Witcher III

Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012

CoolerMaster Storm Trooper - Παρουσίαση

Η CoolerMaster είναι μία καταξιωμένη εταιρία στο χώρο των υπολογιστών. Σχεδόν με ό,τι καταπιάνεται τα καταφέρνει εξαιρετικά και παρουσιάζει προϊόντα κορυφαίας ποιότητας και λειτουργικότητας. Πολλές φορές μάλιστα ενσωματώνει καινοτομίες οι οποίες μελλοντικά γίνονται σταθερές αξίες. Όσον αφορά τα κουτιά υπολογιστών έχει παρουσιάσει θαυμάσια μοντέλα τα οποία γίνανε σημεία αναφοράς.

Το πρώτο κουτί της CoolerMaster που τράβηξε την προσοχή μου και κατέληξα να το αγοράσω ήταν το Cosmos. Ένα κουτί με πάρα πολλές καινοτομίες, εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, τεράστιους χώρους και ηχητική μόνωση. Το HAF 932 και μετέπειτα το HAF X ήταν τα επόμενα μοντέλα που πρόσεξα. Το Storm Trooper όμως είναι το πρώτο, μετά το Cosmos, που σκέφτομαι σοβαρά να αγοράσω.

Ο σχεδιασμός του μου αρέσει αλλά αυτό είναι ίσως το πιό υποκειμενικό απο όλα τα χαρακτηριστικά του. Πάντως το κουτί απευθύνεται σε gamers οπότε εμφανισιακά είναι αρκετά "επιθετικό" με πολλές έντονες γραμμές. Ξεχωρίζει μπροστά τόσο για τις πολλές θέσεις 5,25" (9 στο σύνολο) όσο και για το πάνελ του. Στα πλαϊνά του έχει μεταλλικά πλέγματα και πάνω έχει τη λαβή για να το κουβαλάς. Χρήσιμη γιατί ζυγίζει περίπου 13,5 κιλά άδειο! Στο πίσω μέρος υπάρχουν οι οπές για σύστημα υδρόψυξης, έξοδος για τη μητρική και η έξοδος για το τροφοδοτικό.

Κοιτώντας το αναλυτικότερα βλέπουμε οτι μπροστά έχει εννέα θέσεις για 5,25" συσκευές και μία θέση με μετατροπέα για συσκευή 3,5". Άλλη μία ξεχωριστή υποδοχή για συσκευή 2,5" (π.χ. SSD δίσκο) βρίσκεται στο πιό ψηλό σημείο της πρόσοψης ενώ κάτω χαμηλά, πίσω απο το ασημένιο, αφαιρούμενο λογότυπο, βρίσκεται μία μικρή εργαλειοθήκη. Αυτά που δεν φαίνονται είναι οι δύο ανεμιστήρες 120mm που βρίσκονται πίσω απο την πρόσοψη (σε ύψος έξι θέσεων 5,25").

Συνεχίζοντας στο πάνω μέρος θα δούμε το προαναφερθέν πάνελ. Σε αυτό υπάρχουν δύο θύρες USB 2.0, άλλες δύο USB 3.0, το πλήκτρο τροφοδοσίας για το άνοιγμα του υπολογιστή όπως και το κουμπί για το reset. Επιπρόσθετα υπάρχουν τρεις λυχνίες οι οποίες ανάβουν όταν ανάβουν τα κόκκινα LEDs του κουτιού. Ακριβώς κάτω απο αυτές τις λυχνίες είναι το πλήκτρο το οποίο ενεργοποιεί/απενεργοποιεί τα LEDs του κουτιού ενώ στα άκρα του υπάρχουν δύο κουμπιά τα οποία αυξομειώνουν την ταχύτητα των ανεμιστήρων. Δεν θα ήταν δυνατόν να έλειπε η eSATA υποδοχή απο ένα τέτοιο κουτί και είμαι πολύ χαρούμενος που τοποθετήθηκε πάνω στο εν λόγω πάνελ. Ολοκληρώνοντας με αυτό το μέρος της θήκης, παρατηρούμε την ύπαρξη δύο ακόμα υποδοχών : για ακουστικά και μικρόφωνο. Με εξαίρεση το κουμπί για τα LEDs το οποίο είναι πιό πολύ εφετζίδικο, όλα τα άλλα είναι εξαιρετικά και χρήσιμα χαρακτηριστικά.


Το επάνω μέρος του κουτιού έχει τη λαστιχένια λαβή μεταφοράς και τις γρίλιες για τον αερισμό του. Απο κάτω τους βρίσκεται ένας ευμεγέθης ανεμιστήρας 200mm με το δικό του αφαιρούμενο φιλτράκι για σκόνες.

Πίσω δεν έχει και πολλά πράγματα για να δούμε αλλά είναι όλα ενδιαφέροντα (;). Υπάρχουν, λοιπόν, οι θέσεις για τις εξόδους της μητρικής και του τροφοδοτικού, οι υποδοχές για τις κάρτες μας και οι τρεις οπές για το σύστημα υδρόψυξης. Α, υπάρχει θέση για ακόμη έναν ανεμιστήρα 140mm. Αυτό που βλέπετε δεξιά απο τις εννέα θέσεις για τις κάρτες μας είναι μία κάθετη υποδοχή για κάποια κάρτα επέκτασης (ίσως με USB θύρες;). Στο κάτω μέρος του κουτιού (τη βάση που δεν φαίνεται κάπου εδώ) είναι τοποθετημένα τα τέσσερα λαστιχένια "ποδαράκια" και δύο φίλτρα για σκόνες.


Ας περάσουμε και μέσα, ε; Το πρώτο που παρατηρούμε είναι οτι όλο το εσωτερικό είναι βαμμένο στο ίδιο μαύρο χρώμα του εξωτερικού περιβλήματος. Κοιτώντας πιό προσεκτικά βλέπουμε τις πάρα πολλές οπές για δημιουργία διόδων για την τακτοποίηση των καλωδίων. Εξαιρετικό χαρακτηριστικό για την πολύ σημαντική ροή του αέρα μέσα στο κουτί. Όπως έχω ήδη πει παλαιότερα : η σωστή ροή του αέρα βοηθάει στη σωστή ψύξη των υποσυστημάτων του υπολογιστή μας και άρα τα προστατεύει δίνοντάς τους, συνεπώς, μακροζωία. Όπως βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία στο δεξί μέρος της θήκης υπάρχουν δύο κουτάκια τα οποία παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Χρησιμεύουν για την τοποθέτηση συσκευών 3,5" (σκληρούς δίσκους ως επί το πλείστον) και έχουν δυνατότητα περιστροφής 90 μοιρών έτσι ώστε να διευκολύνουν την πρόσβασή μας σε αυτές. Έχουν τις εξής ιδιότητες : καταλαμβάνουν έξι απο τις εννέα υποδοχές για 5,25" συσκευές και μπορούν να δεχτούν μέσα τους τέσσερις συσκευές 3,5" ή τέσσερις συσκευές 2,5" (με αντάπτορες). Αφαιρώντας την μία ή και τις δύο αυτές ειδικές θήκες μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ανάλογα τις εννέα υποδοχές 5,25". Αυτό που δεν φαίνεται είναι οτι και οι δύο θήκες έχουν φίλτρα αέρα για προστασία απο σκόνες. Επομένως έχουμε πολλές επιλογές όσον αφορά την εσωτερική διαρρύθμιση. Λεπτομέρεια : στη θέση του τροφοδοτικού υπάρχουν δύο λαστιχένιες βάσεις για την απορρόφηση κραδασμών.


Στη συσκευασία περιλαμβάνεται ένας ανεμιστήρας 200mm ο οποίος λειτουργεί στις 1000 στροφές, ένας 140mm ο οποίος λειτουργεί στις 1200 στροφές και δύο των 120mm οι οποίοι επίσης λειτουργούν στις 1200 στροφές. Μπορούμε επιπρόσθετα να βάλουμε άλλους τέσσερις των 120mm κάνοντας έτσι το εσωτερικό του κουτιού πλήρως κλιματιζόμενο!


Όπως βλέπετε χωράει τα πάντα και περισσεύει και χώρος! Το κουτί είναι άπαικτο (αν μου επιτραπεί η έκφραση). Το μόνο αρνητικό που βρίσκω είναι το οτι δεν διαθέτει σύστημα τοποθέτησης συσκευών χωρίς εργαλεία αλλά και πάλι δεν δημιουργείται κάποιο πρόβλημα στην τοποθέτησή τους. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να είναι όλα καλά, έτσι; Στην περίπτωση του Storm Trooper το κακό είναι η τιμή. Ξεκινάει απο τα 164,00 ευρώ περίπου για τη χώρα μας συν τα όποια μεταφορικά. Για όποιον όμως είναι διατεθειμένος να δώσει τόσα χρήματα αγοράζει το καλύτερο, ίσως, full tower αυτήν τη στιγμή στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου