Witcher III

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012

Εξελίξεις στην Ελλάδα του 2012

Εδώ και δύο περίπου χρόνια η χώρα μας και το συντριπτικό μέρος του πληθυσμού της δοκιμάζονται σκληρά απο τη λεγόμενη κρίση. Μία κρίση την οποία μας ανακοίνωσαν με πλάγιο τρόπο οικονομολόγοι παγκοσμίου κύρους πριν 8 περίπου χρόνια αλλά που κανείς δεν έδωσε σημασία. Κοινωνικό το κειμενάκι μας σήμερα.

Δε θα σταθώ στο αν φταίμε ή όχι σαν λαός για τη θέση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Για μένα είναι ξεκάθαρο, φταίμε. Άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο. Αλλά φταίμε. Σαφώς δεν τα φάγαμε μαζί, σαφώς λεφτά δεν υπήρχαν. Το δια ταύτα ποιό είναι; Σήμερα απο το πρωί βουίζουν τα μέσα ενημέρωσης, εγχώρια και μη, για τη νέα συμφωνία της χώρας μας για την αναχρηματοδότησή της για τα επόμενα 30 (!!!) χρόνια. Μία συμφωνία η οποία μας γλύτωσε (;) απο την χρεωκοπία.

Δηλαδή χαιρόμαστε που για τα επόμενα 30 χρόνια θα πληρώνουμε χρήματα σε διεθνούς εμβέλειας νταβατζήδες οι οποίοι μας παρουσιάζονται σαν σωτήρες! Μα δεν τα έχουμε πληρώσει αυτά τα χρήματα και μάλιστα πολλαπλάσια τόσα χρόνια; Γνώμη μου είναι πως ναι. Αλλά κανείς δεν βγαίνει να το επιβεβαιώσει. Το μόνο που λένε είναι οτι η χώρα μας χρειάζεται αναχρηματοδότηση γιατί αλλιώς θα πτωχεύσει.

Απο άρθρο της Washington Post.
Και γιατί να πρέπει να δανειστούμε και πάλι απο ιδιώτες; Δεν είναι τουλάχιστον αισχρό το να βγάζουν κάποιοι αμύθητες περιουσίες στις πλάτες των λαών; Και ποιοί είναι αυτοί οι κάποιοι; Αυτοί που διαθέτουν τέτοια ποσά; Μιλάνε για δισεκατομμύρια ευρώ λες και είναι κόκκοι καφέ. Η επιτροπή των αντιπροσώπων των ιδιωτών διαπραγματεύτηκε, λέει, εκ μέρους των. Ε, ποιοί είναι αυτοί που ανήκουν σε αυτήν την επιτροπή ρε παιδιά;

Συμφώνησε η χώρα μας για επιτόκιο 2% μέχρι το 2015, μέχρι το 2020 θα αυξάνεται μέχρι το 3% και μέχρι το 2042 θα αυξάνεται σε 4,3%. Μέσος όρος 3,65%. Η συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων περιλαμβάνει χρεόγραφα με ρήτρα ανάπτυξης σε περίπτωση που (άκουσον άκουσον) το Α.Ε.Π. της χώρας μας παρουσιάσει ανάπτυξη μετά το 2015 πέρα απο ένα συγκεκριμένο όριο (ποιό είναι αυτό;) σε πραγματικούς όρους πέραν των στόχων που έχουν τεθεί. Αυτό σημαίνει οτι θα πληρώνουμε 1% επιπλέον επιτόκιο αν αναπτυχθούμε παραπάνω! Δηλαδή για 30 χρόνια θα έχουμε ελεγχόμενη ανάπτυξη για να μας έχουν σίγουρα πελατάκια! Ακόμα και το πόσο θα αναπτυχθούμε θα ελέγχουν!

Και αυτό απο άρθρο της Washington Post.
Όλα αυτά τη στιγμή που οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα ορίστηκαν στο 22% (με φανφάρες και τυμπανοκρουσίες), οι συντάξεις έχουν ήδη μειωθεί τρεις φορές (για την ώρα), οι δημόσιοι υπάλληλοι χάσανε μεγάλο μέρος των εσόδων τους (δικαίως ή αδίκως κατά περίπτωση), οι συμβάσεις εργασίας τείνουν να καταργηθούν ακόμα και στη θεωρία και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να κλείνουν η μία μετά την άλλη παρά τα όποια μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Σε μία χώρα η οποία τα τελευταία χρόνια απογυμνώθηκε απο τους παραγωγικούς μηχανισμούς της είτε με τεχνάσματα είτε με τη σύμφωνη γνώμη των "υπευθύνων" και που ο δρόμος προς την ανάπτυξη φαντάζει, ακόμα, μακρύς. Πώς να μη φαντάζει έτσι άλλωστε; Αφού τόσα χρόνια οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για ανάπτυξη γίνονταν τρακτέρ, πεζοδρόμια, μίζες ή στην καλύτερη επιστρέφονταν αφού δεν πραγματοποιούνταν η απορρόφησή τους.

Έτσι εξηγείται...
Φτάσαμε λοιπόν στο 2012 με 40 δις χρέη στις τράπεζες. Καταναλωτικά, στεγαστικά ή επιχειρηματικά. Έχει δύο χρόνια που οι τράπεζες υποχρεούνται να κάνουν σοβαρό έλεγχο στα στοιχεία του δανειολήπτη και να αρνούνται το δάνειο. Τόσα χρόνια πού ήταν αυτοί οι μηχανισμοί; Μα όπου είναι και οι υπόλοιποι : πουθενά. Μήπως πρέπει να τους πούμε και ευχαριστώ; Για να μην πω για την κατάργηση του Ο.Ε.Ε.Κ. η οποία αφήνει ξεκρέμαστους χιλιάδες δανειολήπτες.

Την ίδια στιγμή κλείνουν τα 25 απο τα 56 ερευνητικά κέντρα της χώρας μας τα 14 εκ των οποίων είναι στην Αθήνα. Ένα απο τα λίγα πράγματα για τα οποία μπορούσαμε να νιώθουμε υπερήφανοι ήταν οι κατά καιρούς σπουδαίες ανακαλύψεις που κάνανε οι Έλληνες επιστήμονες. Ελπίζω να μην μειωθεί και ο προϋπολογισμός για αυτά τα κέντρα αντίστοιχα.

Αυτοί φταίνε για όλα! Παλιόπαιδα!
Μεγάλη επιτυχία (μην τρελαθούμε κιόλας, έτσι; Ειρωνικά το λέω) της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ήταν και οι συλλήψεις των 18, 17 και 16 ετών "χάκερς" οι οποίοι (κακώς βέβαια) εισέβαλαν σε κρατικές ιστοσελίδες και ανάρτησαν και ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα. Δε λέω, καλά κάνανε και τους πιάσανε. Αλλά γιατί η Αστυνομία και οι Διωκτικές Αρχές δεν δείχνουν τον ίδιο ζήλο για τους μεγαλοαπατεώνες που ζουν ανάμεσά μας;

Ποιοί είναι; Πού να ξέρω; Τί είμαι; Πολιτικός, δημοσιογράφος η Δικαστικός; Μόνο σκάνδαλα ξέρω. Βατοπαίδι, Siemens, υποβρύχια, στημένοι ποδοσφαιρικοί αγώνες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι μερικά μόνο απο αυτά. Καλά, ειδικά στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου τους σκίσανε, έτσι; Πιάσανε τον Εφραίμ! Τόσα ονόματα ακούστηκαν σε όλα αυτά τα σκάνδαλα και ένας (πολιτικός) δεν μπήκε πίσω απο τα σίδερα! Τον μοναχό πιάσανε (και καλά κάνανε αν ήταν ένοχος). Αλλά μου φαίνεται πως ήταν ο αντίστοιχος Κοσκωτάς του παλαιότερου σκανδάλου.

Χα, καλό...
Φυσικά υπάρχει και το μείζον θέμα της φοροδιαφυγής. Βγήκε ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας (ο φίλος μας ο Σόιμπλε, ντε) πριν λίγες μέρες και είπε οτι "η Ελλάδα πληρώνει συσσωρευμένα προβλήματα και λάθη δεκαετιών" και οτι "εμείς σαν Γερμανία επανειλημμένως προσφερθήκαμε να παράσχουμε τεχνογνωσία στην Ελλάδα για την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά ακόμα δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση". Τα ανεξάρτητα και μη κατευθυνόμενα Μ.Μ.Ε. μας τον χαρακτήρισαν είρωνα και προκλητικό! Τσούζει η αλήθεια, έτσι παπαγαλάκια;
Αντί να δείχνουν αυτό οι τηλεοράσεις...
Επί ώρες δείχνανε αυτό!
 

Βρήκανε βέβαια ένα πολύ καλό, τέλειο θα έλεγα, τρόπο να αυξήσουν τα εισοδήματα του κράτους. Στους νέους φόρους αναφέρομαι. Ακόμα και οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν ενοίκιο για τα σπίτια τους μέσω της Δ.Ε.Η.! Πανέξυπνο. Θα το κάνουν για 2 - 3 χρόνια και μετά θα μας γίνει βίωμα και συνήθεια. Αλήθεια, απο πότε η Δ.Ε.Η. νομιμοποιείται να εισπράττει τέτοιου είδους χρηματικά ποσά;
Επίλογος λοιπόν. Τα πράγματα δεν είναι και πολύ καλά. Το αντίθετο θα έλεγα. Τί μπορούμε να κάνουμε; Απο πάρα πολλά μέχρι τίποτα. Πρώτα - πρώτα θα πρέπει να αποκτήσουμε συνείδηση σαν άνθρωποι, σαν κοινωνία. Οτιδήποτε δεν μας αγγίζει μας αφήνει αδιάφορους. Κακώς. Φτάσαμε να μην ξέρουμε ποιός μένει στη διπλανή πόρτα. Φτάσαμε να φοβόμαστε να "την πούμε" στον ανεγκέφαλο που μας κλείνει την πυλωτή. Πρέπει να αλλάξουμε οι ίδιοι τη νοοτροπία μας. Απο εκεί και πέρα πρέπει να εργαστούμε πολύ σκληρά για να φτάσουμε εκεί που ήμασταν πριν τρία χρόνια. Και να πάψουμε να κοιμόμαστε. Να μην καταπίνουμε όσα μας λένε χωρίς να τα φιλτράρουμε. Να βγάζουμε τη σως για να μην γλιστράει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου