Witcher III

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011

Revo uninstaller - Όταν η "Προσθαφαίρεση προγραμμάτων" δεν κάνει δουλειά.

Όλοι μας λίγο - πολύ κάποια στιγμή αντιμετωπίσαμε πρόβλημα με την απεγκατάσταση ενός προγράμματος. Είτε αρνούνταν πεισματικά να ξεκουμπιστεί απο τον υπολογιστή μας, είτε δεν διέγραφε συντομεύσεις ή υποπρογράμματά του ή μπορεί να έκανε πιό ακούσια "ζημιά", όπως συμβαίνει συνήθως, και δεν αφαιρούσε όλες του τις καταχωρήσεις απο το μητρώο των Windows.

Εδώ και πολύ καιρό δεν μπορούσα να απεγκαταστήσω το Samsung PC Studio, έκδοση 7 κάτι. Το άτιμο το πράμα δεν έλεγε να εξαφανιστεί με τίποτα. Είτε απο την προσθαφαίρεση, είτε απο τον δικό του uninstaller, ξεκινούσε η απεγκατάσταση και στη συνέχεια προχωρούσε στην εγκατάσταση της νεότερης έκδοσης που με είχε ενημερώσει το ίδιο το πρόγραμμα για να την κατεβάσω και να την εγκαταστήσω. Η νεότερη όμως έκδοση δεν γινόταν να εγκατασταθεί γιατί υπήρχε η παλιότερη και δεν την άφηνε. Φαύλος κύκλος! Μου την έδωσε λοιπόν και έψαξα να βρω έναν uninstaller άλλου κατασκευαστή. Έπεσα πάνω στον Revo ο οποίος μου φάνηκε αρκετά καλός και τον κατέβασα. Το ωραίο είναι οτι έχει δωρεάν έκδοση η οποία κάνει πολύ καλή δουλειά. Επιπρόσθετα, είναι και στα ελληνικά!

Πρώτα τον κατεβάζουμε απο εδώ. Προσοχή, την δωρεάν έκδοση κατεβάστε γιατί αυτήν θα δούμε. Η Pro λειτουργεί πλήρως για 30 μέρες. Τρέχουμε στη συνέχεια το αρχείο που κατέβηκε και αφού κάνουμε κάποιες τυπικές επιλογές κατά την εγκατάσταση μπορούμε να δουλέψουμε με το πρόγραμμα.

Εικόνα 1 - επιλογή προγράμματος προς αφαίρεση.

Αρχικά επιλέγουμε το πρόγραμμα που θέλουμε να ξεφορτωθούμε (εικ. 1). Λίγη προσοχή μην αφαιρέσετε κάτι που χρειάζεται απο το σύστημά σας. Δηλαδή κάτι που εγκαταστάθηκε αυτόματα απο μία εφαρμογή που θέλετε αλλά δεν έχετε ενημερωθεί γιαυτό. Το ζητούμενο είναι να κάνουμε καλό και όχι να δημιουργήσουμε πρόβλημα σε άλλα προγράμματα.

Στη συνέχεια ο uninstaller μας ρωτάει ποιά μέθοδο απεγκατάστασης θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε (εικ. 2). Συνιστάται ανεπιφύλακτα η δεύτερη η οποία είναι αυτοματοποιημένη και εγγυημένα δεν θα διαγράψει στοιχεία που χρειάζονται απο άλλα προγράμματα.

Εικόνα 2 - μέθοδος απεγκατάστασης.

Ακολουθεί η έναρξη της απεγκατάστασης του προγράμματος (εικ. 3) μέσω του δικού του uninstaller. Μην μπερδευτείτε και νομίσετε οτι κάτι πήγε στραβά!

Εικόνα 3 - έναρξη απεγκατάστασης.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία το Revo θα σκανάρει τον υπολογιστή μας για τυχόν κατάλοιπα που άφησε το πρόγραμμα κατά την απεγκατάσταση (εικ. 4). Στη συγκεκριμένη περίπτωση μείνανε τρείς καταχωρήσεις στο μητρώο οπότε και τις επέλεξα (εικ. 5). Μόλις κάνουμε και αυτό το βήμα έχει ολοκληρωθεί η απεγκατάσταση.


Εικόνα 4 - μόλις ολοκληρώθηκε ο έλεγχος για κατάλοιπα.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Δεν επιλέγουμε το "δέντρο" απο την αρχή του! Μόνο τις σχετικές καταχωρήσεις! Είναι οι τρείς τελευταίες στο παράδειγμά μου και είναι με έντονα μαύρα γράμματα πριν ακόμα τις επιλέξω!


Εικόνα 5 - Μπίνγκο! Βρέθηκαν 3 καταχωρήσεις μητρώου.
Μία ακόμα πολύ καλή δυνατότητα που έχει το πρόγραμμα είναι η βελτιστοποίηση της εκκίνησης των Windows. Όσο εγκαθιστούμε προγράμματα, τόσο βαραίνει η εκκίνηση λόγω του οτι ξεκινάνε αυτόματα πολλά απο αυτά και τρέχουν στο παρασκήνιο. Το κακό είναι οτι πολλές φορές αυτό γίνεται εν αγνοία μας. Απο την επιλογή "Διαχειριστής αυτόματης εκκίνησης" (εικ. 6) μπορούμε να αποεπιλέξουμε όσα προγράμματα δεν θέλουμε να ξεκινάνε αυτόματα. Προσωπικά είδα διαφορά στην εκκίνηση του σταθερού μου υπολογιστή αλλά θέλει και πάλι προσοχή για να μην κάνουμε καμία "πατάτα".

Εικόνα 6 - ό,τι δεν χρειάζεται "παίρνει πόδι"...
Στο ίδιο υπομενού, πατώντας το λευκό βελάκι κάτω απο την επιλογή "Εργαλεία Windows", μπορούμε να ελέγξουμε το Σύστημά μας για άχρηστα αρχεία. Απλά πατάμε το κουμπί "Σάρωση" και ξεκινάει ο έλεγχος (εικ. 7). Στο φορητό μου βρήκε 411 αρχεία συνολικού μεγέθους 154 MB. Καθόλου άσχημα.

Εικόνα 7 - καθάρισμα απο άχρηστα αρχεία.
Τέλος υπάρχει και ο καθαριστής ιχνών (εικ. 8) ο οποίος αναλαμβάνει να διαγράψει το ιστορικό των επισκέψεών μας στο Διαδίκτυο, κατάλοιπα κειμένων που επεξεργαστήκαμε στο Office ή ακόμα και την οριστική διαγραφή αρχείων που δεν θέλουμε να υπάρχουν πλέον στον υπολογιστή μας. Όπως πιθανόν να γνωρίζετε, όταν διαγράφουμε ένα αρχείο απο τον κάδο ανακύκλωσης αυτό δεν αποτελεί οριστική διαγραφή του. Απλά τα Windows αν κάποια στιγμή χρειαστούν χώρο, θα διαγράψουν αυτό το αρχείο και θα γράψουν απο πάνω του. Μέχρι τότε αυτό εξακολουθεί να υφίσταται στο δίσκο μας και είναι δυνατή η ανάκτησή του με συγκεκριμένα προγράμματα. Ε, με αυτήν τη λειτουργία του Revo δεν υπάρχει τρόπος ανάκτησης. Άρα θέλει προσοχή, σωστά;

Εικόνα 8 - καθάρισμα απο πάσης φύσεως ίχνη.
Αυτά λοιπόν. Ελπίζω να το βρείτε χρήσιμο και να σας βοηθήσει. Λόγω της φύσης του προγράμματος αν πειραματιστείτε με αυτό σας συνιστώ ιδιαίτερη προσοχή. Είναι προτιμότερο να πατήσετε "Άκυρο" και να μην κάνετε κάτι άγνωστο προς εσάς παρά να πατήσετε "ΟΚ" και να κάνετε ανεπανόρθωτη ζημιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου