Witcher III

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013

Η ταλαιπωρία του καταναλωτή στις μέρες μας

Πριν λίγες μέρες ένας φίλος μου, τον οποίο θα ονομάσουμε Humfrey, πήγε να αγοράσει απο μεγάλη, γνωστή, κοκκινόμαυρη αλυσίδα καταστημάτων του χώρου της πληροφορικής και της τεχνολογίας ένα ποντίκι.

Αφού έψαξε στο Διαδίκτυο και κατέληξε σε μοντέλο, ο Humfrey πήγε όλο χαρά να πάρει το "τρωκτικό" που ήθελε. Εφόσον ήταν ευχαριστημένος απο την απόδοση και αντοχή του χαλασμένου, πλέον, ποντικιού του αποφάσισε να πάρει άλλο μοντέλο της ίδιας μάρκας. Πήγε, λοιπόν, σε ένα εκ των καταστημάτων της γνωστής αλυσίδας το οποίο βρισκόταν και βρίσκεται ακόμα σε κεντρικότατο σημείο της Θεσσαλονίκης και ζήτησε το G700 της Logitech. Το παρέλαβε απο τον ευχάριστο και χαρούμενο πωλητή (ο οποίος μάλλον δεν πίστευε την τύχη του για την ευκολία με την οποία έδωσε ένα τόσο ακριβό ποντίκι), πήγε στο ταμείο, κατέβαλε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 79,90 ευρώ και πήρε μαζί με το ποντίκι του δύο κιλά καταλόγους με προϊόντα της αλυσίδας χωρίς να ερωτηθεί αν τα θέλει.

Γυρνώντας σπίτι του, ο Humfrey, άνοιξε πάάάάάάρα πολύ προσεκτικά τη συσκευασία (όντας υποψιασμένος καταναλωτής), έβγαλε το ποντίκι και το σύνδεσε στον υπέροχο υπολογιστή του. Μόλις αναγνωρίστηκε η συσκευή ο Humfrey κατέβασε τους αντίστοιχους drivers (για Windows8 Pro 64bit) απο τον ελληνικό server της Logitech (έκδοση 8.40.83) και προς μεγάλη του απογοήτευση ανακάλυψε οτι "κολλούσαν". Παρέμεινε ψύχραιμος, απεγκατέστησε τους εν λόγω drivers έψαξε για άλλους (στον βρετανικό server της Logitech υπήρχε η ίδια έκδοση με τον ελληνικό), διάβασε στα forums για λύσεις και τελικά κατέβασε την προηγούμενη έκδοση (την 8.30) η οποία λογιζόταν ως καλύτερη και σταθερότερη. Δυστυχώς, όμως, αποδείχτηκε το ίδιο ασύμβατη αφού ούτε αυτή του έκανε τη χάρη να ανοίξει. Αφού προσπάθησε για μία εβδομάδα και δεν έβγαλε άκρη, ο Humfrey πακετάρισε το ποντίκι το ίδιο καλά και προσεκτικά όπως το ξεπακετάρισε και πήγε στο κατάστημα απο όπου το αγόρασε. Για ποιό λόγο να κρατήσεις ένα ποντίκι με προγραμματιζόμενα πλήκτρα αν δεν μπορείς να το προγραμματίσεις;

Τον υποδέχτηκε ο ίδιος πωλητής, το ίδιο χαρούμενα και τον ρώτησε τί ήθελε αφού δεν τον θυμήθηκε. Ο Humfrey του είπε οτι ήθελε να επιστρέψει το εν λόγω ποντίκι αφαιρώντας έτσι το χαμόγελο απο το πρόσωπό του. Τον ρώτησε αν έχει πρόβλημα η συσκευή και μετά τις απαραίτητες διευκρινήσεις τον παρέπεμψε στο τμήμα service για έλεγχο της συσκευής. Να σταθώ εδώ λίγο και να διευκρινίσω οτι αρχικά ο πωλητής ήταν τελείως αρνητικός και δεν δέχτηκε να πάρει πίσω το ποντίκι γιατί είχε ανοιχτεί (σημειώνω οτι απο τη συσκευασία δεν έλειπε ούτε καν η ταινία που απομόνωνε τη μπαταρία απο το ποντίκι για να μην εξαντλείται όσο είναι πακεταρισμένο)! "Πώς θα το ξαναπουλήσω" ρώτησε χωρίς να έχει μεγάλο άδικο. Εκεί που έκανε λάθος και δεν το κατάλαβε ούτε τότε ούτε ακόμα και τώρα είναι οτι είναι υποχρεωμένος να δεχτεί πίσω οποιοδήποτε προϊόν μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα αρκεί να μην έχει υποστεί φθορά το ίδιο ή η συσκευασία του. Φυσικά δεν νομιμοποιείται κανένας να το κάνει αυτό επίτηδες και επανειλημμένα γιατί και οι εταιρείες δεν διαθέτουν τα προϊόντα τους προς δοκιμή αλλά προς πώληση. Όταν, όμως, υπάρχει κάποιο πρόβλημα τότε δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην το δεχτούν πίσω. Η ιδιομορφία της συγκεκριμένης περίπτωσης είναι οτι η συσκευή αυτή καθαυτή δεν είχε κάποιο ελάττωμα αλλά το software της είχε.

Συνεχίζοντας την ιστορία του Humfrey, το τμήμα service έλεγξε τη συσκευή και ο τεχνικός κατάφερε σε μηχάνημα με Windows 8 64bit (χωρίς να διευκρινιστεί αν ήταν έκδοση Pro όπως του Humfrey) να εγκαταστήσει τους drivers που βρήκε στον βρετανικό server (έκδοση 8.45 πλέον) οι οποίοι βγήκαν την αμέσως προηγούμενη μέρα (!). Με αυτούς είπε οτι το ποντίκι δούλεψε μια χαρά και ο φίλος μου αποφάσισε να κάνει μία ακόμα δοκιμή όντας καλοπροαίρετος.

Γυρνώντας σπίτι έκανε για άλλη μία φορά τη γνωστή διαδικασία : απεγκατάσταση παλαιών drivers και παλαιάς συσκευής, επανεκκίνηση, εγκατάσταση νέας συσκευής και drivers, επανεκκίνηση. Εννοείται πως το έκανε με την καινούρια έκδοση που "ανέβηκε" στον βρετανικό server της Logitech (απ'όσο είδα μέχρι και σήμερα, χωρίς να ξέρω γιατί, ο ελληνικός server της εταιρίας έχει ακόμα την παλαιά). Προς μεγάλη έκπληξη του φίλου μου, οι νέοι drivers ήταν χειρότεροι απο τους παλιούς! Δεν "φόρτωναν" ούτε καν στον task manager (το τέρμα δεξιά κομμάτι της γραμμής έναρξης των Windows). Για άλλη μία φορά πακετάρισε πολύ προσεκτικά το εν λόγω ποντίκι και την άλλη μέρα πήγε στο κατάστημα να το επιστρέψει.

Αυτήν τη φορά πήγε τη συσκευή απ'ευθείας στο τμήμα service και αφού έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις ο τεχνικός πήρε πίσω τη συσκευή (μάλλον κατάλαβε περί τίνος ακριβώς πρόκειται), αφού έλεγξε τη συσκευασία, και έδωσε ένα χαρτί στον Humfrey για να πάρει κάτι άλλο ίσης αξίας απο το κατάστημα. Πήγε, λοιπόν, στο ράφι με τα ποντίκια για να δει τί υπήρχε διαθέσιμο και για άλλη μία φορά συναντήθηκε με τον ίδιο πωλητή (μουάχαχαχαχα!!!). Αφού του είπε οτι δεν είδε καμία αλλαγή με τους νέους drivers, ξεκίνησε μία ολόκληρη συζήτηση σχετικά με τα κέρδη των εταιριών (επειδή ο πωλητής ανέφερε οτι δεν θα μπορέσει να το πουλήσει σαν καινούριο λόγω ανοιγμένης συσκευασίας - για να μην θυμηθώ πόσες τέτοιες συσκευασίες βλέπουμε στα ράφια των καταστημάτων να πωλούνται με τις κανονικές τους τιμές), σχετικά με τα καταναλωτικά δικαιώματα, σχετικά με άλλες φιλοσοφίες (κάποια στιγμή προσκλήθηκε και ένας προϊστάμενος στην κουβέντα ο οποίος κρατούσε την ίδια στάση με τον πωλητή). Κάποια στιγμή προτάθηκε στον Humfrey να φέρει τον υπολογιστή του στο κατάστημα για να του εγκαταστήσουν αυτοί το ποντίκι ή για να βρουν τί δημιουργεί το πρόβλημα. Ευγενική σαν πρόταση (αν δεν χρεωνόταν στο τέλος) αλλά ο υπολογιστής του φίλου μου είχε μόνο ένα πρόβλημα : τους drivers του νέου ποντικιού σε οποιαδήποτε έκδοσή τους. Ούτε, φυσικά, ήταν λύση να απεγκατασταθούν τα μισά προγράμματα μέχρι να βρεθεί τί φταίει.

Ο Humfrey, για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στον τεχνικό που ήδη δέχτηκε να του αλλάξει τη συσκευή, ενημέρωσε τον προϊστάμενο για το γεγονός αυτό και τελικά κατέληξαν όλοι μαζί να ελεγχθεί εκ νέου η συσκευή και αν η συσκευασία είναι καλή τότε να ισχύσει το χαρτί που πήρε ο φίλος μου. Πράγματι η συσκευή ελέγχθηκε και ο δεύτερος τεχνικός (αφού έψαξε για κάποιο BIOS update της μητρικής) ενημέρωσε τον Humfrey οτι του κάνει ό,τι ακριβώς περιέγραψε ο φίλος μου. Επομένως ίσχυε το χαρτί που του έδωσε και μέσα σε έναν μήνα να το χρησιμοποιήσει για να πάρει κάτι άλλο. Δύο πράγματα συνέβησαν : ή ο πρώτος τεχνικός δεν ασχολήθηκε αφού είδε οτι βγήκαν νέοι drivers ή ο δεύτερος ήθελε να τον ξεφορτωθεί και του έδωσε δίκιο. Όπως και να΄χει αναγνωρίστηκε στον φίλο μου το αυτονόητο : να επιστρέψει μία συσκευή που του εμφανίζει πρόβλημα και να αποζημιωθεί.

Απ'όσο μου είπε όλοι οι υπάλληλοι ήταν ευγενικοί και γενικά κράτησαν χαμηλούς τόνους. Γιατί όμως πρέπει ένας καταναλωτής να ταλαιπωρείται τόσο για να αναγνωριστούν τα δικαιώματά του; Ούτε πολλές μέρες κράτησε τη συσκευή, ούτε φθορά της προκάλεσε, ούτε έλειπε κάτι απο το κουτί της. Το δε κουτί δεν είχε την παραμικρή κακοποίηση πέρα απο το διαφανές αυτοκόλλητο που είχε ανοιχτεί. Αλλά ας δούμε και το άλλο ενδεχόμενο : όλες οι εταιρίες μας πουλάνε τα προϊόντα τους κλειστά και λένε οτι είναι καινούρια. Αν πας και τους πεις οτι έλειπε κάτι απο μέσα ή οτι ήταν χτυπημένο θα σου πουν οτι εσύ το έκανες και οτι ούτε φταίνε ούτε στο αλλάζουν. Δηλαδή απο τη μία θωρακίζουν 100% τους εαυτούς τους πίσω απο την "ταμπέλα" της συσκευασίας και απο την άλλη υποβιβάζουν τους ισχυρισμούς των καταναλωτών. Κάποια στιγμή ο εν λόγω πωλητής είπε στον Humfrey οτι έχει, όντως, δικαίωμα να επιστρέψει κάτι μέσα σε 14 μέρες αν αυτό δεν έχει ανοιχτεί. Μα πώς θα καταλάβω αν έχει πρόβλημα ή αν λείπει κάτι αν δεν το ανοίξω πρώτα!;!;!;

Τέλος καλό όλα καλά αλλά με πολλή κούραση και πολύ τρέξιμο για τον καταναλωτή. Μετά γκρινιάζουν οτι δεν πουλάνε. Ας μάθουν πώς συμπεριφέρονται οι εταιρίες στο εξωτερικό στους πελάτες τους και μετά βλέπουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου