Witcher III

Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012

Lavasoft Adaware - Παρουσίαση

Ακόμα ένα πρόγραμμα για αφαίρεση κακόβουλου λογισμικού θα δούμε σήμερα. Με έχει πιάσει κάτι σαν αμόκ και τα δοκιμάζω ένα προς ένα για να βρω κάτι καλό. Το συγκεκριμένο το ήξερα απο παλιότερα αλλά το παρακολούθησα μέχρι την έκδοση 2007. Καλό ήταν όμως το αντικατέστησα με το Spybot τότε. Ξέρετε, αυτό που σταμάτησε να αναβαθμίζεται...

Όταν το έψαξα για να το κατεβάσω με περίμεναν δύο εκπλήξεις. Η πρώτη αφορά την έκδοσή του η οποία έφτασε αισίως την 10. Η δεύτερη είχε να κάνει με τη φύση του προγράμματος και ήταν τόσο θετική όσο και αρνητική. Πλέον το πρόγραμμα έχει ενσωματωμένο antivirus (το θετικό) αλλά δεν μπορεί να το απενεργοποιήσει κάποιος που ήδη έχει ένα και να χρησιμοποιεί μόνο το anti-malware "κομμάτι" του. Κάτι ακόμα θετικό είναι οτι διατίθενται δωρεάν. Κάτι ακόμα αρνητικό είναι οτι με την εγκατάσταση ενεργοποιείται αυτόματα η pro έκδοση για 30 ημέρες χωρίς να ερωτηθούμε. Αυτό γίνεται ακόμα χειρότερο αν σκεφτεί κανείς οτι μέσα στην ιστοσελίδα μας ρωτάει αν θέλουμε να κατεβάσουμε τη δωρεάν ή την pro έκδοση δοκιμαστικά για ένα μήνα. Όσοι έχετε το ESET NOD32 κατά πάσα πιθανότητα θα δείτε κάποια στιγμή ένα μήνυμα ασυμβατότητας των δύο προγραμμάτων και μία παρότρυνση να το απεγκαταστήσετε. Εγώ το αγνόησα και συνέχισα κανονικά, χωρίς πρόβλημα, την εγκατάσταση του Adaware.

Πριν ολοκληρωθεί η εν λόγω εγκατάσταση το πρόγραμμα έκανε απο μόνο του ενημέρωση στα αρχεία του και έναν μικρό έλεγχο του συστήματός μου. Στη συνέχεια χρειάστηκε μία επανεκκίνηση και μετά έκανα δύο χειροκίνητες μικρορυθμίσεις :
Η ρύθμιση για την μη αποστολή των πληροφοριών.
  1. Στην καρτέλα "Malware Lab" αποεπέλεξα το μοναδικό κουτάκι που έχει και αφορά την ανώνυμη αποστολή στοιχείων στα εργαστήρια της Lavasoft των προβληματικών μας αρχείων που εντοπίζει το πρόγραμμα.
  2. Απο το μενού "Protection settings", επέλεξα το "Modify" και στην καρτέλα "Shop & bank safely online" αποεπέλεξα το "Bad Web Site Blocking".
Η ρύθμιση για τις μη ασφαλείς ιστοσελίδες.

Το μόνο που μου έμενε μετά ήταν ο έλεγχος. Ψιλοπράματα δηλαδή. Επέλεξα το "Deep scan" για την πρώτη φορά για να δω τί ψάρια θα πιάσει το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα δίνει δυνατότητα για πάρα πολλές ρυθμίσεις και έχει εξαιρετικά πολλές επιλογές. Πέρα απο όσες αλλαγές ανέφερα πιό πριν και έκανα δεν άλλαξα κάτι άλλο. Όποιος θέλει πάντως μπορεί πολύ εύκολα να το φέρει το πρόγραμμα στα μέτρα του απο την αρχική του οθόνη. Απο εκεί και πέρα υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε εκτεταμένες ρυθμίσεις μέσα απο τα μενού του. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες πρώτον γιατί θεωρώ οτι οι ρυθμίσεις που ήδη υπάρχουν αρχικά είναι καλές και δεύτερον γιατί ο καθένας μπορεί να αλλάξει ό,τι θέλει ανάλογα την προσωπική του κρίση.

Δεν μπορώ να πω οτι είναι ιδιαίτερα γρήγορο στο ψάξιμο αλλά είναι αρκετά σχολαστικό όσον αφορά τη συγκεκριμένη δουλειά. Επίσης είναι ιδιαίτερα παραμετροποιήσιμο και μας δίνει πραγματικά πολλές επιλογές για τα μέρη που θα ψάξει το πρόγραμμα.

Όπως έγραψα στην αρχή κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης εμφανίστηκε ένα μήνυμα ασυμβατότητάς του με το ESET NOD32. Ναι μεν συνέχισα κανονικά την εγκατάσταση χωρίς πρόβλημα και έκανα όλους τους ελέγχους που ήθελα, είχα όμως ένα σημαντικό πρόβλημα : αφού έμπαινα στα Windows (XP) για να φορτώσουν τα πάντα μου έπαιρνε περίπου 20 λεπτά! Επομένως δεν το συνιστώ σε όσους έχουν ήδη το ESET. Οι υπόλοιποι παίρνετε ένα αρκετά γνωστό, δοκιμασμένο, καλό και με συνεχή υποστήριξη πρόγραμμα χωρίς κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου