουν ή "το σκάνε" ανάλογα με την περίσταση. Σε αναγκάζουν να αλλάζεις στρατηγική και τρόπο αντιμετώπισης. Ακόμα και όσοι επιτίθενται με όπλα melee, έρχονται είτε ζιγκ-ζαγκ είτε απο... την οροφή. Και κάθε λίγο και λιγάκι συναντάμε και ένα mini-boss.
Mutants - Authority : 0 - 2, σημειώσατε διπλό.

Τα αντικείμενα στα οποία μπορούμε να ασκήσουμε κάποια ενέργεια (όπως στο Deus Ex πχ) λάμπουν κ ξεχωρίζουν. Μπορούμε με τα κατάλληλα σχέδια να φτιάξουμε νέα αντικείμενα τα οποία θα τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα είτε αυτά είναι bandages, "ανοιχτήρια" για τις κλειδωμένες πόρτες ή πυρομαχικά. Αυτό που σίγουρα θα πρέπει να κάνουμε όσο προχωράμε είναι να χρησιμοποιούμε τα πιό δυνατά πυρομαχικά και όχι τα απλά.
Ακόμα ένα δείγμα των καταπληκτικών τοπίων του
παιχνιδιού.

Γενικά μπορώ να πω οτι είναι ένα ωραίο παιχνίδι για όσους αρέσκονται στο είδος και όχι μόνο. Είναι διασκεδαστικό, όμορφο και άρτια κατασκευασμένο (αν εγκαταστήσεις τους drivers). Το σενάριο δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας (θυμίζει πάάάάάάρα πολύ το Fallout 3, ειδικά στην αρχή) αλλά δεν πρόκειται να μας προβληματίσει αυτό. Συνιστάται λοιπόν σε όλους. Η επίσημη ιστοσελίδα είναι εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου