Witcher III

Τρίτη, 7 Αυγούστου 2012

Χρονισμοί μνημών - Τί σημαίνουν τα νούμερα;

Όλα ξεκίνησαν πριν λίγους μήνες όταν έκανα περιχαρής την αναβάθμιση του υπολογιστή μου. Άλλαξα μητρική, επεξεργαστή και μνήμες. Πέρασα απο τις DDR2 στις νεότερες (και ταχύτερες) DDR3. Η επιλογή μου ήταν 2 modules των 4 GB το καθένα και πιό συγκεκριμένα η Vengeance 1600 της Corsair με χρονισμούς 9-9-9-24. Τί σημαίνουν όμως αυτά τα νούμερα;

Ξεκίνησα να το ψάχνω όταν παρατήρησα συνεχόμενα και τακτικά κρασαρίσματα του υπολογιστή μου ακόμα και μετά απο αναβαθμίσεις του BIOS. Ψάχνοντας λίγο παραπάνω στις ρυθμίσεις του BIOS είδα οτι οι μνήμες μου αναγνωρίζονταν σαν 1333 MHz αντί για 1600 MHz και όταν τα διόρθωνα οι χρονισμοί τους άλλαζαν. Έπρεπε λοιπόν να μάθω τη σημασία αυτών των αριθμών για να κάνω τις σωστές ρυθμίσεις.

Ο καθένας απο αυτούς αφορά και ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό της εκάστοτε μνήμης. Μπορεί δύο τσιπάκια μνημών να είναι ίδιου τύπου (DDR3) με ίδια ταχύτητα (1600 MHz) αλλά λόγω διαφορετικών χρονισμών η μία να αποδίδει καλύτερα απο την άλλη. Ας μη μακρηγορώ άλλο και ας τα δούμε αναλυτικά. Για το παράδειγμά μας θα χρησιμοποιήσω τα χαρακτηριστικά των μνημών που έχω :

9-9-9-24 : Ο πρώτος αριθμός αφορά το CL (CAS Latency) και είναι ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι η μνήμη να απαντήσει σε μία εντολή που δέχτηκε. Ο χρόνος, δηλαδή, που θα κάνει ο επεξεργαστής να πάρει την πληροφορία που ζήτησε. Αναπαρίσταται απο το πρώτο νούμερο.

Γραφική αναπαράσταση του CAS Latency.
9-9-9-24 : Ο δεύτερος αριθμός είναι το tRCD (RAS to CAS Delay). Φανταστείτε το χώρο μέσα στις μνήμες του υπολογιστή σαν ένα matrix. Ένα πλέγμα απο οριζοντίους και καθέτους. Στις συμβολές τους αποθηκεύονται τα δεδομένα μας (0 και 1) και η κάθε συμβολή έχει τη δική της διεύθυνση. Το RAS (Row Address Strobe) αναφέρεται στις οριζοντίους ενώ το CAS (Column Address Strobe) στις καθέτους. Το tRCD, λοιπόν, είναι ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ της ενεργοποίησης της οριζοντίου και της καθέτου όπου είναι αποθηκευμένη η πληροφορία. Αναπαρίσταται απο το δεύτερο νούμερο.

9-9-9-24 : Το τρίτο νούμερο είναι το tRP (RAS Precharge). Ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ της απενεργοποίησης της πρόσβασης σε μία γραμμή δεδομένων και την έναρξη της πρόσβασης μίας άλλης γραμμής. Αναπαρίσταται απο το τρίτο 9άρι στο παράδειγμα.

9-9-9-24 : Ο τελευταίος αριθμός είναι το tRAS (Active to Precharge Delay). Δείχνει το χρόνο που πρέπει να περιμένει η μνήμη μέχρι να αρχίσει η επόμενη πρόσβαση σε αυτήν. Στο παράδειγμά μας είναι το 24.
Αν προσέξετε θα δείτε τους χρονισμούς.

Υπάρχει άλλος ένας αριθμός ο οποίος συνήθως δεν ανακοινώνεται και είναι το CMD (Command Rate). Είναι ο χρόνος που μεσολαβεί για να σταλεί η πρώτη εντολή στο τσιπ της μνήμης μετά την ενεργοποίησή του. Συνήθως είναι Τ1 ή Τ2. Μετριέται, όπως όλα τα προηγούμενα νούμερα, σε κύκλους ρολογιού (θα δούμε παρακάτω τί είναι αυτό). Οι μνήμες με Τ2 είναι πιό αργές αλλά συνήθως πιό σταθερές.

Όπως καταλαβαίνετε όσο μικρότερα τα παραπάνω νούμερα τόσο ταχύτερες είναι οι μνήμες. Όπως προείπα δύο modules DDR3 1600 MHz με διαφορετικούς χρονισμούς έχουν διαφορετικές επιδόσεις. Δηλαδή αν το ένα έχει 9-9-9-24 και το άλλο 7-7-7-19 (τυχαία νούμερα) τότε το δεύτερο είναι ταχύτερο.

Το παράδειγμα που δίνω με λίγο αλλαγμένα τα νούμερα.
Ας δούμε λίγο και τις ταχύτητες των μνημών DDR. Η ταχύτητά τους δηλώνεται απο το νούμερο ακριβώς δίπλα απο το είδος τους : DDR3(είδος)1600(ταχύτητα). Όμως δεν είναι η πραγματική. Η πραγματική τους ταχύτητα είναι ακριβώς η μισή (δηλαδή 800 MHz). Αυτό ισχύει για όλες τις μνήμες DDR είτε είναι οι "απλές" DDR, είτε είναι DDR2 ή DDR3. Η διαφορά μεταξύ τους είναι οτι οι πρώτες μεταφέρουν δύο bits πληροφορίας ανά κύκλο ρολογιού, οι δεύτερες τέσσερα και οι τρίτες οκτώ. Μετά το είδος και την ταχύτητα ακολουθεί ακόμα ένας αριθμός (ξέρω, μαζεύονται πολλοί) και δεν είναι άλλος απο το θεωρητικό εύρος μεταγωγής δεδομένων της μνήμης - δεν το "πιάνουν" ποτέ γιατί πολύ απλά δεν κινούν δεδομένα σε κάθε κύκλο ρολογιού. Για το παράδειγμά μας είναι 12.800 MB/s. Δηλαδή : DDR3 1600 - PC3 12800. Το PC3 δηλώνει οτι μιλάμε για DDR3 μνήμες. Αντίστοιχα για τις DDR2 είναι PC2 και για τις DDR σκέτο PC.

Τόση ώρα γράφω για ταχύτητες και κύκλους ρολογιού και πολλοί μπορεί να μπερδευτήκατε. Όχι άδικα. Ας πάρουμε ξανά το παράδειγμα των μνημών που έχω : DDR3 1600 MHz. Το 1600 δεν είναι η πραγματική ταχύτητα, όπως προείπα. Η πραγματική ταχύτητα όλων των DDR μνημών προκύπτει αφού διαιρέσουμε την δηλωμένη με το 2 : στο παράδειγμά μας 1600/2 = 800 MHz. Όχι δεν μας κοροϊδεύουν. Απλά αυτές οι μνήμες μπορούν να στέλνουν δύο φορές δεδομένα σε κάθε κύκλο του ρολογιού τους οπότε είναι σαν να αποκτούν διπλάσια ταχύτητα (τα λέω λίγο χοντρικά για να μην μπω σε πολλές λεπτομέρειες). Αυτή ταχύτητα είναι αυτή με την οποία επικοινωνούν οι μνήμες με τα υποσυστήματα της μητρικής μας (memory controller) και συχνά την ονομάζουμε εξωτερική. Μέσα στο τσιπάκι της μνήμης τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Οι διαφορές μεταξύ των τριών γενιών μνημών DDR.
Ας ξεκινήσουμε με τις DDR μνήμες και πιό συγκεκριμένα ένα τυχαίο μοντέλο το οποίο έχει (εξωτερική) ταχύτητα 400MHz. Είπαμε οτι η πραγματική του ταχύτητα είναι 200MHz αλλά επειδή στέλνει δύο bits πληροφορίας σε κάθε κύκλο ρολογιού είναι σαν να "τρέχει" στα 400MHz (2bits x 200 MHz = 400MHz). Οι πιό τυπικοί μην αρχίσετε να λέτε οτι αν πολλαπλασιάσουμε bits με MHz δεν παίρνουμε MHz σαν αποτέλεσμα... Στις DDR2 τα bits έγιναν τέσσερα οπότε μία τέτοια μνήμη με εξωτερική ταχύτητα 800MHz εσωτερικά τρέχει στα 200MHz (4bits x 200MHz = 800 MHz). Αντίστοιχα αν έχουμε ένα τσιπάκι DDR3 1600MHz τότε εσωτερικά τρέχει πάλι στα 200MHz αφού σε αυτές τις μνήμες τα bits έχουν γίνει οκτώ (8bits x 200MHz = 1600 MHz). Αυξάνοντας, λοιπόν, τα bits δεδομένων στο δίαυλο επικοινωνίας με τον memory controller οι DDR μνήμες αύξησαν κι άλλο την ταχύτητά τους.

Κάτι τελευταίο στο οποίο θα σταθώ και μετά θα κλείσω. Πόσο κρατάει ο κύκλος ρολογιού σε κάθε μνήμη; Για να το βρούμε διαιρούμε το 1 με την πραγματική (εσωτερική) ταχύτητα της μνήμης. Για την DDR3 1600MHz θα είναι : 1/800 = 1,25 nanoseconds. Αντίστοιχα για μία DDR2 800MHz θα είναι 1/400 = 2,5 nanoseconds. Αυτό έχει να κάνει με το CL (CAS Latency - το πρώτο νούμερο απο τα 9-9-9-24 που είδαμε στα πιό πάνω χαρακτηριστικά). Ερώτηση : Ποιά είναι ταχύτερη;

Α) DDR2 800MHz 7-7-7-19
B) DDR3 1600MHz 9-9-9-24

Κάποιος θα σκεφτόταν οτι λόγω υψηλότερου CL (είπαμε, το πρώτο νούμερο) η πρώτη μνήμη θα ήταν ταχύτερη. Αν εφαρμόσουμε όμως τον παραπάνω τύπο θα δούμε οτι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Απάντηση :

Α) 1/400 = 2,5 nanoseconds
2,5 nanoseconds x 7 CL = 17,5 nanoseconds latency
B) 1/800 = 1,25 nanoseconds
1,25 nanoseconds x 9 CL = 11,25 nanoseconds latency

Άρα το CL απο μόνο του δεν φτάνει για να προσδιορίσει την ταχύτητα μίας μνήμης. Αν η δεύτερη μνήμη "έτρεχε" και αυτή στα 800MHz τότε, ναι, θα ήταν πιό αργή απο την πρώτη. Αυτός είναι και ο λόγος που στην αρχή το DDR2 δεν είχε να προσφέρει κάτι παραπάνω σε σχέση με την πρώτη γενιά DDR. Όταν όμως αργότερα κυκλοφόρησαν τα ταχύτερα modules φάνηκε το πλεονέκτημά της.

Ελπίζω να σας βοήθησα περισσότερο απο όσο σας μπέρδεψα. Προσπάθησα να τα γράψω όσο γίνεται πιό απλά και να μην μπω πολύ σε τεχνικά θέματα. Κάποιες λεπτομέρειες δεν τις ανέφερα όπως είναι τα volt για κάθε είδος μνήμης (κρατείστε απλά οτι όσο πιό σύγχρονη τόσο λιγότερα τα volts).

87 σχόλια:

 1. Υπέροχη ανάλυση... εύγε~!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σας ευχαριστώ όλους παιδιά. Να'στε καλά.

   Διαγραφή
 2. Να σε πω.... Αμα εχεις ddr μνημες... Για την ακριβεια 3 μονες.... Συνολικα 3gb.... Μπορεις να προσθεσεις μια ddr 2 μαζι με αυτες?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Είναι ασύμβατες... Δεν ταιριάζει στην υποδοχή της μητρικής. Αν, πάλι, έχεις π.χ. DDR2 667 και θες να την συνδυάσεις με DDR2 800, τότε ενδεχομένως θα παίξει αλλά θα χρονιστούν και οι δύο στα 667 MHz (πάντοτε στα λιγότερα).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σε μια μητρικη ASUS A88XM-A RETAIL με επεξεργαστη AMD A6 6400K 3.90GHZ BOX τι μνημη ram θα πρεπει να τοποθετηθει;
  KINGSTON HX318C10F/4 4GB DDR3 1866MHZ HYPERX FURY BLUE SERIES ή
  KINGSTON KHX1866C9D3/4G 4GB DDR3 1866MHZ HYPERX

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και χρόνια πολλά,

   Προσωπικά δεν βρίσκω κάποια μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο μνημών που μου δείχνεις. Και οι δύο είναι DDR3 στα 1866 MHz με μικρή διαφορά στα επιμέρους χαρακτηριστικά. Η γνώμη μου είναι οτι η διαφορά στην τιμή δεν δικαιολογεί τη διαφορά στις επιδόσεις. Θα σου πρότεινα να πάρεις την πρώτη (η πιό αργή κ φτηνή) αλλά αντί για 4 GB να προτιμήσεις τα 8. Δεν θα καταλάβεις διαφορά στις επιδόσεις ενώ ταυτόχρονα θα δώσεις "χώρο" στο σύστημά σου (ειδικά αν έχεις κάποιο λειτουργικό σύστημα μεταγενέστερο των XP).

   Διαγραφή
 5. Πραγματικά εξαιρετικός, μπράβο! Ασχολούμαι χρόνια με το αντικείμενο αλλά δεν είχα μπει ποτέ στην διαδικασία να τσεκάρω τι ακριβώς σημαίνουν αυτά τα νουμεράκια (κακώς).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Σε ευχαριστώ Theodore, να'σαι καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. μπραβο!!!!!μια ερωτηση για εμενα....εχω 4gb(2x2)ddr2 800 με 5-5-5-16 και αλλα 4(2χ2)ddr2 800 με 6-6-6-18...γινεται να δουλεψουν μαζι και πως να το κανω??????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα δουλέψουν μια χαρά μαζί. Απλά τα κουμπώνεις στη μητρική σου. Θα σου πρότεινα να τα βάλεις ανά ζεύγη στις αντίστοιχες υποδοχές έτσι ώστε το κάθε κανάλι να έχει να κάνει με τον ίδιο τύπο μνήμης. Αν όλα παν καλά, θα δουλέψουν στις ταχύτητες του πιό αργού ζεύγους εκ των δύο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. λογω διαφορετικου timing δεν δουλευουν μαζι και τα windows δεν ανοιγουν...!καμια ιδεα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δοκίμασες να τα συνδυάσεις διαφορετικά; Δοκίμασες να τα βάλεις το κάθε ζευγάρι μόνο του χωρίς το άλλο να είναι τοποθετημένο;

   Διαγραφή
 10. Συγχαρητηρια!!!Εχω 2 DDR2 των 1GB και θελω ν κουμπωσω μια DDR2 των 4GB.Θα δω διαφορα στην ταχυτητα γιατι τωρα σερνεται;πρεπει ν κανω καποια αλλη ενεργεια η ρυθμιση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα,

   Θα σου πρότεινα να βγάλεις τις δύο μονές και να βάλεις την 4άρα μόνη της για να μην έχεις ασυμβατότητες ή/και κρασαρίσματα. Απο εκεί και πέρα, όχι, δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι. Ακόμα και αν αφήσεις τις παλιές επάνω, λογικά, θα δουλεύουν όλες στην ταχύτητα της πιό αργής. Με 4GB το μηχάνημά σου θα πάρει ανάσα και θα μπορεί να να διαχειρίζεται καλύτερα τις ανοιχτές εφαρμογές, οπότε θα δεις έστω και μία μικρή διαφορά. Πιστεύω οτι θα το προσέξεις κατά την εκκίνηση των Windows (λογικά αυτά έχεις) αλλά και όποτε πας να ανοίξεις αρκετές εφαρμογές ταυτόχρονα. Αν μπορέσεις να βρεις ακόμα μία ίδια μνήμη τότε τα πράγματα για σένα θα είναι ακόμα καλύτερα γιατί 4GB θεωρούνται, πλέον, η ελάχιστη ποσότητα (αν όχι λίγη).

   Αυτά...

   Διαγραφή
 11. Ωραιος, δεν ειμαι πολυ του διαβασματος αλλα το βρηκα πολυ ενδιαφερον αυτο το αρθρο, μπραβο σου που ξοδεψες τον χρονο σου γραφοντας, Ερωτηση: ποιο ειναι πιο αποδοτηκο για 16giga ram? 4 4αρες ή 2 8αρες?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

   Δεν ξέρω αν είναι απαραίτητο ακόμα να πας σε 16 γίγα μνήμης, αλλά, αν το κάνεις, δεν νομίζω να έχει καμία προφανή διαφορά το configuration που θα επιλέξεις. Προσωπικά θα πήγαινα στο 4x4 για πρακτικούς λόγους και μόνο. Αν, δηλαδή, προκύψει κάποιο θέμα με ένα module μνήμης να είμαι πιό ευέλικτος. Σε αυτήν την περίπτωση θα αγόραζα 2 διαφορετικά σετ μνημών των 2x4GB. Το λέω επειδή παλιότερα είχα ένα σετ 2x4GB και το ένα module χάλασε. Όταν επικοινώνησα με την Corsair για το πρόβλημα μου είπαν οτι θέλουν και τα δύο modules του σετ για να μου τα αντικαταστήσουν με καινούρια (και όχι μόνο το ελαττωματικό). Αν πάρεις δύο ξεχωριστά σετ, λοιπόν, δεν θα ξεμείνεις σε περίπτωση βλάβης. Απο εκεί και πέρα είναι καθαρά θέμα προσωπικής επιλογής. Ίσως το σετ 2x8GB να είναι λίγο πιό ακριβό...

   Διαγραφή
 12. Συνχαρητηρια !!! καλησπέρα εχω την καρτα μητρηκη INTEL DG31PR KAI Στη μνημη RAM 2X1 δυο υποδοχες εχω ( 1GB 2Rx8 PC2-5300U-555-12 ) και θελω να τα μεγαλωσο και πιο μου προτηνης , τη ναβαλο ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα,

   Κοίτα, η μητρική σου είναι παλιά. Απ'όσο είδα δέχεται μέχρι 4GB RAM τύπου DDR2 800 οπότε εκεί πρέπει να κινηθείς. Δεδομένου οτι έχει μόνο δύο slots για μνήμη θα πρέπει να αντικαταστήσεις τελείως τα παλιά modules και να βάλεις καινούρια. Επειδή το σύστημά σου είναι παλιό (η μητρική είναι του 2007) θεωρώ οτι θα κινηθείς βάσει κόστους και όχι επιδόσεων (ούτως ή άλλως το σύστημά σου θα "ανασάνει" με την εξτρά μνήμη) οπότε σου προτείνω να βάλεις το φθηνότερο επώνυμο στα 800 MHz που θα βρεις στα καταστήματα (εγώ βρήκα το http://www.buy-more.gr/mushkin-silverline-el-3.html). Απο εκεί και πέρα είναι θέμα προσωπικής επιλογής.

   Διαγραφή
  2. CAS 5 με CAS 6 τι διαφορα εχουν στο DDR2 800

   Διαγραφή
  3. 2,5 nanoseconds(!)... Αμελητέα δηλαδή διαφορά. Αν το κόστος, όμως, δεν είναι δυσανάλογο, σαφώς να προτιμήσεις την CAS5 που είναι πιό γρήγορη (σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της πάντα).

   Διαγραφή
  4. Σευχαριστω πολυ

   Διαγραφή

 13. Mouse over image to zoom


  G-SKILL-PI-Black-4GB-2-x-2GB-240-Pin-DDR2-SDRAM-DDR2-800-PC2-6400-Dual-Channel
  G-SKILL-PI-Black-4GB-2-x-2GB-240-Pin-DDR2-SDRAM-DDR2-800-PC2-6400-Dual-Channel
  G-SKILL-PI-Black-4GB-2-x-2GB-240-Pin-DDR2-SDRAM-DDR2-800-PC2-6400-Dual-Channel
  G-SKILL-PI-Black-4GB-2-x-2GB-240-Pin-DDR2-SDRAM-DDR2-800-PC2-6400-Dual-Channel  G-SKILL-PI-Black-4GB-2-x-2GB-240-Pin-DDR2-SDRAM-DDR2-800-PC2-6400-Dual-Channel
  G-SKILL-PI-Black-4GB-2-x-2GB-240-Pin-DDR2-SDRAM-DDR2-800-PC2-6400-Dual-Channel
  G-SKILL-PI-Black-4GB-2-x-2GB-240-Pin-DDR2-SDRAM-DDR2-800-PC2-6400-Dual-Channel
  G-SKILL-PI-Black-4GB-2-x-2GB-240-Pin-DDR2-SDRAM-DDR2-800-PC2-6400-Dual-Channel  Picture Information  Image is loading 4-GB-2x2GB-DDR-2-GSKILL-F2-6400CL4D-4GBPK-4-4-4-12-100-TEST-OK
  Mouse over image to zoom


  4 GB (2x2GB) DDR-2 GSKILL F2-6400CL4D-4GBPK 4-4-4-12

  G.SKILL PI 4GB (2 x 2GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800(PC2 6400)Dual Channel
  INTEL DG31PR KARTA ΜΗΤΡΗΚΗ ΜΟΥ ΑΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Λογικά θα ταιριάζουν (ο τύπος είναι σωστός). Μέσα στο manual της μητρικής σου διάβασα κάτι για χρονισμό 5-5-5 το μέγιστο οπότε σου προτείνω αυτό που θα πάρεις να το πάρεις απο Ελλάδα και πριν το αγοράσεις να επικοινωνήσεις με τον πωλητή και να ρωτήσεις συγκεκριμένα για τη μητρική σου. Έτσι δεν θα έχεις δυσάρεστες εκπλήξεις και στην χειρότερη θα του τα στείλεις πίσω για να σου δώσει τα σωστά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Που μπορω να τσεκαρω ποιες ram ειναι συμβατες με τη motherboard;το manual λεει ddr3 στα 1600 αλλα διαβαζω οτι αρκετες ram εχουν προβληματα ασυμβατοτητας...υπαρχει καπιο site που να βαζεις ram και motherboard και να σου λεει αν ειναι συμβατες;ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Δεν ξέρω κάποιο τέτοιο site που λες (κ αμφιβάλλω αν υπάρχει) αλλά μπορείς να δεις την επίσημη ιστοσελίδα της μητρικής σου και αν δεις αν λέει κάτι. Αν δυσκολεύεσαι το κοιτάμε και μαζί. Εγώ, πάντως, προσωπικά, δεν είχα ποτέ κάποιο πρόβλημα ασυμβατότητας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Γεια κι από μένα, αγόρασα αυτές τις μνήμες KINGSTON KHX16C9T3K2/8X 8GB (2X4GB) DDR3 1600MHZ XMP BEAST SERIES DUAL CHANNEL KIT με χαρακτηριστικά (για να μη σε βάζω να ψάχνεις) Χωρητικότητα: 2x4GB.
  Τύπος Μνήμης: DDR3, 1600MHz, CL9, 1.65V, Unbuffered
  Ταχύτητα Διαύλου: 1600MHz.
  CAS Latency: 9.
  Προγραμματιζόμενη CAS Latency: 9, 8, 7, 6.
  Τάση λειτουργίας: 1.65V
  Παράμετροι Χρονισμών: JEDEC: DDR3-1333 CL9-9-9 @1.5V, XMP Profile #1: D3-1600 CL9-9-9 @1.65V.
  Θέλω λοιπόν να μου πεις για το προγραμματισμό της CAS Latency και πώς θα το κάνω. Σ' ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα,

   Ο "προγραμματισμός" της CAS δεν είναι τίποτα άλλο απο τον ορισμό συγκεκριμένης τιμής για αυτήν μέσα απο το BIOS. Συνεπώς, θα μπεις στο BIOS της μητρικής σου, θα βρεις τις ρυθμίσεις για τις μνήμες και θα ορίσεις τις τιμές που θες. Συνήθως by default είναι ρυθμισμένες στο αυτόματο και μερικές φορές έχουν και λάθος ταχύτητα (συνήθως την ελάχιστη που υποστηρίζουν τα DIMMs - όπως οι δικές μου). Πρόσεξε γιατί μπορεί να δημιουργηθεί αστάθεια στο σύστημά σου οπότε ίσως παρατηρήσεις κολλήματα ή κρασαρίσματα. Σε περίπτωση που δεν μπορείς να ορίσεις την επιθυμητή ταχύτητα για τις μνήμες σου, ίσως χρειαστεί αναβάθμιση το BIOS.

   Διαγραφή
 18. Απαντήσεις
  1. όχι εμένα την αναγνώρισε στα 1600 αυτό που έκανα εγώ ήταν να ενεργοποιήσω το XMP και να αλλάξω το προφίλ (XMP Profile #1: D3-1600 CL9-9-9 @1.65V)

   Διαγραφή
  2. Ωραία, απο εκεί θα πρέπει να έχει κάποιες επιλογές για να βάλεις αυτό που θες. Αν δεν έχεις τέτοια δυνατότητα μέσω BIOS, τότε ίσως να μπορείς με κάποιο πρόγραμμα. Δυστυχώς, όμως, σε αυτό δεν μπορώ να σε βοηθήσω άμεσα. Θα πρέπει να το ψάξω και να δω τί μπορώ να βρω για να το κάνεις.

   Διαγραφή
 19. εχω το INTEL DR31PR KAI RAM DDR2 4GB ΤΟ WINDOWS 7 ΠΟΣΟ BIT πρεπει να είναι 32 - bit η 64 - bit

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα "σηκώνεις" και τα δύο χωρίς πρόβλημα. Όσον αφορά το μέγεθος της μνήμης, με τα 64bit μπορείς, απλά, να βάλεις περισσότερη απο ότι στα 32bit.

   Διαγραφή
 20. γειά σου φίλε έχω ένα laptop και θέλω να του κάνω μία αναβάθμιση στη μνήμη.Κουβαλάει τώρα μία Hyundai 4gb pc3-12800 και θέλω να προσθέσω αυτή http://www.e-shop.gr/kingston-kvr16s11s8-4-4gb-so-dimm-ddr3-1600mhz-pc3-12800-value-ram-p-PER.550540.Πιστεύεις ότι θα έχω κάποιο θέμα;Το laptop ου έχω είναι το dell inspiron 2330

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Καλησπέρα Φώτη,

  Δυστυχώς το link που έστειλες δεν βγάζει κάτι (λόγω εξαντλημένου στοκ) οπότε αν μπορείς στείλτο μου διαφορετικά. Όσον αφορά το λάπτοπ σου, με αυτό το όνομα βρίσκω το Dell Inspiron One 2330 το οποίο είναι All in one PC. Έχεις κάποιον άλλο κωδικό ή αυτό είναι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Inspiron 15 (3521, Late 2012) έτσι το βγάζει το site αφού έβαλα το service tag αν σε βοηθάει

   Διαγραφή
  2. Βρήκα κάποια specs στο site της Dell. Αν ισχύει αυτό που διάβασα τότε μπορεί να δεχτεί μέχρι 16 GB μνήμης αλλά σε configurations ζευγών (2 ίδια DIMMs δηλαδή). Επομένως θα σου πρότεινα να βρεις την ίδια ακριβώς μνήμη για να συμπληρώσεις. Αλλιώς πάρε δύο καινούρια DIMMs των 4GB το καθένα για να είσαι σίγουρος. Απο εκεί και πέρα, αν θες να πάρεις μόνο ένα DIMM των 4ων GB τότε θα πρέπει να έχει ίδια χαρακτηριστικά με το υπάρχον. Δυστυχώς στο site της DELL (και πιό συγκεκριμένα στο PDF που έχουν και κατέβασα) δεν λέει ακριβώς τα χαρακτηριστικά της υπάρχουσας μνήμης. Μόνο οτι υποστηρίζει μέχρι 1600 MHz.

   Διαγραφή
 22. Χρόνια πολλά!!
  Διάβασα όλα τα παραπάνω σχόλια για τις μνήμες.
  Θα ήθελα να μάθω τη διαφορά στις μνήμες DDR3, DDR3L, DDR3 SODIMM

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και χρόνια πολλά,

   Τί ακριβώς θέλεις να μάθεις; Κάποια συγκεκριμένη λεπτομέρεια; Γενικά μπορώ να σου πω οτι είναι διαφορετικοί τύποι DIMMs ασύμβατοι μεταξύ τους. Πέρα απο την DDR3 οι άλλες απευθύνονται σε πιό "ειδικό" κοινό.

   Διαγραφή
 23. καλησπέρα- εκπληκτικό άρθρο

  τη βοήθεια σου αν θέλεις:

  έχω μια μητρική ASUSTeK Computer INC. P5K Premium (LGA775)
  και φοράει 2x1,00GB Dual-Channel DDR2 @ 400MHz (5-5-5-18)
  τιγκάρει όμως εύκολα με τα w7 32Bit παρόλο την δυνατή όμως αντικειμενικά παλιά Intel Core 2 Quad Q6600 @ 2.40Ghz Kentsfield 65nm Technology

  σκεφτόμουν να βάλω επιπλέον MUSHKIN 996758 2GB (2X1GB) DDR2 800MHZ PC2-6400 DUAL KIT SILVERLINE SERIES (5-5-5-18)

  τι θα μου πρότεινες εσύ ?
  με βάση τα παραπάνω και αυτά που καταλαβαίνω μάλλον καλύτερα να τις βγάλω τις παλιές και να βάλω 4gb κανούργια για να μην συγχρονίζονται στα 400 αντί στα 800 ?σωστά?

  πιο πάνω απο τα 800ΜΗΖ δεν παίρνει η συγκεκριμένη νομίζω εκτός και αν το πειράξεις...

  η βοήθεια σου και η διαύγεια σου ανεκτίμητη

  ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Καλησπέρα,

  Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε οτι μιλάμε για παλιό μηχάνημα, σωστά; Επομένως δύο είναι τα τινά : 1ον δεν γίνονται θαύματα και 2ον δεν έχει νόημα να ρίξεις πολλά λεφτά επάνω του. Σου προτείνω να μην μπλέξεις τις παλιές μνήμες σου με καινούριες, άλλου τύπου. Καλό είναι, όπως είπες και ο ίδιος, να πάρεις 2 modules των 2GB έκαστο. Όσον αφορά το ποιό τώρα... Αυτές που σκέφτεσαι είναι επώνυμες (καλό αυτό) αλλά θα έχεις όφελος, όσον αφορά το μέγεθος της διαθέσιμης μνήμης, μόνο αν τις συνδυάσεις με τις παλιές. Σου προτείνω να δώσεις άλλα 15 ευρώ και να βάλεις 2x2GB για να πεις οτι αξίζει τον κόπο. Σε αυτήν την περίπτωση διάλεξε ό,τι σου γεμίζει το μάτι απο επώνυμες εταιρίες και να μην ξεφύγεις σε τιμή γιατί δεν αξίζει. Αν θες κάτι πιό συγκεκριμένο, εδώ είμαστε πάλι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι μιλάμε για σχετικά παλιο μηχάνημα..
   Δε κατάλαβα ποια είναι ακριβώσ η διαφορα μεταξύ των παλιών με τις νέες (=4GB) σε σχέση με 2x2GB νέες μόνο.
   και 2ον : δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά, 4GB με 40ευρώ αλλά με 50. Θεωρείς οτι αξίζει?
   Εσύ ποιες θα πρότεινες (αν θες απαντάς)

   Σε ευχαριστώ κ πάλι

   Διαγραφή
  2. Είναι καλύτερο να βάλεις μόνο νέες απλά για να αποφύγεις τυχόν ασυμβατότητες αν δεν βρεις ίδιες. Όντως τα 4GB (2x2) κοστίζουν γύρω στα 50 ευρώ. Κοίτα, αν δεν έχεις σκοπό να το αλλάξεις το μηχάνημα για αρκετό καιρό ακόμα, τότε αξίζει να βάλεις λίγη παραπάνω μνήμη για να ανασάνει. Αλλιώς κάνε υπομονή και άλλαξε ό,τι έχεις ανάγκη. Όσον αφορά το τί προτείνω : το φθηνότερο επώνυμο που θα βρεις (επειδή δεν στην προκειμένη περίπτωση δεν κοιτάμε επιδόσεις αλλά το πρακτικό κομμάτι της αναβάθμισης)!

   Διαγραφή
 25. Χρονισμοί: 9-9-9-24-2N

  τι ειναι το 2Ν ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα,

   Είναι το λεγόμενο command rate, ο ρυθμός δηλαδή με τον οποίο επεξεργάζονται οι πληροφορίες. Χονδρικά να πω οτι το 1Ν (και το 1Τ αντίστοιχα για τις μνήμες που έχουν 2Τ) αποδίδουν καλύτερα αλλά ίσως εμφανίζουν προβλήματα σταθερότητας. Δεν νομίζω να σε επηρεάσει τραγικά όσον αφορά τις επιδόσεις.

   Διαγραφή
 26. Καλημερα πολυ ενδιαφερουσα αναλυση.
  Εχω μια απορια.Εχω την Μ/0 GA880-UDH3 οι οποια λεει Dual Channel DDR3 1866+ for remarkable system performance.
  Οι καρτες που εχω ειναι στα 2Χ4GB1600 ΜΗΖ.1.5V και το αλλο ζευγος 2X2GB 1600MHZ 1.6V.
  ΣΤΟ CPU-Ζ βλεπω τα εξης νουμερα
  NB FREQUENCY 2008.9MHZ
  DRAM FREQYENCY 535.7MHZ
  FSB:3:8
  CL 7.0
  tRCD 7
  tRP 7
  tRAS 19
  tRC 27
  CR 1Τ
  ΤΟ PC ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΑΨΟΓΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΟ ΘΕΜΑ.ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΡΙΑ ΜΟΥ.
  Η ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ BIOS ΓΙΑ ΤΗ RAM ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑUTO.
  ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΒIOS ΝΑ ΠΑΡΩ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ RAM.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα,

   Η μητρική σου υποστηρίζει μνήμες μέχρι 1866MHz ενώ αυτές που είναι στα 1600. Το μόνο που θα καταφέρεις αν πειράξεις κάτι στο BIOS, είναι να αποκτήσεις κρασαρίσματα.

   Επομένως μην το κάνεις. Αφού το μηχάνημα δεν έχει προβλήματα, απόλαυσέ το...

   Διαγραφή
 27. Με αυτη τη λογικη ειπα μηπως μπορω να παρω κατι παραπανω απο τις καρτες.μιας και απ οτι καταλαβα τρεχουν στα 535ΜΗΖ(1066)σωστα?και εχω περιθωριο να τις ανεβασω μιας και η Μ/Β φτανει στα 1866.Κατι αλλο αν ξερεις τι σημαινει το unganged mode?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και συγνώμη για την καθυστέρηση αλλά έχω πολύ βεβαρημένο πρόγραμμα. Δίκιο έχεις, μου διέφυγε η ταχύτητα που έχεις τώρα. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να μπεις στο BIOS και να βρεις τις ρυθμίσεις για τις μνήμες. Απο auto άλλαξέ τες στο σωστό. Θα δεις κάποια διαφορά γιατί μιλάμε για 600Hz. Μέχρι εκεί όμως. Μην ανεβάσεις κι άλλο γιατί θα έχεις προβλήματα. Το ungaged mode σημαίνει οτι οι μνήμες δεν δουλεύουν σαν ζεύγη. Δηλαδή δεν εκμεταλλεύεσαι το DDR. Ψάξε στο manual να δεις ποιούς συνδυασμούς σου προτείνει (π.χ. θέσεις 1 και 3 για τα modules των 4GB και θέσεις 2 και 4 για τα modules των 2GB). Είναι πιθανό να μην καταφέρεις κάτι λόγω διαφορετικών modules...

   Διαγραφή
  2. Δε φτανει που μας ανοιγεις τα ματια ζητας και συγνωμη.Δεν πειραζει οποτε μπορεις.
   Λοιπον το αλλαξα ηδη και το πηγα στα 800ΜΗΖ(απο 535)που ηταν.Το αφησα να δω πως και αν ανταποκρινεται γυρω στις 6 ωρες και δουλεψα το pc με βαριες εργασιες.Δεν μου παρουσιασε κανενα προβλημα.Μετα διαβασα καπου οτι μπορει με να καψω την μητρικη αν δεν κανω σωστες ρυθμισεις απο ΑUTO σε MANUAL. και το επανεφερα στο AUTO.Αυτα που ειχα αλλάξει ηταν το 535ΜΗΖ(DEAFAULT STO AUTO)να το παω στο(800)και να αλλαξω τους χρονισμους 9-9-9-24-2τ.το δοκιμασα και σε 7-7-7-14-1τ αλλα σε αυτη τη ρυθμιση δεν ξεκινησε καν μου εβγαλε σφαλμα απο την αρχη.
   Η ερωτηση μου ειναι το δουλεψα αυτες τις 6 ωρες, αν ηταν να μου παρουσιασει καποιο προβλημα θα το ειχε κανει?περα απο τις αλλαγες στους χρονισμους θα πρεπει να αλλαξω κατι αλλο π.χ τα V καθως το ενα ζευγος δουλευει στο 1.5v και το αλλο στο 1.6.
   Τωρα οσον αφορα τα τους συνδυασμους για το DDR νομιζω πως τα εχω βαλει σωστα γιατι στην M/B οι θεσεις 1 και 3 ειναι γαλαζια(εκει εχω βαλει το ενα ζευγος) και 2με 4 ειναι λευκα.Τα modules ειναι διαφορετικα οντως.Αν το αλλαξω σε ganged mode θα δω καποια διαφορα?
   Sorry για το μεγαλο κειμενο

   Διαγραφή
  3. Δεν είμαι ειδικός στο overclocking (αν κάποιος ξέρει κάτι ας το γράψει) αλλά όσο δεν πειράζεις τα Volt νομίζω οτι δεν υπάρχει κίνδυνος να κάψεις κάτι. Απο τη στιγμή που άλλαξες μόνο την ταχύτητα (και έπαιξε σωστά) μη φοβάσαι για κάτι. Αν ήταν να παρουσιάσει κάτι, στις έξι ώρες θα το είχε κάνει όπως πολύ σωστά υπέθεσες. Τα timings (9-9-9-24-2T) καλό είναι να μην τα πειράξεις κυρίως επειδή τα DIMMs σου είναι διαφορετικού τύπου και κατά πάσα πιθανότητα οι χρονισμοί τους διαφορετικοί. Επομένως θα κρασάρει το μηχάνημά σου. Τα Volt μην τα πειράξεις καθόλου όπως προανέφερα. Αυτό που έκανες εξαρχής είναι το πιό σωστό και γνώμη μου είναι να το επαναλάβεις παρακολουθώντας τη συμπεριφορά του υπολογιστή σου για λίγες μέρες. Λογικά δεν θα σου παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα αν αλλάξεις μόνο τα MHz και αφήσεις όλα τα άλλα όπως έχουν.

   Διαγραφή
  4. Ευχαριστω να σαι καλα.Θα δοκιμασω παλι και θα γραψω εκ νεου

   Διαγραφή
 28. καλησπέρα φίλε μου. λοιπόν έχω ένα πρόβλημα. έχω asus p5kpl-vm και είχα μια ddr2 2gb στα 800 αν θυμάμαι καλά. αγόρασα μια καινούργια κ δεν ανοίγει η οθόνη όταν τις βάζω μαζί. χωριστά η κάθε μία παίζει κανονικά. τι να κάνω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Καλησπέρα Γιάννη και συγνώμη για την καθυστέρηση,

  Έτσι όπως μου το περιγράφεις καταλαβαίνω μόνο οτι είναι ασύμβατες μεταξύ τους. Δυστυχώς το μόνο που μπορώ να σε συμβουλεύσω είναι να δεις ποιά έχει τους χειρότερους (πιό αργούς) χρονισμούς και να προσπαθήσεις να σετάρεις και τη δεύτερη στους ίδιους. Απο εκεί και πέρα, αν δεν βγάλεις άκρη έτσι, πηγαίνεις και με τις δύο στο μαγαζί που αγόρασες την πιό καινούρια και ζητάς μία ίδια με την παλιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. καλησπερα εχω μια motherboard foxconn 2ABF και εχω μια 4αρα ram στα 1600 με timings 11-11-11-28 και θελω να βαλω μια RAM CORSAIR CMX4GX3M1A1600 XMS3 4GB PC3-12800 στα 9-9-9-24 θα δουλεψουν κανονικα...? και με τι timings...?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. ο τελευταιος ειμαι τελικα η μνημη ram που εχω αυτη την στιγμη ειναι Hynix 4GB -2RX8 PC3 12800U-11-11-Β1

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Καλησπέρα φίλε μου και με συγχωρείς που καθυστέρησα να σου απαντήσω...

  Απο τη στιγμή που και οι δύο είναι DDR3 όπως λες, το πιό πιθανό είναι να δουλέψουν. Το πιό πιθανό είναι να χρονιστούν στις ταχύτητες της πιό αργής εκ των δύο. Απο εκεί και πέρα αν δεις οτι αρχίζει ο υπολογιστής σου να κρασάρει τότε, όπως καταλαβαίνεις, θα πρέπει ή να βρείς κάποια μνήμη ίδια με μία εκ των δύο που έχεις και να καταργήσεις την άλλη. Καλό θα είναι, σε πρώτη φάση, να αφήσεις τους χρονισμούς στο BIOS να γίνουν αυτόματα. Αν δεις οτι αρχίζουν τα κρασαρίσματα δοκίμασε να τις ρυθμίσεις χειροκίνητα στις ταχύτητες της πιό αργής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Καλησπέρα και συγνώμη που ρωτάω για κάρτες γραφικών ενώ το άρθρο είναι για ram αλλά δν βρήκα αναλογο αρθρο...ενδιαφέρομαι για κάρτα γραφικών και θα ήθελα να μου πεις τι να προσεξω ωστε να ταιριαζει με τις απαιτησεις της motherboard και του τροφοδοτικου...οσον αφορα την χρήση δν είμαι gamer ωστοσο χρησιμοποιω MATLAB 2015 που ειναι αρκετά απαιτητικό και εχει και επεξεργασια εικόνας...ευχαριστώ εκ των προταίρων...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Κοίτα... Δεν υπάρχει κάτι πολύ ιδιαίτερο να προσέξεις. Καλό θα ήταν, όσον αφορά τη μητρική, να υποστηρίζει PCI Express 3.0 γιατί όπως και να το κάνουμε το 2.0 έχει... πεθάνει. Σε περίπτωση που έχεις μητρική με PCI Express 2.0 δεν θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα συμβατότητας με κάποια καινούρια κάρτα γραφικών αλλά, ενδέχεται, να μην εκμεταλλεύεται πλήρως την υπολογιστική ισχύ της (αλλά μιλάμε κυρίως για ταυτόχρονη ύπαρξη τουλάχιστον δύο καρτών γραφικών). Απο εκεί και πέρα, το τροφοδοτικό είναι κάτι το οποίο θέλει λίγη προσοχή. Είμαι απο αυτούς που υποστηρίζουν οτι τον υπολογιστή ξεκινάς να τον στήνεις απο το τροφοδοτικό και μετά πας σε όλα τα άλλα. Επομένως σου συνιστώ να επιλέξεις κάποιο καλό (80 PLUS Gold τουλάχιστον). Εννοείται οτι πρέπει να αποφύγεις κάποιες ελληνικές ή όχι μάρκες αμφιβόλλου προέλευσης και ας λένε οτι είναι 80 PLUS. Αν έχεις ήδη τροφοδοτικό τότε πρέπει να προσέξεις τα Pins του καλωδίου τροφοδοσίας του να ταιριάζουν με αυτά της κάρτας γραφικών που θα επιλέξεις (6 ή 8 συνήθως). Αν είναι κάποια αδύναμη κάρτα τότε μπορεί και να μην χρειαστεί καθόλου. Τώρα, απο τη στιγμή που χρησιμοποιείς κάποιο εξιδεικευμένο πρόγραμμα με επεξεργασία εικόνας θα πρέπει να πας σε κάτι σχετικά δυνατό όσον αφορά την κάρτα γραφικών. Δυστυχώς δεν γνωρίζω απο nVidia για να σου προτείνω απο εκεί κάτι αλλά απο AMD θα σου προτείνω την R9 380 της AMD ή κάτι δυνατότερο. Επίσης, καλό θα ήταν να έχει όσο περισσότερη μνήμη αντέχεις να πληρώσεις (το ίδιο ισχύει και για τη RAM του υπολογιστή σου).

  Απο εκεί και πέρα, αν θέλεις γράψε μου τί έχει (ή τί σκέφτεσαι να αγοράσεις) για να δω μήπως μπορώ να σου προτείνω κάτι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. koita epeidi to epsaksa dustuxws dn mporw na sikwsw kati to tromero...i mitriki pou exw einai foxconn 2ABF kai apo ti eida exei pci express 2.0 kai to trofodotiko mou einai tis hp 300w...opote an mporeis na mou proteineis kati kalo gia auta ta xaraktiristika na mporw na ekmetaleuomai toulaxiston ta 8 giga ram pou exw...giati twra exw ton i5 3470 pou exei enswmatomena grafika kai travaei 2gb apo ram peripou...kai peftei sta 6...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. koita opws sou eipa gamer dn eimai mexri twra exw sikwsei varia programmata kai xwris karta grafikwn,opote mia kali na tin sikwnei to pc na mporw na ekmetaleuomai toulaxiston ta 8 gb tis ram tha itan oti prepei pros to parwn...apo kei kai pera an thelisw kati to eksidikeumeno sto mellon ok tha prepei na allaksw polla pragmata...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 300W είναι... λίγα... 77W χρειάζεται ο επεξεργαστής σου. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσεις όσα χρειάζεται η μητρική σου, οι δίσκοι και αν έχεις κάποια άλλη κάρτα επάνω (τηλεόρασης, δικτύου κλπ). Οπότε μένουν λίγα για κάρτα. Ακόμα λιγότερα αν σκεφτείς οτι τα 300W του τροφοδοτικού είναι η ονομαστική ισχύς του και όχι η πραγματική. Οπότε, μοιραία, περιοριζόμαστε σε επιλογές. Έχω να σου προτείνω την R7 370 της AMD (η οποία είναι η R7 270 με βελτιώσεις η οποία με τη σειρά της είναι η HD7870 με βελτιώσεις). Είναι αρκετά οικονομική (απο 149 ευρώ περίπου για τα μοντέλα με 2GB και απο 185 ευρώ περίπου για αυτά με 4GB) και η κατανάλωσή της κυμαίνεται απο 110W έως 150W. Σαν απόδοση (σε παιχνίδια) είναι ικανοποιητική (δεν κάνει θαύματα αλλά δεν είναι και άσχημη). Σκέψου οτι έχω μία Radeon HD7850 2GB της Gigabyte (υπερχρονισμένη εργοστασιακά) η οποία αποδίδει σαν την HD7870 και παίζω άνετα όλα τα καινούρια παιχνίδια (χωρίς όλα τα γραφικά στο φουλ). Αυτό που θέλω πάρα πολύ να προσέξεις είναι το τροφοδοτικό σου (και ας γίνομαι κουραστικός). Είναι προτιμότερο να δώσεις εκατό ευρώ για ένα καλό τροφοδοτικό και να πάρεις την κάρτα γραφικών σε δεύτερο χρόνο (αφού ήδη είσαι χωρίς). Γιατί αν αυτό που έχεις δεν αντέξει, τότε θα χρειαστεί να δώσεις πολλά περισσότερα για να ξαναγοράσεις ολόκληρο τον υπολογιστή. Η κάρτα, πάντως, είναι PCI Express 3.0 κάτι το οποίο όμως δεν σου δημιουργεί θέμα συμβατότητας με τη μητρική.

   Διαγραφή
 37. kalispera
  exw thn parakatw mitriki
  http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4213#ov
  kai thelw na valw 2x4gb ram ddr3
  o epeksergastis pou exw einai o Intel Core 2 Quad Q6600
  meta apo duo askopes agores ram ddr3 paratirisa sto sait ths gigabyte oti afti h mitriki dexete kapoies sinkekrimenes ram ddr3. to opoio ths exeis se lista...
  afto pou eithela na rotisw einai o epeksergastis mou ths sikonei ths ddr3 h tha kanw 3 askopei agora?
  efxaristw...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Καταρχάς να σου πω ότι τα greeklish σου με δυσκόλεψαν λίγο. Όσον αφορά τις μνήμες σου, δεν μου γράφεις ποιές αγόρασες κ γιατί βγήκαν άχρηστες. Απο εκεί και πέρα, η μητρική σου σηκώνει DDR3 800 και 1066. Κάποιες 1066 με υπέρχρονισμό μπορούν να φτάσουν στα 1333 (τώρα, το ποιές είναι αυτές θα το μάθεις απο την Gigabyte). Ό,τι και να'ναι, δεν τίθεται θέμα συμβατότητας με τον επεξεργαστή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Καλησπερα στο ΒΙΟS μου δειχνει
  DRAM Timing Control (Auto)
  1st Info : 5-5-5-15-3-36-5-3
  2nd Info : 8-3-5-4-6-4-6
  3rd Info : 13-5-1-5-5
  οι μνημες μου ειναι 2 Team Group T800(ή 600)1024ΜΒ CL 5-5-5-15 και
  1 S3+ PC5300/DDRII-667 1024MB/SL26671GBEI
  Intel Core2 Quad CPU Q6600 2.40GHz Windows 7 64-bit
  Οι ερωτησεις μου : Oι δυο πρωτες μετρησεις αναφερονται στις δυο ιδιες ram ?
  Αν ναι ετσι πρεπει να ειναι ή πρεπει να τις διορθωσω ?
  Αν οχι γιατι μου σερνεται ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Καλησπέρα,

  Δεν νομίζω να είναι οι χρονισμοί για τις μνήμες σου. Δεν μπορεί να είναι όλες διαφορετικές, ειδικά που οι δύο είναι ίδιες. Μπορείς να απενεργοποιήσεις την αυτόματη ρύθμιση και να δοκιμάσεις χειροκίνητα. Θα πρέπει, όμως, να βρεις τις προδιαγραφές των μνημών σου και να τις ρυθμίσεις όλες στην ταχύτητα της πιό αργής. Επίσης, το οτι έχεις τρία τσιπάκια μνήμης δεν είναι και ό,τι καλύτερο απο άποψη συμβατότητας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημερα και παλι
   συγνωμη αν γινομαι φορτικος
   εχω φαει το δικτυο και δεν εχω βρει ακρη με τις προδιαγραφες
   πως μπορω να σου στειλω 2-3 φωτο απο τις μνημες μου , μηπως μπορεσεις και με βοηθησεις να τις βρω (τις προδιαγραφες)

   Διαγραφή
 41. Καλημερα και παλι
  συγνωμη αν γινομαι φορτικος
  εχω φαει το δικτυο και δεν εχω βρει ακρη με τις προδιαγραφες
  πως μπορω να σου στειλω 2-3 φωτο απο τις μνημες μου , μηπως μπορεσεις και με βοηθησεις να τις βρω (τις προδιαγραφες)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. Καλησπέρα, δεν γίνεσαι φορτικός μη φοβάσαι. Είναι κάποια απο αυτές : http://www.teamgroupinc.com/en/product/MEMORYMODULES/PC/ ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. Καλησπερα ,τις ειχα δει και γω , οπτικα δεν ειναι καμια ιδια ,πιθανολογω
  Elite Plus U-DIMM DDR2 800 CL-tRCD-tRP-tRAS 6-6-6-18
  5-5-5-15
  καμια ιδεα για την : S3+ PC5300/DDRII-667 1024MB/SL26671GBEI εγω δεν βρηκα ακρη
  προφανως αυτη ειναι η πιο αργη , αλλα τι νουμερα να βαλω ?
  Ευχαριστω και παλι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. Δυστυχώς δεν έχω την παραμικρή ιδέα ποιά μπορεί να είναι. Όντως φαίνεται να είναι η ποιά αργή. Όσον αφορά το ποιά νούμερα να βάλεις... Δύσκολο... Σαν χρονισμό για όλες θα κρατήσεις το 667 που έχει η αργή. Απο εκεί και πέρα δοκιμάζεις. Ξεκίνα απο το 5-5-5-15. Πέρα απο πειραματισμό, δεν έχω να σου προτείνω κάτι άλλο. Τα volt μην πειράξεις μόνο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. Ευχαριστώ για τις συμβουλές σου καιτον χρόνο σου .
  Αύριο θα κανω κάποια πειράματα και ελπίζω να εχω καλά αποτελέσματα .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. καλησπερα και απο εμενα εντελος τυχαια ανακαληψα το σαιτ, και συγχαρητηρια για την εξερετικη δουλεια που κανεις-τε. προσφατα εκανα αναβαθ σε hp 250 g3 n2840 notebook σε μνημη,φοραγε 2g και του εβαλα 4g,το ερωτημα ειναι, η παλια δουλεβε σε χρονισ 1,333mz 9-9-9-24 1,35v και την καινουρια την πηρα σε 1,600mz 11-11-11-28 1,35v αλλα δεν μου δουλ στους χρονι αυτους,και διαβαζει τους παλιους??? το τσεκαρω με το cpu-z και το speccy.υποψην οτι δεν ξερω απο υπολογιστες και δεν γνωριζω αγγλικα,προσπαθεισα να μπω στο bios απο f2-9-10 αλλα δεν ξερω πιο ειναι γιατι ειναι ολα στα αγγλικα για να δω τους χρονισμους,η μνημη ειναι η ddr3 kingston(kcp3L16ss8/4) τη σημβατο τη βρηκα απο το επισ σαιτ της king,συγνωμη για το κατεβατο και ευχαριστω εκ τον προτερων...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. καλησπερα και απο εμενα εντελος τυχαια ανακαληψα το σαιτ, και συγχαρητηρια για την εξερετικη δουλεια που κανεις-τε. προσφατα εκανα αναβαθ σε hp 250 g3 n2840 notebook σε μνημη,φοραγε 2g και του εβαλα 4g,το ερωτημα ειναι, η παλια δουλεβε σε χρονισ 1,333mz 9-9-9-24 1,35v και την καινουρια την πηρα σε 1,600mz 11-11-11-28 1,35v αλλα δεν μου δουλ στους χρονι αυτους,και διαβαζει τους παλιους??? το τσεκαρω με το cpu-z και το speccy.υποψην οτι δεν ξερω απο υπολογιστες και δεν γνωριζω αγγλικα,προσπαθεισα να μπω στο bios απο f2-9-10 αλλα δεν ξερω πιο ειναι γιατι ειναι ολα στα αγγλικα για να δω τους χρονισμους,η μνημη ειναι η ddr3 kingston(kcp3L16ss8/4) τη σημβατο τη βρηκα απο το επισ σαιτ της king,συγνωμη για το κατεβατο και ευχαριστω εκ τον προτερων...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 48. Γειά σου Βλάσση,

  Όλοι τυχαία το ανακαλύπτουν :)) Την παλιά μνήμη την έχεις βγάλει πλέον; Αν όχι, το σύστημα διαβάζει την ταχύτητα της πιό αργής κ συγχρονίζει την άλλη. Αν την έχεις βγάλει τότε ή δεν είναι συμβατή η μνήμη (παρά τα όσα λέει το site - που δεν νομίζω) ή χρειάζεαται κάποια ρύθμιση το BIOS. Ξέρεις ποιάς εταιρίας BIOS έχεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. καλημερα και ευχαριστω για την απαντηση.το λαπτοπ εχει 1 υποδοχη για μνημη,και ενοητε οτι δουλευω την καινουρια με καλα αποτελεσματα,τωρα για τους χρονισμους που βλεπω δεν ξερω γιατι το κανει??? το bios δεν ξερω ποιας εταιριας ειναι και που να το ψαξω..

   Διαγραφή
  2. Το BIOS αναφέρεται κατά την εκκίνηση του υπολογιστή, συνήθως στο κάτω μέρος της οθόνης ή όταν μπεις μέσα σε αυτό κάπου πρέπει να το αναφέρει. Δεν είναι κάτι δύσκολο αλλά έστω κ λίγα αγγλικά είναι απαραίτητα για να το εντοπίσεις. Θα πρέπει να βρεις κάτι που να αναφέρει τις λέξεις DDR ή DIMM και να ορίσεις δίπλα την ταχύτητα 1600. Σε περίπτωση που κάνεις κάτι για το οποίο δεν είσαι σίγουρος απλά πάτα Esc μέχρι να σε ρωτήσει αν θέλεις να βγεις χωρίς να σώσεις τις αλλαγές (βασικό). Δυστυχώς περισσότερο δεν μπορώ να σε βοηθήσω έτσι στα τυφλά. Αν χρειαστείς κάτι ακόμα, μπορείς ελεύθερα να ρωτήσεις.

   Διαγραφή
  3. Απο το f1 μπαινω στο system information και στο κατεβατο εχει την λεξη bios version f39, απο το f10 μπαινω στο bios setup και μου βγαζει μπλε οθονη με διαφορες επιλογες και στην επιλογη γλωσσας δεν εχει ελληνικα,προτιμω να το αφησω ετσι αφου μου δεκτικε την μνημη?? και οταν αποφασισω να του βαλω τον ssd και τα 10ρια με καθαρη εγκατασταση, θα το παω σε τεχνικο να γινει σωστη δουλεια. παντως και παλι ευχαριστω για τον χρονο σου,που αφιερωσες να μου απαντησεις...

   Διαγραφή
  4. Απο το f1 μπαινω στο system information και στο κατεβατο εχει την λεξη bios version f39, απο το f10 μπαινω στο bios setup και μου βγαζει μπλε οθονη με διαφορες επιλογες και στην επιλογη γλωσσας δεν εχει ελληνικα,προτιμω να το αφησω ετσι αφου μου δεκτικε την μνημη?? και οταν αποφασισω να του βαλω τον ssd και τα 10ρια με καθαρη εγκατασταση, θα το παω σε τεχνικο να γινει σωστη δουλεια. παντως και παλι ευχαριστω για τον χρονο σου,που αφιερωσες να μου απαντησεις...

   Διαγραφή
  5. Να'σαι καλά, και ό,τι χρειαστείς εδώ είμαι.

   Διαγραφή
 49. Καλησπερα εχω mb p7h55-m
  cpu intel core i3 1 γενιας
  αν βαλω αυτες RAM HYPERX HX316C10FBK2/8 8GB (2X4GB) DDR3 1600MHZ HYPERX FURY BLACK SERIES DUAL CHANNEL KIT θα ειμαι οκ ? λογο συμβατοτητας.
  εχω ρωτησει σχεδον ποσους και με λενε αλλα πραγματα απο οτι λεει ο αλλος και με εχουν μπερδεψει στο θεμα οτι μνημη (δεν) τρεχει με το cpu ..κ οτι αν βαλω πανω απο 1333mhz θα ειναι αχρηστο διοτι τ cpu ειναι 1066/1333mhz.. ησχυει κατι τετοιο ? πρεπει να συμβαδιζει και με το cpu ? η μονο με την mb π με δειχνει μεχρι max 2200mhz oc ? δωσε μου μια απαντηση γιατι ολοι με λενε διαφορα ..ευχαριστω εκ των προτέρων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα,

   Χρειάστηκε να ψάξω αρκετά αλλά τελικά κατέληξα σε αυτό που υποπτευόμουν. Καταρχάς η μητρική σου μπορεί να τρέξει μνήμες σε ταχύτητα 2200 MHz αλλά μόνο με επεξεργαστές i5/i7 χωρίς ενσωματωμένες κάρτες γραφικών και μόνο με υπερχρονισμό. Όλοι οι άλλοι επεξεργαστές θα μπορέσουν να τρέξουν με τις μνήμες μέχρι ταχύτητες 1600+ (ακριβώς έτσι το γράφει η ιστοσελίδα της ASUS). Απο εκεί και πέρα, υπάρχει πρόβλημα. Δεν θα καταφέρεις να πετύχεις το 1600+ παρά μόνο αν υπερχρονίσεις τον επεξεργαστή σου. Ο ελεγκτής της μνήμης είναι ενσωματωμένος στο τσιπάκι του επεξεργαστή. Επομένως υπερχρονίζεις τον επεξεργαστή και ταυτόχρονα υπερχρονίζεται και ο ελεγκτής της μνήμης. Προσοχή όμως γιατί μαζί με αυτά τα δύο θα υπερχρονιστεί και η κάρτα γραφικών η οποία είναι και αυτή εντός του ίδιου τσιπ.

   Σε μπέρδεψα; Για να το πω απλά : αν πάρεις τις μνήμες που θες θα δουλέψουν αλλά στα 1333 MHz και πιθανόν με αστάθεια. Η αλήθεια είναι οτι απο τα 1333 ως τα 1600 δεν θα δεις τρομερή διαφορά.

   Ελπίζω να βοήθησα.

   Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  3. οκ ευχαριστω να σε καλα ..

   Διαγραφή