Witcher III

Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012

Microsoft Surface - Υποδεχθείτε το μέλλον των φορητών υπολογιστών


Ενημέρωση 11/07/2012 : Αφού το έψαξα λίγο παραπάνω, έμαθα οτι οι συσκευές που θα έχουν Windows 8 RT, ΔΕΝ θα μπορούν να τρέχουν τις εφαρμογές των υπολογιστών μας. Επομένως όσοι ενδιαφέρεστε για ενιαία μία πλατφόρμα θα πρέπει να αποκλείσετε αυτές τις συσκευές.

Λίγες συσκευές μπορούν να καυχιούνται οτι αποτελούν ή αποτέλεσαν πραγματική καινοτομία στο χώρο τους. Η Apple, λόγου χάρη, έχει αρκετές τέτοιες ενώ αριστερά και δεξιά θα δούμε αρκετές ακόμα οι οποίες έχουν αφήσει εποχή. Τα νέα tablets της Microsoft θεωρώ οτι έχουν όλα τα εχέγγυα για να γράψουν ιστορία.

Το καπάκι γίνεται πληκτρολόγιο!
Ε, καλά, θα μου πείτε, tablets κυκλοφορούν καιρό τώρα και μάλιστα συνεχώς βελτιώνονται ενσωματώνοντας καλύτερα και περισσότερα χαρακτηριστικά. Ναι, έτσι είναι. Με μία διαφορά : τα μέχρι τώρα tablets έχουν κυρίως ψυχαγωγικό προσανατολισμό : πλοήγηση στο Διαδίκτυο, λήψη ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, μουσική, ταινίες, παιχνίδια κλπ. Λίγες είναι οι εφαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν έναν επαγγελματία και, κυρίως, έναν καθημερινό χρήστη στο να κάνει πραγματικά σημαντικές εργασίες.

Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω λειτουργικού. Απο τη μία το Android δεν έχει τις απαραίτητες εφαρμογές για κάτι τέτοιο απο την άλλη το iOS, παρόλο που είναι εξαιρετικό σαν λειτουργικό, χωλαίνει στη συμβατότητα (είτε λόγω προγραμμάτων είτε λόγω συνδεσιμότητας των συσκευών της Apple). Αμφότερα τα λειτουργικά δεν προσφέρουν πλήρη συμβατότητα με τις εφαρμογές για Windows. Απο θέμα hardware τα tablets που κυκλοφορούν είναι ανταγωνιστικά σε σχέση με τους (περισσότερους) φορητούς υπολογιστές οπότε η απόδοση δεν αποτελεί πρόβλημα.

Η κίνηση της Microsoft να κατασκευάσει tablets είναι ενδεικτική για το πού πρόκειται να κινηθεί η αγορά. Τα Windows 8 απο την πρώτη στιγμή που διατέθηκε η δοκιμαστική τους έκδοση έδειξαν ξεκάθαρα οτι προορίζονται για συσκευές με οθόνη αφής. Έχουν προσανατολισμό για tablets κοινώς. Όχι οτι δεν μπορείς να τα δουλέψεις σε κανονικό υπολογιστή αλλά αφήνουν μία αίσθηση... "ταμπλετίλας". Επομένως όλοι περίμεναν οτι η Microsoft θα κάνει κάποια κίνηση η οποία θα αφορά tablets.
Πολύ ωραία λεπτομέρεια η πλάτη - στήριγμα.

Η καινοτομία των νέων αυτών συσκευών έγκειται στο οτι συνδυάζουν επιτυχώς, για πρώτη φορά, τα καλά χαρακτηριστικά των δύο χώρων : φορητότητα και συμβατό λειτουργικό. Διαθέτουν δηλαδή χαμηλό βάρος, μεγάλη χωρητικότητα για εγκατάσταση εφαρμογών, την πρακτικότητα της οθόνης αφής, μεγάλη αυτονομία μπαταρίας, συμβατότητα με όλες τις συσκευές που κυκλοφορούν και ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο δέχεται όσες εφαρμογές έχουμε και στο laptop ή τον σταθερό μας υπολογιστή.

Καταργούνται οι περιορισμοί και τα διλήμματα του τύπου "φορητότητα με περιορισμένη απόδοση ή απόδοση με ογκοδέστερη συσκευή και περισσότερο βάρος" (υπάρχουν και τα ultrabooks αλλά αν δείτε τις τιμές τους θα καταλάβετε οτι είναι για τους λίγους). Πλέον θα μπορούμε να επιλέγουμε ένα tablet με Windows 8 και θα μπορούμε να κάνουμε όλα όσα θέλουμε χωρίς περιορισμούς.

Μιας και αναφέρθηκα στα ultrabooks, να πω οτι με τις νέες αυτές συσκευές έρχεται σιγά - σιγά το τέλος τους. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα laptops. Τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, με την είσοδο και άλλων κατασκευαστών στο χώρο αυτών των νέων tablets, θα υπάρχει τόσο μεγάλη πληθώρα επιλογών που ο μόνος αποτρεπτικός παράγοντας για την αγορά μιας τέτοιας συσκευής θα είναι οι ίντσες τους. Αλλά αυτό πιστεύω οτι θα αλλάξει γρήγορα.
Μικρό δεν το λες αλλά ούτε και ογκώδες. Ό,τι πρέπει για φορητό.

Θα δούμε τις ίντσες των tablets να ανεβαίνουν σταδιακά. Απο τις 10,1" θα πάμε στις 11", μετά στις 13", στις 15 και ούτω καθεξής. Φυσικά υπάρχει το ενδεχόμενο να βγω ψεύτης αν οι εταιρίες θεωρήσουν οτι έτσι θα πληγούν τα κέρδη τους απο τους φορητούς και σταθερούς υπολογιστές τους οπότε θα προχωρήσουν με πιό αργά βήματα.

Το γεγονός είναι οτι η αρχή έγινε. Όπως με το iPad της Apple έτσι και με τα Surface της Microsoft ανοίγεται μία νέα αγορά. Οι νόμοι της αγοράς υπαγορεύουν στις εταιρίες να εισέλθουν όσο νωρίτερα γίνεται σε αυτήν για να έχουν τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις της αλλά και στο κομμάτι της πίτας. Γι'αυτό πιστεύω οτι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και φυσικά καλές για τους χρήστες - αγοραστές.

Είπατε κάτι για πάχος;
Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των δύο tablets αυτά είναι αρκετά ενδιαφέροντα. Το πρώτο μοντέλο, το μικρό, θα "φοράει" την έκδοση RT των Windows 8, θα ζυγίζει 676 γραμμάρια, θα διαθέτει οθόνη 10,6 ιντσών και θα έχει υποδοχές microSD για επέκταση της μνήμης του, USB 2.0 θύρες και θα βγαίνει σε δύο εκδόσεις (32 GB και 64 GB). Το μεγαλύτερο μοντέλο θα διατίθεται με την έκδοση Pro των Windows 8, βάρος 903 γραμμάρια, οθόνη με την ίδια διάμετρο αλλά Full High Definition ανάλυση, θύρα microSDXC για επέκταση μνήμης και θύρες USB 3.0. Θα κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις (64 GB και 128 GB).

Απο εκεί και πέρα, οι οθόνες θα είναι αναλογίας 16:9, οι συσκευές θα έχουν δύο κάμερες (εμπρόσθια και οπίσθια) και θα διαθέτουν σκληρό καπάκι το οποίο απο την μέσα πλευρά του θα είναι πληκτρολόγιο. Όσον αφορά τους επεξεργαστές ακόμα δεν ξέρουμε κάτι συγκεκριμένο πέραν του οτι το μικρό μοντέλο θα εξοπλίζεται με τον γνωστό Tegra 3 της nVidia ενώ το μεγάλο με Intel Core i5 χωρίς να έχει διευκρινιστεί ποιός.
Πολλά χρωματάκια για τους trendy!

Κλείνοντας να πω οτι πιστεύω ακράδαντα πως οι νέες αυτές συσκευές είναι το μέλλον των φορητών υπολογιστών. Πρακτικές, ικανές (όσον αφορά το hardware), συμβατές με τις εφαρμογές των laptops και των σταθερών υπολογιστών και με μεγάλες χωρητικότητες έρχονται για να δημιουργήσουν μία νέα κατηγορία (ενδεχομένως και να καταργήσουν άλλες) και να εδραιωθούν στην καθημερινή μας ζωή. Ίσως αρχικά το κόστος τους να είναι απαγορευτικό για να τις αποκτήσουμε αλλά σιγά - σιγά θα πέσει και αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου