Witcher III

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Αναβάθμιση υπολογιστή - συμβουλές

Μία βδομάδα έλειψα σε ένα ταξιδάκι και αποδιοργανώθηκα τελείως. Έχασα κάθε επαφή με το χώρο των υπολογιστών όχι επειδή εκεί που πήγα δεν έχουν αλλά γιατί προτίμησα να κάνω αποτοξίνωση. Γυρνώντας (απο το εξωτερικό) βρήκα τη μετάθεση της κυκλοφορίας του Diablo III στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και μετά έπαψα να αναπνέω για 2 ώρες. Με συνέφεραν αλλά ακόμα δεν έχω πλήρη επαφή. Γι'αυτό απλά θα σας δείξω πώς έκανα αναβάθμιση στο αγαπημένο μου PCάκι πριν κάνα δίμηνο και θα σας δώσω και κάνα δυο συμβουλές.


Είχα έναν AMD Phenom 9950 BE σε μητρική ASUS M3A78-T και 4 GB DDR2 800 μνήμη της Corsair. Τα υπόλοιπα περιφερειακά που έμειναν ίδια είναι το εξαιρετικό τροφοδοτικό CFT 750 - 14C της Chieftech ισχύος 750 Watt, μία κάρτα γραφικών AMD Radeon 6850 1GB Toxic Edition, ένα DVD-RW LG, 3 HDs συνολικής χωρητικότητας 2,25 Terra και πολλά ανεμιστήρια. Το κουτί μου είναι ένα "ταπεινό" Coolermaster Cosmos το οποίο λατρεύω στην κυριολεξία.


Όπως βλέπετε στην πιό πάνω εικόνα τα πράγματα δεν φαίνονται και πολύ καλά απο άποψη εργονομίας. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ καλύτερα απο αυτό που βλέπετε. Όλα τα καλώδια είναι τοποθετημένα μακριά απο τους ανεμιστήρες και έτσι περιορίζω πολύ τους στροβιλισμούς που μπορεί να δημιουργούνται ή γενικότερα την παρεμπόδισή στην κίνηση του αέρα.


Ξεκινάμε με τον επεξεργαστή ο οποίος είναι ο νέος οκταπύρηνος 8120FX της AMD (τί άλλο;). Παρόλο που δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μας είναι ένας πολύ καλός επεξεργαστής ο οποίος περιμένω οτι με τα Windows 8 θα δείξει τις πραγματικές του δυνατότητες. Αυτό το λέω γιατί σύμφωνα με τη Microsoft τα "πολυαγαπημένα" μας Windows μέχρι τώρα κάνουν διαφορετική διαχείριση των επεξεργαστών Intel/AMD. Θα σας το εξηγήσω στο τέλος του άρθρου για να μην μπλέξουμε τώρα.Στη συνέχεια βλέπουμε την παλιά μητρική με όλο τον "πληθυσμό" που κουβαλάει. Όλα τα παλιά μου κομμάτια τα είχα περίπου τέσσερα χρόνια και τα άλλαξα πιό πολύ λόγω της κάρτας γραφικών η οποία "βογκούσε" για να αποδώσει όσο μπορούσε. Αν προσέξετε είναι όλα σε πολύ καλή κατάσταση και πολύ καθαρά. Αυτό οφείλεται στα φίλτρα αέρα που έχει το κουτί μου στους ανεμιστήρες που βάζουν κρύο αέρα μέσα (γι'αυτό φωνάζω και λέω οτι είναι σημαντικό χαρακτηριστικό) και στο οτι ανά τακτά διαστήματα "βάζω σκούπα" και παίρνω ό,τι έχει καταφέρει να εισχωρήσει.


Σειρά έχει το "νέο αίμα"! Θα σας πω στο τέλος του άρθρου όλη τη σύσταση του υπολογιστή μου. Πολύ όμορφο, μαύρο χρώμα σε όλη τη μητρική πλακέτα και το ίδιο χρώμα επέλεξα και για τις μνήμες μου. Το όλο σύνολο "δένει" πολύ καλά και το μόνο που με στενοχωρεί είναι οτι το κουτί μου δεν έχει παραθυράκι για να βλέπω το εσωτερικό του.

Μετά, απλά ενημερωτικά, έχω φωτογραφήσει τη μητρική με τις μνήμες τοποθετημένες, τον επεξεργαστή έξω απο το κουτί και όλα τα περιεχόμενα και τα εγχειρίδια της μητρικής. Επέλεξα το συγκεκριμένο μοντέλο (-UD3) γιατί έχει τα ίδια κύρια χαρακτηριστικά με τα μεγαλύτερα μοντέλα ( -UD5 και -UD7) όσον αφορά τα chipsets, δεν πρόκειται να βάλω πάνω απο 2 κάρτες γραφικών (μη σας πω ούτε πάνω απο μία) και έχει πολύ καλή τιμή.

Στη δεξιά εικόνα βλέπετε τον επεξεργαστή έξω απο το διάφανο κουτάκι. Καλό είναι πριν πιάσετε οποιοδήποτε κομμάτι hardware να φοράτε λαστιχένια γάντια. Εγώ δεν φοράω γιατί διαθέτω φυσική μόνωση. Πλάκα κάνω... Δεν είχα εκείνη τη μέρα. Σαν δεύτερη επιλογή μπορείτε, ΠΡΙΝ πιάσετε κάποιο κομμάτι hardware, να ακουμπάτε κάποιο μεταλλικό αντικείμενο για να φεύγει ο στατικός ηλεκτρισμός απο το σώμα σας ο οποίος μπορεί να καταστρέψει τέτοιες ευαίσθητες συσκευές.
Δεξιά, στη μέση, τον έχω τοποθετήσει και στη συνέχεια θα μπει η ψύκτρα με τον ανεμιστήρα. Λίγη προσοχή στο να βάλετε τη σημαδεμένη πλευρά του επεξεργαστή στην αντίστοιχη της μητρικής. ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΑΊΝΕΙ Ο ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΉΣ ΣΤΗ ΒΆΣΗ ΜΗΝ ΤΟΝ ΠΙΈΖΕΤΕ! ΠΙΘΑΝΏΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟΘΕΤΕΊΤΕ ΛΆΘΟΣ! Για να ολοκληρωθεί η τοποθέτησή του απλά κατεβάζετε τον μικρό μοχλό στα πλάγια της βάσης του.

Σιγά - σιγά ολοκληρώνεται η εγκατάσταση. Εδώ βλέπετε όλα τα νέα κομμάτια τοποθετημένα στη μητρική. Λίγο παιδεύτηκα με την ψύκτρα γιατί είχε σκαλώσει κάπου το γαντζάκι που την ασφάλιζε πάνω στον επεξεργαστή και δεν μπορούσα βρω πώς θα το ελευθερώσω (λίγη πίεση ήθελε - λίγη). Το βασικό εδώ είναι να μην κουνήσετε ή βγάλετε την ψύκτρα πάνω απο τον επεξεργαστή και μετά την ξανατοποθετήσετε γιατί η θερμοαγώγιμη πάστα (το γκρι τετραγωνάκι με εκείνο το νιανιά υλικό στο κάτω μέρος της) δεν θα κάνει καλή επαφή. Σε αυτήν την περίπτωση αφαιρέστε την όλη και απο τις δύο πλευρές με ένα στεγνό πανάκι και τοποθετήστε καινούρια (θα πρέπει να αγοράσετε ένα σωληνάριο).


Τέλος, τα πάντα έχουν το τοποθετηθεί στο κουτί και έχω συνδέσει το τροφοδοτικό με όλες τις συσκευές. Όπως βλέπετε το εσωτερικό είναι πιό όμορφο απο το το παλιό και πιό τακτοποιημένο. Η εικόνα δεν δείχνει την οριστική μορφή του κουτιού γιατί έκανα κάποιες μικροβελτιώσεις στη διαρρύθμιση του εσωτερικού οπότε τα πράγματα είναι καλύτερα στην πραγματικότητα.

Πλέον ο υπολογιστής μου αποτελείται απο τα παρακάτω κομμάτια (για όσους μπορεί να ενδιαφέρονται :

Κουτί                           : Coolermaster Cosmos 1000
Τροφοδοτικό                : Chieftec CF 750 14C
Μητρική                      : Gigabyte GA 990FXA-UD3
Επεξεργαστής              : AMD 8120FX
Μνήμη                         : 2x4 GB DDR3 1600 MHz Vengeance της Corsair
Κάρτα γραφικών         : AMD Radeon 6850 1GB Toxic Edition
Σκληροί δίσκοι            : WD5000AAKX SATA 6.0 Gb/s 500 GB - WD Caviar - Δίσκος συστήματος
                                       ST31000528AS SATA 3.0 Gb/s 1 Terra Seagate Barracuda για αποθήκευση
                                       ST3750330AS SATA 3.0 Gb/s 750 GB Seagate Barracuda για αποθήκευση
DVD-RW                    : LG GH22LS50
Οθόνη                         : LG M2350D-PZ LED TV-Monitor
Πληκτρολόγιο             : Microsoft Sidewinder X6
Ποντίκι                        : Logitech MX Performance
Camera                        : Microsoft Life Cam NX-6000
Ηχεία                           : SONY GD50-iP
Λειτουργικό                 : Windows 7 64bit Ultimate Edition

Να επανέλθω λίγο στο θέμα της διαχείρισης των επεξεργαστών απο τα Windows. Όπως είπα και πιό πάνω, η Microsoft έχει παραδεχτεί οτι τα λειτουργικά της χειρίζονται διαφορετικά τους επεξεργαστές των Intel και AMD. Πιό συγκεκριμένα, κάνουν διαφορετική διαχείριση στους πυρήνες τους. Π.χ. : ένας τετραπύρηνος επεξεργαστής της Intel με τεχνολογία multithredding φαίνεται να έχει οκτώ πυρήνες (δύο thredds ανά πυρήνα). Οι επεξεργαστές της AMD το ίδιο. Η διαφορά είναι οτι στους επεξεργαστές της Intel πρώτα ενεργοποιούνται οι φυσικοί πυρήνες απο τα Windows (που είναι και οι ισχυρότεροι) και μετά τα thredds τους. Άρα η δύναμη του επεξεργαστή εκμεταλλεύεται στο έπακρο. Στους επεξεργαστές της AMD δεν γίνεται αυτό. Οι εντολές πηγαίνουν χωρίς να γίνεται επιλογή πρώτα των φυσικών πυρήνων οπότε εκεί υπάρχει απώλεια επεξεργαστικής ισχύος. Η Microsoft δήλωσε πως στο νέο της λειτουργικό αυτό θα διορθωθεί επομένως οι CPUs της AMD θα ωφεληθούν. Θα φανεί στο μέλλον.

Αυτά για την ώρα. Ο υπολογιστής, πλέον, παίζει τα πάντα μια χαρά και πιστεύω οτι θα τον κρατήσω για πολλά χρόνια. Μόνη εξαίρεση η κάρτα γραφικών την οποία μπορεί να αλλάξω σε κάνα χρόνο (την έχω ήδη έναν) και οι σκληροί δίσκοι στους οποίους μπορεί να προσθέσω έναν SSD σαν δίσκο συστήματος.

7 σχόλια:

 1. Εάν έχω έναν υπολογιστή με λογισμικό Windows 7 με μνήμη RAM 4.00GB και δίσκο 465GB και αλλάξω το λογισμικό σε Windows 8 θα υπάρξει κάποια βλάβη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Απόστολε,

   Δεν θα υπάρξει καμία βλάβη, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Δεν ξέρω, βέβαια, ποιόν επεξεργαστή έχεις και τα 4GB μνήμης είναι πλέον λίγα.

   Διαγραφή
  2. Ο Επεξεργαστής μου είναι : Intel (R) Pentium (R) CPU G645 @2.90GHz 2.90GHz

   Διαγραφή
  3. Είναι μάλλον αδύναμος επεξεργαστής (με την Intel και τις ονομασίες της δεν τα πάω καλά λόγω της τεράστιας ποικιλίας που έχει - τεχνηέντως) αλλά και πάλι δεν νομίζω να έχεις θέμα. Τη μνήμη αύξησε σε κάποια φάση και, αν χρειαστείς, τον σκληρό δίσκο. Αν μπορείς, όσον αφορά τον δίσκο, βάλε σαν δίσκο συστήματος έναν SSD, έστω και "απλό". Θα δεις τεράστια διαφορά! Οι χωρητικότητες των 120GB περίπου έχουν πλέον τιμές γύρω στα 60 - 70€ (ίσως είναι μία γενιά πίσω σαν τεχνολογία σε αυτές τις τιμές αλλά και πάλι είναι κλάσεις ανώτεροι). Αν χρειάζεσαι κάτι άλλο, πες μου!

   Διαγραφή
 2. http://www.insomnia.gr/topic/545179-%CF%87%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF-%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%85-gaming-%CF%85%CE%B7-tips/


  Mporeis na me voithiseis?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καταρχάς να σε ρωτήσω αν είσαι το ίδιο παλικάρι που μιλούσαμε για τον SSD (έχετε ένα κακό ελάττωμα να μην λέτε ονόματα). Όχι οτι αλλάζει κάτι, αλλά για να ξέρω. Απο εκεί και πέρα, είσαι και αυτός που έκανε την ανάρτηση στο link που έβαλες πιό πάνω; Δηλαδή όντως έχεις πάρει την 7950, τον SSD και διαθέτεις 800 - 900 ευρώ για τα υπόλοιπα; Επίσης θέλω να μου πεις αν έχεις κάποια ιδιαίτερη προτίμηση σε εταιρίες (AMD, Intel, nVidia). Είσαι απλός gamer, hardcore gamer, κάνεις και άλλα πράγματα με τον υπολογιστή; Τον θέλεις, ίσως, για απλές εργασίες γραφείου, για πλοήγηση στο Διαδίκτυο ή τέλος πάντων για απλά πράγματα;

   Περιμένω απάντησή σου...

   Διαγραφή