Witcher III

Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012

GeForce GTX 670 - Νέο αίμα!

Το καλό με τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιριών είναι η συνεχής βελτίωση των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους και η ταυτόχρονη μείωση των τιμών των προσφερομένων αγαθών. Intel vs AMD, Windows vs Linux (χαχα, καλό), Explorer vs Firefox, nVidia vs AMD (ATI). Στην περίπτωση των Windows γέλασα γιατί τυπικά μόνο έχουν ανταγωνισμό. Πάντως χωρίς το αντίπαλο δέος καμία εταιρία δεν είναι διατεθειμένη να κάνει ουσιαστικές αλλαγές στα προϊόντα και τις τιμές της.

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε, στο χώρο των καρτών γραφικών, με την AMD να παρουσιάζει τη νέα γενιά προϊόντων της, τις Radeon HD 7xxx, έχοντας όμως σαφή προβλήματα διαθεσιμότητάς τους στην αγορά. Η nVidia κάνει την κίνησή της το τελευταίο διάστημα παρουσιάζοντας αρχικά την GeForce GTX 680. Μία κάρτα η οποία άφησε πίσω της τον ανταγωνισμό. Σειρά έχει η GTX 670 η οποία έχει ελάχιστες διαφορές με το μεγαλύτερο μοντέλο δίνοντας, κατά συνέπεια, ελάχιστα χειρότερα αποτελέσματα σε σαφώς χαμηλότερη τιμή.
Η "ταπεινή", εργοστασιακή GTX 670...

Το νέο μοντέλο βασίζεται στον ίδιο πυρήνα με την GTX 680 (GK 104) αλλά έχει απενεργοποιημένο ένα SMX cluster κρατώντας σχεδόν όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά ίδια. Εξαιρείται ο χρονισμός της GPU ο οποίος είναι ελαφρά χαμηλότερος. Σε σχέση με τη μεγαλύτερη κάρτα δηλαδή έχει 1344 Shadders (192 λιγότερους), 112 Texture Units (16 λιγότερα), 102,5 Gtx/s Texture Fillrate (26,3 Gtex/s λιγότερα) και 91MHz χαμηλότερη συχνότητα λειτουργίας του επεξεργαστή της (όταν ενεργοποιείται το boost η διαφορά μειώνεται στα 78MHz). Ψίχουλα δηλαδή. Όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους είναι ίδια! Ε, καλά, η GTX 670 καταναλώνει λιγότερο ρεύμα αλλά αυτό δεν το λες αρνητικό!

Αναλυτικά λοιπόν :


Η πρόταση της Gigabyte. Sexy!
1344 Shadders.
112 Texture Units.
32 ROPs.
Ταχύτητα GPU : 915 MHz.
Ταχύτητα μνήμης : 1506 MHz.
Texture fillrate : 102,5 Gtex/s.
Memory bus :256 bit.
Memory bandwidth : 192,3 GB/s.
Μέγεθος μνήμης : 2GB GDDR5.
Τροφοδοσία ρεύματος : Motherboard + 2x6pin connector.
Κατανάλωση ρεύματος : 170 Watt.


Πραγματικά μικρές διαφορές μεταξύ των δύο μοντέλων. Η θεωρία λέει, βάσει χαρακτηριστικών, οτι η κάρτα θα πρέπει να είναι 10 - 12% πιό αργή σε σχέση με το μεγαλύτερο μοντέλο. Η πράξη δείχνει οτι η διαφορά τους είναι μόλις 4 - 5% (!!!) πράγμα το οποίο αποδεικνύει οτι δεν είναι όλες οι εφαρμογές τόσο πολύ εξαρτώμενες απο τους Shadders.

Η Palit προτείνει την παραπάνω λύση.
Πηγαίνοντας λίγο παραπέρα, θα πω και το εξής : λιγότεροι Shadders σημαίνει λιγότερο απαιτούμενο ρεύμα. Άρα μεγαλύτερα περιθώρια για υπερχρονισμό! Όντως, η κάρτα μπορεί να "ανέβει" αρκετά MHz πάνω απο την εργοστασιακή της ρύθμιση και το αποτέλεσμα αυτού είναι να αποδίδει καλύτερα απο την εργοστασιακή GTX 680! Σας λέει κάτι αυτό; Να σας βοηθήσω : θα εμφανιστούν μοντέλα απο τρίτους κατασκευαστές με τέτοιες ρυθμίσεις hardware που θα αφήνουν πολύ πίσω τους την εργοστασιακή GTX 680! Καλύτεροι χρονισμοί, άλλα υλικά και ανώτερα συστήματα ψύξης θα συνεισφέρουν στη βελτίωση των επιδόσεων της κάρτας. Υπάρχουν υπόνοιες και για μοντέλα με περισσότερη μνήμη απο κάποιους κατασκευαστές!

Ωραία όλα αυτά, τί γίνεται με το κόστος όμως; Η GTX 680 στοιχίζει περίπου 500,00 ευρώ + μεταφορικά. Η GTX 670 στοιχίζει περίπου 450,00. Το πρόβλημα και με τις δύο είναι οτι έχουν περιορισμένη διαθεσιμότητα. Ειδικά η νέα κάρτα δεν έχει κυκλοφορήσει παρά σε ελάχιστα καταστήματα και σε κανένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Ό,τι είχε συμβεί και με τις κάρτες της AMD. Γιατί αποφασίζουν να παρουσιάσουν κάρτες που δεν μπορούμε να αγοράσουμε δεν μπορώ να το καταλάβω. Για να αυξήσουν τις τιμές; Ίσως. Αυτό που έχω να σας προτείνω την παρούσα στιγμή είναι να κάνετε λίγη υπομονή. Σίγουρα, με την τεχνολογία όσο περιμένεις τόσο παρουσιάζονται νέα προϊόντα, αλλά απο την άλλη μία τέτοια αγορά τώρα είναι ασύμφορη.
Δε μοιάζει με αμερικάνικο muscle car που έχει τις
εξατμίσεις αριστερά και δεξιά; Ε;

Η GTX 670 είναι μία εξαιρετική κάρτα και ανταγωνίζεται με την Radeon HD 7970 "στα ίσα"! Δεδομένου οτι η nVidia προτίθεται να την πουλάει περίπου στα 400,00 ευρώ δύο πράγματα πρόκειται να συμβούν : πρώτον μόλις διατεθούν περισσότερα κομμάτια στην αγορά θα πέσει η τιμή της λόγω της προσφερόμενης ποσότητας και δεύτερον η AMD θα αναγκαστεί να μειώσει κι άλλο την τιμή της 7970 συμπαρασύροντας έτσι και τα μικρότερα μοντέλα. Είπαμε : ανταγωνισμός. Λίγη υπομονή χρειάζεται μόνο, λίγη...

Εδώ και εδώ θα βρείτε δύο συγκριτικά της κάρτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου