Witcher III

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011

Need For Speed : The Run review

Ωραία αυτοκίνητα οι Porsche, ε; Ίσως όχι τα καλύτερα ή τα πιό εντυπωσιακά αλλά σίγουρα με χαρακτήρα, στυλ και πάνω απ'όλα αναγνωρισιμότητα. Αν αναρωτηθήκατε, λοιπόν, γιατί έχω καιρό να γράψω στο blog, θα σας πω οτι ασχολούμουν με το παραπάνω παιχνίδι. Και όχι άδικα.

Ξεκινάμε βλέποντας μία κατακόκκινη Porsche σε πολύ κοντινά πλάνα. Όσο προχωράνε τα πλάνα βλέπουμε οτι ο χαρακτήρας μας είναι μέσα σε αυτήν και μάλιστα με τα χέρια δεμένα στο τιμόνι. Ακόμα χειρότερα, μεταφερόμαστε με ένα γερανό σε μία πρέσα αυτοκινήτων. Πρώτο μας μέλημα να ξεφύγουμε...
Niceeeeee...

Αφού δραπετεύσουμε και μετά απο ένα βιντεάκι αρχίζει το παιχνίδι. Σκοπός μας είναι να τερματίσουμε πρώτοι ανάμεσα σε 250 οδηγούς σε έναν αγώνα απο τη δυτική όχθη των Ηνωμένων Πολιτειών έως την ανατολική. Αυτό είναι το κομμάτι του παιχνιδιού που έχει να κάνει με το σενάριο. Σε κάθε κεφάλαιο και πίστα υπάρχουν διαφορετικοί στόχοι που πρέπει να πετύχουμε. Αλλού θα πρέπει να κερδίσουμε συγκεκριμένο αριθμό θέσεων στην κατάταξη, αλλού να κερδίσουμε έναν μόνο αντίπαλο ή να προλάβουμε να περάσουμε απο συγκεκριμένα checkpoints πριν λήξει ο χρόνος. Σε κάποιες πίστες μπλέκεται και η τροχαία. Πάντως να βαρεθούμε αποκλείεται. Για πρώτη φορά στη σειρά NFS προστίθενται κομμάτια στο παιχνίδι στα οποία είμαστε εκτός αυτοκινήτου και πρέπει να καταφέρουμε συγκεκριμένα πράγματα πατώντας κάποια απο τα πλήκτρα. Καλή σαν προσθήκη αλλά δεν ξετρελάθηκα κιόλας...

NFS παίζω ή Karate Kid;
Πέρα απο το κομμάτι του σεναρίου, έχουμε και εκείνο των challenges. Αυτά τα ξεκλειδώνουμε όσο προχωράμε στο σενάριο. Μας ζητούν να πετύχουμε, και πάλι, συγκεκριμένους στόχους και ανάλογα με την επίδοσή μας κερδίζουμε τη χρυσή, την ασημένια ή τη χάλκινη θέση. Όσο μεγαλύτερη η επίδοση τόσο το καλύτερο για εμάς. Οι επιδόσεις αυτές είναι άμεσα συγκρίσιμες με αυτές των φίλων μας. Πράγμα το οποίο μας φέρνει στο online μέρος του παιχνιδιού.

Το Autolog κάνει και εδώ την εμφάνισή του. Θα το πω απλά : το αντιπαθώ και το σιχαίνομαι. Όχι οτι είναι κακοφτιαγμένο, το αντίθετο. Με εκνευρίζει που είναι υποχρεωτικό. Κατά τα άλλα μπορούμε να βρίσκουμε φίλους (και όχι μόνο) και να παίζουμε διαδικτυακά ανεβάζοντας στο Speedwall μας τις επιδόσεις μας για σύγκριση.
Ε, καλό...

Όσον αφορά τα γραφικά του παιχνιδιού δεν έχω να πω πολλά πράγματα. Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν : "ΟΥΆΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥ"!!! Απίστευτα γραφικά. Ακόμα καλύτερα και απο τα δύο προηγούμενα NFS τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα παλιά. Τα σκηνικά είναι πανέμορφα, όπως και οι λεπτομέρειες σε αυτά. Βλέπει κανείς τα ποτιστικά στις πεδιάδες να ποτίζουν, την άμμο στην έρημο να αιωρείται πάνω απο την άσφαλτο πριν την πάρει ο άνεμος όπως και μεγάλο μέρος των περιβαλλόντων που είναι καταστρέψιμα. Όχι μόνο οι πινακίδες αλλά και οι φράχτες και οι μπαριέρες. Προσοχή στις τελευταίες γιατί μπορεί να βρεθείτε να πέφτετε απο κανένα γκρεμό... Τα μοντέλα των αυτοκινήτων (τα οποία είναι πάρα πολλά) είναι πανέμορφα και λεπτομερέστατα σχεδιασμένα. Μόνο παράπονό μου το οτι δεν μπορείς να τα δεις απο μέσα γιατί δεν υπάρχει η κάμερα.

Η μουσική του παιχνιδιού είναι απλά καταπληκτική. Τόσο τα μουσικά θέματα στις πίστες και τα μενού όσο και τα εφέ και τα αυτοκίνητα είναι πραγματικά καταπληκτικά. Φανταστείτε οτι για πρώτη φορά πάγωσα το παιχνίδι και άκουγα τη μουσική!
Θέλωωωωωωωωωωωωωωω!!!

Απο πλευράς gameplay, τα πράγματα είναι πάρα πολύ καλά. Τα αυτοκίνητα έχουν διαχωρισμό σε κατηγορίες (exotic, sports και muscle) με την κάθε κατηγορία να είναι καταλληλότερη για διαφορετικό είδος πίστας (π.χ. τα exotic είναι καλύτερα για τεχνικές διαδρομές). Απο εκεί και πέρα το κάθε αυτοκίνητο έχει τη δική του προσωπικότητα και απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση απο τα άλλα. Το παιχνίδι δεν είναι εξομοιωτής οδήγησης αλλά δεν είναι και arcade (αλλά είναι πιό κοντά του).

Να σημειώσω εδώ 2 - 3 ακόμα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού :

  • Όσο προχωράμε (είτε στο σενάριο είτε στα challenges) μαζεύουμε πόντους εμπειρίας και ανεβάζουμε επίπεδο ξεκλειδώνοντας αυτοκίνητα ή άλλο μπόνους περιεχόμενο.
  • Σε κάθε πίστα έχουμε ένα μέγιστο αριθμό απο 5 resets για να ξαναπροσπαθήσουμε να τη βγάλουμε. Το αρνητικό εδώ είναι τα υποχρεωτικά resets που κάνει το παιχνίδι μόλις ξεφύγουμε λίγο απο το δρόμο.
  • Οι αντίπαλοι είναι λίγο εκνευριστικοί απο την άποψη οτι τους προσπερνάς πιό δύσκολα απ'ότι αυτοί εσένα. Λες και εσύ δεν οδηγάς supercar...
  • Ως γνωστόν η σειρά τα τελευταία χρόνια έχει ανελλιπώς τοποθετήσεις προϊόντων αλλά μου φάνηκε τραγικό το οτι επέλεξαν να βάλουν και βενζινάδικα της Shell σαν σταθμούς όπου αλλάζεις αυτοκίνητο.
Η τάδε και η πώς-τη-λένε, αντίπαλοί μας... Χάρηκα...

Η αλήθεια είναι πως έχω διαβάσει αμφιλεγόμενες αλλά και κακές κριτικές για το παιχνίδι απο το εξωτερικό. Εμένα προσωπικά μου άρεσε πολύ και μπορώ σίγουρα να το συστήσω στους φίλους της σειράς και σε όσους έχουν σκοπό να το "ξεψαχνίσουν". Όσοι έχετε σκοπό να ασχοληθείτε μόνο με το τμήμα του σεναρίου ίσως το βρείτε μικρό.

Επίσημη ιστοσελίδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου