Witcher III

Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012

Sonnet Echo Express - Οι φορητοί υπολογιστές μπορούν να έχουν τώρα εξωτερική κάρτα γραφικών!

Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτησή μου έγραψα για την συνδεσμολογία Thunderbolt. Σήμερα θα δούμε μία πρόταση της Sonnet για τη σύνδεση μίας κάρτας γραφικών μέσω Thunderbolt σε φορητούς υπολογιστές. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή θήκη η οποία δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους laptops, ακόμα και σε όσους έχουν ένα αδύναμο μηχάνημα, να συνδέσουν μία PCI Express κάρτα γραφικών αναβαθμίζοντας έτσι τις επιδόσεις του στην επεξεργασία γραφικών.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν τρία μοντέλα : το Echo Express SE το οποίο μπορεί να δεχτεί μικρές κάρτες γραφικών single slot (60W τροφοδοσία), το Echo Express το οποίο δέχεται πάλι single slot κάρτες αλλά μεγαλύτερου μήκους και πιό ισχυρές (100W τροφοδοσία) και τέλος το Echo Express Pro το οποίο μπορεί να δεχτεί δύο single slot κάρτες ή μία dual slot (150W τροφοδοσία). Το κακό είναι οτι μία αξιοπρεπής κάρτα γραφικών κατά κανόνα είναι dual slot. Το θετικό είναι οτι οι διάφοροι κατασκευαστές παρουσιάζουν τα δικά τους τροποποιημένα μοντέλα οπότε μπορεί να βρείτε κάτι καλό σε single slot.

Κατασκευαστικά τα κουτιά είναι ποιοτικά και αρκετά όμορφα (δεν τρελάθηκα βέβαια αλλά ΟΚ). Είναι κατασκευασμένα απο αλουμίνιο για την καλύτερη επαγωγή της θερμότητας και διαθέτουν ανεμιστήρες μπροστά και πίσω έτσι ώστε να υπάρχει συνεχής ροή αέρα για καλύτερη ψύξη των περιεχομένων καρτών. Η εγκατάστασή τους στα κουτιά είναι πάρα πολύ εύκολη και γίνεται, φυσικά, χωρίς εργαλεία. Απλά ανοίγετε το καπάκι και κουμπώνετε την κάρτα. Αν το έχετε κάνει σε ένα σταθερό υπολογιστή ξέρετε πώς είναι περίπου.

Φυσικά δεν έχουμε την απαίτηση μία εγκατεστημένη συσκευή (κάρτα γραφικών στην προκειμένη περίπτωση) σε εξωτερική θήκη (Echo Express) να έχει τις ίδιες επιδόσεις που θα είχε αν την τοποθετούσαμε απευθείας στη μητρική του υπολογιστή μας. Ξέρετε κάτι; Αν καταφέρετε να βάλετε μία Radeon 7850 απευθείας στο φορητό σας πείτε μου να το κάνω και εγώ! Οι υπόλοιποι δεν θα έχουμε πρόβλημα με τις μειωμένες επιδόσεις.

Τα καλά νέα είναι, λοιπόν, οτι έχουμε τη δυνατότητα να αναβαθμίσουμε τις επιδόσεις των φορητών μας (αρκεί να έχουν Thunderbolt θύρα). Τα κακά νέα είναι το κόστος. 300,00, 450,00 και 600,00 λίρες Αγγλίας στοιχίζουν τα τρία μοντέλα αντίστοιχα κάνοντάς τα απλησίαστα για τους απλούς χρήστες. Αυτόματα οι προτάσεις της Sonnet αποκτούν νόημα για τους επαγγελματίες μόνο οι οποίοι θα τις αξιοποιήσουν κατάλληλα. Ποιός απλός χρήστης θα δώσει 720,00 ευρώ για να βάλει μία κάρτα γραφικών η οποία θα κοστίζει 200,00; Επιπρόσθετα υπάρχει ακόμα ένα μειονέκτημα : δεν διαθέτουν τους κατάλληλους συνδέσμους για τροφοδοσία ρεύματος στις mainstream κάρτες γραφικών. Αυτό σημαίνει οτι ή θα βάλουμε μία κάρτα με ενεργειακές απαιτήσεις οι οποίες δεν θα ξεπερνούν την παρεχόμενη ισχύ του εκάστοτε κουτιού ή θα βάλουμε ένα εξωτερικό τροφοδοτικό (δεν είναι και η καλύτερη λύση). Επομένως έχουμε άλλη μία απόδειξη οτι τα συγκεκριμένα μοντέλα απευθύνονται σε επαγγελματίες.

Το θετικό είναι οτι έγινε η αρχή. Μελλοντικά ελπίζω (εύχομαι, παρακαλώ, εκλιπαρώ γονατιστός) θα δούμε πιό φθηνές προτάσεις για τους απλούς χρήστες οι οποίες θα είναι και πιό χρηστικές. Μέχρι τότε θα αρκεστούμε στις κάρτες γραφικών που έχουν τα φορητά μας μηχανήματα, είτε αυτόνομες είτε onboard.

Για να πω όλη την αλήθεια για τις συγκεκριμένες προτάσεις της Sonnet, πρέπει να προσθέσω οτι μπορούν να δεχτούν οποιαδήποτε κάρτα κουμπώνει σε PCI Express θύρα. Αυτό συμπεριλαμβάνει Raid controllers, κάρτες ήχου κ.α. Απλά επειδή το θέμα "κάρτα γραφικών" απασχολεί περισσότερο κόσμο (και εμένα προσωπικά) ασχολήθηκα αποκλειστικά με αυτό.

Ένα συγκριτικό του Echo Express Pro μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου