Witcher III

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

Steve Jobs - Το τέλος μιας απίστευτης διαδρομής

Όπως πολλοί θα πληροφορηθήκατε είτε απο την τηλεόραση, το ραδιόφωνο ή το Διαδίκτυο ο συνιδρυτής της Apple απο σήμερα το πρωί δεν είναι πια μαζί μας. Ο άνθρωπος που έστησε, εγκατέλειψε και στη συνέχεια ανέστησε έναν απο τους μεγαλύτερους παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς, "έφυγε" απο τη ζωή σε ηλικία μόλις 56 ετών απο καρκίνο στο πάγκρεας.

Δεν θα κάνω ανασκόπηση της ζωής και της καριέρας του Jobs. Μπορείτε να τα βρείτε όλα εδώ. Σε λίγα πράγματα θα σταθώ. Πρώτον στο οτι ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν πολύ μπροστά απο την εποχή του όχι μόνο τη δεκαετία του '70 αλλά ακόμα και σήμερα. Αυτός συνέλαβε την ιδέα του οικιακού υπολογιστή και δραστηριοποιήθηκε εμπορικά ώστε να το πετύχει. Δεύτερον στο οτι αναγκάστηκε να φύγει απο την Apple περίπου το 1985 και αυτή κόντεψε να κλείσει. Στο ίδιο σημείο τοποθετώ και την επιστροφή του μια δεκαετία αργότερα (1996) και θα κάνω μία παρένθεση.

Σε όλο αυτό το διάστημα ο Jobs δεν έμεινε ανενεργός. Είναι μια περίοδος της ζωής του την οποία πολλοί δεν γνωρίζουν ακριβώς επειδή δεν ήταν στην Apple. Ίδρυσε την NeXT, λοιπόν, επενδύοντας 7 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρία δεν θεωρήθηκε επιτυχημένη αλλά εξαγοράστηκε απο την Apple το 1996 για 429 εκατομμύρια δολάρια (αν ήταν επιτυχημένη πόσο θα κόστιζε;). Βέβαια, η NeXT, έβγαζε τεχνολογικά προηγμένους υπολογιστές και ο Jobs είχε ολόκληρο μηχανισμό στήριξής τους με υπηρεσίες και προϊόντα αλλά είχαν ένα μειονέκτημα : ήταν πολύ ακριβοί. Κατά συνέπεια πούλησαν ελάχιστα. Εδώ είναι το ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας γιατί η NeXT αναγκάστηκε πλέον να στρφεί στην παραγωγή προγραμμάτων. Εξέδωσε το NeXTSTEP το οποίο έγινε αργότερα η βάση (εξελίχθηκε στο WebObjects) στην οποία στηρίχθηκαν τα Apple Store, MobileMe και iTunes Store.

Την ίδια χρονική περίοδο (1986) εξαγόρασε την The Graphics Group απο τον George Lucas η οποία μετονομάστηκε αργότερα σε Pixar (ναι, αυτήν που κάνει τα κινούμενα σχέδια) για 10 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρία πωλήθηκε στην Disney το 2006 για (κρατηθείτε) 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια με τη μορφή ανταλλαγής μετοχών!!! Με αυτόν τον τρόπο ο Jobs έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Walt Disney Productions με ποσοστό 7% τη στιγμή που o γενικός διευθυντής της είχε το 1,7% και ο Roy E. Disney (μέλος της οικογένειας Disney) είχε μόλις το 1%! Τρομερό, έτσι;

Το τρίτο σημείο στο οποίο θα σταθώ είναι η επιστροφή του Jobs στην Apple το 1996. Θυμάστε το NeXTSTEP που ανέφερα παραπάνω; Δε σας έγραψα οτι αποτέλεσε την βάση ΚΑΙ για το Mac OS X! Μέσα σε πέντε μόλις χρόνια ξαναέκανε την Apple τον κολοσσό που ξέρουμε σήμερα με μία συσκευή η οποία εξέπληξε και τους ίδιους με τις πωλήσεις της : το iPod. Κατάφερε να κάνει υπερτριπλάσιες πωλήσεις απο τις αναμενόμενες και στην κυριολεξία έσωσε την εταιρία. Φυσικά δεν γίνεται να παραλείψω να αναφέρω την παρουσίαση του πρώτου iPhone το 2007 το οποίο έφερε με τη σειρά του τα πάνω - κάτω στην κινητή τηλεφωνία (και όχι μόνο). Θυμάμαι όταν το έφερε ένα φιλαράκι μου απο την Αμερική το κοιτούσα σαν χαζός (το iPhone, όχι το φιλαράκι μου). Ή ακόμα και το iPad πριν δύο περίπου χρόνια το οποίο δημιούργησε και αυτό μια ολόκληρη παγκόσμια αγορά η οποία πιθανώς θα έχει τη δύναμη να υποσκελίσει εκείνη των φορητών υπολογιστών (netbooks/laptops).

Κλείνοντας να πω οτι τον Αύγουστο του 2011 ο Steve Jobs παραιτήθηκε απο τη θέση του CEO της Apple αφήνοντας για διάδοχο τον Tim Cook ο οποίος είχε αναλάβει και παλαιότερα να τον αντικαταστήσει. Γενικά ο Jobs ταλαιπωρήθηκε πολύ απο θέματα υγείας τα τελευταία χρόνια (το 2009 έκανε μεταμόσχευση συκωτιού) και απο τον Ιανουάριο του 2011 ήταν και πάλι σε αναρρωτική άδεια. Κατέχει περίπου 338 ευρεσιτεχνίες στις Η.Π.Α. απο πληκτρολόγια και ηχεία μέχρι τροφοδοτικά και φορητές συσκευές.

Άφησε πίσω του τη γυναίκα του και τα τρία τους παιδιά καθώς επίσης και ένα τέταρτο παιδί απο παλαιότερη σχέση. Η αρχική σελίδα της Apple αποδίδει φόρο τιμής σε έναν απο τους σημαντικότερους ανθρώπους στο χώρο της τεχνολογίας και κάνοντας κλικ πάνω του βλέπουμε ένα σύντομο και σεμνό αποχαιρετιστήριο κείμενο το οποίο καταλήγει σε μία διεύθυνση email για όσους θέλουν να γράψουν κάτι για τον Steve Jobs.

Πού να το έψαχνα και να έγραφα περισσότερα... Είναι κάποιοι άνθρωποι ρε γα$@#μώτο που όσα και να πεις λίγα είναι... Έτσι Appla...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου