Witcher III

Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011

Αγορά Antivirus - Τί να προσέξετε

Με τη διάδοση του Internet στις μέρες μας είναι πλέον (σχετικά) εύκολο να βρει κάποιος πρόσβαση σε αυτό. Και ενώ παλαιότερα ο κίνδυνος να "κολλήσει" κάποιος ιό στον υπολογιστή του περιοριζόταν σε λίγες περιπτώσεις (π.χ. τρέχοντας κάποιο ήδη μολυσμένο αρχείο) τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιό δύσκολα.

Είτε μέσω αλληλογραφίας, ήδη μολυσμένων προγραμμάτων, torrents, ιστοσελίδων ή δεν ξέρω και εγώ τί άλλο, μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθούμε με κάποιο "κατοικίδιο" στο PC μας και να κλαίμε την ώρα και τη στιγμή που το κολλήσαμε. Να κάνω ένα διαχωρισμό εδώ ανάμεσα σε κακόβουλο λογισμικό (trojans, worms κλπ) και σε ιούς. Σε γενικές γραμμές ισχύουν τα παρακάτω :

Trojan : προγραμματάκι το οποίο εγκαθίσταται στον υπολογιστή μας μεταμφιεσμένο σε κάτι άλλο και δίνει εκ των έσω τη δυνατότητα σε ιούς και λοιπό κακόβουλο λογισμικό να μπουν και να εγκατασταθούν στον υπολογιστή μας. Τους ανοίγει τις πόρτες δηλαδή.

Worm : είναι προγραμματάκια τα οποία συνήθως δεν κάνουν αλλαγές στον υπολογιστή αλλά τον χρησιμοποιούν για να πολλαπλασιάζονται ή να αυξάνουν τη ροή των δεδομένων απο/προς το Διαδίκτυο. Φυσικά δεν είναι τόσο αθώα και κατά περιπτώσεις μπορεί να τον μετατρέπουν σε υπολογιστή-ζόμπι ο οποίος μπορεί να εκτελεί εργασίες άγνωστες προς εμάς. Τέτοιοι υπολογιστές εντάσσονται σε δίκτυα τα οποία ονομάζονται botnets. Επίσης μπορεί ένα worm να στέλνει mails απο τον υπολογιστή μας ή να κρυπτογραφήσει αρχεία μας.

Virus (ιός) : είναι το προγραμματάκι εκείνο το οποίο αφού μπεί στον υπολογιστή μας θα αρχίσει να αναπαράγει τον εαυτό του σε άλλα αρχεία και θα προσπαθεί, κατά περιπτώσεις, να στείλει τον εαυτό του σε άλλους υπολογιστές. Είναι αρκετά εξελιγμένοι πλέον και μπορεί να προσπαθούν να αποφύγουν τον εντοπισμό είτε διατηρώντας ίδια την ημερομηνία μετατροπής του αρχείου που μόλυναν (κανονικά πρέπει να αλλάζει) είτε διατηρώντας ίδιο το μέγεθος του αρχείου (το κάνουν γεμίζοντας κενά σημεία κώδικα) αλλά και μέσω άλλων "τεχνικών". Κάποιοι κλείνουν τις διεργασίες των antivirus πριν αυτά τους εντοπίσουν.
Καλά, τόσο χάλια δεν είναι αλλά ένας ιός
είναι πρόβλημα για το PC μας.

Όπως και να έχει δεν θέλουμε τίποτα απο τα παραπάνω στο PC μας, σωστά; Για τα malware θα βρείτε εδώ ένα βοηθητικό αρθράκι και για τα trojan θα βρείτε εδώ κάτι αντίστοιχο. Αφού τα ξεκαθαρίσαμε και αυτά ας περάσουμε στο "ζουμί".

Ένα antivirus μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο για τον υπολογιστή μας. Και συνήθως αυτό είναι. Θέλει όμως προσοχή η επιλογή του γιατί πάρα πολύ συχνά κάνει περισσότερη ζημιά απο τους ίδιους τους ιούς που πάει να μας προστατέψει. Φυσικά και δεν το κάνει κακόβουλα. Το κάνει λόγω κακού (προβληματικού ή ελλιπούς) προγραμματισμού. Μπορεί να είναι τόσο βαρύ που να μην το αντέχει ο υπολογιστής μας. Ή πάλι, μπορεί να είναι αργό και να αργεί να ελέγξει τα αρχεία μας σε πραγματικό χρόνο. Συνήθως η "ζημιά" που μας κάνει ένα κακό antivirus είναι καθυστερήσεις στις λειτουργίες του υπολογιστή μας (πώς λέμε "σέρνεται";) και σπανιότερα είναι τα κρασαρίσματα.

Για πολλά χρόνια έπρεπε να μένουμε όσο
πιό μακριά γινόταν άσχετα απο την έκδοσή
του. Η εικόνα είναι απλά για αναφορά.
Ένα δωρεάν antivirus δεν είναι απαραίτητα κακό. Αλλά δεν είναι απαραίτητα και η καλύτερη λύση. Όπως θα δείτε στο συγκριτικό που θα σας παραπέμψω παρακάτω, το καλύτερο όλων είναι ένα δωρεάν και μάλιστα σχετικά καινούριο στο χώρο (και για εμένα άγνωστο). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα όχι μόνο έχει τα καλύτερα αποτελέσματα εντοπισμού αλλά κάνει τον υπολογιστή να δουλεύει ταχύτερα (;!;!;! - δώσ'το τζάμπα Bill). Όσο είναι δωρεάν κάποιο antivirus όσο κακό και να είναι θα μας βοηθήσει. Εκεί που θέλει προσοχή είναι όταν αγοράσουμε κάποιο.

Κατ'εμέ μακράν το καλύτερο!Γιατί άμα είναι τζάμπα λες "ΟΚ" το αλλάζω. Άμα το έχεις πληρώσει τί κάνεις; Θα σας προτείνω μόνο να προσέξετε σε βάθος χρόνου τα αποτελέσματα κάποιου antivirus. Μπορεί σήμερα να είναι κορυφαίο αλλά σε έξι μήνες να μην είναι το ίδιο καλά ενημερωμένο. Προτιμήστε κάποιο το οποίο αποτελεί σταθερή αξία. Χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση θα προτείνω ανεπιφύλακτα το ESET NOD32 το οποίο πρόσφατα πέρασε στην έκδοση 5.x δίνοντας τη δυνατότητα της δωρεάν αναβάθμισης σε όλους τους κατόχους της έκδοσης 4.x.

Τέλος, να έχετε υπόψιν σας οτι ένα δωρεάν antivirus δεν μπορεί ποτέ μα ποτέ να συγκριθεί με την αντίστοιχη επί πληρωμή έκδοσή του. Πολύ συχνά η κύρια διαφορά τους είναι η έλλειψη προστασίας σε πραγματικό χρόνο. Αυτό σημαίνει οτι δεν εντοπίζει τον ιό όταν πάει να μπει στον υπολογιστή αλλά όταν πάει να ενεργοποιηθεί. Η πρόληψη όμως είναι σαφώς καλύτερη απο τη θεραπεία. Τα επί πληρωμή προγράμματα συνήθως την έχουν αυτήν τη δυνατότητα. Το συγκριτικό που ανέφερα παραπάνω βρίσκεται εδώ και είναι πολύ ενδιαφέρον. Τα συμπεράσματα και η επιλογή δικά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου