Witcher III

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012

SSD και Windows 7 - Οι ρυθμίσεις

Πρόσφατα πήρα την απόφαση να αντικαταστήσω τον "κλασικό" HDD δίσκο μου με έναν SSD. Και λέω "πήρα την απόφαση" γιατί πέρα απο την εγκατάσταση του hardware έπρεπε να κάνω ξανά εγκατάσταση και το software. Όλο το software. Ό,τι είχα εγκαταστήσει τα τελευταία δύο χρόνια! Πίκρα, δε λέω, αλλά άξιζε.

Δε θα σας κουράσω πολύ. Η διαφορά στην απόδοση είναι τεράστια. Είχα τη δυνατότητα να κάνω μεταφορά συστήματος απο τον παλιό στον καινούριο δίσκο αλλά προτίμησα να κάνω εξαρχής εγκατάσταση. Σε πρώτη φάση βοήθησε η νέα εγκατάσταση καθώς "καθάρισε" ο υπολογιστής απο άχρηστα πραγματάκια που είχαν κατά καιρούς εγκατασταθεί αλλά ποτέ δεν μου κάνανε τη χάρη να φύγουν απο μόνα τους. Όσο και να κάνεις συντήρηση και εκκαθάριση συστήματος απλά καθυστερείς τη μεγάλη φθορά.

Σε δεύτερη φάση ο νέος δίσκος (OCZ Agility 3 120GB) είναι εξαιρετικός για "απλή" οικιακή χρήση. Μη γελιέστε, θα καλύψει και τους επαγγελματίες άνετα. Οι πιό γρήγοροι αφορούν ανθρώπους με μεγαλύτερες ανάγκες σε ταχύτητα. Ο συγκεκριμένος δίσκος, λόγω χωρητικότητας, μπορεί να δεχτεί τα Windows 7 μέσα (έχω τα Ultimate 64bit) και όσα προγράμματα δουλεύουμε. Άντε και κανένα παιχνίδι. Δεν είναι για παραπάνω. Αλλά λόγω ταχύτητας θα καλύψει και τον οικιακό χρήστη αλλά και τον επαγγελματία.

Σας συνιστώ να κάνετε σε αντίστοιχη περίπτωση μία φρέσκια εγκατάσταση και αφού ολοκληρώσετε τα βασικά της στοιχεία να την κάνετε ένα "image" και να την έχετε πάντοτε διαθέσιμη για μεταφορά. Αυτό έκανα εγώ και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος.

Ένας SSD απο μόνος του, όμως, όσο καλός και να είναι δεν εγγυάται την εύρυθμη (είπαμε, έχουμε επίπεδο) λειτουργία του υπολογιστή μας. Ή για να το θέσω καλύτερα : κρύβει μικρές παγίδες οι οποίες μπορεί να μειώσουν τις επιδόσεις του αλλά και το χρόνο ζωής του. Πάμε να δούμε τί πρέπει να κάνουμε για να τον βοηθήσουμε όσο γίνεται :

Σημείωση : Να τονίσω εδώ οτι όσα θα δούμε είναι για τα Windows 7. Όπου σας παρουσιάζεται παράθυρο απο το UAC, να επιλέγετε το "Yes".

1) Απενεργοποίηση του Auto defrag για τον συγκεκριμένο δίσκο :

 • Ανοίγουμε το Start Menu --> All Programs --> Accessories --> System Tools --> Disk Defragmenter.
 • Κάνουμε κλικ στο "Configure Schedule".
 • Στη λίστα με δίσκους που θα εμφανιστεί αποεπιλέξτε το δίσκο συστήματος.
Σημείωση : Σε πολλούς καινούριους δίσκους είναι αυτόματα απενεργοποιημένο (όπως έγινε στη δική μου περίπτωση). Καλό είναι να κάνετε όλη τη διαδικασία για να το ελέγξετε. Επίσης καλό είναι να αφήσετε την αυτόματη ανασυγκρότηση ενεργοποιημένη για τους υπόλοιπους δίσκους.2) Απενεργοποίηση του indexing. Το indexing είναι καλό για τους απλούς δίσκους γιατί τους γλυτώνει απο πολύ ψάξιμο και άρα απο πολύ χαμένο χρόνο. Οι SSDs όμως έχουν τόσο μικρούς χρόνους πρόσβασης στα δεδομένα τους που δεν χρειάζεται αυτή η λειτουργία. Για να την απενεργοποιήσουμε κάνουμε το εξής απλό :
 • Δεξί κλικ στο δίσκο που μας ενδιαφέρει και κλικ στην επιλογή "Ιδιότητες".
 • Στην καρτέλα "Γενικά" αποεπιλέγουμε το δεύτερο κουτάκι το οποίο αναφέρεται στο "Indexing".

3. Απενεργοποίηση του Superfetch. Η συγκεκριμένη λειτουργία χρησιμεύει στο να κάνει cache αρχεία τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά. Φαντάζομαι οτι μαντέψατε ήδη τί θα σας πω : δεν είναι απαραίτητη λόγω των πολύ μικρών χρόνων πρόσβασης στα δεδομένα των SSDs. Για να την απενεργοποιήσουμε κάνουμε το εξής :
 • Ανοίγουμε το μενού Start.
 • Στο πεδίο Search δίνουμε services.msc.
 • Στην καρτέλα που θα ανοίξει εντοπίζουμε την καταχώριση Superfetch.
 • Κάνουμε διπλό κλικ επάνω της και στις ιδιότητες που θα ανοίξουν επιλέγουμε το "Disabled".
Οι παλιότεροι SSDs μπορεί να επωφελούνται απο τη συγκεκριμένη λειτουργία οπότε ίσως να μην είναι τόσο καλό να το απενεργοποιήσετε.4. Απενεργοποίηση του Prefetch. Το Prefetch φορτώνει τμήματα προγραμμάτων στη μνήμη του υπολογιστή κάνοντας τα Windows 7 να φαίνονται πιό γρήγορα. Καταλαμβάνει όμως RAM. Χώρια που δεν ενδείκνυται για τους SSDs. Άρα κάνουμε τα παρακάτω για να την απενεργοποιήσουμε :
 • Ανοίγουμε το μενού Start.
 • Στο πεδίο Search δίνουμε regedit.exe.
 • Μόλις ανοίξει το νέο παράθυρο ακολουθούμε την παρακάτω διαδρομή :
 • HKEY_LOCAL_MACHINE.
 • SYSTEM.
 • CurrentControlSet.
 • Control.
 • Session Manager.
 • Memory Management.
 • PrefetchParameters.
 • Επιλέγουμε και κάνουμε δεξί κλικ στο EnablePrefetcher και επιλέγουμε την τροποποίηση.
 • Αλλάζουμε το 3 σε 0.
 • Για να ισχύσουν οι αλλαγές πρέπει να κάνουμε επανεκκίνηση.

5. Ενεργοποίηση του TRIM. Η εντολή TRIM επιτρέπει στο λειτουργικό σύστημα να ενημερώσει έναν δίσκο SSD ποιά δεδομένα πλέον δεν είναι χρειαζούμενα και να τα διαγράψει. Η ενεργοποίησή του θέλει τα παρακάτω :
 • Ανοίγουμε το μενού Start  --> All Programs --> Accessories --> System Tools --> δεξί κλικ στο Command Prompt.
 • Στο μενού που θα ανοίξει επιλέγουμε "Run as Administrator".
 • Στο παράθυρο που θα ανοίξει δίνουμε την εντολή : fsutil behavior set disabledeletenotify 0. Για να το απενεργοποιήσουμε αντικαθιστούμε το 0 με το 1. Για να δούμε αν είναι ήδη ενεργοποιημένο πληκτρολογούμε fsutil behavior querry disabledeletenotify.

6. Ενεργοποίηση του AHCI. Το AHCI έχει να κάνει με τη λειτουργία των SATA δίσκων και καλό είναι να το ενεργοποιούμε ακόμα και αν δεν έχουμε SSD δίσκο. Ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία :
 • Ανοίγουμε το μενού Start.
 • Στο πεδίο Search δίνουμε regedit.exe.
 • Μόλις ανοίξει το νέο παράθυρο ακολουθούμε την παρακάτω διαδρομή :
 • HKEY_LOCAL_MACHINE.
 • System.
 • CurrentControlSet.
 • Services.
 • Msahci.
 • Στο δεξί μέρος του παραθύρου στην καταχώρηση start κάνουμε διπλό κλικ.
 • Στο παράθυρο που θα ανοίξει πληκτρολογούμε "0".
 • Κάνουμε επανεκκίνηση και μπαίνουμε στο BIOS για να το ενεργοποιήσουμε και εκεί μέσα. Ο καθένας σας θα πρέπει να εντοπίσει την επιλογή στο BIOS του κατασκευαστή της μητρικής του.
 • Αφού μπείτε στα Windows θα εγκατασταθούν οι drivers και για να ισχύσουν οι αλλαγές πρέπει να κάνουμε νέα επανεκκίνηση.
Κάνοντας όλα τα παραπάνω οι περισσότεροι απο εσάς θα δείτε βελτίωση επιδόσεων. Όσοι έχετε παλαιότερο δίσκο ίσως να μην πρέπει να απενεργοποιήσετε το Superfetch. Ελπίζω να βοήθησα.

41 σχόλια:

 1. Ωραίος φίλε, ωραίο λιτό και με καλή καθοδήγηση το άρθρο σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Αν μπορώ να βοηθήσω και σε κάτι άλλο, πολύ ευχαρίστως...

   Διαγραφή
 2. Πολυ κατατοπιστικο και χωρις κουραστικες επεξηγησεις για το τι και το πως .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γειά σου φίλε PcBlogger σε ευχαριστώ πολύ για τις οδηγίες πολύ καλόγραμμένες! απλά έχω μια ερώτηση όταν έκανα το βήμα 2 μου πέταξε παραθυράκι αν θέλω την ρύθμιση σε όλους τους υποφακέλους και τα αρχεία, τι θα ήταν πιο σωστό?
  Φιλικά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. πολυ καλος οδηγος...στην απενεργοποιηση του indexing...τι επιλεγω...μονο για τον C η και για ολουσ τους υποφακελουσ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μια ερωτηση και απο εμενα αν γνωριζει κανεις.Σκεφτομαι και εγω να αλλαξω σε SSD.Υπαρχει καποιος τροπος να τοποθετησω τον ssd και απο καποιο backup να τα περασω ολα στον ssd χωρις να κανω εγκατασταση ολα τα προγραμματα που ηδη εχω εγκατεστημενα στον σκληρο μου.Κατι αντιστοιχο που γινεται στα mac με το timemachine αν δεν κανω λαθος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλησπέρα,

  Για το Timemachine που αναφέρεις δεν έχω ιδέα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο πρόγραμμα για τη μεταφορά των δεδομένων σου απο τον παλιό δίσκο στον SSD και να αρχίσεις να τον χρησιμοποιείς άμεσα χωρίς να έχει αλλάξει κάτι (εκτός φυσικά απο τις ταχύτητες).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ευχαριστω για την απαντηση.Ξερεις καποιο προγραμμα να μου πεις;Αν καταλαβα καλα θα αποφυγω και την εγκατασταση του λειτουργικου στον ssd αν με αυτο το προγραμμα περασω τα δεδομενα;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα σου,

   Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Paragon Migrate OS to SSD το οποίο τώρα είναι στην έκδοση 4.0. Το κακό είναι οτι συνήθως... κοστίζει. Αν πάρεις κάποιον SSD συνοδευόμενο απο κάποιο σχετικό software δοκίμασέ το. Εννοείται οτι θα πρέπει να φροντίσεις να χωράνε τα δεδομένα σου στον καινούριο δίσκο. Αν δεν βγάζεις άκρη, ξαναμιλάμε. Λόγω φόρτου εργασίας θα είμαι λίγο αργός στις απαντήσεις μου.

   Διαγραφή
 8. Ευχαριστω και παλι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Εψαξα με το Everest να δω τι Sata υποστηριζει το pc μου και βρηκα αυτο"PCI Device Gigabyte GBB363 SATA-II RAID Controller"Απο τεχνικα θεματα γνωριζω ελαχιστα.Απ οτι ειδα οι σκληροι δσκοι που εχω ηδη ειναι SATA-III,
  Η ερωτηση ειναι τι SSD να διαλεξω για SATA-II ή SATA-III;Ποιος θα δουλευει καλυτερα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ό,τι και να διαλέξεις θα δουλέψει καλά. Όλα τα SATA είναι συμβατά προς τα πίσω. Η διαφορά είναι οτι αν ο δίσκος που θα πάρεις είναι SATA 3, θα δουλεύει με μέγιστη ταχύτητα SATA 2. Να σημειώσω εδώ οτι θα είναι πολύ πολύ πολύ πιό γρήγορος απο τον οποιοδήποτε κλασικό σκληρό δίσκο που έχεις τώρα. Πάντως δεν πιστεύω οτι θα βρεις SATA 2 SSD.

   Σου προτείνω να πάρεις κάποιο μοντέλο προηγούμενης γενιάς γιατί θα έχεις πολλαπλά οφέλη :

   1) Θα είναι οικονομικότερος.
   2) Οι επιδόσεις του μπορεί να μην είναι ισάξιες των καινούριων μοντέλων αλλά δεν σε ενοχλεί γιατί έχεις SATA 2 controller και γιατί θα είναι ακόμα και έτσι πολύ ταχύτερος του τωρινού σου δίσκου.
   3) Εννοείται οτι θα μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις και σε ενδεχόμενη αναβάθμιση.

   Αυτά!

   Διαγραφή
 10. Να σαι καλα μου ελυσες οτι απορια ειχα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. καλημερα.δοκιμασα να μεταφερω το λειτουργικο στον ssd με το Paragon Migrate OS to SSD v10.δεν ολοκληρωνεται η διαδικασια μου βγαζει INTERNAL ERROR.γνωριζει κανεις τι μπορει να συμβαινει?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. το θεμα με INTERNAL ERROR το ελυσα.πιθανον το εβγαζε γιατι ειχα δημιουργησει τομο στον ssd.τον διεγραψα το αφησα ακαθοριστο και η διαδιακασια ολοκληρωθηκε κανονικα.Αλλα σιγα μην τελειωναν τα προβληματα μου εκει.
  Αφου λοιπον ολοκληρωθηκε η διαδικασια μεταφορας μπηκα στα BIOS να ορισω να κανει BOOT απο τον SSD.Μου σταματαει στην μαυρη οθονη που λεει LOADING OPERATION SYSTEM...Υστερα δοκιμασα και εβγαλα τον παλιο δισκο(C)και εβαλα στην θεση του στην ιδια θυρα τον SSD.Το αποτελεσμα να σταματησει παλι στο LOADING OPERATION SYSTEM...και στη συνεχεια να λεει disk error.καθε γνωμη πολυτιμη ευχαριστω!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα,

   Δοκίμασε να ορίσεις τον controller σε AHCI και ξαναδοκίμασε. Πιστεύω θα λυθεί...

   Διαγραφή
  2. http://www.youtube.com/watch?v=UVN0qkEyD_M
   αυτο το λινκ ειναι σχετικο με αυτο που πρεπει να κανω?

   Διαγραφή
  3. Η αλήθεια είναι οτι δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο πρόγραμμα... Απ'ό,τι κατάλαβα κάνει την αντίστροφη διαδικασία οπότε αν την κάνεις ανάποδα θα είσαι ΟΚ. Πάντως μπορείς να ακολουθήσεις το βήμα "6" που περιγράφω και θα έχεις το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα. Στην προηγούμενη απάντησή μου, απο κεκτημένη ταχύτητα, δεν σου το διευκρίνισα...

   Διαγραφή
  4. ΟΚ θα το τσεκαρω.Μια διευκρινησει μονο.υποψιαζομαι μηπως εχω κανει κατι λαθος στη διαδικασια γιατι εκανα επιλεγμενη μεταφορα αρχειων με το προγραμμα.εβαλα οτι περιειχε ο C εκτος τον φακελο USERS.εκανα προβολη κρυφων αρχειων στο USERS και ειδα οτι ειχε διαφορα.μηπως εκανα λαλακια και σε παιδευω αδικα?

   Διαγραφή
  5. Καλησπέρα,

   Έχεις κάνει κάτι άλλο στις ώρες που μεσολάβησαν; Κανονικά πρέπει απο κάπου να διαλέξεις να γίνει αυτούσια μεταφορά συστήματος...

   Διαγραφή
  6. Λοιπον τελικα αφησα τη διαδικασια μεταφορας του λειτουργικου γιατι δεν βγαζω ακρη και εχω κανει εκγατασταση εκ νεου το λειτουργικο απο την αρχη και μολις τελειωσα τις οδηγιες που αναφερεις πιο πανω.να σαι καλα ευχαριστω για αλλη μια φορα για το χρονο σου

   Διαγραφή
  7. Να'σαι καλά... Είμαι σίγουρος οτι θα το ευχαριστηθείς το νέο σου σύστημα!

   Διαγραφή
  8. Μια ερωτηση ακομα οσον αφορα την διαδικασια ενεργοποιησεις του AHCI.Eκανα οπως περιγραφεις στο αρθρο το πρωτο βημα για την ενεργοποιηση.Στο BIOS βρηκα το AHCI στην επιλογη integrated peripherals(καπως ετσι τελος παντων)και απο IDE το αλλαξα σε AHCI.ΕΡΩΤΗΣΗ1η:εχω αλλους 2 σκληρους μεσα επηρεαζει και αυτους αυτη η ρυθμιση?ΕΡΩΤΗΣΗ2η:ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΟΥ ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΤΑ WIN γραφει πως αναζητα συσκευες(προφανως για AHCI γιατι πριν αυτη την αλλαγη δεν εβγαζε κατι τετοιο)και στη συνεχεια αναφερει πως δεν βρεθηκαν συσκευες.Τι σημαινει
   αυτο?Παρολαυτα δουλευει μια χαρα.Sorry για το μεγαλο κειμενο..

   Διαγραφή
  9. Ναι, το AHCI επηρεάζει (θετικά) όλους σου τους δίσκους γιατί έχει να κάνει με τον controler. Απο εκεί και πέρα δεν ξέρω γιατί γράφει οτι ψάχνει και δεν βρίσκει συσκευές... Στο κάνει κάθε φορά;

   Διαγραφή
  10. ναι κανονικα το βγαζει συνεχεια

   Διαγραφή
  11. Τί controler έχει η μητρική σου; SATA 2 ή SATA 3; Αν έχει SATA 2 κατά πάσα πιθανότητα είναι απο αυτό αν ο δίσκος σου είναι SATA 3. Επίσης, μπορεί να συμβαίνει αν έχεις SATA 3 controler αλλά συνδέεις τον δίσκο σε SATA 2 port. Κάνε έναν έλεγχο σε αυτά.

   Διαγραφή
  12. ειχα κοιταξει με το EVEREST και μου βρηκε[PCI Device Gigabyte GBB363 SATA-II RAID Controller]οτι σου ειαχ γραψει και σε προηγουμενο ποστ.Οταν ανοιξα το κουτι και πηγα να συνδεσω τον σκληρο ειδα στη Μ/Β οτι εχει 3 ΥΠΟΔΟΧΕΣ SATA3 ΚΑΙ 1 SATA2.Ολες αυτες ειναι 2πλες.ο SSD ειναι SATA 3 και τον συνδεσα σε SATA 3 υποδοχη.Τωρα δεν ξερω αν παιζει ρολο στο BIOS εχω σαν 1st BOOT PRIORITY τον παλιο σκληρο δισκο που τον εχω σαν 2ο λειτουργικο για backup πλεον.Αν ΒΑΛΩ ΤΟΝ SSD 1ST BOOT PRIORITY ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ PC και γραφει DISC ERROR ACCURED ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΜΠΕΡΔΕΨΑ ΜΕ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΟΥ

   Διαγραφή
  13. 1ον : πες μου ακριβώς ποιά μητρική έχεις
   2ον : δοκίμασε να κάνεις ενημέρωση σε όλους τους drivers της
   3ον : το ψάχνω με τη μητρική κ κάνω ενημέρωση εδώ...

   Διαγραφή
 13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
 14. Gigabyte model GA-880GA-UD3H
  εχω δοκιμασει(απο διαχειρηση συσκευων) μονο με αυτοματη αναζητηση και λεει οτι ειναι ενημρωμενοι
  οκ να σαι καλα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. SATA3 είναι ο controler σου. Δες αν έχει κάτι πιό καινούριο να κατεβάσεις απο εδώ : http://www.gigabyte.us/products/product-page.aspx?pid=3425#dl και στη συνέχεια τσέκαρε αν ο SSD είναι στο πρώτο SATA port (απο το manual το βρίσκεις πολύ εύκολα). Στη συνέχεια δες αν χρειάζεται κάποια ρύθμιση απο το BIOS έτσι ώστε να ξεκινάει πρώτα απο τον SSD. Αν και πάλι δεν λυθεί, τότε σηκώνω τα χέρια...

   Διαγραφή
  2. λοιπον κατι κατεβασα αλλα δεν μου το περναει μεσα απο τα windows απ οτι καταλαβα πρεπει να μπω στο QFLASH .ειναι βαθια νερα αυτα για μενα δεν τοχω.
   Δοκιμασα και μεσα απο το προγραμμα που ειχα απο το δισκακι της M/Β το εβαλα να κανει update αυτοματα στο BIOS αλλα δεν εχει βρει κατι καινουριο.
   Τον SSD τον εβαλα στο PORT CH 0MASTER αλλα δεν ξεκιναει βγαζει το μηνυμα DISK READ ERROR OCCURRED.Το αποτελεσμα ειναι οτι δεν εβγαλα ακρη.
   Αυτο με το ΑΗCI ειναι κατι που θα μου κανει ακομα πιο γρηγορο τον ηδη πιο γρηγορο SSD ή
   για το "χρονο ζωης" του?

   Διαγραφή
  3. Τελικα το βρηκα.Στο BIOS "INTEGRATED PERIPHERALS" μπηκα στο ON CHIP SATA TYPE και αλλαξα το AHCI ενω πριν ειχα μπει στο ON BOARD SATA/IDE CTRL MODE.Το οποιο το αφησα στην αρχικη του επιλογη IDE.Το αποτελεσμα ειναι να μπαινει στα WIN σε 1.40.χωρις τη ρυθμιση αυτη ηθελε ακριβως 1 λεπτο περισσοτερο.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ PC BLOGGER ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΑΦΙΕΡΩΣΕΣ

   Διαγραφή
  4. Μπράβο ρε παλικάρι! Χαίρομαι που τα κατάφερες. Το AHCI, για να σου απαντήσω στην προηγούμενη ερώτησή σου, βοηθάει όλους τους δίσκους. Τώρα είσαι μια χαρά!

   Διαγραφή
 15. καλησπερα και χρονια πολλα.μια ερωτηση οποιος ξερει.ξαφνικα το pc μου ξεκινησε ενα θορυβο.ειμαι σχεδον σιγουρος οτι ειναι απο καποιον ανεμιστηρα(4 συνολικα)ανοιξα το κουτι το φυσηξα αρκετα καλα και εβγαλε αρκετη σκονη.παρ ολ αυτα ο εκνευριστικος ηχος αν και μειωθηκε δεν εχει σταματησει.σκεφτομαι αν γινεται με καποιον τροπο να μπορω να απενεργοποιησω εναν εναν εναλλαξ καθε ανεμιστηρα για να δω απο ποιον προερχεται ο ηχος.υπαρχει καποιος τροπος να γινει αυτο ή αν εχετε καποιον αλλο τροπο να βρω και να σταματησω αυτον το θορυβο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και χρόνια πολλά,

   ο τρόπος για να δεις εναλλάξ απο ποιόν ανεμιστήρα προέρχεται ο θόρυβος είναι ένας : αποσυνδέεις την τροφοδοσία απο τον έναν μετά τον άλλο. Δεν ξέρω αν τον λιπάνεις τί μπορεί να συμβεί αλλά κάποιο σπρέη επαφών ίσως κάνει δουλειά χωρίς να προκαλέσει ζημιά. Απο εκεί και πέρα, μπορείς να ρουφήξεις την σκόνη απο τους ανεμιστήρες με κάποια ηλεκτρική σκούπα (με λίγη προσοχή) ή να βρείς κάποιο blower και να φυσήξεις ακόμα δυνατότερα μέσα στο κουτί. Σε αυτήν την περίπτωση σου συνιστώ να είσαι σε εξωτερικό χώρο γιατί θα βγεί σκόνη με πολλή ταχύτητα. Αν τίποτα απο όλα αυτά δεν βοηθήσει τότε έχει πάθει βλάβη ο εν λόγω ανεμιστήρας και μένει να τον αντικαταστήσεις με κάποιον καινούριο. Επέλεξε κάποιον τεχνολογίας ball bearing και όχι sleeve bearing. Τέλος, μην ξεχάσεις να ελέγξεις για όλα τα παραπάνω τους ανεμιστήρες του επεξεργαστή, της κάρτας γραφικών (ύπουλες περιπτώσεις) και του τροφοδοτικού.

   Αυτά!

   Διαγραφή
 16. Τελικα ειναι ο ανεμιστηρας απο το κουτι.Τον καθαρισα και σταματησε ο θορυβος.Δυστυχως αυτο κρατησε κανα 2ωρο.μου ξαναξεκινησε αυτος ο ενοχλητικος ηχος.Μαλλον θα τον αλλαξω μιας και απ οτι ειδα το κοστος ειναι μικρο.ευχαριστω για της οδηγιες.ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Αγαπητέ Pc Blogger καλημέρα.

  Θα ήθελα να σε ρωτήσω το εξής σε περίπτωση που σου έχει τύχει ή το γνωρίζεις. Πήρα πρόσφατα έναν SSD Samsung 850 Evo 1TB και αφού τον τοποθέτησα στο laptop και του έκανα καθαρή εγκατάσταση των Windows 7, μετά από κάποιες ώρες, μου κάνει επανεκίννηση και πριν ακόμη κάνει log on, ψάχνει να βρεί τα αρχεία εγκατάστασης. Την πρώτη φορά μου τα βρήκε και με πήγε πάλι στο αρχικό σημέιο που είχα μόλις περάσει τα Windows. Τις επόμενες δεν τα βρήκε και μου έλεγε να κάνω πάλι εγκατάσταση ή τερματισμό. Τα ίδια τα έχω περάσει και στον προηγούμενο συμβατικό HDD που είχα και δούλευε κανονικά. Υπάρχει περίπτωση να φταίει κάτι στον SSD και να μην κρατάει την εγκατάσταση και τα υπόλοιπα προγράμματα στη μνήμη του; Δεν ξέρω τί να κάνω γιατί ένας φίλος έχει τον ίδιο με λιγότερα GB και δεν του δημιουργήθηκε ποτέ πρόβλημα. Στους SSD περνιούνται όπως και στους HDD τα Windows ή μήπως θέλει ειδικές ρυθμίσεις;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα φίλε μου,

   Δεν υπάρχει κάποια διαφορά στον τρόπο εγκατάστασης των Windows σε SSD και HDD. Το ίδιο πράγμα είναι. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να δεις αν έχεις κάνει όλα τα παραπάνω που περιγράφω. Ιδιαίτερη σημασία δώσε στο AHCI μέσα στο BIOS. Δες μήπως υπάρχει ενημερωμένο BIOS για το λάπτοπ σου και εγκατέστησέ το. Συνήθως αυτά είναι ασυμβατότητες και λύνονται με τέτοιου είδους ενημερώσεις.

   Διαγραφή