Witcher III

Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012

Windows8 - Πρώτες εντυπώσεις

Εδώ και καιρό φοβόμουν κάποια πράγματα για τη Microsoft και τα Windows και τελικά βλέπω οτι μάλλον οι φόβοι μου βγαίνουν αληθινοί αφού το δημοφιλές λειτουργικό όσο πάει και βελτιώνεται. Με τί θα γκρινιάζουμε τώρα;

Θα κάνω μία αναδρομή στο παρελθόν και μία γενικότερη ανασκόπηση του χώρου πριν περάσω στα Windows. Τα cloud services έχουν κάποια χρόνια που εμφανίστηκαν αλλά μόλις τα τελευταία 2 - 3 γίνονται αισθητά και δείχνουν τις εφαρμογές τους στην καθημερινότητά μας. Το Dropbox και το Skydrive είναι δύο απο τα γνωστότερα παραδείγματα παρέχοντας χώρο στους χρήστες σε servers τους για να ανεβάζουν και να διαχειρίζονται τα αρχεία τους απο διαφορετικές τοποθεσίες.

Με τους φορητούς υπολογιστές ολοένα να μικραίνουν, να αποκτούν περισσότερη ισχύ και δυνατότητες, το ίντερνετ να είναι παντού και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις σύγχρονες ανάγκες μας οι υπηρεσίες cloud αποκτούν νόημα. Ομολογουμένως αποκτούν και μεγαλύτερη απήχηση. Σκεφτείτε οτι μπορεί να έχουν εφαρμογή τόσο στους επαγγελματίες όσο και σε "απλούς" χρήστες (π.χ. φοιτητές) οι οποίοι δεν θέλουν να κουβαλάνε μαζί τους τα αρχεία τους. Αποθηκεύοντάς τα σε κάποιον server έχουν πρόσβαση σε αυτά απο οποιονδήποτε υπολογιστή με ίντερνετ. Και το ίντερνετ είναι πλέον σχεδόν παντού (μέχρι και η Κοινότητα στο χωριό μου έχει).
Laptop και tablet 2 σε 1! Τί άλλο να ζητήσει κανείς;
Τα tablets είναι ένα ακόμα κομμάτι του παζλ. Η διάδοσή τους είναι τόσο μεγάλη και ραγδαία που δημιούργησε μία αγορά απο το πουθενά. Οι χρήστες επιλέγουν τη συσκευή που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες τους κάνοντας έτσι τη δουλειά τους καθ'οδόν απο σχεδόν οπουδήποτε. Στο εξωτερικό (που οι χρεώσεις data μέσω 3G είναι λογικές) βλέπεις ανθρώπους με tablets μέσα στο μετρό, τα τραίνα ή τα λεωφορεία να δουλεύουν, να σερφάρουν ή απλά να χαζολογούν σε κάποιο chat room. Οι επιλογές μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν δύο : iOS και Android. Η Microsoft δεν μπορούσε να μείνει έξω απο το παιχνίδι.

Στο κάτω - κάτω έχει σημασία αν πουλάς λειτουργικά για τηλέφωνα, tablets ή υπολογιστές; Καμία απολύτως αρκεί να βγάζεις κέρδος. Ξεκινώντας απο το άλλο μεγάλο πρόσφατο φαινόμενο, τα smartphones, παρουσίασε την επόμενη γενιά λειτουργικών της. Σκοπός της Microsoft είναι να ενοποιήσει τις τρεις πλατφόρμες (smartphones, tablets, PCs) καταλαμβάνοντας όσο μεγαλύτερο μέρος των αγορών τους γίνεται. Δεδομένου οτι στα PCs κυριαρχεί με συντριπτική πλειοψηφία, αυτό που θέλει/πρέπει να κάνει είναι να μπει δυναμικά στις άλλες δύο. Τα cloud services (το Skydrive είναι δικό της) και ένα κοινό, συμβατό λειτουργικό σύστημα είναι απαραίτητα για να το καταφέρει.

Φτάνουμε στα Windows8 λοιπόν. Βασίζονται στα Windows7 τα οποία είναι η (καλή) εξέλιξη των (s)Vista. Πολλές οι αλλαγές που γίνανε στο λειτουργικό με το προφανέστερο όλων το νεοεισαχθέν Metro interface και η κατάργηση του μενού "Έναρξη". Πολλοί κατηγόρησαν τη Microsoft οτι με το νέο της λειτουργικό σύστημα δίνει μεγάλο ειδικό βάρος στα tablets και δεν έχουν πολύ άδικο. Αν είχα touch οθόνη όλα θα ήταν ευκολότερα στον υπολογιστή μου. Μήπως όμως αυτό ισχύει ούτως ή άλλως; Θέλω να πω οτι και στα Windows7 αν είχα οθόνη αφής πάλι όλα θα τα έκανα ευκολότερα.

Η Start Screen.
Τα Windows8 φοβόμουν οτι θα είναι δύσχρηστα και πολύπλοκα. Μετά θυμήθηκα οτι το ίδιο φοβόμουν για τα 7άρια αλλά και για τα XP. Το ίδιο φοβόμουν όποτε άλλαζα κινητό ή όταν πήρα για πρώτη φορά συσκευή με Symbian, iOS και Android. Επομένως άφησα στην άκρη το "φαίνεσθαι" και έψαξα την ουσία. Βρήκα, λοιπόν, οτι το νέο λειτουργικό είναι πολύ εύκολο στο να το μάθεις, γρήγορο, σταθερό (μέχρι τώρα) και μου παρέχει συμβατότητα για όλες μου τις συσκευές (με εξαίρεση δύο inkjet εκτυπωτές που έχω για τους οποίους, όμως, και στα Windows7 είχα βρει εναλλακτικούς drivers και περιμένω να βγουν οι αντίστοιχοι για τα 8).

Το Metro interface είναι πολύ παραμετροποιήσιμο και εύχρηστο. Επιλέγουμε τί θέλουμε να είναι παρόν, τί όχι και με ποιό μέγεθος. Δεδομένου μάλιστα οτι τα tiles του (πλακίδια ντε) είναι μεγαλύτερα απο τα "απλά" εικονίδια, είναι και πιό ευδιάκριτα. Κάποια απο αυτά είναι "ζωντανά" και μας ειδοποιούν για υπάρχουσες ενημερώσεις ή απλά αλλάζουν την εικόνα τους συνεχώς ανάλογα με το περιεχόμενό τους. Όταν είμαστε στην Start Screen μπορούμε να κάνουμε δεξί κλικ σε κενό χώρο και αμέσως έχουμε την επιλογή πατώντας το "All Aps" να δούμε όλες μας τις εφαρμογές ταξινομημένες. Αυτό έχει αντικαταστήσει το μενού της "Έναρξης". Το βρήκα εξαιρετικό γιατί πλέον καλύπτει όλη την οθόνη κάνοντας πιό ευδιάκριτα τα εικονίδια των εφαρμογών και άρα πιό εύκολο τον εντοπισμό τους. Άρα λύθηκε αυτό το θέμα!

Απο την Start Screen πατώντας το πλακίδιο της επιφάνειας εργασίας μεταφερόμαστε στο παλιό γνώριμο περιβάλλον που ξέραμε. Ακόμα και το taskbar είναι εδώ ίδιο και απαράλλαχτο (με εξαίρεση φυσικά το μενού της "Έναρξης"). Επειδή έκανα αναβάθμιση απο τα Windows7 (Ultimate 64bit) μεταφέρθηκαν όλα μου τα εικονίδια στο νέο λειτουργικό χωρίς αλλαγές, οι περισσότερες ρυθμίσεις και τα προγράμματα. Αυτό ισχύει κατά πολύ μεγάλο βαθμό για όσους θέλουν κάνουν το ίδιο απο τα Vista αλλά όχι για όσους έχουν XP. Δυστυχώς τα παλιότερα εργαλειάκια που είχα στην άκρη της οθόνης μου είναι ασύμβατα με τα Windows8 οπότε πλέον δεν τα έχω αλλά μπορώ να ζήσω χωρίς αυτά. Έχουν προστεθεί κάποιες δυνατότητες στην επιφάνεια εργασίας οι οποίες ενεργοποιούνται πηγαίνοντας το ποντίκι μας στις γωνίες της οθόνης μας. Μπορούμε να δούμε τις ανοικτές εφαρμογές μας και να περάσουμε άμεσα απο την μία στην άλλη με ένα κλικ του ποντικιού, να επιστρέψουμε στην Start Screen ή να κάνουμε αλλαγές στις ρυθμίσεις των Windows8. Παιδεύτηκα λίγο για να το βρω αλλά η επιλογή για το κλείσιμο του υπολογιστή βρίσκεται πλέον στη δεξιά μπάρα της επιφάνειας εργασίας στην επιλογή "Settings". Λίγο περίεργο μέρος για να την βάλει κανείς...

Το Store είναι άλλη μία νέα προσθήκη. Είναι προσβάσιμο απο την Start Screen (απο εδώ και πέρα θα την λέω αρχική οθόνη) και μας δίνει πρόσβαση σε δωρεάν ή επί πληρωμή εφαρμογές και τις ενημερώσεις τους. Έχει ενδιαφέροντα πράγματα μέσα και με τον καιρό θα αποκτήσει πολύ μεγάλη ποικιλία. Σε πρώτη φάση έβαλα ναρκαλιευτή, πασιέντζα και φλιπεράκι γιατί χωρίς αυτά ένιωθα οτι κάτι έλειπε απο τον υπολογιστή μου...
Πάρε κόσμε, πάρε!
Συνεχίζοντας με τις καινοτομίες θα περάσουμε στην δυνατότητα που έχει κάποιος να συνδέεται στα Windows με το Live Id του. Ναι, το username που έχω στο Messenger μπορώ να το βάλω στα Windows και να αποκτήσω πρόσβαση αυτόματα σε όλες μου τις συνδεδεμένες εφαρμογές χωρίς να χρειαστεί να κάνω κάτι άλλο. Μου άρεσε πάρα πολύ το Outlook που πρόσθεσε η Microsoft στο νέο λειτουργικό. Όχι το Outlook απο το Office. Αυτό είναι άλλο, διαφορετικό. Μας δίνει τη δυνατότητα να διαχειριζόμαστε τα μηνύματα του mailbox που έχουμε δηλώσει στο Live Id (εγώ έχω δηλώσει του Yahoo! και δουλεύει απρόσκοπτα) χωρίς να χρειαζόμαστε κάποιο τρίτο πρόγραμμα.

Θα αναφερθώ σε δύο ακόμα πράγματα : στο Windows Media Center και στο Microsoft Office 365 preview. Το πρώτο είναι μία δυνατότητα που μπορεί να προσθέσει κάποιος εξτρά στα Windows πληρώνοντας 10,00 ευρώ περίπου. Όσοι εγκαταστήσουν το νέο λειτουργικό μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2013 μπορούν να το κατεβάσουν δωρεάν (λίγη υπομονή μέχρι να σας έρθει το serial καθώς οι servers είναι μάλλον υπερφορτωμένοι και αργεί - σε εμένα έκανε τρεις μέρες να έρθει). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μας επιτρέπει να διαχειριστούμε τη μουσική και τις ταινίες μας, να ακούσουμε ραδιόφωνο (ιντερνετικό εννοείται), να δούμε τηλεόραση και ταινίες (πάλι μέσω Διαδικτύου και κάποια επί πληρωμή) ή τις φωτογραφίες μας. Προσωπικά το βρήκα λίγο δύσχρηστο αλλά ακόμα δεν έχω ασχοληθεί διεξοδικά μαζί του. Το Office 365 preview είναι η νέα έκδοση του γνωστού Microsoft Office σε μία σχεδόν ολοκληρωμένη μορφή. Διατίθεται δωρεάν απο την ιστοσελίδα του και είναι ακόμα ένα παράδειγμα cloud υπηρεσίας. Μας δίνει την επιλογή να αποθηκεύσουμε σε server τα αρχεία μας για να μπορούμε να τα διαχειριστούμε απο παντού. Προσοχή γιατί, όπως προειδοποιεί και η ίδια η Microsoft, η preview έκδοση δεν θα λειτουργεί για πάντα οπότε καλό θα είναι όσοι το κατεβάσετε να κάνετε πάντοτε ένα αντίγραφο ασφαλείας στον δίσκο του υπολογιστή σας.

Απο την άλλη, έχω εντοπίσει κάποια αρνητικά στα Windows8. Για παράδειγμα, έχω την εντύπωση οτι δεν μπορώ να τα "σκαλίσω" όσο θέλω. Δεν μπορώ να φτάσω βαθιά στις ρυθμίσεις τους. Ίσως να φταίει το οτι ακόμα δεν τα ξέρω καλά (μια βδομάδα περίπου τα έχω)... Το άλλο που μου φαίνεται περίεργο είναι το οτι μπορείς να συνδεθείς με το Live Id σου. Έχω μονίμως την εντύπωση οτι ξέρουν πότε είμαι συνδεδεμένος και πότε όχι (αυτοί οι μυστήριοι συνομώτες που κινούν παρασκηνιακά τα νήματα παγκοσμίως). Το ίδιο γινόταν και όταν έμπαινα στο Messenger με το Live Id μου αλλά αλλιώς είναι να ξέρουν οτι άνοιξες μια εφαρμογή και αλλιώς να ξέρουν οτι άνοιξες τον υπολογιστή σου (πού ξέρω εγώ τί στοιχεία μαζεύουν και ας λένε οτι διαφυλάσσουν την ανωνυμία μου). Ευτυχώς που μπορούμε να συνδεόμαστε και "offline" με τον παραδοσιακό τρόπο.

Συμπερασματικά λοιπόν αξιολογώ την κίνηση της Microsoft σαν πάρα πολύ έξυπνη. Ένα λειτουργικό σύστημα κοινό για τρεις πλατφόρμες, αξιόλογο, αξιόπιστο και φθηνό (τί είναι 30,00 ευρώ για ένα αυθεντικό λειτουργικό;) με απώτερο σκοπό να κερδίσει την αγορά. Ποιός δεν θέλει να παίρνει το tablet του μαζί του και να κάνει τη δουλειά του παντού ελευθερώνοντας χρόνο που θα ξόδευε γυρνώντας στο γραφείο ή το σπίτι του (αναφέρομαι πάντοτε στα Windows8 Pro και όχι στα RT τα οποία είναι ασύμβατα με τους σταθερούς υπολογιστές και δεν μπορούν να τρέξουν τις εφαρμογές τους); Το λειτουργικό μέχρι στιγμής μου φαίνεται πολύ καλό και εύχρηστο. Μην φοβηθείτε τις αλλαγές που εισάγει γιατί αυτό συμβαίνει με κάθε τί καινούριο και δώστε του μία ευκαιρία για να δείξει τις δυνατότητές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου