Witcher III

Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2012

Μεταγραφές καλοκαιριού

Μη νομίζετε οτι θα μιλήσουμε για ποδόσφαιρο, μπάσκετ κάποιο άλλο άθλημα ή τον... Πίου. Πέραν του οτι δεν τα κατέχω δεν με πολυενδιαφέρουν κιόλας. Για τις εταιρίες στο χώρο των υπολογιστών θα μιλήσουμε και πιό συγκεκριμένα για τη μετακίνηση του Jim Keller απο την Apple στην AMD.

Δεν τον ήξερα τον κύριο Keller και είναι φυσικό να μην τον ξέρουν οι περισσότεροι αφού συνήθως οι άνθρωποι πίσω απο τις νέες τεχνολογίες είναι αφανείς ήρωες. Σαν τους εικονολήπτες... Ο συγκεκριμένος κύριος ειδικεύεται στην αρχιτεκτονική των chips και μάλιστα θεωρείται απο τους κορυφαίους. Δεν θα μπορούσε να μην είναι άλλωστε δεδομένου οτι η θέση του ως director of platform architect (τα γράφω στα αγγλικά γιατί κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μεταφράσω σωστά τις ορολογίες) στην Apple δεν θα μπορούσε να δοθεί σε κάποιον τυχαίο.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Apple η εταιρία παρουσίασε τους επεξεργαστές Α4 και Α5 οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε όλα τα εκάστοτε κορυφαία μοντέλα της. Για να καταλάβετε το πόσο σημαντικοί ήταν αυτοί οι επεξεργαστές για την Apple σκεφτείτε οτι ειδικά ο Α4 θα έμπαινε στο πρώτο iPad. Σε μία συσκευή δηλαδή η οποία προοριζόταν για να δημιουργήσει μία νέα αγορά. Και τα κατάφερε!

Ούτε που θυμόμουν οτι τότε είχαμε ευρώ...
Τον επόμενο μπορεί να τον αγοράσουμε με
δραχμές βέβαια αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.
Αλλά δεν είναι αυτό το σημαντικότερο που έχει να επιδείξει (κατ'εμέ) ο κύριος Keller. Εργάστηκε και παλαιότερα στην AMD (1998 - 1999) όταν η εταιρία έκανε κάτι πρωτοφανές στο χώρο των υπολογιστών εκείνης της εποχής : αμφισβήτησε και έριξε απο την κορυφή το μεγαθήριο που λέγεται Intel. Για πρώτη φορά με τον επεξεργαστή Κ7 κατάφερε να κάνει το θρόνο της Intel να τρίξει και να την κάνει να νιώσει άβολα. Ο Κ7 απέδιδε καλύτερα συγκριτικά με τους επεξεργαστές της Intel και μάλιστα είχε χαμηλότερο χρονισμό (και τιμή). Ο Κ8 ήταν η επιτυχημένη συνέχειά του και κάποια χρόνια αργότερα οι Athlon XP. Όλα αυτά έχουν τις ρίζες τους στο έργο του κυρίου Keller. Ακόμα και αν ήταν μέλος μιας ομάδας η οποία ήταν υπεύθυνη για τα παραπάνω, είχε το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης όντας ο διευθυντής της.

Ο κύριος Keller. Αν η AMD θέλει να επιδείξει
κάτι ανταγωνιστικό τότε θα πρέπει να βάλει
κάτι παραπάνω απο το χέρι του...
Καταλαβαίνετε οτι είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή η κίνηση της AMD. Αν σκεφτεί κανείς οτι το τελευταίο διάστημα έχει χάσει αρκετά κορυφαία στελέχη της τότε η συγκεκριμένη μεταγραφή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Φυσικά απο μόνη της δεν θα κάνει θαύματα αλλά ίσως να γίνουν και άλλες στο μέλλον. Σίγουρα η AMD θα χρειαστεί μία δυνατή ομάδα για να μπορέσει να παρουσιάσει κάτι αξιόλογο το οποίο θα μπορεί να αντεπεξέλθει στην πρόκληση της νέας γενιάς επεξεργαστών της Intel (δείτε το κομμάτι προς το τέλος για τα νέα transistors της).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου