Witcher III

Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

Gigabyte GeForce 660 WindForce OC - Παρουσίαση

Ο ανταγωνισμός στο χώρο των καρτών γραφικών είναι τόσο έντονος όσο σχεδόν ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Παρόλο που οι κατασκευάστριες εταιρίες είναι μόνο δύο, το πλήθος των συνεταίρων τους είναι που κάνουν τη διαφορά με τις προτάσεις τους. Η Gigabyte είναι απο τις καταξιωμένες εταιρίες στο χώρο και οι κάρτες της παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντοτε.

Η GeForce 660 είναι ένα μοντέλο το οποίο συνδυάζει απόδοση και τιμή με ιδανικό σχεδόν τρόπο. Ειδικά τώρα που έχουν αρχίσει να έρχονται τα μοντέλα όλων των κατασκευαστών στην αγορά, οι τιμές θα γίνουν ακόμα καλύτερες. Ανήκει στην κατηγορία εκείνων των προϊόντων που εμφανίζονται κατά διαστήματα έχοντας άριστο συντελεστή κόστους προς απόδοση. Αντίστοιχα τέτοια παραδείγματα είναι η παλαιότερη Radeon 4850 και η σύγχρονη Radeon 7850 της AMD.

Ας επιστρέψουμε, όμως, στην 660 της Gigabyte. Θα ξεκινήσω απο την εξωτερική εμφάνιση στην οποία ξεχωρίζει το σύστημα ψύξης. Η αλήθεια είναι οτι οπτικά δεν γεμίζει το μάτι αλλά η απόδοσή του είναι εξαιρετική. Γενικά η πατέντα αυτή (WindForce) της Gigabyte έχει κερδίσει πολλά βραβεία τόσο για την απόδοσή της όσο και για την αξιοπιστία της. Η πλακέτα είναι, κλασικά για την συγκεκριμένη εταιρία, σε μπλε χρώμα ενώ το μήκος της είναι σχετικά μικρό. Καλύπτει δύο θέσεις στο κουτί μας και στην μεταλλική πρόσοψή της υπάρχουν όλες οι σύγχρονες θύρες σύνδεσης : 2 DVI, 1 HDMI και 1 DisplayPort. Ανήκει στην κατηγορία των Ultra Durable προϊόντων της Gigabyte τα οποία διατείνονται οτι προσφέρουν μεγαλύτερες αντοχές και μακροζωία. Όσον αφορά τις ενεργειακές της απαιτήσεις, αυτές περιορίζονται στα 140W μέγιστο. Επομένως θα βρείτε μόνο μία υποδοχή 6pins για τροφοδοσία απευθείας απο το τροφοδοτικό. Καθόλου μα καθόλου άσχημα!

Ξεκινώντας να δούμε τα τεχνικά της χαρακτηριστικά θα αρχίσω απο τα αυτονόητα : υποστηρίζει DirectX 11.1 και συνδέεται σε PCI Express 3.0 θύρα. Όσοι έχετε μητρική με PCI Express 2.0 μην πανικοβάλλεστε. Πρώτον, η κάρτα είναι συμβατή προς τα πίσω και, δεύτερον, τα πλεονεκτήματα της νέας θύρας φαίνονται (και αυτό αν) όταν συνδέουμε τουλάχιστον δύο κάρτες στην μητρική μας. Επομένως αν δεν ανήκετε σε εκείνους που θα πάρουν δύο τέτοιες κάρτες για να τις συνδέσουν ταυτόχρονα, μην ανησυχείτε.
Η υποδοχή για την εξωτερική τροφοδοσία και μέρος του
συστήματος ψύξης.

Όσον αφορά κάποια απο τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της κάρτας, να σας πω οτι ο πυρήνας της είναι χρονισμένος στα 980MHz και η μνήμη της στα 6008 MHz. Η ποσότητά της είναι 2GB (κάτι αρκετά συνηθισμένο στις μέρες μας). Ο επεξεργαστής της κατασκευάζεται με τη μέθοδο των 28nm (κάτι το οποίο συμβάλλει τα μέγιστα στην ενεργειακή και θερμική συμπεριφορά της κάρτας) ενώ ο ελεγκτής μνήμης της έχει 192-bit interface. Η κωδική ονομασία του επεξεργαστή της είναι GK106 και ανήκει στην "οικογένεια" των Kepler. Θα σταθώ λίγο στο Boost Clock χαρακτηριστικό που διαθέτει η κάρτα. Είναι μία λειτουργία η οποία δίνει τη δυνατότητα στον πυρήνα της, όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις, να αυξήσει λίγο την ταχύτητά του βελτιώνοντας έτσι τις επιδόσεις του χωρίς όμως να διακυβεύεται η σταθερότητά του.

Ανάλογα την αρχιτεκτονική της κάθε εταιρίας η καθεμία δίνει βάση σε κάποια επιμέρους στοιχεία. Αυτό που μας ενδιαφέρει σαν χρήστες είναι η απόδοση της οποιασδήποτε κάρτας διαλέξουμε. Προσωπικά είμαι της λογικής να επιλέγω μία μεσαίας κατηγορίας (και κόστους) κάρτα και να την αναβαθμίζω ανά μία ή δύο γενιές. Δεν πιστεύω οτι αξίζει να δώσει κάποιος πάνω απο 200,00 - 250,00 (το μέγιστο) ευρώ για να αποκτήσει μία κάρτα γραφικών η οποία μπορεί σε έναν χρόνο να μην υποστηρίζει όλες τις νέες τεχνολογίες στα γραφικά. Ειδικά στις μέρες μας, που τα οικονομικά μας δοκιμάζονται στο μέγιστο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις αγορές μας.
Όλες οι έξοδοι της κάρτας.

Η GeForce GTX 660 της Gigabyte, λοιπόν, είναι μία εξαιρετική σε επιδόσεις κάρτα. Έχει μικρή διαφορά απόδοσης απο την 660Ti αλλά σημαντική διαφορά στην τιμή. Το γεγονός οτι αποδίδει τόσο καλά σε όλα τα σύγχρονα παιχνίδια σε συνδυασμό με την τιμή της, την κάνει μία πρώτης τάξεως επιλογή για όσους θέλουν να δώσουν τα 220,00 περίπου ευρώ που κοστίζει αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας. Η AMD χαμήλωσε τις τιμές της αισθητά το τελευταίο διάστημα για να μπορέσει να παραμείνει ανταγωνιστική. Αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να αγοράσω την 7850 OC της Gigabyte σε πάρα πολύ καλή τιμή και με τους drivers που εκδίδει η AMD κατά διαστήματα η απόδοση της κάρτας βελτιώνεται συνεχώς. Το ίδιο όμως θα συμβεί και με την Nvidia και τους δικούς της drivers.

Βλέπετε καμία ομοιότητα με την GeForce 660;
Προσωπικά είμαι ενθουσιασμένος με την 7850 της Gigabyte που αγόρασα και την απόδοσή της. Η 660 της ίδιας εταιρίας είναι εξίσου καλή (αν όχι καλύτερη) σε επιδόσεις και τιμολογιακά στα ίδια επίπεδα. Επομένως το ποιά θα επιλέξει ο καθένας έχει να κάνει κατά πολύ μεγάλο μέρος με τις προσωπικές του προτιμήσεις. Όπως και να'χει δεν μπορώ παρά να την προτείνω με μεγάλη άνεση σε όσους ενδιαφέρονται για την αγορά μιας τέτοιας κάρτας. Προσοχή γιατί υπάρχει η "απλή" GTX660, η "ενισχυμένη" GTX660Ti και η "OC" έκδοση για την οποία μιλάμε τόση ώρα.

Η επίσημη ιστοσελίδα της είναι εδώ και μία αναλυτική της παρουσίαση εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου