Witcher III

Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013

Χωρίς νέες κάρτες γραφικών η AMD μέσα στο 2013!

Αυτό και αν είναι είδηση. Το είδα σε κάποιο εκ των σχετικών ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο και δεν πίστευα στα μάτια μου! Είναι δυνατόν ο ένας εκ των δύο μεγαλύτερων κατασκευαστών καρτών γραφικών (στην ουσία μιλάμε για AMD και nVidia μόνο) να μην παρουσιάσει νέα μοντέλα για όλη τη χρονιά;

Όχι ακριβώς... Η ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρία έλεγε οτι δεν θα υπάρξει νέα σειρά καρτών γραφικών (πιθανόν η 8000) για το μεγαλύτερο μέρος του έτους αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να μας εμφανίσει κάτι προς τα τέλη του 2013. Βέβαια αυτό δεν αφορά την κατηγορία των φορητών υπολογιστών καθώς η σειρά 8000 mobility έχει ήδη παρουσιαστεί.

Εξακολουθεί, βέβαια, να κάνει εντύπωση η απόφαση της εταιρίας να απέχει απο την αγορά των desktops για σχεδόν ολόκληρο το 2013. Είναι εξαιρετικά μεγάλο διάστημα ειδικά αν αναλογιστεί κανείς οτι απο το 2007 και μετά έχουμε συνηθίσει κάθε χρόνο να υποδεχόμαστε τα νέα μοντέλα των δύο εταιριών. Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους είναι ιδιαίτερα σφοδρός και η AMD με αυτήν την κίνησή της "κατεβάζει ταχύτητα". Θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί η nVidia θα εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για να μεγαλώσει το μερίδιό της στην αγορά. Μία αγορά ιδιαίτερα απαιτητική. Απο την άλλη μπορεί να πει κανείς οτι η AMD είναι τόσο σίγουρη για τις δυνατότητες της σειράς 7000 που αποφάσισε με αυτόν τον τρόπο να μειώσει τα κόστη για την έρευνα και ανάπτυξη νέας αρχιτεκτονικής.

Αυτό είναι κάτι που μπορεί να εκμεταλλευτεί και η nVidia για να μειώσει αντίστοιχα τα δικά της κόστη. Έχει διαρρεύσει όμως μία φήμη οτι είναι πολύ κοντά στην παρουσίαση νέων μοντέλων της. Παρόλα αυτά μπορεί να το καθυστερήσει και να παραμείνει στα "παλιά" μοντέλα της.

Κατά καιρούς παραπονιόμαστε οτι οι εταιρίες δεν εκμεταλλεύονται στο μέγιστο τις δυνατότητες της εκάστοτε γενιάς hardware βασιζόμενες στα επερχόμενα μοντέλα τα οποία ξέρουν οτι θα είναι δυνατότερα απο τα σημερινά. Βλέπουμε κακογραμμένα παιχνίδια και προγράμματα τα οποία για να τρέξουν θέλουν υπολογιστή... της NASA χωρίς να δικαιολογούν τις απαιτήσεις τους. Εξαιρούνται εταιρίες απο χώρες με χαμηλό βιωτικό επίπεδο όπου η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών δεν τους επιτρέπει τακτικές αναβαθμίσεις και συνεπώς θα πρέπει ο προγραμματιστικός κώδικας να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες παλαιότερων μηχανημάτων.

Εδώ θα εστιάσει η AMD για το 2013. Θα δουλεύει συνεχώς πάνω στους drivers της για να βελτιστοποιεί την απόδοση των καρτών της. Θα υπάρξει ακόμα μία συνέπεια απο αυτήν την κίνηση της εταιρίας : λόγω παλαιότητας (και άρα σίγουρης απόσβεσης του κόστους της τεχνολογίας μέσω των πωλήσεων) το κόστος για την απόκτηση μίας Radeon 7000 θα πέσει αισθητά. Τί καλύτερο για τους καταναλωτές;

Αναρωτιέμαι, όμως, μήπως μας ετοιμάζουν και κάτι άλλο. Κάποια στιγμή πριν καιρό είχα διαβάσει οτι μελλοντικά το directx θα καταργηθεί. Θα μπορούν οι προγραμματιστές να έχουν απευθείας πρόσβαση στο hardware και να το χρησιμοποιούν όπως θέλουν αίροντας έτσι τους όποιους περιορισμούς επιβάλλουν το directx και οι τωρινές αρχιτεκτονικές. Μπορεί να δουλεύουν πάνω σε κάτι τέτοιο.

Είναι, επίσης, πολύ πιθανό να μας παρουσιάσουν κάποιες εξελιγμένες εκδόσεις των APUs τους οι οποίες θα φέρουν τα πάνω-κάτω στο χώρο. Η Intel π.χ. με την επερχόμενη τεχνολογία της για τις CPUs της θα βρεθεί πολύ μπροστά όσον αφορά την επεξεργαστική ισχύ τους (αν επαληθευτούν οι θεωρητικές μελέτες). Μπορεί η AMD να θέλει να το αντισταθμίσει παρουσιάζοντας APUs αντίστοιχα εξελιγμένες.

Όπως και να έχει, το εξτρά διάστημα που παίρνει η εταιρία μέχρι να μας δώσει νέες κάρτες γραφικών είναι πολύ μεγάλο και σίγουρα μας βάζει σε σκέψεις. Το τί ακριβώς θα συμβεί είναι, φυσικά, άγνωστο αλλά η όλη κατάσταση προξενεί περιέργεια... Ελπίζω να μην γυρίσει μπούμερανγκ αυτή τους η απόφαση γιατί μετά πολύ δύσκολα θα ανακάμψουν.

Σαν μία πρώτη κίνηση marketing η εταιρία ανανέωσε το Never Settle πρόγραμμά της (μετονομάζοντάς το σε Never Settle : Reloaded) το οποίο ορίζει πως, ανάλογα με το μοντέλο της κάρτας που θα αγοράσει ο καταναλωτής, δικαιούται εντελώς κάποιο/α παιχνίδι/α εντελώς δωρεάν. Αν επιλέξει κάποια κάρτα της σειράς 7800 παίρνει τα Bioshock : Infinity και Tomb Raider ενώ αν επιλέξει απο τη σειρά 7900 παίρνει τα Bioshock : Infinity και Crysis 3. Πάρα πολύ καλή κίνηση. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

1 σχόλιο: